”Man tager vad man haver”

Ni kanske känner igen det citatet från Cajsa Varg. Jag skulle inte känna till varken citatet eller Cajsa Varg om det inte vore för att min mamma brukade säga så och det fastnade i min hjärna. För de intresserade kommer en liten lektion om denna kokboksförfattare. En av hennes böcker hade just titeln ”Man tager vad man haver”.

Anna Christina Warg, känd som Cajsa Warg, född 23 mars 1703 i Örebro, död 5 februari 1769 i Stockholm, var en svensk hushållerska och författare. Hon är känd för Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber, som var en av de mest inflytelserika kokböckerna från mitten av 1700-talet till tidigt 1800-tal. Wikipedia

Det som fick mig att tänka på det citatet började med att jag stod och tittade på en flaska glögg, kvarglömd sedan förra julen, i ett skåp där jag har gömt den alkohol jag har. Jag funderade på om jag skulle ta ett glas glögg men jag tyckte inte att det kändes lockande. Det är en sällskapsdryck. När jag stod där och tittade på flaskan kom jag på att jag hade ett recept på glöggbröd. Jag visste att jag hade några påsar torrjäst och efter att ha inventerat mjölförrådet plockade jag fram vad jag hade. Precis som enligt rubriken. I stället för rågsiktsmjöl blev det ett grovmalet rågmjöl och eftersom glöggen inte riktigt räckte fyllde jag på med julmust. Vetemjöl hade jag så det blev i alla fall rätt. Nu ligger tre limpor och svalnar och naturligtvis smakade jag medan brödet fortfarande var varmt. Det blev gott men inte fantastisk gott. Men jag känner mig nöjd med att ha gjort av med glögg och rågmjöl innan de blev helt oanvändbara.

I skogen, där jag gick igår, är det bitvis barmark men jag tror att det är en förändring på gång. Det snöar lite lätt och jag hoppas att jag ska vakna upp till en vacker, vit värld i morgon.

När jag kom ut ur skogen fanns det lite snö men gångvägarna var som isvägar med grus på.

Solen sken, men det har den ju faktiskt gjort lite då och då på senare tid.

Jag ser ofta fina kvällshimlar nu men oftast tittar jag bara utan att fota.

Psykologen ringde mig med beskedet att läkaren inte hade kunnat se någon fysisk förklaring. Ganska väntat eftersom jag är så noga kollad av vården. Men vi ska träffas och fortsätta reda ut saker och ting om några veckor och det ser jag fram mot. Vem hade kunnat tro att jag skulle tycka så mycket om dessa besök? Inte jag i alla fall. Men så är det och nu tänker jag att många fler borde få chansen till samma sak.


18 comments

 1. Glöggbröd har jag aldrig hört talas om. Jag vet inte riktigt om jag skulle tycka om det… Vet i alla fall at jag inte gillar vörtbröd. En del av julens mat som jag står över.

  Gilla

  • Det blir en ganska mild smak av glögg och kanske beror det lite på val av styrka. Den glögg jag hade var av den svagare sorten. Jag tycker att det blev gott men förmodligen hade det blivit ännu bättre med rätt ingredienser 😉 Jag är inte heller särskilt förtjust i vörtbröd…tror jag. Det var många år sedan jag smakade. Kanske så långt tillbaka i tiden som när jag tvingades smaka dopp-i-grytan med just vörtbröd. Tänk vad barndomsupplevelser kan förstöra och påverka.

   Gilla

 2. Vad spännande! Glöggbröd, det hade jag gärna smakat. Jag drack upp min glögg, fyra tillfällen blev det och utan både madel och russin alla gångerna. Jag tänkte också baka någon av dagarna, ska frysa in så jag klarar mig ett tag. Äter inte mycket bröd längre, men en skiva då och då är gott. Är det hembakat så är det extra plus.
  Bra med fortsatta samtal och det glädjer mig att du ser fram emot dessa och jag håller med om att flera skulle få den förmånen.

  Kram

  Gilla

  • Det blev gott med en mild smak av glögg. Godast hade det nog varit med hushållsost (min favoritost) men i brist på bröd äter man limpa (ett annat uttryck som min mamma använde) och i det här fallet får jag klara mig med ett veganskt alternativ.
   Jag tycker om glögg och dricker det gärna tillsammans med andra men det kändes inte lika mysigt att sitta här själv med min glöggmugg.
   Haha, ja tänk att jag upptäckte hur trevligt det var att sitta och prata bara om mig med en person som lyssnar intresserat och ställer frågor 😀 Ännu bättre är det att han inte ser medlidsam ut utan bara nyfiken. En väldigt bra upplevelse 😀 Om det dessutom hjälper så är det en kanske oväntad bonus.
   Kram

   Gilla

 3. Jättefina bilder! Det lät spännande med brödet.
  Hoppas du vaknar till ett fint snötäcke imorgon på julafton, önskar dig en god jul!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Brödet blev gott men inte det godaste jag har bakat eller ätit.
   Jag trodde att det skulle komma rejält med snö redan igår och i natt men tji fick jag. Men kanske, kanske kommer det mer i eftermiddag.
   God jul till dig också!
   Kram

   Gilla

 4. Visst är det något speciellt med hembakat matbröd! Smart sätt att använda upp glöggen och mjölet. Bara fantasin begränsar oss. Själv är jag inte så förtjust i glögg som jag tycker är lite för sött för min smak. Så vackert det är hos dig och så härligt när solen visar sig!

