Min bil är fin igen

Men dyrt blev det. Jag har två försäkringar på bilen. En vagnskadeförsäkring som ingår i tre år när man köper eller leasar en ny bil. Halvförsäkringen valde jag att ha i ett annat bolag. När jag skulle göra skadeanmälan om bucklan vände jag mig till det bolag jag själv hade valt. Jag hade helt glömt bort att det var uppdelat så som jag beskrev ovan. Men det funkade bra att göra så och snart kom ett svarsmail där mitt bolag uppgav att de hade vidarebefordrat uppgifterna till det andra bolaget. Dagen efter kom bekräftelse därifrån och jag ombads boka en tid för skadebesiktning och sedan ett verkstadsbesök. Jag skäms lite för att jag var så lat att jag inte orkade kolla vad som gäller avseende självrisk. Naivt nog trodde jag att det skulle stanna på 1500 kr. Det verkar vara ett vanligt belopp när det gäller självrisk men inte i det här fallet. Drygt 5000 kr plus moms, dvs minst 6250 kr måste jag punga ut med. Kostnaden var inte helt uträknad än så jag får vänta på fakturan. Det kan bli lite lägre och då når det inte ens upp till självrisken. Jajaja, så kan det bli och det hade inte spelat någon roll om jag hade vetat det innan. Bucklan måste ju fixas innan leasingtiden går ut och då är det lika bra att det är gjort redan nu. Jag ger mig själv en liten klapp på axeln för att jag är förutseende nog att alltid ha en buffert för oförutsedda utgifter. Och jag är tacksam för att jag har möjlighet att sätta undan till den bufferten.

Något som inte kostar pengar är promenader och nu för tiden kostar det inte heller något att fota så mycket man vill. Har man bara en kamera och en kropp som klarar att gå så kan man ha ett liv med mycket glädje.

Här tror jag att det är en blomfluga som har stannat till på en rölleka.

vädden har börjat blomma nu men vad för slags vädd det är kan jag inte avgöra.

En lite suddig rapsfjäril i en lika suddig midsommarblomster.

Olika väder och moln kan förändra ett motiv väldigt mycket. Jag stannade till där det var bra sikt åt både öst och väst och ni kan se vad jag menar på den här bilden och nästa bild. Jag står på samma plats vid samma tidpunkt men vänder mig åt två olika väderstreck. Kameran kan visserligen fånga upp olika färger men verkligheten var väldigt lik det som syns här.

Jag kände några små regnstänk men det blev inte mer än så. De mörka molnen och regnet stannade i närheten av fjällen.

Den promenaden gick jag igår och i morse blev det en lite för lång vandring för att hämta min bil. Jag kunde så klart ha tagit bussen men solen sken och jag ville gärna gå. När jag gick över gångbron från Frösön till Badhusparken passerade jag ett gäng vitkindade gäss och naturligtvis stannade jag och beundrade deras fina gässlingar.

Jag vandrade genom centrum men lät kameran stanna i väskan nästan hela tiden. Jag återkommer och fotar någon tidig morgon när det är så gott som folktomt på gatorna i stället. Men utanför rådhuset var det tomt och då tog jag fram kameran. Uppmaningarna att hålla avstånd och att hålla ut syns nog i alla städer och på många platser.

Det gick inte fort sista biten men fram kom jag och jag blev glad när jag såg min bil, så fin utan buckla.


22 comments

 1. Jag är ganska glad över att vara bilfri, skönt att slippa kostnaderna och de bekymmer det medför. Å andra sidan är lätt att vara bilfri i Stockholmsområdet, särskilt när man bor hundra meter från en tunnelbanestationer.

  Gilla

  • Jag har faktiskt funderat på om jag ska vara utan bil när den här leasingperioden är slut. Men även om jag inte kör jättemycket så skulle jag sakna möjligheten att ta mig ut till olika naturområden där det inte finns bussar. En del semesterresor blir också smidigare med bil så jag tror att det blir minst en bil till. Sedan får vi se.

   Gillad av 1 person

   • Ett annat alternativ är ju att hyra bil vid specifika tillfällen. I Stockholm kan man ta sig runt i naturen utan bil, men å andra sidan bor det 2,4 miljoner personer på en begränsad yta, så här finns underlaget.

