Promenad utan kamera

Jag hade ingen lust att släpa med mig kameran när jag travade iväg på en morgonpromenad men naturligtvis fick jag plötsligt lust att fotografera lite. Jag tänkte att det var ett bra tillfälle att experimentera lite med inställningarna i mobilen och testa om jag kunde få till skapliga bilder med den. I vanliga fall brukar jag inte ändra något och jag brukar inte heller trycka på den del av skärmen som jag vill ha fokus på. Jag gjorde inga avancerade förändringar i dag heller. Jag tror inte ens att det går att göra något avancerat. Men jag tyckte nog att jag fick till det lite bättre än det brukar bli. Men skillnaden är väldigt liten och det går inte att jämföra med foton tagna med kameran. De duger ändå.

Jag blev uppringd av en kvinna från MIUN (mittuniversitetet) och kommande vecka ska jag ha ännu ett bedömningssamtal men den här gången med en sistaårsstudent på psykologutbildningen. Samtalet, som sker per telefon, ska ta ca 1,5 timmar och jag sa att det inte är säkert att jag orkar hålla fokus uppe så länge. Men det kan ju inte vara helt ovanligt tänker jag. I det här skedet är jag mest bara väldigt intresserad av vad de har att säga och om både de och jag tror att de kan hjälpa mig så ska jag testa terapi hos dem. Annars står jag kvar i kö hos psykosociala enheten på hälsocentralen. Jag kan inte låta bli att tycka att det här är väldigt spännande. Hur ska de gå tillväga och kommer jag att känna mig nöjd? Samtidigt som jag blir analyserad och behandlad kommer jag att studera och analysera den som ska ta hand om mig. Men det kanske jag ska göra lite i smyg.


20 comments

 1. Jag tar väldigt få bilder med mobilen, för mig är mobilen en mobil, inte en kamera, känner mig lite naken om jag går ut eller åker till jobbet utan en riktig kamera i bagaget. Hoppas att bedömningssamtalet går bra, sitt bekvämt och använd ett headset så klarar du nog 1 1/2 timme, har ju skaffat mig en erfarenhet av digitala möten. Med ett headset kan man ju dessutom lätt gå omkring om behov skulle uppstå. Lycka till!

  Gilla

  • Jag använder vanligtvis bara mobilen när kameran av någon anledning inte är med och jag får nog se till att ha med kameran på promenader hädanefter.
   Ett av de problem som mina besvär medför är att jag ”försvinner bort” och det gör jag även när jag försöker koncentrera mig. Jag har märkt att när jag dessutom försöker fokusera på just detta så blir det ännu svårare. Ett slags moment 22. Jag är snart redo att berätta mer men jag vill ha det här samtalet först. Men jag är tacksam för pepp och råd och jag ska nog testa och se om headsetet gör det lättare.

   Gillad av 1 person

   • Du behöver inte berätta vad det handlar om förrän du själv känner för det. Jag har ju sedan tidigare en erfarenhet av distansmöten, under detta annorlunda år har erfarenheten blivit extrem. Att kunna röra på sig och byta läge, t o m kunna lägga sig på sängen en stund har räddat många möten. Då jag sedan evigheter enkom använder mobil vid telefonsamtal använder jag alltid headset för att känna mig helt fri att röra på mig, i värsta fall kan jag då t o m gå ut och gå under mötet.

    Gilla

   • Jag brukar aldrig använda headset eller någon slags lurar när jag pratar i telefon men jag ska testa och se om det blir något lättare. Men jag måste nog prova med någon jag känner väl först så att jag vet att det funkar 😉 När jag är ute och går vill jag inte prata i telefon så då är det ganska bra att kunna säga att jag inte orkar hålla upp telefonen med armen mer än korta stunder 😀 Det kan vara så att jag kan behålla fokus bättre i telefonmöten än i en situation då jag måste titta på den jag samtalar med. Jag har märkt att det också tar mer energi och gör det mer tröttsamt. Jag har mer och mer börjat inse att jag inte fungerar riktigt som många andra och att jag inte kan skylla på fysiska problem längre.

