Första dagen 2021

Kvart över sju på morgonen parkerade jag utanför katthemmet och just då ringde det i mobilen. Jag fick först lite panik eftersom jag hörde på signalen att samtalet kom via messenger. Det är bara min italienska kompis som brukar använda den appen för att ringa och jag var definitivt inte beredd på att försöka uttrycka mig på italienska. Dumt tänkt eftersom han aldrig skulle ringa så tidigt på morgonen och vi brukar dessutom ganska snabbt övergå till engelska när vi pratar. Men hjärnan hängde inte riktigt med och plockade inte fram den kunskapen. Kanske för att det bara är några dagar sedan han avslutade ett meddelande med ”ci sentiamo presto” ( vi hörs snart). Nu var det inte min vän i italien som ringde utan den kvinna som lärde upp mig som volontär. Hon frågade om jag ville ha sällskap och det är klart att jag ville. Min vanliga volontärkompis är bortrest över helgerna och jag tar helst inte ett pass på egen hand. Nu skulle jag både få sällskap och avlastning och det kändes bra.

Mitt sällskap denna morgon är en av de som ger väldigt mycket av sin tid till katterna på katthemmet. Hon är även med i ledningen och vet det mesta om allt. Jag fick alltså veta lite om de olika katterna. T ex denna fina och väldigt tillgivna katt som har varit en besökande pensionatsgäst ganska länge nu. Ingen vet vad som gäller eftersom ägarna skulle ha hämtat honom i slutet av december. De har inte hört av sig och ingen har nått dem. Det vore hemskt om de har bestämt sig för att överge sin kisse men ännu värre är det nog om de har råkat ut för en olycka eller något annat som gör att de inte kan höra av sig. Jag ägnade lite extra tid åt att gosa med honom och att gosa är något han gillar. Jag blev lite ledsen när jag tänkte på hur jobbigt det måste vara för en kelsjuk kisse att hamna i ett eget bås på ett katthem och bara få mysa med någon en stund lite då och då. Skulle det vara så att han blir kvar kommer säkert försök göras att ge honom kompisar.

Några nya katter hade tillkommit inne i karantänavdelningen. När en ny katthona kom till katthemmet för några veckor sedan togs hon till veterinär för att kastreras. Då gjordes upptäckten att hon var högdräktig och någon dag senare fick hon sina ungar. Jag tittade in lite försiktigt på kattmamman och hennes två jättesmå bebiskatter och jag var väldigt försiktig för att inte störa dem. Men när mamman fick mat reste hon sig och lämnade den kartong de hade bäddat in sig i och en av de små släpades med en bit så att den hamnade med halsen alldeles över kartongkanten. Mitt vana och kunniga sällskap bad mig att flytta på den lilla sötplutten och det gjorde jag så gärna. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att hålla i den lite extra och titta in i det söta ansiktet där ögonen ännu inte hade öppnats. Men sedan la jag in den i lådan till syskonet. Mamman åt med god aptit och det behövde hon nog.

Vid kontorsplatsen stod ett gäng små tomtar och en lapp meddelade att alla volontärer fick varsin tomte som ett litet tack för arbetet det gångna året. Jag gillar tomtar och plockade med mig en av de små figurerna.

Arbetet gick fortare än det brukar den här morgonen. Det var inte samma arbete i lagom tempo, med avbrott för kel och mys med katterna eller för små pratstunder över en kopp te, som jag och L har som vana. Det var ett effektivt arbete där jag kände att jag måste hänga med för att hinna göra någon nytta. Men så blir det kanske när man tar många pass per vecka. Det var trevligt med sällskap men jag ser fram mot den vanliga lunken.

Fördelen med att det gick snabbt var att jag hann med en promenad runt Lillsjön innan det var dags att bänka mig framför tv:n för att se på längdskidor. När jag skriver det här vet jag att Linn vann både den tävlingen och dagens distanslopp om 10 km. Hon är otroligt duktig. På Lillsjön syntes ingen brådska. Två vinterfiskare satt och pimplade och hade säkert en trevlig stund.


14 comments

 1. Godt nytt år, det er alltid så trivelig å følge med når du har kattepasset på hjemmet. Hadde det vært et slikt hjem nære meg så hadde jeg også tatt noen pass der iløpet av måneden. Katter er veldig selektive dyr, så visere de at de liker deg så er det bare glede.