    Gilla

   • Om jag bara ville använda bil någon gång i månaden skulle hyrbil vara ett alternativ men jag förlorar möjligheten till spontana utflykter. Jag skulle också dra mig för att hyra bil i onödan och jag tror att mitt liv skulle bli mycket tråkigare. Men, som jag skrev, vi får se hur det blir om några år. Då kanske jag inte tänker likadant.

    Gillad av 1 person

 2. Ja usch vad tråkigt att lägga pengar på bilreparationer, men det är svårt att avstå. Som du skriver är det skönt med möjligheten att ta sig ut i naturen. Vid vissa tillfällen kan jag sakna bil men för det mesta finns det lediga bilar om jag behöver. Vill man köra längre än vad elbilen klarar har jag en biluthyrningsfirma bara några minuters promenad iväg. Det kostar 695 kr att hyra bil ett dygn.
  Kram

  Gilla

  • Ja, inte är det kul direkt och ännu tristare är det när det blir mycket dyrare än jag trodde. Men om jag inte hade lämnat in den nu hade jag i alla fall behövt betala i december nästa år, när det är dags att lämna tillbaka den.
   Jag har funderat på olika alternativ för bil men jag landar alltid i hur bekvämt det är att ha en egen och att jag vill kunna vara spontan. Dessutom vill jag kunna göra några lite längre bilresor varje år så jag vill nog fortsätta att ha en egen bil.
   Kram

   Gilla

 3. Nei hva skulle man gjort om man ikke hadde en liten buffer til slike utgifter. Men samtidig så har det en tendens til å skje ting når bufferen er blitt ”stor”, så kanskje man ikke skulle hatt så mye i bakhånd 😉 God helg!

  Gilla

 4. Ja det är tråkint när räkningen kommer, speciellt när det gäller bilar. För enligt min erfarenhet är det den kostnaden alltid hög.
  Men där har man ju inget att välja på, en bil som behöver lagas eller underhållas kan inte vänta. Jag är väldigt misstänksam över min bil… den har krånglat mycket och kostat mycket de senaste åren.
  Dock är lättnaden stor när reparationen är avklarad och man kan köra igen. Bara att glömma kostnaden då.

  Gilla

  • Det här var en väldigt onödig utgift och jag hoppas slippa fler sådana. Jag valde att privatleasa just för att kunna veta hur mycket bilen kostar mig varje månad. Det har fungerat bra i snart fem år (det här är min andra leasingbil) så jag ger inte upp det upplägget än. Jag la ut nästan 40 000 kr på den BMW min man köpte och som jag hade kvar när jag blev ensam. Efter något år bestämde jag mig dels för att BMW inte var en bil jag gillar och att jag ville ha en liten bil med en fast kostnad. Och förutom oturen med bucklan är jag väldigt nöjd. Kanske något för dig också… 😀

   Gilla

 5. Så skönt att bucklan är fixad … trist bara när man ska betala 🙂
  Härliga bilder på blommor, blomfluga och gäss – och visst är det fantastiskt vilken skillnad det kan bli om man vänder sig om!
  Ha en fin lördag – och det tror jag du får, tillsammans med yngsta dottern. För visst är det denna helg hon är på besök?
  Kram

  Gilla

  • Ja, nu behöver jag inte reta mig på bucklan längre men det är klart att det är trist att det kostar så mycket.
   Tack! Det skiljer ofta på hur vädret är i fjällen och här men jag har inte tidigare tänkt på att ta bilder som visar hur det kan se ut.
   Tack detsamma! Min dotter kommer lagom till middagen. De har så många att träffa när de är här uppe men jag får ha henne här i kväll och hela söndagen 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Det kostar att ha bil så man behöver ha en buffert för oförutsedda utgifter. Även i andra situationer är det en självklarhet tänker jag. Det var lika bra att du fick det åtgärdat nu för det skulle ju ändå göras.

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Jag privatleasar min bil bara för att jag ska veta vad den kostar per månad. Det har fungerat hittills men nu blev det annorlunda. Det är bara att acceptera situationen och betala och det visar hur bra det är att vara förutseende. Jag skulle inte må bra om jag inte hade en buffert och just den tanken har jag lyckats föra vidare till mina barn 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 7. Skönt att ha det gjort förstår jag! Min bil ska in på service och sedan besiktigas, men det får vara tills när värsta semesterstormen lagt sig.

