Spontanutflykt

I morgon ska jag lämna in bilen på verkstaden för att få bucklan åtgärdad och därför ville jag tvätta bilen i dag. Jag tänkte att det var bra att vara tidig för att undvika kö men när jag kom dit halvåtta i morse möttes jag av en stängd tvätthall och även macken var stängd. Jag hade bara tagit för givet att en mack öppnar senast 07.00 men inte tänkt tanken att det kan vara annorlunda en söndag. Jag fick snabbt planera om min förmiddag.

Efter tvätten var det meningen att jag skulle ta en promenad genom centrum och kanske längs sjön mot Lugnvik. Det skulle jag väl ha kunnat göra i alla fall men plötsligt kom impulsen att jag skulle fara till Forsaleden i stället. En led i vacker natur och med mycket vatten. Jag hade dricka med mig och jag räknade inte med att jag skulle behöva äta något innan jag kom hem så jag kände mig tillräckligt utrustad. Hemifrån mig är det ca fem mil till Forsaledens norra parkering och jag ställde in GPS:en dit. Jag har inte varit där sedan jag lämnade Jämtland 2014 men har tänkt flera gånger att jag vill åka dit igen. Men jag har aldrig kört när vi har varit där och därför var jag inte helt säker på hur man tar sig dit. GPS är en fantastisk uppfinning.

När jag lämnade bilen och började vandra fick jag snart syn på en festlig blomma. Jag vet inte vad det är för sort och jag vet inte vad jag ska googla på för att få veta det. Kanske någon annan vet och kan ge mig besked.

Uppdatering: tack vare bloggvänner har jag nu fått lära mig att det här är kråkklöver.

På klipporna längs leden kan det vara ganska fullt med sol- och badsugna människor när det är rätt väder för sådana aktiviteter. Jag har aldrig varit där i det syftet eftersom jag alltid har haft badmöjligheter på närmare håll. I dag var jag så tidig och temperaturen var inte särskilt hög så jag fick vara nästan helt ensam på min vandring. Det är välordnat längs leden. Här är en värmestuga där man kan värma både sig själv och lite mat om man vill det. På ett antal platser finns vindskydd och grillplatser färdigställda och det är bara där man får tända eldar. Även en del utedass finns strategiskt utplacerade. Leden är bara 7 km lång men har ändå utrustats med allt detta.

Vid det här vindskyddet brukade vi stanna och grilla korv. Hundarna var så klart alltid med och det hände att vi fick med oss något av barnen eller någon annan.

Det är inte konstigt att det här trädet har fallit när det har blåst. Det är mer underligt att det över huvud taget har kunnat växa på den här stenhällen och att det har lyckat bli så pass stort.

Jag letade en lång stund efter dessa hällmålningar men jag hittade inga.

Ännu en okänd växt.

Forsaleden bjuder på mycket fint men tyvärr går den bara från en punkt till en annan. Man måste alltså vända tillbaka samma väg om man inte vill försöka hitta en egen väg genom snåren. Det gjorde jag och min man en gång med följden att vi kom till flera raviner där branta järntrappor hade ställts upp. Det var inga problem för oss människor men båda våra två hundar, Rex och Kasper (båda nära 30 kg), vägrade att gå på de gallertrappsteg som erbjöds. Min man fick helt enkelt lyfta dem, en i taget, nerför de trapporna och efter det gick vi alltid snällt på den stig man ska gå på.

För ett bra tag sedan fick jag en fråga i en kommentar om vad som har hänt med marken där Frösö Zoo låg. Jag har glömt att åka förbi och titta när jag har varit ute med bilen men i dag tog jag vägen förbi när jag var på väg hem. Skylten säger inte så mycket men det är väl troligtvis så att inget har förändrats och att anläggningen fortfarande är till salu.

Jag glömde inte bort bilen och den fick en välbehövlig tvätt när jag kom tillbaka till Östersund.


18 comments

 1. Väldigt passande att få se bilder från Forsaleden och läsa om den. För några dagar sedan hade vi nämligen planer på att åka dit, men eftersom det väntades regn så ändrade vi våra oss. Inte heller skulle de minsta kunna gå så långt. Men önskan om att besöka platsen och och leden finns kvar… kanske lite senare i sommar. Eftersom det är väldigt välordnat med utedass, grillplatser och t.o.m. värmestuga så passar det ju också barnfamiljer (och pensionärer). 🙂

  Gilla

  • Haha, ja det var ju ett kul sammanträffande. Men det var nog klokt av er att vänta lite. Man behöver inte gå hela sträckan om man inte vill. Vindskyddet, där vi brukade stanna, ligger nog på ett lite lagom avstånd från parkeringen (om ni väljer den norra parkeringen). Jag tror att de flesta barn gillar lite halvt klättrande för att ta sig fram på vissa platser så det kanske inte är något stort problem. Kanske är nervositeten från er vuxna värre om barnen springer nära klippkanter och en del skrevor. Det kommer absolut att passa dig 😀

   Gilla

 2. Den där leden ser fantastiskt fin ut! Fina bilder – som lockar.
  Tycker alltid det är bättre och mer givande om leden är utformad som en rundslinga, så att man kommer tillbaka till startpunkten.
  7 km hade varit lagom för mig men 14 blir för långt.
  Men som du skriver man måste ju inte gå hela sträckan utan kan vända tillbaka tidigare.

