Från mörker till ljus

När jag vaknade var det både mörkt och dimmigt men det hindrade mig inte från att följa planeringen. Jag gillar dimma i vissa sammanhang och tillsammans med rejält med frost och ca fem minusgrader brukar det vara fint. Att det var vindstilla var inte heller så dumt.

Kvart i sju i morse var jag på plats på samma parkering som igår kväll. Innan dess hade jag tänt första adventsljuset och lyssnat på julmusik till frukosten. Det var riktigt ordentligt mörkt när jag påbörjade min promenad men gångvägen var upplyst. Till en början insåg jag att jag var tvungen att använda blixten för att inte en lång slutartid skulle förvanska bilderna.

De stackars änderna var frostiga på vingarna. Skärpan är inte tillräckligt bra för att ni ska se det men jag blev lite orolig för att de skulle förfrysa. Sedan insåg jag att de brukar klara betydligt hårdare vinterväder än så här och medan jag stod där reste de flesta sig upp och verkade må bra.

Granen lyste så fint och med de röda hjärtan, som hängde på grenarna, spred den julstämning.

När jag gick tillbaka mot bilen började det långsamt ljusna. Men dimman lättade inte och enligt mig gav det morgonen en fin, lite mystisk inramning.

Väl tillbaka vid Storjöodjursspaningen satte jag mig i bilen och åkte hem. Klockan var inte ens nio på förmiddagen när jag kom hem och eftersom just den här dagen är lussebullsbakardag behöll jag TENS:en på och satte igång baket. Första advent ska det bakas lussebullar och spelas julmusik och trots att jag förmodligen är ensam i jul vill jag hålla på vissa traditioner. Min son och yngsta dottern funderade på att komma hit och baka med mig men det var innan pandemin blev värre igen. Så här blev resultatet och de blev väldigt goda.

Det är en väldig massa skidtävlingar att hålla reda på och jag hann nästan färdigt med bakandet innan herrarnas skidskyttesprint startade. Jag gräddade bullar samtidigt som jag försökte ha koll på tv:n och lyckligtvis glömde jag ingen plåt i ugnen.

Det tog lång tid för dimman att försvinna men plötsligt sken solen in genom fönstret och det här var vad jag såg.

Lite senare hade dimman lättat helt och den lågt stående solen spred sitt ljus över frostiga träd. Mörker – dimma – solljus. Tillsammans gjorde de min dag fin.


18 comments

  • Roligt att det är uppskattat 😀 Tack så mycket!
   Granen på Stortorget är jämn och snygg och precis som en fin gran ska vara.
   Dimman ger bilderna lite spännande stämning och ibland lyckas man medan andra försök inte blir lika bra.

   Gilla

  • Tack! Bullarna blev goda men inte alls som de lyxbullar du blev bjuden på. Du får baka lite extra när köket är klart och då blir det roligt att använda allt nytt 😀
   Granen är så fin som man vill att en offentlig gran ska vara 🙂
   Kram och detsamma!

   Gilla

 1. Åh vilka fantastiska bilder! Helt underbara. Lussekatterna ser väldigt goda ut också.
  Ja det är nog många som får fira en annorlunda jul i år. Känns ledsamt
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Det var en stämningsfull morgon 😀 Lussekatterna är gjorda efter samma recept som jag alltid har använt men med utbytta animaliska produkter. Dubbelt så mycket saffran som i receptet så klart och det brukar bli gott.
   Det blir en lugn och delvis trist jul men vi får se fram mot nästa jul. Den blir förhoppningsvis roligare.
   Kram

   Gilla

 2. Känner att jag också måste besöka stadskärnan efter mörkrets inbrott. Jag är mest där på dagen när jag behöver uträtta något ärende. Ser på din bild att granen på Stortorget är lika vacker i år som i fjol. Om inte ännu vackrare.

  Gilla

 3. En tidig morgonpromenad är aldrig fel … och nu fick du en fin bild på den upplysta granen. 🙂
  Fina bilder från när det börjar ljusna … läckert med dimman!
  De sista när solen är på väg och slutligen kommer upp är verkligen underbara!
  Lussekatterna ser goda ut, men som vanligt hoppar jag nog över det bestyret, men köper kanske ett par till luciamorgonen.
  Ha en bra start på veckan!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var granen som var mitt mål men på väg dit och tillbaka hittade jag så mycket annat 😀
   Ibland är det bara tur att man tittar åt rätt håll vid rätt tillfälle. Men jag har tyvärr helt missat de norrsken som tydligen har synts här några gånger.
   Jag tycker att det är roligt att baka ibland och lussebullar en en av mina favoriter. De kommer nog att gå åt även om jag blir ensam i jul 😀
   Tack och detsamma till dig Anki.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Tack för den tidiga mysiga promenaden, det ska nog till att jag får följa med någon digitalt för att jag ska vara med såpass tidigt! Granen var ju som en dröm, helt perfekt! Jag tror inte heller längre på någon gemensam jul, inte som det ser ut nu. Såg intervju i morse där folk på stan frågades hur de tänkt sig julfirandet i år. Tant 93 säger. Jag ska fira med familjen, som vanligt. Jag har fyra döttrar och 20 barnbarn. Jag tänker inte alls på corona, jag tar dagen som den kommer…
  Jag blev lite chockad, sen tänkte jag att hon kanske tycker hon har åldern inne för att inse att det ändå inte blir så många år till så det kvittar…vad vet jag.
  Kramen

  Gilla

  • Jag är inte ute på morgnarna lika ofta som när jag hade Kasper. Men ibland kommer jag ut och då ångrar jag mig sällan. Det är kul att gå lite olika tider på dagen och nu vill jag ha nysnö och solsken på nästa promenad. Kanske kan det bli så redan i morgon 😀
   Granen var otroligt jämn och jättefin. Lite oansvarigt tycker jag att det är att den äldre damen resonerar som hon gör. Det är ju inte bara hon som kan bli smittad och hon borde kanske föregå med gott exempel till alla sina släktingar. Men kanske har de vidtagit en massa försiktighetsåtgärder så att de tycker att det räcker.
   Kram

   Gilla

 5. Åhhhh så underbart! Fotot med björkarna och den lilla bryggan ut är ju så vacker att jag måste titta hur många gånger som helst. Tänk vad du hinner med massor av olika saker. De där lussekatterna hade jag mer än gärna satt tänderna i. Idag bjöd min dotter på lussebullar med vit choklad i, oj oj så gott.
  Julen lär inte bli som planerat här hos mig, men det kommer fler jular förhoppningsvis. Man får ta det för vad det är i år.
  Hoppas det gick bra för herrarna i skidskyttet.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Kul att du gillar bilderna. Det behöver inte vara solsken och blå himmel för att det ska vara fint 😀
   Lussekatterna blev mumsiga och jag har alltid dubbelt så mycket saffran som det står i receptet. Det låter väldigt gott att ha vit choklad i och det finns många varianter som jag gärna skulle prova. Mandelmassa te x som jag älskar.
   Vi får acceptera att den här julen blir som den blir och se fram mot roligare jular framöver.
   Herrarna klarade sig fantastiskt och oväntat bra. Två svenskar på pallen 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s