Beredd

Ja, nu är jag beredd och min beredskapslåda har det innehåll som behövs för att jag ska klara mig relativt bra vid en eventuell kris. Med låda menar jag inte en kartong utan en låda i en byrå. Det har tagit lite tid att få till det som behövs. Kanske beroende på att jag aldrig tror att något ska drabba mig (vilket i alla fall min lillasyster säkert skrattar åt. Enligt henne är jag familjens måndagsexemplar och det är sagt med kärlek och humor.) Jag har aldrig förr behövt tänka på matlagningsmöjligheter, vatten eller uppvärmning som bristvaror vid t ex ett långt strömavbrott. Vi har haft olika slags kaminer och närhet till vatten i de hus vi har bott i. Men i en lägenhet är det annorlunda och strax efter flytten hit köpte jag ett stormkök. Det var ju en bra början men jag insåg att jag behöver bränsle till mitt stormkök och det kom jag mig liksom aldrig för att skaffa. Men för någon månad sedan fick jag äntligen ändan ur vagnen och köpte två flaskor när jag ändå var inne på en mack.

Men det räcker inte bara med fungerande matlagningsmöjligheter. Man ska ha en radio också så att man kan få veta vad som händer. Jag har två miniradioapparater som drivs med batterier så jag kände mig lugn med det. Men jag kom på att det fattades en viktig sak. Man blir ganska handikappad utan en fungerande mobiltelefon och en sådan behöver laddas med jämna mellanrum. Jag kom att tänka på att jag någon gång har läst ett blogginlägg hos någon av er, kan inte minnas vem, där det stod något om en radio som kan vevas upp och även ladda en mobil. Jag tog google till hjälp och nu har min nyaste viktiga beredskapsgrej kommit. En billig liten manick, bara 250 kr och den fungerar som ficklampa, radio och mobilladdare. Min mobil fick vara med på bilden bara för att illustrera storleken på radion. Jag har naturligtvis kollat så att den fungerar.

Sjukvårdsartiklar, ljus, filtar, ficklampor och tändare finns det gott om men de ligger inte i beredskapslådan. Det är nog inte nödvändigt så länge jag vet att de finns…och var.

Jag kan inte låta bli att fotografera när jag är ute i det härliga vintervädret och då hamnar en del av bilerna så klart här. Jag väntade på att morgondimman skulle lätta och när det såg ut att bli så klädde jag på mig och gick ut. Det var 14 minusgrader och helt vindstilla när jag gick. Det är en väldig skillnad på den sortens kyla och den råare kyla jag fick uppleva nere i Mjölby. Kallt är det visserligen men med rätt klädsel är det inga problem. Som vanligt tog jag av mig vantarna efter en stunds promenerande. En fördel med bra blodcirkulation i händerna är att det är lättare att fota utan vantar.

Två rådjur låg och vilade i skogen. Jag ville inte gå för nära och störa dem och därför syns bara det ena. Fotat på långt håll och hårt beskuren bild.

Jag kom ut ur skogen och konstaterade att dimman hade vunnit kampen igen.

Men jag såg att himlen var blå högre upp och jag följde den upptrampade stigen mot bättre sikt. Jag såg inte sjön en enda gång under promenaden men uppe där jag var nådde solen upp ovanför dimman.

Det var en häftig kombination av förhållanden. Dimma åt ena hållet och ett strålande vackert vinterväder åt andra hållet.

Vid skogsbrynet går stigen som jag planerade att gå på och där ser ni vad som väntar.

Jag tog god tid på mig för att kunna vara kvar i solen ett tag till. Ser ni hur frosten har bildat ett spännande lager uppe på snön. Nu ska jag lära er något som jag fick lära mig av en vän när jag bodde i Optand. All frost är inte rimfrost.

Dimfrost bildas vid dimma eller tätt fuktdis och minusgrader. Rimfrost bildas däremot ur dimfri luft. Mer går att läsa på SMHI:s sida om man är intresserad. Kanske visste ni redan detta men då blev ni påminda. Den frost som nu pryder träd och mark är alltså dimfrost och inget annat.

