Snart sluttentamen

Ja, så kallar han det…kursledaren i jamska. Nästa vecka träffas vi för sista gången och jag hade bestämt mig för att inte ta de här sista kurstillfällena så allvarligt. Men igår sa han alltså att vi skulle få göra denna sluttentamen nästa gång och till råga på allt ska vi få diplom där vi betygsätts. Det här kan man skratta åt och tänka att det blir vad jag gör det till. Vad spelar det för roll om jag får underkänt? Ingen roll alls men något händer i mig när jag vet att jag ska sättas på prov och bedömas. Jag blir stressad och känner att jag måste prestera. Jättlöjligt, men det är de där ”duktig-flicka-generna” som ställer till det.

I dag har jag gett mig själv en liten andningspaus men jag planerar att repetera allt vi har lärt oss och försöka nöta in det mesta, lite varje dag, till nästa tisdag. Samtidigt vill jag inte vara den mönsterelev som briljerar när min kurskompis kanske inte ställer lika hårda krav på sig själv. Vilket dilemma. Ni vet ju att jag har koncentrationssvårigheter och min hjärna kommer att brinna om jag inte tänker om. Men den där prestationspressen, som jag sätter på mig själv, argumenterar att efter tisdag nästa vecka kan jag låta hjärnan vara i det närmaste avstängd om jag vill det. Hur kunde det bli så här? Jag som tyckte att en jamskakurs skulle vara så kul. Och det var den när det var lagom mycket att lära sig varje vecka. Nåja, det är ju helt upp till mig själv om jag vill göra det svårt. Egentligen tycker jag ju att det är kul och intressant.

Hösten är på sluttampen och nu har lärkträden också klätt sig i sin gyllene höstskrud. Bilderna är från olika promenader den här veckan och än så länge är det plusgrader även på nätterna. Ingen frost alltså men enligt väderappen ska det komma snö i början av nästa vecka. Det tror jag på när jag har sett det. Men hoppas kan man ju.


18 comments

 1. Stor igenkänning Ingrid, när jag läser om kursen och tentan.
  Jag skulle reagerat likadant.
  ”Duktig flicka” – en bock i den rutan.
  Stressad – en bock i den rutan.
  Utmattad hjärna (hjärntrött), svårt att memorera (särskilt om jag måste) – en bock i den rutan också.

  Ha det gott!

  Gilla

  • Det är nog ganska vanligt att vi med värk har haft en del stress och press som vi har låtit styra oss. Jag tror att det resulterade i fysiska besvär för min del innan det hann bli något slags utmattningssyndrom. Fibromyalgin fanns nog där och avvaktade och kom fram när det blev lite väl mycket stress. Då lärde jag mig att prioritera och delegera och nu har jag fått ännu en påminnelse. Tänk om vi kunde tänka efter före 😉 Jag ska göra ett försök med jamskan men jag ska inte bli nere om jag inte får högsta betyg, som är ”huskut huskut” 😀
   Tack detsamma Barbro!

   Gilla

 2. Jag hade nog reagerat precis som du om jag fått veta att det skulle bli en sluttenta med betygssättning! Är det verkligen nödvändigt att ha det? Hur många visar man det betyget för? Jag hade också blivit stressad.
  Kram

  Gilla

  • Nej, jag tycker inte att det är nödvändigt och det gör inte min kurskompis heller. Men jag tror att jag tar det alldeles för allvarligt. Det är ju trots allt bara en kvällskurs. Men om jag hade varit kursledare så hade jag delat ut diplom för genomgången kurs utan något prov. Eller så hade jag bara bjudit på gott fika sista gången 😀
   Kram

   Gilla

 3. Nää, usch för sluttenta. Jag skulle också känna krav från mig själv och blivit stressad. Och då skulle glädjen försvinna. Tentor på en kurs som inte har någon som helst betydelse, vad ska det vara bra för. De som gärna vill ha det kan väl få det och så kan andra slippa.
  Eller han kanske han skojar lite med er och har någon form av språklektion där ni ska återberätta på svenska vad han sagt på jamska… Ja, vad vet jag, funderar bara lite…
  Snö här, det tror jag inte på än. Men i Dalarna har det i alla fall varit frost.

  Gilla

  • Antingen tar kursledaren sig själv och sin kurs på alldeles för stort allvar eller så är det med glimten i ögat han ger oss en sluttenta. Jag kan faktiskt inte avgöra vilket. Men nog förstör det lite av glädjen. Det är helt klart. Vi kunde väl få ett diplom för genomgången kurs, bara för att det är en kul gest, om han nu så gärna vill dela ut diplom.
   Han skojar inte. Vi fick ett gammalt prov som han hade använt förr och han visade hur diplomet ser ut och berättade vilka betygssteg som finns.
   Jag tror inte heller att det blir snö men enligt väderappen kommer snön i början på nästa vecka. Det kanske blir några flingor som snabbt smälter bort igen men något snötäcker blir det säkert inte.

