Dramatik utan skadade

Jag satt och tittade på tv i onsdags när jag tyckte att det luktade bränt. Tankarna gick till alla elanslutna grejer och för säkerhets skull reste jag mig upp för att gå ett varv och kolla att allt såg bra ut. Då såg jag blinkande sken genom köksfönstret och att en brandbil stod parkerad på vägen ca 50 m nedanför min lägenhet. Lite till vänster om den såg jag tjock rök och en annan brandbil med stegen upphissad. Jag hade inte helt fri sikt så jag såg inte allt men jag bestämde mig genast för att inte vara en av alla de som gick dit för att titta. I stället kollade jag på lokala nyheter i svt:s app. Där hittade jag en notis. Här är texten kapad men de tror att branden startade i bastun. Alla var redan evakuerade när brandbil och ambulans kom och den andra bostaden i parhuset klarade sig bra. Bästa nyheten var att ingen person hade skadats.

Morgonen därpå var det åter dags för ett pass på katthemmet. Ännu fler katter har fått nya hem och det var väldigt tomt i det bås där fyra kattungar charmade oss förra veckan. Efter passet åkte jag till campus för att se om kön till vaccination var lagom lång. Det var ingen kö alls och jag anade att det berodde på att det åter var slut på lunginflammationsvaccin. Mycket riktigt och jag fick besked om att det är slut i hela Europa och att de väntar nästa omgång vaccin vecka 48. Oförrättat ärende alltså men jag bestämde mig för att i stället ta en promenad i centrala Östersund. Det var väldigt tomt där och när jag såg att det var lika tomt både hos Lindex och Kappahl gjorde jag två impulsbesök och köpte ett par jeans i båda butikerna. Jag behövde jeans så det var inte ett onödigt köp men nu slapp jag handla på nätet. Konstigt med tomma butiker strax innan lunchtid. Jag har inte varit där och sett hur det ser ut på länge så det blev plötsligt väldigt påtagligt att vi har ändrat beteende.

I dag har solen visat sig här i Östersund. En av få platser med sol i dag efter vad jag har förstått. Jag gick en skön promenad runt halva Ändsjön och fortsatte på en stig som ledde mig på nya vägar hem.


14 comments

 1. ”Man vet aldrig vad som väntar..”
  Så sant, så sant. Om några sekunder, minuter, timmar, dagar – så kan allt vara annorlunda.
  Försöker att alltid bära med mig det – och tacka för allt jag har (just nu).

  Jag tror att mycket av våra gamla beteenden kommer att ändras framöver. Nya tider.

  Barbro

  Gilla

  • Haha, det tog ett tag innan jag kände igen min egen underrubrik på bloggen 😀 Men det stämmer bra. I det här fallet var det en hemsk händelse som ändå slutade bättre än det kunde ha gjort. Och visst tänker man till lite när något sådant sker i ens närhet. Jag får ofta tillfälle att känna att jag har det väldigt bra i jämförelse med en del andra.
   Jag blir lite stolt över att Östersundarna verkar hörsamma alla restriktioner. Kanske är det därför vi hör till de tre regioner som än så länge bara har allmänna råd. Men jag vet ju inte om det ser helt annorlunda ut t ex en fredagskväll. Jag tror också att en del av våra nya vanor stannar kvar hos oss.

   Gilla

 2. Usch vad otäckt med brand. Tur att ingen blev skadad.
  Ja det är tomt på många ställen, jag är tacksam att jag inte jobbar i butik längre. Det är supertråkigt om man inte har kunder. Julhandeln kommer nog att bli väldigt annorlunda i år.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är skrämmande med husbränder men den här gången gick det relativt bra och med bara materiella skador. Enligt ett reportage i de lokala nyheterna sprang brandmännen i skytteltrafik in i huset för att rädda t ex kläder.
   Det är nog många av de butiksanställda som har blivit permiterade eller uppsagda och det är likadant inom många områden. Vi kan bara hoppas att de flesta företag klarar sig igenom det här.
   Kram

