Jag väntar på snön

Det ligger ett väldigt tunt, hårt snölager på vissa ytor men så ska det inte vara när det är december. Tyvärr är det så det ofta har sett ut de senaste åren och det lär nog inte bli bättre. De snöfall som utlovas i väderappen har en fömåga att bara försvinna eller minska när de datumen närmar sig. I dag kom det faktiskt lite snö. Inga riktiga flingor utan mer som snödamm. Lite snödamm fastnade på grenar och, som här, på en skägglav.

Så mycket annat händer inte. Jag är på katthemmet en gång i veckan, promenerar och har ännu en gång träffat psykologen. Där är det lite förvirrat just nu. Mina svar på självskattningsfrågorna visar en överlappning mellan dissociation och utmattning men någon diagnos är svår att ställa. Nu ska han prata med min läkare och sedan höra av sig. Jag vet inte vad jag ska tro. Kanske är det ändå fysiska orsaker, som jag har trott förut, eller så vill min psykolog bara vara grundlig. Det är ju bra. Jag har i alla fall i läxa att försöka tänka efter när jag får de starkare reaktionerna. Jag är inte särskilt orolig och inte ett dugg ledsen eller nedstämd när jag tänker på hur det ska bli. Det är tvärtom min glädje som förbryllar en del. Men glad är jag och det är jag inte ledsen för 😀


25 comments

 1. Bra att psykologen är grundlig, många fysiska besvär har ju psykiska orsaker och det borde även vara tvärtom att många psykiska besvär har fysiska orsaker. Det är dock bra och modigt att våga ställa frågan till sig själv.

  Gilla

  • Han verkar verkligen vilja göra allt för att förstå vad det här beror på och så klart känns det bra. Men jag vill inte fundera så mycket på vad för slags fysiska problem som skulle kunna påverka. Jag vill inte att något nytt ska tillkomma. Det räcker så bra som det är.

   Gillad av 1 person

   • Du har ju sannolikt haft betydligt fler traditionella vårdkontakter än vad ex jag har haft, Så sannolikheten att man ska hitta något nytt ”fysiskt” är nog tämligen låg. Efter att jag hade corona i mars/april återstod en del bieffekter, såsom yrsel, under en lång period hade jag problem med trappor. Under ett tag funderade jag på om jag fått någon slags fobi, men efter lite sökningar på nätet insåg jag att detta var en ganska vanlig ”biverkning” av corona. Detta problem är numera mer eller mindre borta, men jag hann med att tänka många tankar innan jag förstod var det var för något.

    Gilla

   • Vad skönt att yrsel och andra besvär till slut försvann. Eller i alla fall nästan. Vi hör ju om långvariga bieffekter av viruset. Man ska inte fundera för mycket för om man letar så hittar man många svar, de flesta felaktiga. Men om man, som du, får bekräftelse på att det hänger ihop med corona så är det ju bra. Vad gäller mig och mina problem så finns det mycket jag ännu inte har drabbats av, t ex sköldkörtelproblem som kan ge liknande problem. Men jag är inte den oroliga typen som blir nervös innan orsak finns så jag väntar på vad psykolog och läkare kan komma fram till.

    Gillad av 1 person

 2. Det är så underbart att läsa att du är glad. Din glädje skulle behöva smitta över lite på mig. Allting blir så mycket lättare då.
  Kram

  Gilla

  • Jag önskar att jag kunde smitta av mig på dig med massor av glädje. Men jag hoppas att nästa år ska bli mycket bättre och att du ska kunna träffa alla du saknar nu. Kanske få mindre stress på arbetet också 😀
   Kram ❤

   Gilla

 3. Jag ”snöar in” på din header-bild. 😉
  Det gör jag varje gång som jag tittar in här hos dig – så fantastiskt vacker.

  Vi har också mildväder. Mellan 1 plus och 4 plus på dagarna.
  Många lider av det ständigt grå och mörka, men jag är född under en lycklig stjärna och har inte alls ont av det. Tänk så olika vi alla är . . .
  Vilken gåva att kunna vara glad och lägga fokuset på det som är bra i livet! ♥

