Magparasiten…10 år sedan

Det är 10 år sedan ca 40 000 personer drabbades av den elaka tarmparasiten cryptosporidium här i Östersund. Det uppmärksammas rejält i de regionala nyheterna och jag såg att t o m riksnyheterna hade ett reportage om det inte så trevliga jubileet. Många blev riktigt ordentligt sjuka och nu visar det sig att olika kroniska tarmsjukdomar har ökat mer än normalt i Jämtland efter utbrottet.

Vi klarade oss från det här eländet. I alla fall nästan. Parasiten hade av någon anledning hamnat i Storsjön där kommunen tar sitt dricksvatten. Vi, och många andra med egen vattenförsörjning längs stränderna, hämtade också dricksvattnet från sjön. När vi flyttade till Optand permanent och installerade vatten hörde vi oss för och fick höra att vattnet i Storsjön var så rent att ingen hade mer än ett fint filter och att det räckte. Men efter några år blev den då blivande svärsonen och sonens flickvän magsjuka vid olika tillfällen tätt inpå varandra när de besökte oss. Jag minns inte om något av våra barn blev sjuka men jag och min man hade nog långsamt vant vår bakterieflora vid det som fanns i vattnet eftersom vi inte märkte av problemet. Vi mådde lika bra som alltid. Men när svärsonen blev drabbad en gång till tog min man tag i saken och installerade ett infrarött ljus som skulle ta kål på det som var orsaken. Då visste vi inte att cryptosporidium så sakteliga hade påbörjat sin invasion av sjön och som tur var blev ingen hos oss lika sjuk som många under det stora utbrottet.

När det var som värst och kommunen hade misslyckats med att ta reda på varifrån parasiten hade kommit, installerade även Östersund infrarött ljus och det tog så småningom död på magsjukeskaparen. Men det räckte inte med det utan även alla ledningar måste spolas rena. Det var ett långt, flera månaders, rent h-e för många och det kokades vatten som aldrig förr samtidigt som hyllorna gapade tomma i affärerna där flaskvatten brukade stå. Tänk er ett samhälle där ca två tredjedelar av befolkningen drabbas och vad oro och sjukdom gör med alla dessa människor. Jag minns särskilt berättelser om hur föräldrar till väldigt små barn våndades och kämpade. Konstigt nog har jag inga minnen av hur sjukvården drabbades men det var förmodligen väldigt körigt där med både drabbade patienter och personal. Jag har även glömt hur samhället påverkades. Troligtvis var påverkan stor eftersom sjuktalen var väldigt höga. Men vi hade vid det stora utbrottet inga parasiter i vårt vatten tack vare min mans initiativ och det var vi väldigt tacksamma för. Vi levde i vår egen lilla bubbla utan större bekymmer än att tänka på att inte dricka vatten någon annanstans än hemma.

Det finns inga gratisbilder som föreställer cryptosporidium men den här elakingen får representera den lika elaka tarmparasiten.

Bild av geoffreylt från Pixabay


18 comments

 1. Det här har jag helt lyckats missa. Vilken tur att ni agerade så att ni inte behövde vara magsjuka i tid och otid. Rent dricksvatten är ju något av en självklarhet för oss.

  Kram

  Gilla

  • Det tog ett tag innan vi började misstänka vattnet men då reagerade min man med att genast ta reda på hur vi kunde agera och göra just det som krävdes. Att sedan kommunen kom på samma lösning bekräftade hur rätt det blev. Det var ingen vanlig magsjuka utan en mycket värre variant så jag är väldigt glad för att vi slapp den och att de som blev sjuka hos oss blev relativt milt påverkade.
   Kram

   Gilla

  • Haha, nej de är fortfarande tillsammans och har varit gifta i drygt tre år 😀
   Det var några fula parasiter du visade i det inlägget. Det finns mycket som kan drabba oss och kanske litar vi för mycket på kommunens vatten. Här i Östersund lär vi inte få några lika stora utbrott av cryptosporidium eftersom man nu har mycket större koll på just magsjukor och hur de utvecklas. Men det var ingen vanlig liten magsjuka utan en mycket värre variant som många minns med fasa. Jag är tacksam för att vi inte behövde genomlida den.