    Gillad av 1 person

 2. Läser Melkers kommentar och tänker på att jag (också) slappnar av mycket mer om jag slipper att hålla telefonen tryckt mot örat. Jag använder bara mina små ear-in:s som följde med min iPhone och de fungerar hur bra som helst. Underlättar.

  Ler lite åt det där med att bestämma sig för att INTE ta med sig kameran ut, för jag tänker bara promenera/träna utan att stanna och fotografera idag. Men, men…ofta dyker det upp nåt som jag då ”måste” fotografera med telefonen istället.
  Typiskt. 😉

  Ha det gott Ingrid!

  Gilla

  • Tack Barbro för att du peppar och jag ska testa och se om det blir bättre med ett headset. Men jag tror inte att det hjälper mot mina svårigheter att hålla kvar fokus och koncentration. Jag kan inte hindra att jag blir dimmig och ”försvinner bort” och ännu värre är det när jag tänker på eller pratar om mina besvär. Men eftersom det är en del av mitt problem så finns det säkert förståelse för om jag emellanåt lyssnar men inte hör vad min motpart säger.
   Haha, ja det är nog bäst att ha med kameran så att den finns till hands när den behövs 🙂 Mobilen duger i vissa fall men bilderna blir oftast bättre med en ”riktig” kamera.

   Gillad av 1 person

 3. Jättefina foton, lika bra med din mobil som med min kamera! Men nu är jag lit upphetsad över ditt teleonmötmöte ! Jag som hatar att prata i telefon skulle inte fixa det alls. Hoppas det blir ett långt givande samtal.Nattikram från pörtet

  Gilla

  • Tack Paula! Skillnaden märks mest när jag beskär bilderna och ser att mobilbilderna blir mer pixliga.
   Det ska bli spännande att få veta vad för slags frågeformulär de ska utgå ifrån under samtalet. Jag har bara beskrivit mitt problem väldigt kortfattat och om jag förstår det rätt har de ett standardformulär att utgå från och det brukar ta ca 1,5 timmar. Väldigt intressant 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Intressant inställning du har, att du vill analysera hur dom tar sig an dig för att analysera dig 😊 hoppas i vilket fall att det känns bra, det är ett långt samtal i telefon. Men jag tror det kan bli lika bra i telefon som att träffas i verkligheten.
  Kram

  Gilla

  • Är man intresserad av psykologi så är man och jag har så länge jag minns varit intresserad av hur hjärnan bestämmer hur människor agerar och fungerar. Jag hade länge tankar på att bli psykolog men fem års studier avskräckte. Jag var rätt trött på att plugga och på att vara ”duktig flicka”. Nu är jag nyfiken på hur en psykolog arbetar så det ska bli spännande. Jag vet så klart att det finns flera olika tillvägagångssätt så jag hoppas att det här ska vara något som känns bra. Efter bedömningssamtalet ska både de och jag ta ställning till om vi vill fortsätta med ”vanlig” terapi där vi möts personligen.
   Kram

   Gilla

 5. Jag blir fortfarande överraskad över hur bra bilderna blir som tas med telefonen. Och så enkelt det är att bara sikta och trycka. Ändå så använder jag inte den så ofta till fotografering..Men den är bra att ha till hands.
  Så spännande med din framtida kontakt med psykologistudenten. (Att hen också kommer att studeras kanske hen inte har tänkt på…).
  Men jag vet inte om jag skulle acceptera ett telefonmöte. Jag skulle nog vilja träffa den andra på riktigt…

  Gilla

  • Ja, mobilen är bra att ha till hands och det är mycket bättre kvalitet på mobilkamerorna nu än för bara några år sedan. Men om man förstorar eller beskär bilderna så ser man skillnad i skärpan.
   Jag har inte bestämt mig än för om jag ska hoppa på terapi med en psykologstudent (med handledning av en erfaren psykolog) eller om jag ska vänta tills jag får komma till den ”riktiga” vården. Jag får se vad samtalet leder till och om det känns bra. De måste också ta ställning till om de tror att de kan hjälpa mig. Var jag än hamnar till slut så blir det spännande att få veta hur de lägger upp det. Telefonmötet är bara ett första bedömningssamtal då vi ska gå igenom en manual med massor av frågor. Blir det en fortsättning så blir det personliga möten. Det tror jag i alla fall och annars är jag nog inte intresserad.