Nere i dimman igen och plötsligt kom en skoter med ett släp som breddade och förbättrade skidspåret. Själva skidspåret fanns redan men nu går det bra att åka fristil. Jag mötte en husse och hans hund på väg nerför en lång backe och snäll som jag är, eller kanske mer för att inte bli pååkt, klev jag ut i djupsnön. Den hunden hann jag inte heja på men tre andra vovvar mötte jag på en smal stig och då blev det vovvegos 😀

När jag kom hem lättade dimmar åter och det är väl typiskt. Men jag var ändå nöjd med min promenad och det går ju alltid att fota från balkongen. Jag börjar få en ganska stor samling balkongbilder från alla årstider nu.


19 comments

  • Tack! Roligt att du tycker det och jag har oftast med mig kameran i en väska när jag är ute. De gånger jag inte har med mig den brukar jag alltid se något som jag vill fota så den hänger nästan alltid med.
   Jag är väldigt nöjd med min balkongutsikt. Jag önskar bara att en del träd, som skymmer fjällen, kunde huggas ner 😀

   Gilla

  • Tack! Ja, nu är vintern precis som jag vill att den ska vara 😀 I dag visar termometern -17 grader och där börjar gränsen för vad som är skönt promenadväder närma sig. Men jag ska inte klaga för den här kylan innebär oftast att det är sol och vindstilla.
   Ni kanske har andra möjligheter som husägare men om jag ska rekommendera något så är det just en liten dynamoradio.
   Kram

   Gilla

 1. For noen utrolig flotte bilder med nesten solskinn gjennom tåka. Skal jammen si du har god kriseberedskap. Jeg for min del har ikke gjort noe ekstra ut av noe. Jeg regner med at det ikke skjer noe drastisk og at alt ordner seg. Men skulle noe drastisk skje så håper jeg egentlig at jeg dør. Jeg kjenner jeg har ingen kamplyst til å leve semert i mange uker. Da da får det heller være…

  Gilla

  • Tack! Det är vackra dagar nu och jag njuter 😀
   Jag känner mig faktiskt ganska duktig som har förberett mig så bra som jag har gjort. Förhoppningsvis behöver jag inte de här grejerna men både radion och stormköket kan ju komma till användning i andra sammanhang. Om jag någonsin kommer ut på äventyr där el saknas så är det bra att ha dem. Du kanske inte behöver något för matlagning och uppvärmning och då är det inte nödvändigt att fylla krislådan med lika mycket. Men en liten dynamoradio tror jag att de flesta skulle uppskatta vid ett långvarigt elavbrott. Men om det kommer en kris så hoppas jag att din livslust vinner över andra tankar. Jag tror att du liknar mig i det fallet och att inte heller du ger upp så lätt. Och du kan ju alltid värma dig på hundarna 😀

   Gilla

 2. Helt magiska foton, tack speciellt för dem! Visst är väderomslag bland det häftigaste man kan uppleva, särskilt när det går sådär blixtsnabbt! Jag ser inte ens rumpan på rådjuren men jag ser deras trippande spår i det tunna snötäcket vi har där de har gått under fågelmataren och letat.
  Beredskapslåda ja, hummande medger jag att det ska man ju ha. Jag har…en dunk med vatten, försluten! Haha, det kommer man inte långt med…Det var så att vi blev utan vatten en period för ett par år sedan och då levererades vattendunkar till min dörr, plomberade. Behövde inte använda dem så dem har jag sparat. Så, jag törstar inte ihjäl om kranen slutar fungera. Men, i övrigt är jag totalt kass. Fast jag dör inte av hunger på länge. Konserver och torrfoder finns rejält av, skulle behöva göra en skafferiinventering, allt hamnar ju längst in i det djupa skåpet..
  Den där fiffiga manicken, kan du berätta lite mer. Vad heter manicken och var kan man införskaffa en sådan? Den verkar mycket användbar och jag tror att jag skulle uppleva just kontakten med omvärlden som särskilt viktig.
  Tack på förhand och kramen från pörtet