  Gilla

  • Tack snälla Barbro! Det var vinter några få dagar när jag tog bilden men det har inte varit mycket av den varan efter det.
   Vi kan skatta oss lyckliga som inte påverkas särskilt starkt av mörker och gråväder. Visst är det lite trist men promenaderna är sköna i alla fall och inne är det jul 😀
   När min fibromyalgi först bröt ut, för massor av år sedan, fick jag höra av en överläkare på rehab att jag inte kunde ha den diagnosen eftersom jag inte var tillräckligt deprimerad. Det fanns mycket okunskap då men jag har fått den diagnosen bekräftad av flera kunnigare läkare. Men jag är oftast glad och särskilt i möten med människor. Min man sa ibland inför läkarbesök att ”var inte så j-kla glad den här gången” 😀 Jag försökte se lite dämpad ut men det var inte lätt. Oftast är det i alla fall väldigt bra att ha lätt att hitta glädje och ljuspunkter 😀

   Gilla

 4. Trevligt att se att du är vid gott mod, trots avsaknaden av djup snö och höga snövallar … det kommer nog! Det är bra om psykologen är grundlig och inte hastar fram en diagnos….
  önskar dig en fin adventssöndag!
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja snö är en bristvara här men det har faktiskt kommit någon cm idag 😀 Jag hoppas så klart på mycket mer.
   Jag litar på den här psykologen och tror att han verkligen vill ta reda på vad som är orsaken. Men jag vill inte gärna att de ska hitta någon mer fysisk åkomma. Det räcker nu.
   Tack snälla Anki och jag önskar dig och Lasse detsamma 😀
   Kram ❤

   Gillad av 1 person

 5. Så bra att psykologen är noggrann och inte förhastar sig. Det kan finnas en risk i att själv ställa en diagnos för det finns ju ett stort spektrum även inom psykisk ohälsa. Dessutom så påminner väldigt många många diagnoser om varandra samtidigt som det finns en stor spännvidd inom respektive diagnos.

  Min svärmor besatt när hon var frisk förmågan att vara väldigt glad och positiv hos läkaren men dumt nog berättade hon inte hur hon egentligen mådde. Varför hon agerade som hon gjorde det har jag aldrig förstått. Däremot var hennes glada humör en tillgång i andra situationer!

  Kram och god lucia/tredje advent!

  Gilla

  • Ja, det känns bra att han är både noggrann och mån om att hitta rätt orsaker. Att jag dissocierar verkar det inte finnas tvivel om men eftersom det bara är ett symptom vill han helst hitta en diagnos som stämmer. Jag försöker att inte fundera så mycket på vad det kan finnas för fysiska orsaker och avvaktar tills han hör av sig. Vi konstaterade i alla fall att det inte är PTSD, vilket jag inte heller trodde.
   Haha, ja det är inte alltid bra att visa upp sin mest positiva sida. Det har jag också märkt även om jag har försökt visa på de problem som finns. Men nu tror jag att det är bra att visa upp mig precis som jag är för att det ska bli rätt. Jag behöver inte hålla igen och försöka se neutral ut 😀
   Kram och detsamma!

   Gillad av 1 person

 6. Såg på väderprognosen att din bön nog är hörd, det skulle komma snö. Jag klarar mig utan snö ett tag till, kanske efter nyår kan jag tänka mig lite lagom. Det är bara för att jag inte vill ha någon slask just nu. Här är så grått så grått. Solen har inte visat sig på många veckor, kanske är det månader. Det är som om vädret har fått Covid-19, vem vet.
  Härligt Ingrid med din glädje, jag är av samma modell. Hänger väl läpp någon gång ibland med för det mesta är det uppåt. Oavsett så har man ju mycket att vara glad över, även väldigt tacksam. Vår tid är dyrbar.
  Gillar att psykologen är noggrann, förhoppningsvis så kommer ni fram till något. Håller tummarna!
  Önskar dig en trevlig tisdag!

  Kram

  Gilla

  • Vi fick ca en cm snö idag så jag får väl vara nöjd 😉 Kanske kommer det mer men det ska även bli varmare innan jul. Det blir som det blir men förhoppningsvis finns det lite snö kvar den 24:e. Slask gillar inte jag heller och jag vill helst slippa isen på gångvägarna som blir när det är ömsom snö och tö. Men i dag har Östersund säkert ökat på decemberstatistiken med minst en soltimme. Kanske kommer vi upp i fem nu 😀
   Det finns alltid något att se fram mot eller glädjas åt men självklart har jag också mina mindre muntra stunder. Det har du ju märkt. Men oftast är jag på gott humör och varför vet jag inte riktigt. Det är bara att vara tacksam för att det är så.
   Jag misstänker att det dröjer innan psykologen hör av sig. Han ska ju prata med läkaren och då måste först han ha tid över. Det är nog inte så lätt i dessa tider. Jag får plocka fram tålamodet och låta det ta den tid det tar.
   Tack Lotta och detsamma till dig 😀
   Kram