   Gilla

  • Det var lite overkligt att så många blev sjuka, och rejält sjuka dessutom. Men för oss var allt på lite avstånd eftersom vi hade turen att ha bra rening när det värsta satte igång. Min man jobbade i skogen och jag var sjukskriven så vi kunde hålla oss borta från alla kommunala vattenkranar. Men berättelserna om allt lidande var många och berörande.

   Gilla

 2. Nu när du påminner mig så kom jag faktiskt ihåg detta. La det nog på minnet eftersom jag har en mage som inte tål något utanför ramarna. Tyckte nog synd om er eller så tänkte jag att det där hade jag åkt på, 40.000 personer är inte lite. Tur att det hjälpte att koka vatten iallafall. Bra det finns lösning på det mesta.

  Kram

  Gilla

  • Det var ganska stora nyheter när det pågick och många kommer nog ihåg fragment. Men det var långt bort för de flesta och då är det vanligt att hjärnan sorterar bort det efter ett tag. Jag tror att de flesta som drack det kommunala vattnet drabbades och alla vi som hade eget vatten med bra rening var väldigt glada att slippa detta. Några grannar hade precis kopplat upp sig på kommunens vatten men kunde snabbt återgå till den egna brunnen under den här perioden. Men den stora massan hade inga möjligheter att undvika smittat vatten. Det var tur att kokning tog död på parasiterna.
   Kram

   Gilla

 3. Jag kände inte alls till denna hemskt otrevliga händelse med magparasiten! Kan det ha berott på att jag då själv hade fått trista besked av läkare, så jag levde i en egen lite bubbla? Brukar annars har någotsånär koll på vad som händer i riket.
  Och vilken tur ni ändå hade i sammanhanget. Ni torde nästan ha varit tacksamma för att svärsonen råkade illa ut så ni kom till skott med att undersöka saken!
  Kramen

  Gilla

  • Vi kan inte ta in och komma ihåg allt som händer och det som inte sker i vår närhet sorteras lätt bort av hjärnan. Har man dessutom fullt upp av egna svårigheter så finns det inte så mycket plats för annat. Här uppe är det så klart annorlunda för alla känner personer som drabbades. Men jag har inte tänkt särskilt mycket på det förrän nu när det slås upp stort i nyhetsrapporteringar. Haha, ja vi får nog vara tacksamma för varningen vi fick när svärson och sonens flickvän hintade oss om problemet 😀 Men det kändes inte så kul just då att de blev sjuka hos oss.
   Kram

   Gilla

  • Som alltid, går tiden fort och jag hänger inte heller med riktigt 😉 Men om jag tänker på att jag flyttade härifrån till Bestorp för sex år sedan och att det här utbrottet skedde ganska långt innan dess, då inser jag att det faktiskt har gått så lång tid sedan cryptosporidium hälsade på.
   Det var en hemsk period för väldigt många men tack vare de varningar vi fick och min mans företagsamhet klarade vi oss från allt. Det var väldigt skönt.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Men usch vad hemskt. Man tar för givet att vårt vatten ska vara bra men det händer emellanåt att folk blir sjuka. En by här fick en lång tid koka allt vatten och det är ju jobbigt. Vilken tur ni hade i familjen att ni inte blev sjuka.
  Kram

  Gilla

  • Vi är lyckligt lottade här i norden som har så bra dricksvatten i kranarna men man kan inte lita helt på det. Det här utbrottet var ovanligt utbrett men kommunen lärde sig något och är bättre förberedda nu. Vi hade tur som slapp det värsta. Synd bara att svärson och sonens flickvän fick ta smällen.
   Kram

   Gilla

 5. Fy sjutton vilken tid det var. Jag har en kompis som bara varit till stan en gång och druckit vatten och var sjuk jättelänge. Så nu är det coronan istället och vi sitter här i skogen och kan inte annat. Jag hade tänkt att städa sovrum idag men solen skiner och sjön har frusit till och glänser som guld och det är sex grader kallt men vindstilla. Jag drar ut och hämtar ved och matar fåglar och går ut med hunden Jack. Man får ta vara på de solstrålar som finns.

  Gilla

  • Ja, det var inte roligt för alla som drabbades. Ni klarade er förmodligen också och vi får vara tacksamma för att vi slapp den parasiten. Det är värre med coronaviruset. Det räcker inte med att avstå det kommunala vattnet för att undkomma det. Städnng kan vänta till sämre väderdagar. Man får passa på när det blir så fina dagar som nu 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s