Även Jehovas vittnen måste tänka till nu.

Jag fortsättar att vandra iväg på mina höstpromenader och ni har redan sett många bilder som visar hur det ser ut här omkring. Därför håller jag tillbaka bildflödet lite men en av alla fina solrosor, som fortfarande växer vid ”tillsammansodlingen”, kan jag ändå visa.

Jag kan också berätta att Jehovas vittnen verkar ha utarbetat en coronastrategi för att nå ut till oss som ännu inte tagit till oss budskapet. Lite sött tycker jag att det är. Brevet är kopierat men kuvertet är handskrivet och han har t o m angett både namn och sin privata adress som avsändare på baksidan. Men jag är ändå inte mottaglig och trots att det känns lite gulligt åker brevet i pappersinsamlingen tillsammans med foldern och kuvertet hamnar i soporna (så där ja, nu fick jag även poängtera att jag sopsorterar).

På katthemmet har några kattungar och några vuxna katter fått nya hem och en ny kattmamma med tre ungar har tillkommit. Ägaren har åkt iväg och lämnat den lilla kattfamiljen att klara sig själva. Vilken tur att de fick komma till oss på katthemmet.


19 comments

 1. Hoppsan. Jag känner en till som också har fått handskrivet brev av Jehovas Vittne. Det är lättare att avfäfrda ett sådant ( = slänga ) än att få dem personligen att gå från dörren.

  Gilla

 2. Det är garanterat tufft för Jehovas vittnen så även de behöver tänka utanför boxen. Oavsett det så har jag inget förbarmande med sektliknande samfund och dit hör Jehovas. Religion ska byggas på frihet men det gör inte sekterna.

  Så roligt att höra att några katter fått nya hem. Sådana nyheter värmer ❤

  Kram

  Gilla

  • Jag har inte heller något till övers för de sektliknande organisationerna men jag brukar avböja på ett artigt sätt. Någon gång har jag tagit upp deras vägran att ge en döende medlem blodtransfusion och särskilt har jag angripit att de inte värderar barnens liv högre i det fallet. Men det vill de inte diskutera och en gång fick jag bara svaret att det är en lydnadsfråga. Mycket mer än så behöver inte jag veta för att inte vilja ha något med dem att göra.
   Det är alltid roligt när katter får nya hem men ibland samtidigt lite vemodigt. Vissa katter kommer man lite närmare och då blir det lite tomt efter dem.
   Kram

   Gilla

 3. Hej, jag har sett liknande brev från JV i mitt flöde, kan hålla med om att det känns mera oförargligt än när de står och knackar enträget på dörren! Jag har hittat ett bra sätt att bli av med dem, snabbt som ögat. När jag öppnar dörren och de står där så säger jag : Tyvärr, men min make är muslim, han tolererar inte någon annan tro….då lommar dom iväg…En vit lögn javisst, men klart värd att ta till!
  Jag blir så förtvivlad av dessa sommarkatter. Nu har jag även läst om jakthundar man lämnar efter sig på fjället, dom skulle straffas, hårt, för att överge husdjur! Usch…
  Katthem behövs även utan att folk lämnar katter vind för våg, man kan ju som kattägare hamna i en situation som är ohållbar, man kan helt enkelt pga livssituationen inte ha sitt djur kvar…När Hasse o jag skilde oss insåg jag att min ekonomi inte skulle fixa att ta hand om en hund och två katter. Jag tog fullt ansvar för Blinka och sen tog vi ”gemensamt ansvar” för katterna vilket innebar att de bodde hos mig, mest praktiskt, men Hasse bidrog till deras uppehälle. En bra deal, men det är inte alltid man kan ordna till det så när ens livsmönster förändras.
  Kram från pörtet

  Gilla

  • Hahaha, ja det kanske vore en idé att säga något sådant 😀 Men jag har inte behövt några undanflykter. Jag säger artigt att jag inte är intresserad och önskar dem en fortsatt bra dag. Då svarar de lika artigt och går iväg. Någon gång har jag diskuterat deras tro med dem men då har det varit på mitt initiativ och de har inte framhärdat när jag inte vill prata mer. Jag vill inte ha med dem att göra men när det gäller deras uppsökande verksamhet har jag inga dåliga erfarenheter. Då finns det försäljare som är mycket värre.
   Jag har också läst om jakthunden och ursäkten från ägaren var att jaktkompisens son blev akut sjuk och att de inte kunde vänta på att hunden skulle komma. Hunden har tagits om hand och ska efter veterinärbesök få komma till ett nytt hem. Det borde helt klart vara straffbart att överge sin vän på det sättet. Jag blir också ledsen när jag ser alla katt mammor med ungar som bara överges. De vi blir anvisade av länsstyrelsen är säkert bara en bråkdel och många katter far illa. Jag blir inte bara ledsen utan även heligt förbannad. Man kan inte bara lämna sitt djur. Har man inte möjlighet att själv ta hand om det så får man ordna det på något annat vis och se till att det blir bra. Ni löste det bra för era djur, men så är ni fina djurvänner också.
   Kram

