Kurs och kattmys

I förrgår var det dags för kurs i Jamska igen. Vi träffades vid fem tillfällen innan corona kom. Då ställdes all verksamhet in. Egentligen är det väl inte någon stor skillnad mot då men jag gissar att vår lilla grupp bedömdes kunna fortsätta med de tre träffar som återstod. Jag erkänner att jag inte har tittat på kursmaterialet en enda gång sedan vi träffades senast och det gav mig lite ångest. Jag repterade lite varje dag veckan innan kursdagen och intalade mig själv att det inte var något som egentligen spelade någon roll. Det är ju ingen som ska bedöma mina kunskaper utan det här gör jag bara för att det är kul. Kursledaren var inte heller särskilt förberedd och vi två deltagare (vi var tre från början) tyckte nog båda att det inte gav så mycket. Men det var i alla fall trevligt att ses igen och kaffet var gott. En ganska trevlig corona-dikt fick vi med oss i alla fall. Jag tror att ni förstår det mesta om ni orkar läsa den.

Dagens pass på katthemmet var lika mysigt och trevligt som vanligt. Visst är det en del skitgöra, bokstavligt talat, och det gäller att hålla tungan rätt i munnen eftersom olika kullar med kattungar har olika dieter. Men när man sätter sig i ett rum med ca 10 kattungar och den ena efter den andra klättrar upp i knät och spinner medan de buffar och nafsar lite försiktigt, då glömmer man allt det och bara njuter och känner lycka. Tyvärr är det sekretess nästan för alla kattungar så jag kan inte visa de ljuvliga små varelserna för er. Jag har tagit bort ett blogginlägg där några av dem var med efter att jag hade fått veta att sekretessen gäller även dem. Men några kattbilder blir det den här gången. Här har jag precis kommit in genom dörren och möts av nyfikna och jamande sötnosar. Men jag hejade bara lite snabbt och gick in till det rum där pensionatskatter och de två bofasta katterna finns.

Jag har berättat om Prinsen förut, den njursjuka och gamla katten som bestämmer i köket. Han har en riktigt god vän i Holly, som ni ser på bilden nedan. Holly har varit där sedan jag började som volontär i februari och jag har fortfarande inte lyckats klappa henne. Men hon och Prinsen går som de vill mellan köket och hennes ”rum”, där dörren alltid står öppen, och ibland kan man se dem ligga tätt ihop och ha det bra. Pensionatskatterna får oftast hålla sig i sina bås men ibland kan några av dem släppas ut i köket. Men bara om Prinsen tillåter det. Vi har haft två pensionatskatter i flera veckor och de får komma ut i köket under passen. Men idag gruffade Prinsen lite och försökte visa vem som bestämmer. Då hoppar de andra bara upp på en bänk eller bordet och dit klarar inte Prinsen att ta sig. Det är tur att de andra katterna inte vill utmana honom för då skulle han nog inte ha så stor chans. Prinsen är en surgubbe men väldigt charmig mot oss människor och de katter han verkligen gillar.

Så här nära kan jag komma Holly men hon är beredd på flykt om jag skulle råka peta på henne.

Efter passet på katthemmet åkte jag till en biltvätt. Jag har en tid för däckbyte i morgon och det känns bra att inte komma dit med en väldigt smutsig bil. Efter tvätten passade jag på att gå en liten promenad i närheten men regnet har gjort stigarna ganska leriga. Inte var det särskilt höstfint heller så jag nöjde mig med en halvtimmes promenad. Det blev inga höstbilder men det finns ju annat att titta på.


14 comments

 1. Hej, nu ska du få rita och förklara, eller nåt…Jag förstod inte ordet GRESST, inte heller MJUKSTUTT, och vad betyder INT KLYFT OSS…kan inte ens gissa. Annars var dikten riktigt fin! Som livet ser ut för oss äldre, ler…
  Angående katterna, vad är orsaken till sekretess? Är inte avsikten att alla ska säljas till nya hem och är det då inte viktigt att visa upp dem så ofta som möjligt så någon kan bli förtjust i en speciell kisse man ser.?
  Kram från pörtet,

