Inte mycket höstfärg kvar

Löven faller i allt snabbare takt och den vackra hösten börjar övergå i en gråare period. Men man kan fortfarande göra fynd en gråmulen oktobermorgon. Jag promenerade iväg för att se om de fina motiven fortfarande finns kvar.

Jag hittade en del färger, gult och rött som det ska vara på hösten, men de färgerna satt inte på träd utan på skyltar. Här har de varit igång ett tag med bygget av en laddplats för en elbusslinje. Kanske inte jättevackert men ändå något jag gillar. Men kan någon förstå vad det är som gäller endast personal? Det finns inga förklarande skyltar utanför bilden. Får alla utom personalen snirkla sig igenom här?

Bredvid bygget av laddplatsen har nyligen lite skog fällts och nu sitter det pinnar nerstuckna i marken. Det blir spännande att se vad som ska hända här. Det är inte en skog som kommer att saknas speciellt mycket eftersom den smala skogsremsan befann sig mellan en väg och en gångväg. Ingen fin svampskog eller vandringsskog med andra ord. Däremot har min syster visat mig en artikel om hur ”vår” fina skog i Mjölby nu ska förstöras och bebyggas. Förutom min syster är skogen det enda jag egentligen saknar därifrån men nu finns inte mycket kvar att sakna.

Jag hittade lite höstfärger längs min promenadväg men det är stor skillnad mot när jag gick samma sträcka förra gången. Jag missade soluppgången med ca 10 minuter men på håll såg det inte ut att vara så spektakulärt.

På tillbakavägen såg jag hur morgonens dimma i fjällen hade höjts upp till fjälltopparna. Kanske ska de benämnas som moln när de når en viss höjd men gränsdragningen är inte helt klar.


19 comments

 1. Hösten är längre kommen hos er men även här kommer den smygande sakta men säkert. Vissa skogar saknar man mer än andra och så är det bara.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag hörde i morse på helgstudion att ni fortfarande har meteorologisk sommar i Skåne. Men höst får ni helt säkert så småningom och kanske blir det ingen vinter i år heller. Jag har i alla fall för mig att det var förra året som ni gick från höst till vår. Eller jag kanske minns fel.
   Skogen i Mjölby var min oas när jag bodde där.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Det stämmer. Förra året gick vi från höst till vår och förmodligen blir det något liknande i år. I morse var det dock kallt, bara 4 grader, men under dagen steg temperaturen till 14 grader. En del träd är fortfarande gröna men det kan bli en snabb ändring för plötsligt slår hösten till med besked. Vattentemperaturen är nu nere på 13 grader så det innebär att det är slutbadat för min del.

    Kram och god kväll!

    Gillad av 1 person

 2. Det er litt trist at høsten skal være over allerede. Men her er det blitt mye brunt nå og ikke så mange fine farger på trærne. Bladene mister fargen når de faller av og lander på marken. Før helga fikk fjelltoppene et dryss med snø, så om det ikke blir borte så har jeg vel hatt årets siste fjelltur allerede. Det var ikke helt etter mine planer liksom… Men vi får ta imot det vi får, bare det ikke er regnvær.

  Gilla

  • Ja, det känns som om hösten passerar alldeles för fort, i alla fall den höst då höstfärgade löv sitter kvar på träden. Nu är det mest bara grått och blött. Jag hoppas på frost och lite kyla snart. Det är fint med snö på fjälltopparna men samtidigt lite trist om det hindrar dig från fler turer upp dit. Mer regn lär det nog bli och om man ska tänka positivt så är ju det bra för grundvattennivån 😀

   Gilla

 3. Här var det höstfärger, både i mjukt och hårt. Det ska bli spännande att se var det ska hittas på där pinnarna står. Men det får du säkert snart veta och då hoppas jag att du inte glömmer bort min nyfikenhet 🙂
  När jag vaknade igår efter natten jobb låg jag och slötittade ut genom fönstret, upptäckte då att trädet utanför hade tappat nästan alla sin löv. Men hallå, ska de inte skifta i färg först. Kan jag ha missat detta? Jag vände mig och och drog täcket över huvudet.
  Måndag igen! Snart halva oktober också gått, här springer tiden på 😀
  Kram

  Gilla

  • Ja, lite höstfärger finns det fortfarande…även på träden 😀 Men nu ligger majoriteten av löven på marken och där är de inte lika vackra.
   Jag gissar att det ska byggas bostäder av något slag men det kan ju även bli en förskola eller en lagerlokal. Jag ska komma ihåg att rapportera om det 🙂
   Trist att vakna upp och upptäcka att du har missat de eventuella höstfärgerna i trädet utanför. Men det finns en del träd som inte skiftar färg innan löven faller. Jag vet inte vad det är för sort men jag har några sådana här utanför mina fönster.
   Nu när hösten går in i ett gråare och blötare skede kan tiden gärna få springa på och skynda sig fram till december 😀
   Kram

