Tö på fjärde advent

Precis som väntat blev det plusgrader och smältande snö under några dagar. Men jag är ändå glad eftersom prognoserna just nu visar att det ska snöa fr o m i morgon kväll och fortsätta ända fram till julaftonskvällen. Jag hoppas att det sedan får vara åtmistone några minusgrader så kanske vintern äntligen kan bli som den ska vara. Ännu bättre vore det om det kunde bli ännu lite kyligare under en period så att isen kan lägga sig på sjön. Många förhoppningar alltså och många delar samma önskningar. Det finns så klart de som ser det från en annan synvinkel också men nu är det nog alla vinterälskares tur att få som vi vill.

Men, som jag inledde med, just nu är det tö och snön smälter.

Kanske tycker domherrarna att det är ganska bra som det är nu.

Men som tur är ser det fortfarande ut så här på en del håll och snart blir det påfyllning.

Fjärde advent och dan, före dan, före dan, före dan, före dopparedagen. I dag fick jag definitivt besked från min son att han inte kommer i jul och det var jag helt införstådd med. Det blir en konstig och lite tråkig jul men för min del blir det inte en deppig jul. Jag har redan förberett både en del julmat och lite godis och jag ska ut och promenera i snövädret och se om tv:n erbjuder lite förströelse emellanåt. Det blir en hel del telefonsamtal också. Jag har aldrig använt någon av de appar eller program där man kan ha möten med flera personer uppkopplade samtidigt och det är inget jag vill prova heller. I vissa avseenden är jag väldigt gammalmodig och rent av teknikfientlig. Jag vill inte synas när jag pratar med någon och jag har inte heller något behov av att se den jag pratar med. Möjligtvis skulle jag tänka annorlunda om jag hade barnbarn men som det är nu känner jag mig mest bekväm med vanliga telefonsamtal. Julen blir vad vi gör den till och jag ska ha en fin och mysig jul och det hoppas jag att vi alla får.


16 comments

 1. Jag håller med dig. Jag vill inte heller se den jag pratar med… eller rättare sagt ,jag vill inte att den jag pratar med ser mig. Fast nu har jag ändrat på det litet, att se barnbarnen, det tycker jag om. Men jag sträcker mig nog dit och inte så mycket längre.
  Jag kommer också att fira julen mest ensam. Det bekymrar mig inte nämvärt. Några utomhusträffar kan det bli och oj så roligt om det faktiskt blir vinter nu. Vågar vi hoppas på det? Eller blir det tö igen? Vi får se… Jag är oerhört bekymrad över klimatförändringarna, försöker att inte tänka alltför mycket på vad den för med sig, det blir alltför deppigt.

  Gillad av 1 person

  • Ja, du är ju mormor och då är det så klart skillnad. Särskilt det här året har det säkert varit en bra lösning.
   Det går bra att fira ensam en jul men nästa jul vill jag ha mina ungar omkring mig. De bor tyvärr så långt härifrån så utomhusträffar funkar inte riktigt. Men det blir bättre tider så småningom.
   Om man tittar på 10-dagarsprognosen ser det väldigt lovande ut med mycket snö och minusgrader 😀 Men jag är lika oroad över klimatförändringarna som du och jag tycker att det märks tydliga förändringar. Just när jag tänker på det är jag nästan nöjd med att inte behöva tänka på hur det ska gå för barnbarn. Men bara nästan för det är klart att jag gärna skulle vilja ha ett gäng.

   Gilla

 2. Jag gillar inte alls att prata i telefon, jag gör det ytterst sällan och bara med dem som inte använder dator eller mobil, dvs. mina lite äldre väninnor. Och det känns helt okej, vi stämmer mest av om vi ska ses o i så fall när och var utomhus för gemensamma promenader. Dottern pratar jag med i telefon när det är kris av något slag eller någon av oss har mycket att berätta. Annars chattar vi dagligdags.En gång när Noelle var nyss hemkommen från BB chattade jag med dottern som bad att jag skulle klicka på en ikon och plötsligt facetimade vi! Det kändes mäktigt när jag plötsligt fick se det lilla underverket live! Men det var också enda gången, däremot får jag flera videosnuttar varje vecka. Det ska nog gå bra att vara ensam med djuren, jag är ju ingen juldiggare så…
  Är lite nyfiken på vad du har på julbordet? Blir det skinka av kålrot och såna grejer? Vad ersätter du t.ex sillen med?Jag brukar ju lägga in svamp i samma typ av lag som man gör med sillen, inte tokigt alls.
  Nu är det dags för natti, klockan har visst passerat midnatt. Kram från pörtet