   Gilla

 4. Så fina solrosor!
  Ja, vad ska de göra de stackarna för att få oss till sig i dessa tider. Var och en får tro vad de vill, men bara om de inte försöker pracka på mig något jag inte vill ha! En jämnårig kusin blev ett Jehovas vittne när hennes barn var i förskoleåldern … stackars barn kan jag säga. De fick inga julklappar och inga födelsedagspresenter – och fick aldrig gå på ett barnkalas! Jag har inte haft kontakt med henne på över 40 år, så hur hennes eller hennes barns liv blev och ser ut idag vet jag inte.
  vilken tur att det finns katthem dit katter som behöver kan få komma. Fattar inte hur folk tänker när de lämnar sin katt och som i det här fallet hennes ungar utan mat och tak över huvudet … alldeles ofattbart!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är de fina. Jag går förbi där ibland och när det är som vackrast lyser massor av solrosor upp området med odlingen. Nu har många vissnat men det finns fortfarande en hel del fina kvar.
   Jag tycker också att det är synd om barnen som själva inte har fått ta ställning till om de tror eller inte. Matas man med det från födseln så vet man inte om något annat. När de sedan kommer upp i skolåldern är det nog många som känner sig utanför i vissa sammanhang. Jag har ändå svårast för att förstå hur de kan vägra ge sina sjuka, kanske döende, barn blodtransfusioner. När jag har frågat om det har jag fått till svar att det är en lydnadsfråga och att det inte går att förklara. Och det går inte att förklara för jag har ingen som helst förståelse oavsett förklaring.
   De olika katthemmen, och även andra djurhem, gör stor nytta för övergivna katter men tyvärr är det nog en majoritet som aldrig har turen att få hjälp. Jag blir rent ut sagt ursinnig när jag får veta hur folk kan överge eller behandla sina djur illa. Man önskar att de skulle bli hårt bestraffade men trots ny lag om djurhållning så klarar sig säkert de flesta undan. Ibland vill man bara gråta men jag får ju se den fina sidan av det här och det hjälper att se solskenshistorierna 😀
   Tack detsamma Anki!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Eftersom jag bor som jag bor så får jag inga besök av jehovas. Jo förr kom det en man till grannen men han gick aldrig in till mig och när jag träffade honom ute så sa han ”Det är väl ingen ide att prata med dig förstår jag.” Undrar om jag såg alldeles förtappad ut? I år har inte mina solrosor hunnit ens komma i knopp. Det händer var femte år ungefär som dom hinner blomma men jag kämpar på för jag älskar solrosor.

  Gilla

  • Jehovas vittnen har alltid hittat ut till oss, även när vi har bott nästan helt utan grannar. Då har besöken varit väldigt glesa och kanske har vårt ointresse registrerats. Det beror säkert på om det finns några medlemmar i närheten som kan ta sig ut på landsbygden. Haha, om det syns på dig att du inte är intresserad så är det ju bara bra 😀
   Solrosor är vackra och väldigt ståtliga när de blir lyckade och det är värt att försöka många gånger för att lyckas några få. Vid den här odlingen har de lyckats väldigt bra i år för det har varit en lång rad av fina solrosor runt odlingen. Fint att titta på när man passerar 😀

   Gilla

 6. Så fin bild på solrosorna!
  Jehovas vittnen har jag inte märkt av alls de 10 åren jag bott här. Däremot där jag bott tidigare fick jag alltid besök. På något vis tycker jag synd om dom som måste gå runt och knacka på.
  Idag är det djurens dag, djur som är det bästa som finns. Man blir ledsen när man hör att ägare överger sina djur.
  Kram

  Gilla

  • Jag har gått förbi de här solrosorna många gånger och beundrat dem men nu är det inte många fina kvar. De flesta har vissnat ner.
   Du kanske har en låst port som de måste komma igenom innan de kan nå lägenheterna och då kanske de inte tycker att det är värt besväret. Men det är ju bara skönt att du slipper de besöken. Jag tror att uppsökarverksamheten är så djupt inrotad i dem att de gärna gör det. Det är säkert ett påbud från gud och då ger det dem säkert glädje. Så skulle jag i alla fall tro att de skulle uttrycka det.
   Jag visste inte att det är djurens dag i dag men det behövs en sådan dag. Vet inte om det gör någon nytta men kanske får det någon att tänka till. Tyvärr är det nog inte de som överger, eller behandlar sina djur illa, som tar till sig budskapet.
   Kram