  Så skönt att läkaren inte kunde hitta något fysiskt fel på dig.

  Kram och god lillejulafton!

  Gilla

  • Ja, om inte annat så känner man sig lite duktig. Det här brödet blev gott men inte en stor favorit. Smaken är det inget fel på men det blev lite väl kompakt.
   Jag vet inte om jag håller med om att det är särskilt vackert men kanske lite bättre än när det är helt snöfritt. Men man blir glad när solen kommer fram 😀
   Jag är så väl dokumenterad så jag tror att alla möjliga fysiska fel kunde uteslutas ganska snabbt.
   Kram och detsamma till er alla 😀

   Gilla

 5. Här är det snö och just nu dalar det lite flingor. Så hoppas vi att det blir en fin jul så gott det går. Så duktig du är som bakar bröd av sådant. Jag bakar bara tunnbröd. Nu hoppas vi på att coronan ska försvinna under nästa år så att vi kan träffas som folk. Jag har så många vänner som jag inte fått träffa på sista tiden. Härom kvällen kom min vän Ann med senap som hon alltid gör dagarna för jul. Vi brukar dricka glögg och prata och nu fick vi stå på trappan. Trist. Två av mina vänner har varit oh lagt julklappar på bron utan att vara in och hälsa på. Kram på dig

  Gilla

  • Lite snö har det kommit här också men det blev nog bara knappt en cm totalt. Men det kommer kanske mer i natt. Jag tycker att du är duktig som bakar tunnbröd. Det verkar vara ett riktigt slit med allt kavlande. Men det blir så klart väldigt gott och värt all möda.
   Jag tror nog att vi ska kunna återgå till ett något så när vanligt liv nästa sommar och då vore det kul att få se dig här på Frösön 😀
   Kram

   Gilla

 6. Glöggbröd låter speciellt, men det var klokt av dig att göra som Cajsa Warg och ta vad du hade hemma 🙂 Jag hade ingen porter eller mörkt öl hemma när jag bakade vörtbröd, men i mitt minne fanns ett gammalt recept med julmust … och det hade jag – och det blev bra 🙂
  hoppas du får mer snö nu – men för min del ser det ganska lagom ut.
  Bra att du fick samtal med psykologen – och bra att de kommer att fortsätta.
  Ha en fin juldag!
  Kram

  Gilla

  • Glöggbrödet blev gott och det ska nog gå åt 😀 Julmust och även coca cola går att använda till mycket. Jag har någon gång haft cola i grytan när jag har gjort en stek. Väldigt gott faktiskt och bra bas till såsen.
   I dag är det vitt och fint ute men jag ska vänta en stund med att gå ut. Har jag tur så är gångarna plogade lite senare 😀
   Det ska bli spännande att se vad som ska hända nu hos psykologen. Kanske kan jag få hjälp att slippa de problem jag har men jag är beredd på att det kanske blir svårt. Pågående stress är nog inte så lätt att få bort.
   Tack detsamma Anki!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Intressant sätt att göra sig av med glögg! Glöggen är söt så den ingår inte i min kost överhuvudtaget men visst minns jag hur den smakar. Spetsad ville jag ha den, då försvann den mesta sötman, ”ler”, Men jag håller med om att den är en sällskapsdryck. Liksom bubbel till nyår…har funderat på om jag skulle beställa hem någon dryck från Systemet till nyår, men finner tanken märklig att skåla med mig själv…så det hoppar jag nog över.
  Jag tycker det är spännande att du upplever mötena med psykologen som givande. Och att du har en förhoppning om att samtalen ska leda dig vidare. Jag är en stor skeptiker. Men jag vet också att jag därmed inte är villig att blotta mig…och mitt inre. Alla de knutar som ligger och skaver kommer nog att få ligga kvar…för de skaver då inte varje dag. Lycka till med fortsatt utredning! Kramen

  Gilla

  • Alla sätt är bra utom de dåliga, var det visst någon som sa. Det här blev bra och jag kommer inte att ha några problem med att äta upp mitt glöggbröd. Jag gillar inte glögg som smakar sprit så jag håller mig till de sorter man kan köpa i matbutikerna. Men det räcker med en liten skvätt och en hel flaska ville jag inte ha helt för mig själv. Jag har inte ens bestämt mig för om jag ska vara vaken till tolvslaget på nyårsafton. Det känns som om det kvittar. Jag har nog lite bubbel tror jag men den flaskan får stå kvar där den står. Så småningom häller jag väl ut den om den inte duger till matlagning. Risotto till exempel.
   Det är en märklig upplevelse att sitta hos psykologen och bara prata om mig själv och mötas av intresse. Helst skulle jag vilja ha ett samtal där jag får veta något om honom också men jag är duktig på att hålla mig till regler och en psykolog ska man inte komma för nära 😀 Ärligt talat har jag inga stora förhoppningar om att bli av med mina problem men jag försöker gärna. Om du försökte och fick träffa en riktigt bra psykolog kanske du också så småningom skulle känna att det är skönt att fritt få prata om dig själv.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s