Kursavslutning

Nu ska jag bjussa på mig själv och visa upp mitt tentamensresultat. Men först en liten redogörelse för hur vårt sista kurstillfälle avlöpte. Vi började med att läsa igenom några texter som vi fick förra gången. Det var dels en text om hur problemen med en T-ford löstes av en ung kille. Där förstod jag inte vad som var roligt men tydligen var det kul att en av de äldre männen släppte fram killen för att han tidigare hade lagat en symaskin. De andra tre texterna var alla dikter som handlade om samma sak. De hette alla tre ”skjöra” (skatan) och hade just en sådan som huvudaktör. Ganska trevliga dikter ur skathonors perspektiv.

Sedan blev det julstämning. När vår kursledare har de här kurserna på hösten brukar de vanligtvis sluta nära jul. Han var lite tveksam till att ha ett jultema men vi, två kursdeltagare, var eniga om att vi gärna var med på det. Det snöade utanför fönstren så stämningen var den rätta. Kursledaren gav oss texter på olika julsånger, översatta till jamska, och spelade sedan upp några av dem från en cd. Men det fanns inte musik till alla texter och då satte vår lärare igång att sjunga själv. Vi andra stämde glatt, men lite försiktigare, in i sångerna. Kanske inte de allra vackraste framförandena men vi hade kul. Dels åt texterna och dels åt oss själva. Vi tyckte att sången om ”krusgåbban” var riktigt gullig. Det är inte en direkt översättning men även om texten inte helt överensstämmer med den svenska texten så ser ni nog lätt vilken sång det är.

Efter den trevliga sångstunden var det dags för tentamen. Ni vet hur jag kände inför den när jag fick veta att vi skulle ha den. Ni vet också att stress lockar fram ganska stark dissociation hos mig. Jag våndades någon dag men lyckades sedan bestämma mig för att jag inte kunde sätta sådan press på mig själv. Det är ju trots allt bara en kvällskurs och har ingen egentlig betydelse. Jag gjorde som så att jag la fram alla papper, vi fått under kursen, på köksbordet och där stannade jag till någon gång ibland och repeterade korta stunder. Jag gissade vad som var viktigt och hoppades på att jag hade rätt. På det här sättet lyckades jag hålla tillbaka stressen ganska bra men sista dagen, igår, kände jag att jag behövde distrahera mig. Då blev det kakbak.

Jag vet att jag har skrivit att jag inte skulle baka mer innan det är dags för lussebullar. Men jag hade färdig vaniljkräm i kylen och bäst-före-datum närmade sig. Jag tänkte att det kunde vara en bra distraktion och det var det. Gott blev det också. Jag skrattade lite för mig själv vid tanken på att jag kanske kunde muta läraren med kakor. Men jag försökte inte göra så. Vi skrev provet innan fikat och kakorna blev uppskattade. Jag tyckte att sex stycken borde räcka åt oss tre men några till skulle nog ha gått åt om de hade funnits. Jag åt en och de andra två delade på resterande fem.

Så var det dags för läraren att rätta våra prov och för oss att få resultaten. Vid det laget var mitt huvud ett litet kaosområde och jag hade varit ganska påverkad ända sedan jag kom fram till kurslokalen. Det kunde jag så klart inte säga så jag försökte verka som om allt var som det skulle. Jag skrev mitt prov väldigt snabbt och kollade inte igenom vad jag hade skrivit. Jag orkade helt enkelt inte koncentrera mig så mycket att jag skulle ha sett felen. Det var synd eftersom jag hade två slarvfel som jag mycket väl visste skulle vara på ett annat sätt. Men jag skäms inte ett dugg över de fel jag gjorde på jamska. Däremot skäms jag alldeles förskräckligt mycket över att jag stavade fel på svenska. Jag såg det så fort vi fick se resultatet men hann inte rätta det innan jag var tvungen att lämna tillbaka provet. Jag hann bara ta ett foto för att ha kvar min jamskatentamen och därför är det för all evighet felstavat. Jag skriver inte var det är felstavat så kanske det finns en chans att ni inte upptäcker det 😀

Här följer en liten förklaring till felen.