   Gilla

 6. Vilka fina foton! Många mobilkameror lämnar fina avtryck efter sig, skillnaden är när man vill ha lite större bilder som man märker av att de är tagna med mobilkameran. Jag använder oftast bara kameran i mobilen nu till mina blogginlägg, men visst märks det när man har använt systemkameran.
  Vad spännade med bedömningssamtal, jag hoppas verkligen att det kommer att kännas bra och jag håller med några som redan föreslaget headset, jag använder nästa alltid det nu mera. Jag blir väldigt trött i örat om jag ska ha luren där länge och vet man då som du att samtalet ska var över en timme så hade jag aldrig tvekat.
  Lycka till! (jag är såååååå nyfiken)

  Många kramar

  Gilla

  • Tack! Mobilen duger ganska bra och förr använde jag bara den mobil jag hade då. Men när man har vant sig vid vad en riktig kamera klarar blir man lite kräsen.
   Det ska bli väldigt spännande att se hur det här samtalet ska genomföras och om de bara ställer allmänna frågor eller om jag får berätta fritt. Tyvärr verkar det som om jag inte har något fungerande headset så jag får nog klara mig utan det. Det får helt enkelt bli som det blir och jag hoppas att mitt huvud hänger med.
   Tack så mycket! Mina problem är inte jättespännande men lite svårförklarliga. Men jag berättar gärna och det blir nog snart ett inlägg.
   Kram

   Gilla

 7. Jättefina bilder med din mobil! Jag tycker det är mycket svårare att fota med mobilen … är nog för gammal och lite darrhänt 🙂
  Spännande med det nya mötet … och spännande vad som kommer att ske sen …
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Jag tycker också att det är svårt att få till bra bilder med mobilen men det brukar kunna bli skapliga i alla fall.
   Ja, jag är jättenyfiken på hur det ska gå till och jag hoppas att jag kommer att känna mig nöjd med vad det leder till.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Fantastiskt fina foton tagna med mobilen, men så har du nog en bra mycket vassare mobil än jag som bara har en pensionärs-doro utan finesser. Men visst finns där också en kamera som jag ibland knäpper selfiesar med..
  Älskar dropparna på höstlöven och den snälla kossan med den milda blicken. Nu har ni väl fina färger däruppe. Jag är lite sur över blåsvädret idag, löven singlar ner i en farlig fart.
  Tycker det låter spännande med en så lång telefon-session, skulle jag inte fixa, jag avskyr att tala i telefon! Och så har du så fina renar betande här i bakgrunden, helt ljuvligt
  Ha en fin onsdag, kram från pörtet

  Gilla

  • Tack Paula! Mobilen duger ganska bra när kameran är kvar hemma. Jag tror att min mobil har en bra kamera men jag har inte brytt mig om att lära mig den. När jag vill ta en bild gör jag oftast inga inställningar utan lyfter bara mobilen och knäpper.
   Jag gillar vattendroppar och tycker att de ofta tillför en hel del till bilder. Kossan är nog en kviga men det är inte lätt att se skillnade på bara huvudet 😀 Det börjar bli färgrikt i naturen här men än så länge är det mesta grönt. Men det går undan nu.
   Jag gillar personliga möten betydligt mer än telefonsamtal men det är så här de vill göra den första bedömningen och då får det bli så. Om jag inte orkar hålla uppe koncentrationen så får de ha förståelse för det. Renen kom med som en liten bonus när jag var ute efter en bakgrund med höstfärger 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s