  Utan bil, ja, det här är min sista bil, den är i bra skick och så blir det. 😉 Men jag är väldigt glad att ha den, sommartid.

  Gilla

  • Ja, det känns bra att det är åtgärdat nu. Den vanliga årliga servicen ingår i leasingavgiften och eftersom bilen lämnas tillbaka efter tre år behöver jag inte besiktiga den heller. Visst är det skönt att ha en bil och jag är inte beredd att vara utan ännu. Men kanske efter nästa bil.

   Gilla

 8. Skit också med bilen! Det finns många nackdelar med att inte ha ett transportmedel längre, men vissa fördelar också.
  Så fina foton du som vanligt har tagit, gässlingarna speciellt för jag har inte fått se några här i år. Riktiga dunbollar! Jag år i mina tassemarker, men har sån värk i rygg och ben, tror att det är en biverkning på mina andra mediciner, kolesterolsänkande speciellt. Men orkar liksom inte ta tag i det, tog ett jättesteg när jag besökte vc i veckan för en ny undersökning hos ny doktor som skickar remiss vidare, o så väntar vi igen…
  Trevlig söndag och kram från pörtet

  Gilla

  • Ja, jag hade kunnat hitta på något mycket roligare med de pengarna. Men jag går inte och grämer mig. Det blir inte bättre av det. Jag är glad att jag har de pengarna och nu går jag vidare 🙂 Än så länge är egen bil viktig för mig men det kan kanske ändras om några år.
   Tack! Det är roligt att få se fågelungar och får man dessutom på bild är det ännu bättre 😀
   Jag vet hur det är att inte kunna gå som man vill pga smärta. Jag fick hjälp av sjukgymnast och jag tror att det är det som har fått mig att må lite bättre. Det kan även vara att jag inte är i ett skov nu men jag vill gärna tro att min träning hjälper. Jag hoppas att du också kan få hjälp av något slag, för att inte kunna gå ut i naturen är nedslående. Vi är nog båda väldigt vårdtrötta och drar oss för att söka vård om det inte känns nödvändigt. Men det är bra att du ändå tog det steget så att det i alla fall finns en chans att du blir hjälpt. Jag håller alla tummar för en rejäl förbättring för dig.
   Kram

   Gillad av 1 person

 9. Det är både fördelar och nackdelar med att vara bilägare när det väl krånglar så kan det bli kostsamt på alla sätt. Att ha en buffert är väldigt bra vid oförutsedda händelser och kan man bara spara undan så är det helt perfekt.
  Otroligt fina bilder du tagit tycker väldigt mycket om naturbilder och de på blomflugan och fjärilen är fantastiska för att inte prata om de vitkindade gässen.

  Ha en fin fortsatt söndag

  Gilla

  • Ja man får försöka bena ut för och emot och sedan ta ett beslut. Om jag inte hade råd att spara till en buffert så skulle jag kanske välja att avstå från bil. Men den ger mig så många möjligheter som jag annars skulle tvingas välja bort.
   Tack, vad snällt sagt 😀 Jag är inte särskilt kunnig när det gäller foto men jag gillar att vara ute och försöka få det jag ser på bild.
   Tack detsamma!

   Gilla

 10. Vilken fantastisk regnbåge! Den där bildenborde vara på omslaget till en reklambroschyr för Östersund – om det finns nån sådan!
  Detvar ocksåroligt att se ” Rådhusbilden”. Jag gick i Östersunds Allmänna Läroverk ( så hette wargentinskolan på den, dvs i forntiden- 40- 50 talet-) oC jag minns en av lärarinnorna någon gång skickade ut klassen för atträkna hur många rutor rådhuset hade. Varför minns jag inte, men minns att ingen hade rätt

  Gilla

  • Ja, den var verkligen fantastisk och jag önskar att jag hade kunnat förmedla just hur vackert det var. Mobilen räcker inte riktigt till för att visa hur det såg ut för oss som såg allt det här. Men bilden blev ändå ganska bra efter omständigheterna.
   Kul att bilden på rådhuset fick dig att minnas hur det var när du var yngre och bodde här 😀 För mig är det roligt att få ta del av ditt minne 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s