Kanske var det ett avsked

När jag vaknade i morse hade jag fått ett meddelande från en av de ansvariga för katthemmet. En liten kattunge i karantänen var väldigt sjuk och behövde lite extra omsorg i form av välling. Jag var som vanligt tidigt på plats men väntade på min volontärkompis innan jag vågade gå och se efter hur den lilla kissekatten mådde. Jag ville inte ensam mötas av något hemskt. Men som tur var slapp vi den syn jag hade varit rädd för. Alla andra kattungar, som var i samma rum, skuttade omkring och ville klättra upp på oss för att gosa och få uppmärksamhet. Men den lilla sjuka kattungen lyfte visserligen på huvudet men låg kvar på sin sovplats.

Medan min kollega satte sig med kattungen i famnen gjorde jag iordning välling och fyllde en spruta (utan nål såklart). Ungefär hälften av innehållet hamnade i munnen och svaldes men lite senare kräktes alltihop upp. Hon var inte sugen på någon annan mat heller utan ville bara ligga stilla och dåsa. Flera gånger såg jag hur någon av de andra kattungarna gick till henne och la sig tätt intill. Senare på eftermiddagen hade en tid hos veterinären bokats och nu är jag ganska orolig för hur det har gått. Det kom in tre kullar med kattungar samtidigt för ett tag sedan och alla har haft magproblem. En katt ur en av kullarna har tidigare fått somna in och jag tror att det kanske måste bli så med den här lilla myspricken också. Båda vi volontärer gosade lite extra med henne och vi tänkte att det nog var ett avsked. Men jag hoppas att vi har fel och att en antibiotikakur kan göra susen.

Jag åkte direkt från katthemmet till Lillsjön för att ta en promenad. Det var en skön dag och det blev en lagom runda innan jag åkte hem och fick i mig lite lunch.


17 comments

 1. Tyvärr, tyvärr, djur som fått en förmodligen dålig start i tillvaron har det svårt. Detsamma gäller oss människor, jag har sett det så många gånger, människor som fick en dålig start och som idag skulle varit i min ålder eller yngre, men som sedan länge inte finns ibland oss.

  Gilla

  • Ja, det är sorgligt men sant att det kan vara så. Men här överväger trots allt de goda exemplen. Det var 3 kullar med totalt 22 kattungar som kom in samtidigt och 20 av dem ser ut att klara sig bra. En annan kull på 6 kattungar har nyligen alla fått nya hem och vi har även fyra små ungar till som ser ut att må bra. I ett annat rum huserar ett gäng lite större kattungar som alla mår bra. Så visst finns det en del katter som inte klarar sig men totalt sett är det en liten del. Men det gör inte sorgen över de som inte klarar sig mindre.

   Gilla

 2. Lilla kisemise. Förstår att du känner medlidande. Ibland utan att verka allt för hård så är det bättre de får somna in. Livet har inte sin gång på någotvis när vi gör allt för de små liven. Vi får glädjas åt de små pälsklingarna som ännu så länge håller sig friska. Tänk så många katter som ni hjälper, de hade haft ett helt annat öde utan er hjälp.
  Härligt med en promenad i det fina höstvädret. Eddie och jag gick en låååååååååång runda i eftermiddags.
  Det var några ludna hängen du hittade på din promenad, det måste tillhöra videväxterna. Jag får kolla upp detta. Du kanske redan vet?

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är svårt att se djur som inte mår bra. Nu vet jag inte hur det har gått men hur det än blev så vet jag att det var det bästa för just denna lilla katt. Det är trots allt en väldigt stor majoritet av alla katter hos oss som mår bra och får fina liv och det är det man får tänka på.
   Det är skönt att promenera men nu är det ganska lerigt på alla stigar. Jag håller mig mest på asfalt och grusgångar och längtar efter frusna stigar.
   Anki har gett mig namnet på busken och det är jolster. Ett namn som jag inte alls känner igen men efter googling ser jag att det stämmer.
   Kram

   Gilla

 3. Så tråkigt med kattungen … hoppas den repar sig.
  Vackra bilder från din promenad – tror busken är jolster – den brukar ha ulliga hängen så här på senhösten, vintern.