  Gilla

 3. WOW! Vilka fantastiska bilder – det ser alldeles fantastiskt ut! Ja, som sagt … snö är vackert på bild! Förstår att du njuter av det vintriga vädret – tur att du får bo där du bor!
  Bra att du fixat din krislåda! Radion liknar min lilla krisradio … bra att ha , ifall att …
  Önskar dig en fin Trettondag!
  Kram

  Gilla

  • Det börjar nog bli lite väl många liknande foton nu men jag kan inte låta bli 😀 Jag njuter verkligen för fullt men kanske behöver det inte bli kallar nu, -17 just nu. Men så länge det inte blåser är det helt ok.
   Det kanske var hos dig jag läste om dynamoradion. Jag känner att jag klarar mig bra om elen försvinner och är borta en längre period. Värme kan vara ett problem men i övrigt är det bara frys och kyl som ställer till det lite. Ni har ju mysiga och bra uppvärmningsmöjligheter som även är bra för matlagning så kanske räcker det med den lilla radion för er del.
   Tack detsamma.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Den sista bilden var ju helt magisk!
  Jag tycker alla som har en låda hemma med vad man kan behöva vid kris är jätteduktiga. Jag har inget själv och det är lite typiskt mig, skulle det nalkas en kris får jag skaffa. Men jag vet att det också kan komma oväntat. Egentligen är jag ordentlig men det blir helt enkelt inte av.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var en vacker scen alldeles utanför min lägenhet 😀 Jag blir ofta ståendes och tittar ut genom något fönster och bara tittar förundrat på hur det skiftar och blir till olika sagolika vyer. Bästa tavlan 😀
   Det tog tid innan jag fixade min krislåda men nu känns det bra att det är gjort. Jag tänker att det kanske är svårt att få tag i det man vill ha om det plötsligt händer något. Ett bra exempel, som jag fortfarande tycker är oförklarligt, är hur toapapper hamstrades i början av pandemin. Det blir rusning efter det som folk tror är viktigt.
   Kram

   Gilla

 5. Till att börja med, underbara bilder. Jag skaffade en nödradio för många år sedan, idag har jag t o m två stycken. Dessa går att ladda via Solceller/vev/USB, har haft stor nytta av dessa, särskilt vid ett större strömavbrott då jag fick bra information via P4 som jag inte skulle fått annars.

  Gilla

  • Tack! Det har varit fantastiska vinterdagar 😀
   Då kanske det var hos dig jag läste om radion och den infon stannade kvar någonstans långt bak i hjärnan. En väldigt bra manick att ha vid strömavbrott 😀 Min har inga solceller så det blir till att veva för uppladdning.

   Gillad av 1 person

 6. Tackar, tackar! Rimfrost och dimfrost, nu vet jag det. En sådan radion ska jag också skaffa mig, kanske lika bra att slå till på två så har jag en i stugan också. Ska genast kolla utbudet. Det är inte fel att ha en beedskapslåda jag har ju i och för sig allt, men inte på ett och samma ställe.
  Vilka fina foton. Det där kallar jag vinter. Ser fantastiskt härligt ut. Eddie hade blivit helt galen om han fått möjlighetn att springa runt i snön och busa. Han fick springa runt i blötsnön när jag stannade till hos min dotter påväg hem från ön, men det är ju inte samma sak.

  Kram

  Gilla

  • Kanske är det sk värdelöst vetande men hos mig stannade den infon kvar.
   Jag tror att de här fiffiga radioappararaterna är väldigt bra att ha om det blir långa strömavbrott. Eller om man ger sig ut på äventyr och kanske övernattar flera nätter i naturen. Man behöver inte ha allt i en särskild beredskapslåda och mycket är utspritt även hos mig. Men jag hade en tom byrålåda när jag köpte stormköket och där har flera krissaker hamnat. Det känns bra att ha lite beredskap 😀
   Hundar brukar bli glada och leklystna i snö. Jag har funderat på om de busar runt för att få upp värmen eller om det bara är lek men jag tror mer på leken.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s