   Gilla

 7. Som du vet är jag glad för att det inte är så mycket snö och inte så kallt. Jag har läst i min blogg om flera år då det varit runt 30 grader kallt oh jag har eldat och elräkningen har gått i topp. Har det inte varit kallt som sjutton så har det varit storm och nerfallna träd över vägen och strömavbrott i dagar så allt i frysen blivit förstört. Nu känns det ganska lättsamt vad det gäller vädret men coronan har kommit närmare. Vi fick besök av en smittad och fick fara och testa oss men vi hade klarat oss som tur är. Nu är man ännu mer försiktigt och gruvar oss för att fara och handla till och med. Bra att du är på bra humör. Det underlättar.

  Gilla

  • Ja, jag tänker på dig ibland och konstaterar då att det här är bra för Anita 😀 Men jag skulle gärna vilja att det blev lite ljusare med hjälp av snö. Det blir så vackert när snön tynger ner grenarna och helst ska det även vara is på sjön och solsken. Några sådana dagar blir det säkert i vinter men det verkar som om det dröjer. Jag minns också vintrar, för inte alls länge sedan, då vi samlades runt kaminen och det var runt 30 minusgrader i perioder. Det värsta jag har varit med om här är när det var -38 grader och då höll vi oss hemma. Jag hade egentligen ett möte men det kändes onödigt att ta ut bilen i den kylan.
   Skönt att era coronatest var negativa och bra att ni är försiktiga. Men nu närmar sig bättre tider och nästa sommar kanske vi kan våga träffa andra igen.
   Mitt humör är oftast bra men det är klart att jag är lite nere ibland också. Men de stunderna brukar som tur är inte vara så långa.

   Gilla

 8. Jag beundrar verkligen det jobb du lägger ner på att tillsammans med fackkunniga försöka komma vidare i ditt mående. Jag är själv på tok för otålig o skulle förmodligen slita mitt hår och ge upp inför en massa krångliga frågeställningar. Så har jag tyärr fungerat hela livet, gräv ner och fortsätt lev. Det har funkat sådär.
  I Fredriksberg har vi inte haft en kvarts sol denna december det kan jag slå vad om. Om det ändå fanns lite vitt på marken…vi fick lite igår och jag hade vilda planer att ta ut stora mattan o piska den i snön idag…vilken snö? Regnet stod som spön i backen!
  Du, hur har ni med antal katter nu på katthemmet. Min dotter jagar katt, ja hon jagar ingen katt men hon har väl tänkt sig ett kattsällskap, hon saknar djur så förfärligt. Hunden tog ju jag och det var ju bäst då hon är borta rätt mycket men en katt skulle hon vilja ha. Hon hittar ingen som inte är jättedyr enligt hennes sätt att se det.Då pratar vi några tusenlappar. Idag fanns kattungar på Blocket, de hade från början kostat 800, när intresset var så stort höjdes det hastigt till 1600 o inom en timme var alla åtta sålda!
  Tisdagskram från pörtet

  Gilla

  • Tack Paula men det är inte så beundransvärt. Det enda jag kämpade med var egentligen att ta kontakt med vården för att få psykologhjälp. Det tog tid att inse att jag faktiskt har tillräckliga besvär för att be om hjälp. Men sedan jag fick träffa ”min” psykolog har det bara varit intressant och spännande. Jag upptäckte att jag gillade att prata om vad jag varit med om och att jag gillade det beror mycket på att han inte satt och såg ut att tycka synd om mig. Jag klarar inte av att någon tycker synd om mig och jag vill inte hamna där jag själv känner att det är just synd om mig. Hur det blir vet jag inte men jag har i alla fall tagit kontakt med vården.
   Det har varit grått och trist nästan överallt och därför blir man jätteglad när solen äntligen kommer, som den gjorde här igår 😀
   Antalet katter varierar men det kommer hela tiden nya när någon får nytt hem. Men om det kommer en eller flera kullar med kattungar så blir det genast väldigt många fler individer. Jag vet inte exakt vad en katt kostar där men jag tror att det är ca 1500 kr. Men då har katterna fått den veterinärvård de behöver, kastrerats och fått väldigt god omvårdnad på alla sätt. Jag hoppas att din dotter hittar sin kattkompis snart och kanske t o m två stycken 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s