Slut på ett kort besök

Vintern var här på ett kort besök och nu är det höst igen. Det hann aldrig bli meteorologisk vinter men ni har sett att det var riktigt fint vintervitt ute här och under några dagar var det vinterkängor och en varm jacka som gällde. Nu har walkingskorna och höst/vårjackan kommit fram igen och de lär få stanna framme ett tag till. Bilderna i det här inlägget är från tre promenader och tre olika dagar. Den första togs när snön låg kvar en lite kylig morgon.

Någon dag senare var all snö borta från de låglänta områdena nära sjön. Jag kan inte låta bli att undra om det har gjorts något misstag här. En havreåker ska väl inte se ut som den här och om havren var tänkt att skördas så borde det väl ha gjorts innan snö och kyla ställde till det. Men kanske går det fortfarande att ta vara på något.

I dag kom jag ut lite senare än jag brukar och jag kom lagom till solnedgången. Plötsligt går solen ner redan 16.05. Snön var helt borta här uppe också.

Det brukar sägas att tredje gången det snöar stannar snön kvar. Hur det än är med det så är vintern och snön välkomna tillbaka när förutsättningarna blir rätt. Östersunds kommun vill nog helst att det dröjer till efter årsskiftet eftersom årets pott av snöröjningspengar redan är slut. Lite snö till jul hoppas nog i alla fall de flesta på och jag vill gärna att det är vitt till första advent.

Så här i coronatider fick jag höra av en expert på tv att personer med blodgrupp 0 inte verkar ha anlag för att bli lika svårt sjuka av viruset. Plötsligt känner jag mig som en vinnare. Jag har tidigare fått höra att det kan vara en fördel att ha ett sänkt immunförsvar eftersom det är just immunförsvaret som reagerar väldigt aggresivt mot coronaviruset och att det kan göra sjukdomsförloppet värre. Nu kanske min blodgrupp också gör mig mindre sårbar. Det ger mig en bra känsla och jag känner att jag får lite revansch. Det var tack vare, eller på grund av, min blodgrupp (0-) som jag fick vänta drygt två år på min nya lever. Nu kanske den hjälper mig i stället. När jag var blodgivare var min blodgrupp eftertraktad eftersom den gjorde mig till universalgivare, dvs att alla kunde få mitt blod om de egna blodgrupperna inte fanns tillgängliga. Min blodgrupp har alltså både positiva och negativa aspekter. Men just nu är den ganska bra att ha 😀


24 comments

  • Jag har vetat ända sedan högstadiet att jag har blodgrupp 0. Vi fick ta blodprov på oss själva i biologin och ta reda på vilken blodgrupp vi hade. Jag minns inte hur men jag fick bekräftat många år senare att jag hade haft rätt 😀 Just att det är 0- (noll negativt) gör att blodet kan ges till personer med andra blodgrupper. Det gör även att jag efter första barnet var tvungen att få en spruta som hindrade nästa barn att bilda antikroppar mot sitt eget blod. Jättekonstigt och jag kan inte förklara. Men den risken finns med min blodgrupp. Det var värre förr när man inte kunde förebygga med en injektion. Då kunde man i värsta fall vara tvungen att byta barnets blod. Haha, nu blev det en liten föreläsning men det är ganska kul att veta att blodgrupper betyder så mycket 😀

   Gillad av 1 person

  • Jag vet inte hur tillförlitliga de här uppgifterna är men jag känner mig ändå ganska nöjd med att eventuellt ha två faktorer på min sida 😀
   Det är trist och synd att havreåkern inte skördades innan snön kom. Men man vet inte vad som ligger bakom. Bara att en väldig arbetsinsats var förgäves.
   Kram

   Gilla

 1. Trist att snön försvann, men det kommer säkert mer 🙂
  Vackra bilder från din promenad – och ja, dagarna har blivit mycket kortare nu.
  Havreåkern ser nog körd ut, för att upprepa Znogges kommentar.
  Jag har också blodgrupp 0 … låter ju bra att man kanske inte blir lika svårt drabbad av viruset då … 🙂
  Ha en ny fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Jag vet ju att den första snön nästan aldrig blir kvar men så småningom kommer nog den riktiga vintern 😀
   Tack! Ja, det blir mörkt fort men morgnarna blev i stället lite ljusare. Runt jul är det mörkt från tre på eftermiddagen till nio på morgonen så mer mörker väntar. Men, som du vet, påverkar det inte mig och mitt humör eller mående. Det är bara så det är och så småningom kommer ljuset igen.
   Du och jag får väl hoppas att det stämmer att vi har en bra blodgrupp i det här fallet 😀 Men jag litar inte helt på att det är så…och kanske inte på att ett nedsatt immunförsvar är bra heller 😉
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Nu lyckades du vända något från lite negativt till än mer positivt, nu är det alltså helt rätt att ha just din blodgrupp! A plus har jag och det är väl nästan den vanligaste gruppen.
  Visst kom vintern lite tidigt, men allt blir ju så mycket ljusare när det ligger lite snö på marken. Här hos mig borde förra årets hela snöpott stå orörd kvar, men de pengarna har säkert råkat hamna någon annanstans. Kommunen har väldiga problem med att hålla sig till budget så det fanns nog hål att stoppa de slantarna i. Idag har det tokregnat här, men vi hann se en solstrimma strax innan den gick ner bakom horisonten. Vill inte gnälla men tycker det är aningen tungt just nu.
  Kram från ett smådeppigt pörte