Avd 4: Det stod still i huvudet och jag kom inte på ändelsen (an). Försökte skämta till det lite med en fras på jamska men det blidkade inte läraren.

Avd 5: Samma sak. Rent slarvfel för där visste jag hur det skulle vara (gaupen).

Avd 6: Ordet skratta ska vara skrattade men läraren förstod att jag var så inne i jamskan så att ändelsen glömdes bort. Inga poängavdrag för det. Ordet blev ska vara blir.

Jag hade alltså tre fel varav två var riktiga slarvfel. Det festliga var att även den andra kursdeltagaren hade fel på just de orden. Vi hade inte fuskat och båda var helt inne på att göra provet på egen hand. Ändå lyckades vi få två exakt likadana och sedan varsitt annat fel. Vi fick alltså båda 52 av 55 möjliga rätt och ni ser nedan, på diplomet, vad betyget blev. Vi kan alltså vara ganska nöjda med vår prestation. Men det där stavfelet retar mig så in i vassen.


16 comments

 1. Sinnu är det enda ordet som jag utan vidare förstår, andra ord kräver ett sammanhang, o inte ens då tror jag att jag skulle begripa…Sista frågan där du ska översätta meningen till svenska är på jamska ungefär lika begriplig som japanska…
  Han, läraren, gjorde det inte lätt för er efter bara några få lektionstimmar! Men att få huskut huska är ju så bra man kan få,så nu kan du stolt hänga upp diplomet på väggen! Jag är lite som du, bestämmer mig snabbt och vill inte fundera så länge för då blir jag på tok för osäker på allt! Då är det lätt att några slarvfel smyger sig in…
  Bra jobbat, kram från pörtet

  Gilla

  • Vi har fått öva på fraser och lärt oss en hel del ord och det här testet motsvarade ganska bra våra kunskaper. Jag hade inte heller haft många rätt om jag inte hade gått kursen. Det är ju kul eftersom det visar att vi faktiskt har lärt oss något 😀 Jag har aldrig varit med om att få skriva en tentamen på en kvällskurs förr men jag är så klart nöjd med betyget. Men jag lär inte gå någon fortsättningskurs…om det skulle bli någon sådan. Tacka vet jag danskurser där man slipper anstränga hjärnan så mycket 😀 Diplomet lär gömmas undan tillsammans med alla andra papper. Det känns lite löjligt att ha det på väggen. En kul grej så här i efterhand men inget jag är speciellt stolt över.
   Tack Paula och en kram tillbaka till dig.

   Gillad av 1 person

 2. Ler brett av igenkänning, även här – nu när provet är avklarat.
  De där småfelen hade jag också gått och retat mig på.
  Bak-distraktionen ser helt underbart god ut, så på den gissar jag att du fickt 10 av 10 möjliga.

  Gilla

  • Ja, många kan nog känna igen sig i det här 😀 Jag har lagt undan det här nu, både bokstavligt och bildligt. Det är bara det där irriterande stavfelet som grämer mig lite fortfarande. Men det går över snart.
   Haha, kakorna fungerade inte som muta (jag försökte inte ens) men de slank lätt ner i magarna 😀

   Gilla

 3. Grattis till ett mycket bra resultat och diplomet så klart. Grattis dessutom till läraren och övriga deltagare som fick njuta av dina goda kakor. Även om det bara är en kvällskurs och man går den för sitt nöjes skull så vill jag ändå får ut det mesta av kursen. Småfelen tycker jag inte du ska gräma dig över men som lärare står jag ändå fast vid min åsikt att alltid läsa igenom svaren innan man lämnar in 😉