  Gilla

  • Ja, man blir ledsen när någon av våra skyddslingar mår dåligt. Jag hoppas att det går bra för den här lilla kissen men egentligen tror jag att det är svårt att rädda den. Men det får jag veta nästa vecka.
   Tack för hjälpen med busken. Jag tror inte att jag har hört det namnet någon gång men jag googlade och är nu helt med på noterna 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Kattungar som har haft en tuff start i livet kan drabbas av åkommor som är svåra att komma tillrätta med. Jag håller självklart att det ska bli ett lyckligt slut. Om inte så har ni gjort vad ni kunnat och omsorgen har varit god.

  Det var en spännande buske som jag inte sett tidigare men ser att Anki vet.

  Kram och god fredag!

  Gilla

  • Vi på katthemmet får glädja oss åt att en väldigt stor majoritet av katterna klarar sig och får fina liv hos nya familjer. Men det gör inte att det blir lättare när en liten kisse mår dåligt och kanske inte överlever. Jag vet inte hur det har gått men jag litar på att beslutet blev det bästa för kattungen.
   Jag har sett många sådana buskar här men har nog aldrig hört namnet. Nu fick vi lära oss något nytt igen tack vare Anki 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 5. Det är sorgligt med djur som dör. Jag har blivit mycket känsligare med åren trots att jag vet att det är oundvikligt. Nu är min dotters hund gammal och sjuk. Jag vågar knappt tänka på hur det blir den dagen hon dör.
  För ca en vecka sedan gick jag Ändsjön runt. Det var lerigt och halt på rötter och löv. Men ändå en uppfriskande promenad.

  Gilla

  • Ja, det är jobbigt och svårt att mista sina djurvänner. Jag och min syster förlorade våra fyrbenta kompisar med knappt två månaders mellanrum och det blev sååå tomt. Riktigt lika jobbigt är det inte när katter på katthemmet blir sjuka för jag känner ju inte dem lika bra. Men lite ledsen blir jag. Nu vet jag ju inte hur det har gått och kanske blir jag glatt överraskad när jag kommer dit på torsdag. Det ni har framför er är avigsidan med att vara hundägare. Ni kan stötta varandra och låta tårarna komma när den dagen kommer och det kan hjälpa en del. Men saknaden är kvar länge, länge.
   Om man ser sig för och är lite försiktig så är stigarna gångbara. Men det är trist när det är lerigt och blött. Runt Ändsjön är spångarna ett alternativ men de kan också vara hala. Det är inte så länge sedan jag också gick där och det funkade bra.

   Gilla

 6. Det är så hemskt med sjuka djur, hjärtat blöder. Mina djur betyder så otroligt mycket för mig. Aldrig sura och arga, ger bara massor av kärlek.
  Kram

  Gilla

  • Ja, man lider med dem när de mår dåligt. Jag tror inte att den här katten hade ont och det kändes bra. Men den hade ingen energi eller matlust och jämfört med de andra kattungarna var hon väldigt liten. Njut av dina finna katter och var glad för att de är friska 😀
   Kram

   Gilla

 7. Oh tänk vad hjärtat blöder så fort någon liten inte mår bra! Jobbar man med djur så vänjer man ju sig men jag har väldigt svårt precis som du att titta på någon liten som har det jobbigt. Nu ska jag ila till nästa inlägg som jag tror berättar mer

  Gilla

  • Det gör ont inombords när ett djur lider. Jag tror inte att kattungen har ont men hon mår definitivt inte bra. Jag tror inte att jag någonsin vänjer mig men jag har ju inte ett heltidsjobb med djur. Då är det kanske skillnad.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s