  Gilla

  • Jag vet inte hur mycket jag ska tro på de här uppgifterna men det är ändå kul att blodgruppen är den rätta i det här sammanhanget 😀
   Ja, det blev ljust och fint när snön kom men nu är det lika trist igen. Men solen har visat sig en hel del den här veckan så jag får väl vara glad för det. Östersunds kommun har också ett underskott men så är det nog på många håll i landet. Men när vi har passerat årsskiftet finns det nya pengar att hämta till snöröjningen. Det blir t o m höjda anslag tack vare att fler vägar har byggts i nya bostadsområden.
   Jag hoppas för din skull att regnet ska ta en lång paus nu och låta solen visa sig i stället.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Inte den blekaste sol här….men jag har inte helt tappat hoppet, den väntar nog bakom dimridån. Önskar dig en skön fortsättning på helgen, nu blir det ”Så mycket bättre”, vem vet, kanske blir det iaf liite bättre, ”ler” Kramen

    Gillad av 1 person

  • Det är ju tur att det som är en nackdel ibland kan bli till en fördel i en annan situation. Hur väl det stämmer vet jag inte men de måste ha sett något som tyder på det eftersom de går ut med den uppgiften.
   Tack detsamma Barbro 😀

   Gilla

 3. Vackra bilder! Hade ni mycket snö tidigare i år eftersom snöröjarpengarna är slut?
  Jag har faktiskt ingen aning vilken blodgrupp jag har. Så skönt att du har den som man tror är bäst om man skulle drabbas av covid.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag vet inte om det var mer snö än vanligt. Men det var ett inslag på regionala nyheterna om att nya vägar i nya bostadsområden har tillkommit utan att budgeten har höjts. Det ska bli högre anslag nästa år så vi får väl hoppas att den riktigt snörika vintern kommer först då.
   Min blodgrupp har kollats många gånger. Först i högstadiet då vi skulle ta blodprov på oss själva och bestämma blodgrupp. Sedan när jag kom till mödravårdscentralen och därefter när jag blev blodgivare. Inför diverse operationer har blodgruppen också kollats så jag har fått det bekräftat ett antal gånger. Om den här blodgruppen minskar risken att bli allvarligt sjuk av corona så är det bra men jag litar inte helt på det.
   Kram

   Gilla

 4. Alltså, jag borde ju veta vilken blodgrupp jag har, för jag vet att det kollades innan jag födde barn. Men det lade jag inte på minnet.
  Den där havreåkern har jag också funderat över. Det känns så konstigt att den inte skördas.

  Gilla

 5. Jag har också blodgrupp 0-, och precis som du skriver så är den tydligen bra att ha i dessa tider. Jag hoppas att det stämmer, Jag har behövt att få blod vid några tillfällen och det är alltid slut på den blodgruppen eftersom jag kan ge till alla men inte få från alla. Som tur är så har jag överlevt väntan.
  Vilka fina bilder. Och den där havreåkern får nog se sig som bortglömd, men jag tror att fåglarna kommer att gotta sig där i vinter om den inte hinner att täckas helt av snö.

  Kram

  Gilla

  • Jag har för mig att jag någon gång har hört att vi som har 0- är ca 15% av befolkningen. Men jag kan minnas fel och det kan dessutom ha förändrats. Vilken tur att du fick blod innan läget blev allt för allvarligt. Det är lite synd att vi inte kan ta emot någon annan blodgrupp. Alla andra har en reservblodgrupp de kan få men vi kan bara få vår egen.
   Tack Lotta! Jag hoppas att du har rätt i att havren duger som fågelmat. Det känns bra om fåglarna kan hitta en så stor matresurs 😀
   Kram

   Gilla

 6. Som du förstår så har jag varit nöjd med att snön gått bort. Nu kan man ju i alla fall vara ute men även det har nackdelar. Du vet hur smal vår väg är och nu kör det minst fyra timmerbilar med släp varje dag och vägen blir helt förstörd när det inte är någon käle. Snart är alla skog runt omkring borta, bara min lilla skog är kvar och det ska den få förbli. Aldrig att jag skulle bära mig åt som dom stora skogsbolagen som vräker ner allt bara för pengar. Coronan har ställt till bekymmer för Kinabror. Han skulle till Skåne och fira sin 70-årsdag med barn och barnbarn men coronan har ökat i Skåne. Broder B med fru skulle också åka ner . Dom har ju bott här i ett år och skulle åka till Skåne till vänner och hennes pappa men det blev inte heller av. Min Son har ställt in resan hit upp till jul. Jag har då ingen aning vilken blodgrupp jag har men det känns i alla fall som att vi är lite säkrare här där det inte är såå tätt mellan människorna.

  Gilla

  • Ja, jag har tänkt på dig och på att du nog är ganska nöjd nu 😀
   Jag såg hur ni fixade mötesplatser på vägen men blöta grusvägar körs lätt sönder när timmerbilarna går fram och tillbaka. Det vore bättre om de väntade tills kälen gjort marken hård. Jättetrist att skogen försvinner och med den alla dina promenadstigar.
   Det är synd om dina bröder som inte kan åka hem men du får i alla fall lite glädje av att ha dem kvar ett tag till. Jag hoppas fortfarande att mina två äldsta ska kunna komma hit till jul som vi har tänkt, men vi får väl se hur det blir.
   Jag tror inte att blodgruppen spelar särskilt stor roll men om det gör en liten skillnad till det bättre för mig så är det ju bra 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s