Naturen börjar förbereda sig för höst.

Det mesta är fortfarande grönt men en del träd, buskar och andra växter börjar skifta färg så smått. Efter tre dagars benvila stod jag inte ut längre utan gick en runda på slätt och platt underlag. Jag njöt av sol, skön luft och de skymtar av höstfärger som jag fick.

Ni kanske har hört om Brutus, den stackars myskoxe som blev bortkörd av den dominanta oxen i den enda vilda myskoxflock som finns. Den flocken vandrar omkring i Härjedalen men Brutus har den senaste veckan strövat omkring i Jämtländska Svenstavik och Hoverberg. Han har varit framme och nosat på hästar och kor och på en film såg jag att han stångades lite med något som fladdrade från en tvättlina. Frågan om vad som ska göras för att hjälpa Brutus har diskuterats men länsstyrelsen har inte rätt att besluta om nedsövning och flytt eftersom han tillhör en speciellt skyddad art. Nu har har i alla fall setts vandra iväg mot Oviksfjällen. Går han dit lär han få fortsätta vara ensam och eftersom han nu har varit borta från sin flock i två år lär han bli bortmotad därifrån också om han hittar dem. Det är inte lätt alla gånger att vara ett sällsynt djur i det vilda. Han vill förmodligen bara hitta en partner och starta en ny flock men det går ju inte. Mitt hjärta blöder lite för stackars Brutus.

Bild av David Mark från Pixabay. Brutus är alltså inte med i bilden.


11 comments

 1. Usch, så tufft för Brutus. Tyvärr ser det väl inte så ljust ut för hans del men hoppas kan man…

  Hösten har kommit längre färgmässigt hos er men visst märks den även här.

  Kram

  Gilla

  • Ja, stackarn vad ensam han ska känna sig. Det föds upp myskoxar på flera ställen så jag tycker att någon kunde donera en ko till honom.
   Än så länge är det bara spridda höstfärger men snart exploderar nog naturen i färger 😀
   Kram

   Gilla

 2. Jag är inte redo för höst ännu, men vad bryr sig årstiden om det. Jag behöver sol och värme ett tag till. Här har inte hänt så mycket med höstfärgerna ännu, björken har lite gula löv men det är väl på grund av torkan misstänker jag.
  Åhhh stackars Brutus, hoppas det ordnar sig för honom.
  Tack för all pepp hos mig, det behövs. Det är mycket nu. Jag är så glad att jag har min stuga där jag kan fixa och skingra tankarna.
  Kram

  Gilla

  • Det är synd om alla er som vill ha mer sommar och inte är redo för hösten. Det kan visserligen bli fler varma, soliga dagar men riktig sommarkänsla blir det kanske inte mer i år. Jag tycker att det är jätteskönt att hösten kommer och jag älskar att gå ut i svalare väder och slippa bli svettig så fort jag anstränger mig.
   Det är lite tragiskt att stackars Brutus ska gå där och känna sig ensam. Det finns myskoxar som föds upp på flera platser och jag skulle önska att en ko från någon sådan uppfödning skulle kunna få göra honom sällskap. Men det finns säkert en hel drös regler för hur det får gå till.
   Jag är också glad för din skull att du har din fina stuga där du kan må bra och tänka på något annat 😀 ❤
   Kram

   Gilla

 3. Så skönt att du ändå kunde gå en kortare promenad och njuta av det sköna vädret. Här syns inga höstfärger än, inte mer än en del gula björkar, men de har varit gula sen i augusti …
  Ja, stackars Brutus … han går nog tyvärr ingen ljus framtid till mötes … naturen är hård.
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag börjar nog vänja mig och så blir det med det mesta som dyker upp i form av begränsningar. Så småningom kanske jag tar mig i kragen och kontaktar vården för att få reda på vad det är som ställer till det men än så länge avvaktar jag. Jag har absolut ingen lust att vända mig till vården mer än nödvändigt.
   Hösten kommer med färger till oss alla men än så länge syns den bara fläckvis här.
   Jag önskar att någon av de som föder upp myskoxar kunde låta Brutus få sällskap av en trevlig hona. Men så lätt kan det nog inte ordnas och det är säkert en pengafråga också.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Ja nu har löven börjat ändra färg så smått, och med starka vindar så virvlar också del av dem omkring i luften. Vackra dagar väntar. Och en del lövkrattande.
  Håller tummarna för att Brutus ändå får det bra på sina vandringar.

  Gilla

  • Vackra och härliga höstdagar hoppas jag på och helst ska solen skina på de vackra höstfärgerna 😀 Lövkrattande slipper jag som tur är.
   Ja, vi får hoppas på att det går bra för honom. Tänk om länsstyrelsen, eller vad det är för myndighet som bestämmer, kunde köpa en myskoxhona från någon av de som föder upp sådana. Då kunde ljuv romans uppstå någonstans i Oviksfjällen och kanske kunde det bli starten på en ny flock 😀

   Gillad av 1 person

 5. Javisst har jag läst om Brutus öde! Och att ingenting någonsin är självklart har jag förstått för länge sen. Regelverk hit och dit…men som du säger, han blir nog inte välkommen in i gänget igen heller. Kanske är den bästa lösningen att han får ingå i en flock i en djurpark? Järvzoo vill jag minnas hade några myskoxar. Ja se den kärleken, vem vill inte ha en mysig partner, och så finns det inga i hela landet att tillgå!!
  Kram från pörtet där vi har en regnig dag idag.

  Gilla

 6. Hösten är en vacker tid.
  Jag hade ingen aning om att det finns en vild myskoxeflock. Det var ju väldigt tråkigt att Brutus blivit utstött, så synd om honom. Djurens värld kan vara grym.
  Kram

  Gilla

  • Ja, och snart kommer alla färger att dominera och göra naturen ännu vackrare 😀
   Ja, jag tycker också synd om Brutus och jag önskar att det kunde finnas en lösning för honom. Det finns bara en enda flock i Sverige och jag vet inte om det finns någon i Norge. Jag gissar att de går fram och tillbaka i gränstrakterna.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s