  Kram

  Gilla

  • Tack Znogge! Jag får väl vara nöjd trots slarv och onödiga fel. Men nu har jag lagt undan hela kursmappen och jag grämer mig inte mer. Bara lite över stavfelet som var väldigt slarvigt gjort. Vi var bara två elever kvar så det var en väldigt coronasäker grupp. I övrigt var hela huset tomt så tydligen har inga andra kurser kommit igång.
   Det är klart att jag gick kursen för att lära mig så mycket som möjligt och jag skrattar gott åt din inställning åt att alltid läsa igenom svaren innan inlämning 😀 Tro mig, det är inte likt mig att inte göra så både en och två gånger. Men jag var så snurrig i huvudet och ansträngningen att skriva svar och försöka dölja problemet gjorde att jag med stor lättnad bara lämnade in mitt papper utan granskning. Sista halvtimmen innan hemgång kunde jag sitta lugnt och låtsas förstå vad de andra pratade om 😀 Jag tror att det fungerade. Men kanske undrade de varför jag var så ovanligt tyst 😉
   Kram

   Gilla

 4. Heja, så bra gjort!
  Det här var riktigt roligt att läsa. Jag känner igen många ord från min Skelleftebondska, om än med en annan böjning eller ljuduttryck. Men jag tyckte inte att det var så svårt att förstå. Dock var några ord helt annorlunda t.ex. krimen, fres, frosken, gaupa ( som jag aldrig hade listat ut betydelsen av).
  Det är, tycker jag, mycket svårtare att läsa en text på mål, än att förstå det när det uttalas.

  Gilla

  • Tack! Jag tror att jamskan har många likheter med flera andra dialekter. Den andra kursdeltagaren kommer från Värmland och han kände igen många ord. Det är många influenser från Norge och Island också. Kul att du gillar inlägget och förstår mycket 😀
   Jag håller med om att det är lättare att förstå tal än skrift på olika mål och i jamskan kan ett ord stavas på flera olika sätt. Det finns dialektala skillnader ända ner på bynivå och dessutom finns det fyra huvuddialekter. Vi har mest hållit oss till centraljamskan men det är ändå lite rörigt bitvis. Nu känner jag att det räcker med kursande ett tag men det har varit kul.

   Gilla

 5. Grattis till bra betyg! Det diplomet tycker jag du ska vara väldigt stolt över!! Jag har ett diplom att jag lyckades ta mig igenom en natt på Jukkasjärvi ishotell, det är jag mäkta stolt över ☺
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag kan känna lite stolthet över att jag fixade det men det är ju inte direkt några högre studier 😀 Att ligga och frysa en hel natt tycker jag är minst lika mycket värt ett diplom och kanske ännu mer. Det vet jag inte om jag hade velat utsätta mig för. Bra gjort!
   Kram

   Gilla

 6. Heja dig! Jag visste ju att du skulle fixa det utan problem! Något litet slarvfel kan väl alla göra. Toppenbra jobbat! Kakorna ser verkligen smaskiga ut!
  Ha nu en bra dag!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag var inte så säker själv men tydligen lyckades jag gissa ganska rätt om vad jag skulle repetera. Nu känns det bra och även skönt att det är gjort 😀
   Kakorna blev väldigt goda men jag har fryst in dem för att inte frestas att äta för många.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 7. Stora applåder från Blekinge. Grymt bra jobbat! Men det hade jag på känn att du skulle göra väl ifrån dig. Vilka smaskiga kakor, förstå att du får lägga dessa i frysen för att inte frestas, tyvärr hade det nog inte hjälpt mig.
  Kram

  Gilla

  • Tack så mycket! Jag är nöjd med min prestation men det är väldigt skönt att kursen är slut nu.
   Kakorna blev goda och jag har varit i frysen och nallat någon ibland 😉 Det är ju inte så svårt att öppna dörren till frysen. Men det blir ändå ett extra steg att först ta fram en kaka så att den tinar.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s