   Gilla

 7. När jag bodde i Jakobsberg på 60- och 70-talet hade Jehovas Vittnen sitt Sverigecenter i Jakobsberg, det flyttade sedermera till Arboga tror jag. Dom hade en del kurser där, så vi fick väldigt många påhälsninngar när nybakade dörrknackare skulle ut och träna i närområdet. Min pappa och jag gjorde det till en sport att skrämma i väg dom, allt var tillåtet utom fysiska handgripligheter, min mamma tyckte att vi var elaka mot dom. Vi uppnådde dock vårt syfte, efter ett tag började dom hoppa över vår dörr, tydligen hade dom blivit varnade.

  Gilla

  • Även Strängnäs blev en samlingsort för Jehovas vittnen under en period. De köpte en stor mässhall och kanske även hotellet bredvid (minns inte riktigt). Jag jobbade då på sparbanken i Strängnäs och de artigaste kunderna kunde vi ofta känna igen som dessa Jehovas vittnen. Alltid välklädda och artiga. Just det ger mig lite kalla kårar och rysningar. Vi bodde utanför Strängäs, närmare Stallarholmen, och eftersom ett av vittnena bodde inom gångavstånd fick vi ibland besök. Men de gav upp så småningom och underligt vore det annars när samma kvinna varje gång möttes av mig som bara vill fokusera på att de vägrar ge sina barn blodtransfusioner även om de riskerar att dö utan.
   Ja haha, lite elaka var ni allt men det var nog ett bra sätt att visa vad ni tyckte om deras besök 🙂

   Gilla

 8. Solrosor är så fint. Minns när jag körde genom Tyskland för många år sedan då jag såg fält efter fält med solrosor, helt fantastiskt vackert. Ska nog sätta några själv nästa år.
  Vi har haft några Jehovas Vittnen hos oss här på jobbet och det står med stora röda bokstäver att de absolut inte får ta emot blod ifall de skulle behöva och de själva inte är talbara. När det gäller vuxna får de göra som de vill men när det gäller deras barn har jag svårt att förstå att de inte gör det som krävs. Förutom här på jobbet så har jag inte sett till någon Vittnen på länge. Många är hundrädda, kan vara därför.
  Jag är så tacksam att det finns katthem, flera av våra brukare genom åren har fått lämna sina katter då de själva inte har möjlighet att ha sin päskling kvar. Eller som när det kom hem en smal och undernärd katthona till mina föräldrar och några veckor senare fick två fina kattungar. Mamma och pappa ville inte eller kunde inte låta de små liven stanna så då fick ett katthem möjlighet att plasear ut dem. Det tog bara några dagar så hade en famlij tagit hand om dem.

  Kram

  Gilla

  • Solrosor lyser verkligen upp där de står och ännu finare är det när de är många. Ett hav av små solar 😀
   Det här med att vägra blodtransfusioner är något som jag aldrig kan förstå. Att de över huvud taget lagligt kan vägra den sjukvården kan jag inte fatta. Men man har rätt att vägra ta emot behandling och föräldrar bestämmer över sina barn. Kanske borde det finnas ett slags överförmyndarbestämmande även i de fallen. Men barnen är så indoktrinerade med allt hemskt det innebär att få en annan människas blod så de skulle säkert må dåligt av att bli påtvingade blod. Svår och komplex fråga men i det fallet väldigt fel.
   Ja, det är bra att det finns olika slags djurhem och det är fint att med egna ögon få se hur det fungerar. Jag har inte hört om några katter som får flytta från katthemmet efter bara några dagar. Det är väldigt noga med veterinärbesiktning etc. Men det är nog skillnad när man vet att katterna har skötts om och har haft det bra innan. Så var det ju i ditt exempel och för katterna var det en lyckträff att det gick snabbt 😀
   Kram

   Gilla

 9. JV samarbetar med myndigheterna (soc) som tillfälligt tar ifrån föräldrarna vårdnaden, ger barnet livräddande blodtransfusion, och så får föräldrarna tillbaka vårdnaden efteråt. Detta enligt dem själva i en skrivelse till regeringen angående ekonomiskt bidrag från staten. Så problemet är på så vis löst.

  Gilla

  • Om det är så det går till så är jag väldigt glad för barnens skull. Men jag tycker att det är en märklig och krånglig lösning och till viss del ett hyckleri. Om det är underförstått att det ska gå till så och om alla är med på det så borde de, enligt mig, själva kunna ta de besluten. Men även om det är ett hyckleri så blir resultatet att barnen får den hjälp de ska ha och det är ju slutresultatet som är det viktiga här. Tack för informationen och välkommen till min blogg 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s