  Tack Ingrid för dagens tur.

  Gilla

  • Ja, det är en väldigt vacker led och någon dag, när jag är bättre utrustad och har en väldigt bra dag, ska jag gå hela vägen fram och tillbaka. Nu gick jag nog bara ca halvvägs. Men det blev många små avstickare från leden för att kunna se allt ordentligt 😀 Jag håller med om att rundor är roligare.
   Roligt att du ville hänga med på min vandring 😀

   Gilla

 3. Så vacker vandring jag fick ta del av tack vare dig. Jag vill skynda dit för att själv uppleva. Kan liksom inte få nog av allt fint som du delgerhär i din blogg. Hoppas det smakade gott med något att äta när du kom hem. Blomman överst är en kråkklöver (tror jag), visst är den häftig.

  Ny vecka och nya möjligheter!

  Kram

  Gilla

  • Ja, det är vackert och jag tar gärna med dig dit och till många andra platser. Men då får du nog stanna ett tag om vi ska hinna med allt 😀 Och sedan får du förevisa ditt Öland när jag någon gång kommer dit.
   Ja, det är alltid gott att äta när man är hungrig och det blev en pastasallad till lunch.
   Tack för hjälpen med blomman. Den ser faktiskt lite ut som en klöver men jag hade inte kunnat komma fram till det på egen hand.
   Haha, ny vecka som börjar med massor med regn 😉
   Kram

   Gilla

 4. Men nu blev jag totalt betagen och förälskad! Vilket underbart vackert ställe, speciellt med klipporna, och ”vattentrappan” , forsen….strömmande vatten är alltid så ljuvligt att se, det ger så mycket liv i landskapet. Jag tror du visar en kråkklöver, jag fotade en likadan ifjol och fick svar av Anki…
  Måndagskram

  Gilla

  • Det är verkligen otroligt vackert där och jag förstår att det är ett uppskattat bad- och utflyktsmål. Jag avvek en hel del från leden för att kunna komma så nära bl a laxtrappan som möjligt. Men det mesta går att se från själva leden. Tack för hjälp att identifiera blomman. Nu har jag fått samma svar från både dig och Lotta så det måste vara rätt 😀
   Kram

   Gilla

 5. Vilken bra spontanutflykt till Forsaleden. En väldigt vacker vandringsled med fin och omväxlande natur. Lite synd bara att den inte går som en slinga men man kan inte få allt här i världen.

  Hoppas att bucklan blir fixad till belåtenhet.

  Kram och ha en bra dag!

  Gilla

  • Jag har tänkt ganska länge på att åka dit men inte kommit mig för att göra det. Nu blev det väldigt lyckat med både fint väder och att det inte var så mycket folk. När jag kom tillbaka till bilen började molnen tätna och det hade börjat dyka upp en del sällskap. Jag var där precis rätt tid 😀 Hade leden varit en rundtur hade det varit ännu bättre.
   Jag hoppas också att bilen ska bli riktigt fin 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

  • Nej, den är nog inte lätt att bli av med. Jag vet inte om alla byggnader försvårar försäljningen eller om det måste saneras på något sätt. Själva marken borde inte vara så svår att bli av med. Det finns helt säkert en marknad för att stycka av och sälja tomter för privatbostäder.

   Gilla

 6. Spännande utflyktsmål det finns i närheten där du bor. Kanske upptäcker människor denna sommaren att det finns mycket att titta på hemmavid.
  Kram

  Gilla

 7. Kråkklöver heter blomman du såg. När jag gjorde eternellbuketter använde jag dom för dom går bra att torka och bibehåller sig fint. Jag var till forsaleden för rätt länge sedan men det blev så snopet för en av dom som var med ramlade och bröt axeln och det blev ambulans till sjukhuset istället. AMV och Gubben och min bror Broder B med Fru var där nu nyligen och tyckte att det var jättefint. Här regnar och blåser det men min Son kommer från Skåne imorgon om man nu ska klämma till med något positivt sä här utan vidare.

  Gilla

  • Tack för hjälpen Anita och jag har fått samma svar från Paula och Lotta 😀 Jag kan tänka mig att den är bra att göra eterneller av och kanske borde jag ha plockat en bukett. Men de var så fina där de stod och nu för tiden tar jag med blommor hem på bild i stället.
   Men så snöpligt och vilken otur för den stackare som ramlade så illa när ni var på Forsaleden. Men du kanske kan göra ett nytt försök.
   Kul att din son kommer upp igen och sprider lite glädje till dig i ruskvädret 🙂

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s