  Gilla

  • Jag har skype och har använt den appen några gånger men det var länge sedan nu. Men vanliga telefonsamtal har jag gärna och det är ett bra sätt att hålla kontakt med familj och vänner. Det var trist medan jag väntade på levern för då orkade jag bara prata ca en kvart innan det kändes som om syret till hjärnan tog slut. Nu kan jag prata några timmar utan att somna men i stället har jag en tendens att ”försvinna bort” om den jag pratar med berättar något som tar lite för lång tid. Men alla vet ju hur jag är 😀
   Mitt julbort, eller min jultallrik kommer att bestå av två sorters sill (en gjord med svamp och en med tofu), svampjansson, revbenssmakmarinerade sojabitar, vegobullar, vegoprinskorvar, rödbetssallad, rödkålssallad och potatis. Det ska jag äta till lunch enligt traditionen och till middag blir det risgrynsgröt och kanske en macka. Skinkan var min favorit på julbordet förut men nu saknar jag den inte alls. Det finns inget substitut som ens kan jämföras med julskinka så jag försöker inte ens. Det är bättre att äta det som smakar gott än att bli besviken på någon sorts vegoskinka.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Bara prata en kvart! Jag vill prata typ två minuter, säga det viktigaste och lägga på…Att sitta och ”tjåla” känner jag mig inte alls bekväm med. Men visst fanns det tider då man tillbringade väldigt långa stunder vid telefonen. Då när man växte upp och blev påmind av mamma att nu kanske någon annan vill låna telefonen…
    Jag åt risgrynsgröten till frukost på julafton, det är en gammal tradition. Fast i år kokade jag inte ens den själv utan köpte en ”korv”, svampjansson lät jättegod. Tofu har jag inte lärt mig gilla, den är så totalt smaklös och jag har inte hittat recept som jag gillar. Däremot har jag alltid fryst färdig vegomat hemma, smidigt och snabbt att tillaga . Förut hade jag lite konsistensproblem men produkter har blivit mycket bättre under senare år.
    Att ordna ett julbord idag till en större familj där vissa är vegetarianer, en del allergiska osv. är en utmaning.

    Gilla

   • Med mina barn och min svärmor brukar det kunna bli långa telefonsamtal och allra längst pratar jag med äldsta dottern. Vi kommer alltid in på spännande ämnen och en gång i veckan spinner vi vidare på vad hennes psykologbesök har handlat om. Det leder alltid till annat och rätt som det är kan någon av oss förvånat upptäcka att det har gått två timmar. Men det måste vara jämställda samtal för om jag ska lyssna länge på någon så ställer min brist på koncentration och fokus till det. Jag försvinner bort och har ofta inte hört mycket av det som motparten sa. När jag var ung var det mest samtal som liknar de som du har nu 😀 Jag och mina kompisar bestämde var och när vi skulle träffas och la sedan på. När jag träffade min man var det lite jobbigt för telefonen, som du vet var av den sort som satt fast i ett eluttag på den tiden, var placerad så att alla hörde när man pratade och om det tog lite för lång tid var det alltid någon av mina föräldrar som hojtade ”tänk på att det kostar när du inte ringer lokalsamtal”. Det problemet försvann ett år efter att vi hade träffats när jag flyttade till honom 😀
    Det har inte blivit någon risgrynsgröt ännu för mig men jag ska koka en omgång när allt annat är uppätet. Det känns som en bättre idé än att köra ihop allt samtidigt.
    Tofu har en konstig konsistens men om man skär den i väldigt små bitar och lägger den i någon god röra så blir det jättegott. Min favorit med tofu är en vegansk skagenröra. Supergott!!!
    Kram