  Gilla

  • Haha, inte trodde jag att någon skulle göra ett allvarligt försök att förstå allt men jag hjälper gärna till 😀
   Gresst – otät
   Mjukstut – mjukt bröd, förmodligen en hoprullad tunnbrödmacka
   Int klyfft oss – inte klippt oss
   Kul att du frågar och hoppas det ljusnar lite 😀
   Jag vet inte alla anledningar till sekretess just nu men jag har hört att det kan finnas en risk för att ägaren till en kattfamilj kan kräva att få tillbaka dem och att det därför är sekretess för deras säkerhet. När katter bedöms vara friska, socialiserade och även är kastrerade visas de upp på hemsidan och där kan man se dem och anmäla intresse. Två av kattungarna fick ett nytt gemensamt hem för ca två veckor sedan och trivs förträffligt (vi har sett bilder). Men hur de tänker gällande sekretessen för de katter som finns till försäljning vet jag inte.
   Kram

   Gilla

   • Jamen orden är ju självklara när jag ser facit! Och visst borde jag ha kunnat lista ut genom att tänka igenom meningarna…
    Jag gillar ord och dialekter men är ganska dålig på att förstå dem ändå. Tack för översättningarna! Aha, det finns alltså katter där som är tvångsomhändertagna. Det var ju en annan femma, om de varit djurskyddsärenden. Jag trodde att det var hemlösa katter eller sådana som inte matte/husse av olika anledningar kunde ha kvar…
    Kramen

    Gilla

   • Det finns både tvångsomhändertagna katter och katter som har blivit övergivna eller kanske har rymt. Men det är förmodligen de tvångsomhändertagna som skyddas med sekretess. Vi volontärer blir inte informerade om allt och ibland kanske det är skönast att slippa veta.
    Kram

    Gilla

 2. Det hade jag ingen aning om att det var sekretess när det gällde kattungarna och att de inte fick förekomma på bild men jag utgår från att det finns en anledning till det. Samtidigt så brukar ju katter som finns till försäljning finnas på bild. Nåja. Ni volontärer gör i alla fall ett mycket gott jobb så all ära åt er!

  Kram

  Gilla

  • Jag blev också lite förvånad när jag först hörde om det men det har förekommit hotfulla situationer och jag vet att en fd ägare inte får veta att kattfamiljen finns på katthemmet. Som jag förstår det är det för katternas skull…för deras säkerhet. Men jag vet inte exakt vad som ligger bakom. Hur man tänker när man lägger ut bilder på katter som kan köpas vet jag inte. Kanske är det ingen fara att visa upp dem en och en för då känner ingen igen dem. Det är mycket jag inte vet men jag vet att de som är ansvariga gör ett jättejobb och verkligen månar om katterna. Vi volontärer är nog där mest för att vi gillar katter och tycker om att se dem få det bra 😀
   Kram

   Gilla

 3. Hihi – så kul med lite jamska.
  Läste igenom och förstod andemeningen, men kanske inte varje ord.
  Fick lite ordförklaringar i en tidigare svarskommentar.

  Ha det gott Ingrid & Trevlig helg!

  Gilla

  • Ja, jag tycker att det är kul med språk i allmänhet och speciellt de språk jag har användning för och vill förstå. Dit hör definitivt jamska. Roligt att du ville läsa dikten 😀
   Tack och detsamma till dig Barbro!

   Gilla

 4. Jag förstod väl en del av dikten, men när jag läser den blir det gotländska som jag hör 😀 antar att det inte är särskilt likt den dialekten?
  Att katterna har sekretess kan det bero på att dom blivit misskötta av tidigare ägare?
  Kram

  Gilla

  • Haha, nej det låter inte likt gotländska men det är ju inte lätt att veta när man ser det i skrift 😀 Möjligtvis kan diftongerna (t ex ae, åu eller öy) låta lite lika. Jag tror att de flesta förstår andemeningen i den här dikten och en del kan man gissa sig till.
   Ja, sekretessen kan säkert bero på misskötsel och då vill man ju inte att katterna ska komma tillbaka till den ägaren.
   Kram

   Gilla

 5. Corona -dikt, det var ju lite roligt faktiskt. Intressant det där med dialekter. Lilla Holly, tänk vad katter är säregna igentligen. Personligheter precis som andra levande 🙂
  Önskar dig en trevlig lördag!

  Kram

  Gilla

  • Ja, vad ska man göra när man är begränsad av corona. Jo, man kan skriva en dikt om eländet. Det gjorde den här mannen som är en bekant till vår kursledare.
   Katter, och även hundar, är verkligen olika med individuella drag och egenheter. Holly verkar nöjd med tillvaron och hon har ju en fin kattkompis som hon trivs med 😀
   Tack och detsamma till dig 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s