   Gilla

 4. Härliga bilder från din promenad! Hösten gör framsteg även här.
  Tråkigt med ”din” skog i Mjölby, men skönt att du slipper uppleva hur den försvinner.
  Ha en ny fin vecka!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Du har nog snart mer höstfärgade träd omkring dig än vad jag har här och jag ser fram mot många fina höstbilder hos dig 😀
   Om jag hade bott kvar i Mjölby hade jag varit ganska besviken och jag tror att många känner så. Tyvärr kan man inte göra så mycket åt det.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Inte är det vackert med kalhyggen minsann men där hade do ju städat lite grann i alla fall. Det är värre när man lämnat en massa nertrampade träd som spretar åt alla håll. Här kör man timmerbilar för fullt hela dagarna och snart är allt borta runt omkring. Jakten har börjat igen och man sätter upp nya elledningar så det är trafik som på den värsta autostrada utanför. Ack ja, städningen är klar nu efter vedermödor som du ska få reda på sedan. Det är lika varje gång när jag ska till med städningen Fy sjutton.

  Gilla

  • Just på den här platsen gör det inte så mycket att en bit skog har fällts. Det är värre för dig som blir av med omtyckta skogar där du brukar vandra och plocka svamp. Trist att ditt paradis förändras på det sättet.
   Det måste kännas skönt att städningen är avklarad. Jag borde också ta itu med att fixa till här hemma men än så länge skjuter jag upp det. Men snart så…

   Gilla

 6. Jag har hört att det ska byggas (hyres)hus på platsen.
  Skogar… tänk att skogar är så viktiga för oss människor. I alla fall för många och åtminstonde för dig och mig. Jag saknar ”mina” skogar i Falutrakten, och du ”din” skog som ska bebyggas. Nog är det en smula ledsamt när skogarna inte kan nås.

  Gilla

  • Ja, det verkar troligt för lägenheter behövs. Hoppas att det blir fina hus.
   Det är sorgligt när skogarna, där man har många fina minnen, förstörs. Men så fungerar ju skogsbruket och stadsplaneringarna. Jag har inte samma fina skogsmiljö här men jag ska ändå inte klaga på mina promenadvägar. Naturen är läkande även i små skogsavsnitt som övergår i öppna marker med fina vyer. Men skogens helande effekt går inte att ersätta helt och hållet.

   Gilla

 7. Det var onekligen en konstig skylt!
  I Sölvesborg finns det ett förslag att bygga mitt i en bokskog, det är mycket protester och det kan jag förstå. Det är så underbart med bokskogar.
  Kram

  Gilla

  • Ja, lite svårt att tyda men man förstår ju ändå att det är avstängt 😀
   Bokskogar är så vackra och jag förstår att det protesteras. Det är svårt att se nyttan av att fler flyttar till kommunen när ens fina utflyktsmål förstörs. Men kommunen vill så klart ha fler invånare och mer skattepengar. Man kan ändå önska att bostäderna skulle kunna byggas någon annanstans.
   Kram

   Gilla

 8. Visst är det sorgligt när gammelskogarna försvinner för att antingen ersättas av hus eller av skogsplanteringar…morr!
  Jag har inte känt något sug att leta upp trattisskogar i år, de ställen jag har haft tidigare är just som du säger, skövlade. Och jag har gjort samma iakttagelse angående höstfägringen, den är så kort! Det beror väl lite på väder och vind, men blåser det rejält kombinerat med mycket regn som vi fick i helgen då är resultatet kala träd och det ju trist, några veckor till hade löven gärna fått sitta kvar.
  Annars kanske det är positivt att du inte känner någon större längtan till din gamla hemort, skulle inte din syster också flytta?
  Kramen

  Gilla

  • Ja, man blir ledsen när de stigar man har vandrat mycket på försvinner. Men jag slipper se förstörelsen just i Mjölby i alla fall.
   Jag har inte heller letat efter svamp eftersom mina förråd fortfarande är ganska välfyllda. Men visst vore det trevligt om jag plötsligt skulle hamna bland en massa godsaker. Tyvärr är det inte särskilt troligt så länge jag går mina vanliga rundor. Fjälliga bläcksvampar har jag sett en hel del men inte haft lust att plocka. Många träd är kala nu men om väderappen har rätt blir det lite snö till slutet av helgen. Men förmodligen hinner det ändras innan vi är där och om det kommer nederbörd blir det säkert regn.
   Ja, det är nog bra att det jag saknar i Mjölby inte längre är så mycket att längta tillbaka till. Min syster flyttade till Motala så hon är kvar i de krokarna och har lite koll.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s