   Gilla

 3. Inte mycket som är så läskigt som bränder! Min pappa var brandman och jag fick höra så många hemska berättelser. Så bra att ingen skadades! Och tommare på katthemmet? Ja egentligen är ju även det väldigt positivt, men jag förstår känslan…
  Jag har ju inte varit inne i stan på så länge så jag har ingen aning om hur det ser ut där. Jag ska jobba ett pass på loppis imorgon, min kollega har blivit mormor och är mormorledig….Men jag är lite tveksam till att vi har öppet alls nu. Men det är mycket lugnt på byn så det går nog bra, nya munskydd är inhandlade också ifall——
  Trevlig helg och kram från pörtet

  Gilla

  • Varje brand i hus är en personlig tragedi men den här gången blev det bara skador på själva huset. Det är säkert fasansfullt att råka ut för i alla fall.
   Det kommer säkert fler nya katter till katthemmet snart. Det brukar fyllas på ganska snabbt. Men vissa katter saknar man lite mer.
   Var försiktig när du är på loppisen. Men du är säkert noga med allt man ska tänka på.
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 4. Bränder är alltid skrämmande – och det blir extra otäckt om det är nära. Skönt att det gick bra!
  Skönt att så många katter får nya hem … men såklart blir det tomt innan det fylls på med nya på katthemmet.
  Vacker header och vacker bild från din promenad!
  Önskar dig en bra helg!
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag känner med de stackare som fick sitt hem delvis förstört och säkert helt rökskadat. Det kunde ha blivit mycket värre men tack och lov klarade sig alla.
   Det blir tomt efter de katter man kommer riktigt nära men tyvärr kommer det hela tiden nya gäster till katthemmet. I en bättre värld skulle vi inte behöva katthem.
   Headern har varit där sedan det var vinter i tre dagar 😀 Nu är det helt snöfritt och fjällen ser också ganska snöfria ut. Men det kommer säkert ny snö snart 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Bränder är verkligen skrämmande så det var skönt att ingen blev skadad. Det materiella går alltid att ersätta tänker jag.
  Så roligt att fler katter har fått nya hem. Ni som jobbar där gör verkligen ett gott jobb.
  Kan tänka mig att det är rusning efter vaccinet nu så vi får väl se om det finns här.

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Det känns bra att veta att inga personer har skadats och att brandmännen bar ut mycket kläder och annat. Men förmodligen sitter röklukten starkt i allt.
   Det är roligt att katterna får nya hem och att vi kan ta hand om nya katter när andra lämnar. Men tankarna går ofta till alla de katter som inte får plats eller som inte blir uppmärksammade. Det är trist att vi behövs men jättemysigt att få vara där och känna oss behövda.
   Influensavaccinet verkar finnas men det är värre med vaccin mot lunginflammation. Det kommer mer om någon vecka men efterfrågan är stor.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 6. Tackar för solglimten, har nästan glömt hur det ser ut när solen lyser. Jag tog mig en runda med kameran igår. Det var verkligen uppiggande trotts att solen inte var framme. Dottern sa att den skulle sticka fram på torsdag, men det tror jag inte på förrän den visar sig.
  Oj vilken tur att det inte var allvarligare med branden än så. Kunde slutat riktigt illa.
  Bra att du inte ger upp ang vaccinet, hoppas det finns till dig nästa gång.

  Sv: Idag har jag inte varit frusen, för jag har haft trättstugan. Torkrummet bästa platsen. Jag fick även ett tips om att avsluta duschen med iskallt vatten och jag som alltid avslutar med det varmaste jag kan. Vet inte om det bara är en tillfällighet men ännu så länge fryser jag inte och det var längesedan jag var på jobbet uttan att huttra. Väldigt behagligt måste jag säga.
  Önskar dig en bra dag!

  Kram

  Gilla

  • Solen tittar fram här lite då och då 😀 I dag har den också lyst upp Jämtland och det är bara att njuta när den gör det. Kameran är oftast med på mina promenader men på senare tid har den mest legat i väskan. I morgon kväll ska det börja snöa och sedan ska det komma mer snö mellan varven. Då blir det nog fler motiv som lockar.
   Det var tur att branden inte gjorde mer skada än den gjorde. Jag vet inte hur skadat huset är invändigt men det lär i alla fall lukta rök väldigt starkt.
   Jag ska försöka få det här vaccinet också men det finns nog inget förrän tidigast nästa vecka.
   Jätteskönt att du slipper frysa. Hoppas att ditt knep fungerar fortsättningsvis också.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s