Att se de små naturunderverken

Jag har alltid tyckt om att vandra i naturen men upplevelserna blev ännu starkare sedan jag köpte min kamera och lät den hänga med på nästan alla promenader och äventyr. De stora och vackra vyerna ser jag ungefär på samma sätt fortfarande men det är de där små, små sevärdheterna jag har fått upp ögonen för tack vare fotandet. Tittar man djupt ner i gräset eller snåren så hittar man ofta något man inte skulle ha lagt märke till annars. Det är den världen jag har upptäckt och det är de små underverken där nere som jag tycker bäst om att fotografera. Jag såg inte ens flugan på den första bilden innan jag la upp bilderna på datorskärmen.

Men allt jag ser är inte lika fint. För precis en vecka sedan, när jag kom från ett pass på katthemmet, såg jag tjock rök från ett område en bit ifrån där jag bor. I Svt-appen läste jag om hur en radhuslänga brann men att det tack och lov inte fanns några skadade. Jag gick förbi där på min väg mot Ändsjön och jag tänkte på hur beroende vi, som bor i lägenheter, är av att våra grannar inte drabbas.

Det var väldigt tyst och tomt i och runt fågelsjön den här dagen. Men jag såg ett gräsandpar och tänkte försöka fota dem, bara för att man ska fota fåglar när man går runt en fågelsjö. Men de upptäckte mig och det enda jag fick på bild var det här. Dessutom fick jag väldigt bråttom och fokus hamnade på helt fel plats. Ett misslyckat foto med andra ord men ändå lite kul.

I dag var jag återigen på katthemmet och det var precis lika roligt och mysigt som alltid. De enda foton jag fick med mig därifrån var på en av de allra minsta och ljuvligaste kattungarna. Jag skulle så gärna vilja visa er den bilden men det får jag inte göra. Jag får ha den för mig själv och njuta av att se det lilla, otroligt söta kattansiktet.

Vi var ganska snabbt färdiga idag och jag bestämde mig för att ta en promenad innan jag åkte hem. Det blommar fortfarande mycket på vissa platser. Här längs järnvägsvallen en bit söder om Östersund.

Naturen är ganska bra på att fixa till sina egna små blomsterarrangemang.

Efter att ha peppat mig själv en period har jag nu tagit kontakt med vården för att se om de kan hjälpa mig med det som pågår i mitt huvud. Efter tre telefonsamtal kom jag till den instans jag tydligen måste börja med och nu är ett bedömningssamtal inbokat. Lite nervöst är det men mest tycker jag att det är spännande. Men jag har inga jättestora förväntningar och det är nog bra.


14 comments

  • När det är så pass nära är det klart att man tänker lite extra på att det kan hända ännu närmre. Men man kan inte gå och oroa sig för allt som kan hända.
   Ett bedömningssamtal är definitivt en bra början men jag blev varnad för att väntetiden efter det samtalet kan vara lång, ca ett halvår. Men det ska bli spännande att se om de har något att erbjuda.

   Gilla

 1. Det är spännande med dina bilder. Man tänker inte på att det finns massor av liv som pågår som man inte ser.
  Lycka till med ditt vårdbesök, hoppas det går bra
  Kram

  Gilla

  • Det är extra kul när man lyckas få bra bilder på väldigt små blommor. Det finns så mycket fint som man bara går förbi.
   Tack! Vi får väl se hur det går. Nu har jag i alla fall tagit kontakt.
   Kram

   Gilla

 2. Visst finns det mycket vackert i naturen och det gäller att se detaljerna!
  Så bra att du fick ringt samtalet i alla fall och så får du se vad det leder till.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det finns massor av små växter och kryp som man knappt lägger märke till i vanliga fall. Med kamerans hjälp kan man göra fynd 😀
   Det var en liten spärr jag var tvungen att ta mig över men nu känns det som om jag har satt stenen i rullning. Hur det går återstår att se.
   Kram

   Gilla

 3. Tror den vita blomman är ögontröst, men det kan Anki mycket bättre än jag. Hoppas du blir bra bemött och får rätt hjälp i vården. Jag har ju tragglat nu sedan snart ett år tillbaka med mina besvär, nu senast skickades remiss till Falu lasarett som meddelade att väntetiden är tre månader. Det gör de bara för att efter tre månader är jag fri att söka hjälp i andra landsting, hur jag nu ska kunna ta mig till dem, flyga på kvasten?
  Visst är det spännande att lägga in foton i datorn, alltid hittar man något litet kryp man inte sett
  Kramen

  Gilla

  • Tack för hjälpen Paula. Jag känner igen namnet så jag har säkert fått hjälp med det förut. Anki har bekräftat att du har rätt och nu ska jag försöka komma ihåg det fina namnet.
   Ja, jag misstänker att det inte är ett område som är särskilt väldokumenterat. Sköterskan på hälsocentralens rådgivning hade aldrig hört ordet och jag skrattade gott åt hur hon stavade det i journalen 😀 Men inom psykiatrin borde det gå bättre. Det måste kännas frustrerande att det ska ta så lång tid för dig att få hjälp. Inte underlättar coronakrisen heller och människor får lida medan de väntar.
   Ja, jag har gjort många roliga upptäckter när bilderna har förstorats 😀
   Kram

   Gilla

 4. Visst är det en trevlig och underhållande syssla att fotografera, lika kul som att titta på dem när man kommer hem och då upptäcka både det ena och det andra. Jag är bara så dålig på att slänga det jag inte vill ha.
  Hoppas det går bra med ditt samtal, inte utan att jag är lite nyfiken.

  Fredagskramen till dig!

  Gilla

  • Det är verkligen roligt och både fotograferingen och att sedan se hur det blev är lika spännande 😀
   Jag tar många bilder på samma motiv och väljer sedan ut den bästa. Det blir mycket i papperskorgen när allt är klart.
   Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men jag hoppas att bedömningssamtalet leder vidare till något som känns bra.
   Kram tillbaka till dig!

   Gilla

 5. Ja, det har vi gemensamt … detta att krypa ner i marknivå och upptäcka! Härliga bilder! Brunörten med flugan och den söta ögontrösten … så fina!
  Så bra att du fått en tid för ett bedömningssamtal … en bra början, tror jag!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja jag går ofta omkring med fläckar på knäna efter att ha hittat något spännande på låg nivå 😀 Jag kan inte vinkla min skärm så där har du en liten fördel.
   Tack, de blev ganska bra och nu vet jag vad de heter också 😀
   Det känns bra att jag har satt igång det här nu. Vad det leder till vet jag inte men förhoppningsvis något bra.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s