   Gilla

 4. Jag skulle också känna lika dant. Tänk om kursledaren bara ville skoja till det lite för att ni skulle känna lite krav och så menar han inte allvar. Jag hade inte vågat chansa, för tänk om. Jag vet ju att du kommer att fixa detta galant.
  Vi har haft frost här hos oss i flera nätter. Isen på rutan är hård som flinta. Men dagarna har varit fantastiskt vackra. Vackra höstliga foton du bjuder på.

  Kram

  Gilla

  • Nej, han skojar inte och han visade oss ett test som han har använt vid ett tidigare kursslut. Vi fick också se diplomet och han talade om vilka olika betygssteg det finns. Det bästa betyget är ”huskut huskut”. Men riktigt på allvar är det säkert inte. Men det triggar igång mig i alla fall.
   Åh, jag vill också ha frost och gå ut och fota vackra frostiga löv och grenar.
   Kram

   Gilla

 5. Sluttenta!? Jag trodde det var en kurs genom ett studieförbund. Skulle nog reagera som du – den där med att vara ”Duktig flicka” är något som är djupt rotat i medvetandet.
  Jag är övertygad om att du kommer att fixa ett högt betyg!
  Läckra bilder med härlig höstkänsla!
  Kram

  Gilla

  • Jag tror att han tar sig själv och sin kurs på lite för stort allvar. Eller så är det på skoj…jag vet faktiskt inte vilket. Men jag har svårt för att chansa och strunta i att plugga. Vi verkar vara många som lider av ”duktig flicka-syndromet”. Vi får väl se hur bra det går och om det går så pass bra att jag vill berätta om det 😉 Men här i bloggvärlden spelar det faktiskt inte så stor roll. Pressen är inte alls lika stor här 😀 Går det dåligt så kan vi skratta åt det tillsammans 😀
   Tack Anki!
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Tack Anita! Nej, det spelar absolut ingen roll men jag har svårt för att bara ta det med en klackspark. Det har varit kul och på en lagom nivå men nu blev det plötsligt lite jobbigt. Diplomet kommer aldrig att hamna på någon vägg hos mig oavsett hur det går.

   Gilla

 6. Jag skulle reagera på precis samma sätt för jag vill göra bra ifrån mig. Det visar kanske att vi jobbar bäst när det förekommer en viss press och vi vet att vi ska betygsättas. I alla fall fungerar det så för min del. Egentligen är det lite fånigt för det viktigaste är ju att lära sig och att gå en intressant och trevlig kurs.

  Lycka till när det blir så dags!

  Kram

  Gilla

  • Jo, men så är det nog. Men den pressen trodde jag inte skulle behövas på en kvällskurs. Visserligen går jag en kurs för att jag vill lära mig något men det borde vara upp till mig själv att bestämma vilken nivå jag vill uppnå. När jag gick i skolan eller utbildades i jobbet var det självklart att göra sitt allra bästa men här känns det bara onödigt. Men jag ska försöka att inte låta det förstöra helhetsintrycket, som ju har varit ganska trevligt.
   Tack så mycket.
   Kram

   Gilla

 7. Men tänk vilket tjusigt diplom du kommer att erhålla när du väl skrivit din tenta! Haha, förstår att det inte riktigt var så du hade tänkt denna kurs, utan mer sett den som ett rent nöje. Men om du inte går till tentan då? Det gör väl inget! Precis som du själv skriver, vad skulle hända? Absolut ingenting. Men vi som gick i skolan på 60-70talen är nog uppfostrade med en pliktkänsla som numera är ganska ovanlig…
  Gör som du känner för när den dagen kommer, ta absolut ingen press på att leverera på en jamstenta! Kram från pörtet

  Gilla

  • Jag tycker att det känns ganska löjligt att få diplom men om kursledaren tycker att det ska vara så så har jag svårt att säga ifrån. Han kan ju bli ledsen då och det vill jag inte orsaka 😀 Diplomet, oavsett betyg, kommer att gömmas undan och glömmas eller hamna i pappersinsamlingen. Jag har funderat på att utebli men det känns också lite löjligt. Jag är väl en vuxen människa som kan skratta bort ett eventuellt dåligt resultat. Men jag ska göra mitt bästa för att inte göra bort mig helt.
   Det får bli som det blir och när jag går hem den kvällen kan jag känna lättnad över att det är gjort och över att det inte blir några fler kurser som kräver att man ska nöta in kunskaper.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s