  Gilla

  • Jag får väldigt mycket tillbaka från katterna så både de och jag vinner på det här 😀 Du får allt det mysiga från dina hundar och katter men du skulle säkert ställa upp som volontär om något katthem hade behövt det. Är man djurälskare så är man.
   Vissa katter drar sig undan men många kommer fram och vill kela lite. Man får helt enkelt respektera att de är olika. Men en del katter går igenom en väldig förändring från jätteskygga till sällskapliga och trygga. Då känns det bra 😀

   Gilla

 2. Så tråkigt med en kisse som inte blivit hämtad. Vad som helst kan ju ha hänt ägarna! Himla fin var han! Linn är en underbar fighter, mer i min smak än de andra för hon blir riktigt förbaskad när hon misslyckas! Inte det vackraste beteendet, men ack så ärligt…Lite kul att andra nationer får glänsa lite när norska landslaget är borta…men, det kommer nog surt efter, de kommer att vara förfärligt revanschsugna… I alla fall är det kul att det finns tävlingar att titta på, det har ju varit sparsmakat med det som så mycket annat…
  Kramen

  Gilla

  • Ja, det är trist men det är klart, ska man överge sin katt så är ju katthemmet inte det sämsta alternativet. Jag hoppas ändå att det har blivit något missförstånd och att ägarna snart hör av sig. Jag håller med om att Linn har något extra. Jag sitter precis och tittar på henne och alla andra nu när de kämpar på i spåret. Jag hoppas att det norska laget snart är tillbaka. Det är ju roligare att vinna när alla de bästa är med. Snart börjar skidskyttet också och då får vi ännu mer att titta på 😀
   Kram

   Gilla

 3. Vilken fin herre, han ser till och med gosig ut på bild. Ber om att få bli klappad. Hoppas ägarna hör av sig så att ni vet att allt är okej. Så snällt att du fick sällskap, jag hade också velat ta det lugnt om jag varit där. Men som du också skriver så är ju kvinnan som lärde upp dig där ofta så då kanske det går lite fortare. Så mysigt med kattungar, tur det var två. Blir lätt ensamt annars när de ska börja busa och leka sedan.
  Vilken söt Tomte den ser handgjord ut. Jag gillar när luvan går ned för ansiktet på Tomtar, oftas är det svårt att få till fina snälla ögon.
  Skidor har jag inte kollat på men jag har hört att Linn är grym.

  Kram

  Gilla

  • Han är precis så gosig som han ser ut och om det inte vore för att han var hungrig skulle han ha velat krypa upp i knät och gosa hela tiden. Jag hoppas verkligen att ägarna hör av sig och att de har en bra förklaring. En så fin och snäll kisse behöver få komma hem till sin flock.
   Jag får ta det lugnt och ägna mig mer åt katterna nästa gång i stället. Jag tror att de två kattsyskonen kommer att ha mycket kul ihop 😀
   Ja, tomten ser handgjord ut. Det stod ett helt gäng tomtar och väntade på att komma till nya hem.
   Linn och även Frida har gjort ett jättebra jobb. Nu är de igång igen 😀
   Kram

   Gilla

 4. Sorgligt med den vackra kattens öde … hoppas det ordnar sig med att ägarna hör av sig eller att han så småningom får ett nytt hem.
  Tomten är kanske inte direkt söt, men ser trevlig ut – klart den fick följa med och flytta in hos dig 🙂
  Jag såg inte skidtävlingarna, men hörde på radion att hon vann – bra gjort!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, han måste ju sakna sin familj och jag hoppas att allt ordnar upp sig.
   Tomten är inte den vackraste jag sett men som symbol på att vi volontärer är uppskattade är den ändå fin 🙂
   Det är kul att hänga med i skidtävlingarna och jag tittar när jag har tid. Det har jag ju för det mesta 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilken jättefin katt. Sorgligt om han är övergiven. Har så svårt att förstå människor som tröttnar på djur. Men som du skriver kan ju något ha hänt ägarna och det är ju också tråkigt i så fall.
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det svårt att förstå. Nu vet vi inte vad som har hänt och ägarna kanske har en bra förklaring till varför de inte har kunnat höra av sig. Jag hoppas verkligen att det är så.
   Kram

   Gilla

 6. Så sorgligt med katten som inte blivit hämtad och jag hoppas verkligen att det ordnar till sig för den. Ni gör i alla fall en mycket god insats så all ära åt er säger jag igen.

  Kram

  Gilla

  • Ja, jag hoppas att det finns ett bra skäl till varför de inte har hört av sig. Kanske ordnar det sig på ett bra sätt och den fina kissen får komma hem till sin familj 😀 Tack, vi tycker nog alla att det känns bra att hjälpa till så att katterna får det bra.
   Kram

   Gilla

 7. Katter är märkliga djur och så olika personligheter. Min lilla katt han går inte ut nu när det är så här kallt utan håller sig inne och kommer varje morgon och kryper ner i sängen hos mig. Annars sitter han uppe under taket och tittar på hundarna. Nu är det två hundar här och ibland tre. Vi har fler hundar än folk i lilla byn Fisksjön

  Gilla

  • Det är precis som med människor. Vi är alla olika individer och unika. Precis som det ska vara 😀 Morris är klok som stannar inne när det blir kallt om tassarna. Kul att Jack har fått sällskap och lekkamrater 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s