    Gilla

 3. Jättefina bilder och sån söt domherre!
  Man får göra sig en bra jul helt enkelt. Din verkar bli mysig även om sonen inte kommer. Man får njuta av att helt bestämma själv hur man vill göra.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Domherren satt där och bara tittade och jag tror att det är hans fru som sitter lite längre ner i trädet.
   Ja, jag försöker ha inställningen att det blir bra utifrån de förutsättningar som råder och hoppas på att nästa jul blir annorlunda.
   Kram

   Gilla

 4. Jag är då ingen telefonmänniska … bara om jag måste. Ja, förutom med barn och barnbarn då, dem pratar jag gärna med – och med Charlie brukar det ibland bli med bild, men annars föredrar jag att inte synas 🙂
  Vi kommer att fira julen ensamma här hemma, men jag ska åka till Calles familj med julklappar och en hemgjord Janssons frestelse på julaftons morgon – och får en rökt laxsida i utbyte 🙂
  Håller tummarna för att du får massor med snö!
  Ha en fin julvecka!
  Kram

  Gilla

  • Telefon pratar jag gärna i men då ska det helst vara utan att synas. Det skulle vara annorlunda om jag hade barnbarn och särskilt nu i coronatider.
   Ni kommer säkert att få en mysig jul tillsammans i er jättemysiga stuga. Man får göra det bästa av situationen. Bra idé att byta lite mat med varandra och lämna julklappar samtidigt. Då får du ju en liten glimt av dem i alla fall.
   Tack Anki och kanske ska jag hålla tummarna för att du ska slippa snö 😉
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Då finns det i alla fall hopp om en vit jul hos dig. Det räknar vi verkligen inte med här.
  Tråkigt att sonen inte kommer men det blir nog många firanden som inte blir sig lika i år. Det viktigaste är trots allt att hålla sig frisk. Sedan får vi ta nya tag nästa år.

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Det blir mindre och mindre tvivel om att få en vit jul ju närmare vi kommer 😀
   Jag trodde inte att han skulle komma men han gav inte upp helt förrän nu. Vi kommer att ha en helt ok jul alla i familjen på olika håll. Mina döttrar och svärsonen ska i alla fall ta en gemensam julaftonspromenad men för oss andra är avståndet lite för stort. Visst är det viktigast att vi håller oss friska och jag hoppas kunna träffa alla nästa sommar.
   Kram

   Gilla

 6. Domherrar gillar jag. För några år sedan hade mina föräldrar dessa skönheter vid fågelbordet men nu är det några år sedan. Kan komma en och annan men då var jag aldrig där. Kanske pappa retades med mig eftersom han viste hur gärna jag ville se herrarna.
  Jag hade lite skype idag med ett av mina barnbarn. Hon som gjorde skorporna till farmor. E är så rolig när man pratar med henne. I börja blev hon ledsen när hon tittade bakom mobilen och jag inte var där men nu så har hon kopplat att där finns ingen. Hur som så gillar inte jag heller att se mig själv då jag pratar men jag pratar på ändå. Prata i telefon gillar jag och ofta när jag kör till Öland så passar jag på att fördriva tiden lite. Nu när man inte kan ses som innan är ju luren bra att ta till.

  Jag hade inte heller lagt så stor vikt vid att det just är julafton och jag skulle sitta själv. Nu vet jag inte hur det blir. Om någon på jobbet blir sjuk så får jag ställa upp. Annars så ska jag till dottern en stund. Om det inte hade varit för pandemin så hade vi alla samlats. Men nu är det som det är och här i Karlskrona sprider sig Covid-19 som en löpeld.

  Kram

  Gilla

  • Domherrar lyser upp med sin röda färg men om man lyssnar på dem blir man lite vemodig. De har ett läte som består av ett enda pip i en sorgset nedåtgående ton. Det är i alla fall det lätet jag har lärt mig och hört från dem men kanske har de en gladare trudelutt också.
   Om jag hade barnbarn skulle jag nog säkert också vilja ha kontakt med både bild och ljud. Skype har jag faktiskt använt för flera år sedan men det räckte med de tillfällena.
   Vi får göra det bästa vi kan av julen och acceptera att det är som det är. Acceptans kan också vara en väg till lycka konstaterade jag och min psykolog 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s