Fåglar i skogen och i sjön

På promenaden igår gick jag halva vägen längs med Storsjön och jag hade nog lite tur. Kameran var nerstoppad i min väska men jag hann ändå få upp den innan det här paret försvann alldeles för långt ut från land. Trots mina försök att googla fram vad för sorts fåglar det är har jag inte hittat svaret.

Uppdatering nr 1: jag har fått hjälp av flera bloggvänner och det här är helt klart lom. Oklart dock om det är stor- eller smålom.

Bara någon minut senare kom familjen storskrake simmande en liten bit ut. När jag tittade på mina bilder efter promenaden insåg jag att jag angav helt fel namn på två fåglar i mitt förra inlägg. Det är nu fixat och jag är nästan helt säker på att både de och de här fåglarna är just storskrakar.

De reagerade inte ens när en snabb motorbåt passerade dem.

De simmade inte så långt utan vände snart tillbaka mot sin skyddade plats vid land. Jag trodde att de mörka molnen skulle innebära regn lite senare men det kom inte en droppe.

När familjen försvann utom synhåll för mig gick jag vidare. Men då hade jag tur igen. Jag gick ovanför en liten brant och där nere simmade en annan storskrakefamilj. Eller kanske det var samma fåglar som nu återförenades med ännu fler ungar. Jag hann bara snabbt lyfta kameran och knäppa två bilder innan de dök allihop och sedan försvann bakom ett snår.

Det blev inga fler foton den dagen men i dag gick jag en annan runda. Jag valde promenaden runt Ändsjön och en bit in i skogen skymtade jag två fåglar tätt ihop, den ena matandes den andra. När jag närmade mig stannade mamma rödhake kvar på sin gren medan hennes unge flög ner till en annan gren där den försökte gömma sig. Den lyckades inte helt med sin föresats men jag skyndade mig att ta några bilder och lämnade dem ifred sedan.

Inlägget skulle handla om fåglar men en trollslända får ändå vara med. En sjöflickslända, enligt forskning.se Där kan man även läsa att trollsländor är i toppen av de ryggradslösa djurens näringskedja och att de äter många olika insekter. Kosten liknar många fåglars diet. Tänk vad man får lära sig när man söker.

Jag kom lite för nära en ensam sothöneunge och den fick väldigt bråttom ut till resten av familjen. Skrikande satte den fart och en av föräldrarna skrek också ut varningsläten tills den var i säkerhet en bra bit från mig.

Till sist en fågel vars namn jag hade i bakhuvudet men inte var helt säker på. Jag var ganska säker på att det var en lom men om det var en storlom eller smålom var jag tvungen att kolla upp. Efter att ha jämfört bilder på nätet är jag nu relativt säker på att det är en smålom. Som vanligt, när det gäller växter och djur, blir jag tacksam om jag blir rättad när jag anger fel namn.

Uppdatering nr 2: Enligt melkerlarsson.wordpress.com är detta en storlom och eftersom han kan det här med fåglar litar jag helt på honom.


16 comments

 1. Som vanligt väldigt fina bilder och så många fåglar du lyckade med att föreviga. Det är verkligen inte det lättaste utan det gäller att vara snabb vilket du lyckades bra med. Så härligt att promenera vid sjön och regnet det slapp du. Vi lyckades också parera det i dag men det var nog mer tur än skicklighet skulle jag tro.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Det verkar vara full fart på fåglarna nu och många har ett gäng ungar att ha koll på. Vissa bilder blev jag ganska nöjd med men det är sannerligen inte lätt. Man får följa väderprognoserna för att smita ut mellan regnomgångarna. Här är det inte så svårt eftersom det är lugnt på den fronten några dagar.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Så många ungar! Djurungar är det gulligaste som finns. Det enda jag brukar se i fågelväg är änderna i stan, men dom är också söta dom små ulliga som springer efter sin mamma. Dina bilder är som vanligt jättefina!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är fullt upp i fågelvärlden nu 😀 Man ska ha lite tur för att få se dem och ännu mer tur om man ska hinna fota dem. Det blev både bra och mindre bra bilder men man får inte många chanser att försöka få det bättre.
   Kram

   Gilla

 3. Så mange forskjellige fugler som du kom over på turen din. Nå begynner ungene å bli passe store til å være litt tenåringer og svømme litt vekk fra foreldrene.

  Gilla

  • Haha, jag har faktiskt nuddat vid den tanken också men det är jättesvårt att se. Det är en väldigt beskuren bild och ljus och skuggor kan ställa till det. Min farfar kallade lommar för spökfåglar och kanske är det sådana 😀

   Gilla

  • Tack Melker för din hjälp och jag litar självklart på att du ser vad för sorts lom det är på sista bilden. När jag försökte avgöra det tyckte jag att ränderna på halsen saknades på min bild och att det därför borde vara en smålom. Men bilden är inte särskilt skarp och det finns säkert individuella skillnader. Men nu vet jag att färgen skiljer och att smålom är mer röd. Kul att lära sig något nytt om våra fåglar 😀
   Jag lutade också åt att det kunde vara lom även på den första bilden men det var mycket som var otydligt. Tack även för hjälpen med den 😀

   Gilla

 4. En fantastisk promenad i din hembygd igen! Härligt med alla fågelfamiljer och så trevligt att få se rödhakens unge 🙂 Storskrakarna har verkligen många barn att hålla reda på! jag tycker det ser ut som någon lom även på den första bilden … kan inte komma på någon annan som ligger så lågt i vattnet …
  Underbara bilder!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Det var roligt att få se rödhakeungen och jag skulle inte ha vetat att det var rödhake om jag inte hade sett den tillsammans med mamman. Om storskrakens alla ungar överlever så verkar artens fortlevnad vara ohotad 😀
   Jag har fått svar från Melker, som är en kunnig fågelskådare, och det är ingen tvekan om att det är lom även på första bilden 🙂
   Tack! Några bilder blev ganska bra men några kunde ha blivit lite bättre.
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Oh så fina fågelfoton! Storskraken har jag missat hos mig i år, den är ju så kul med sin häftiga frisyr, och vilken massa ungar! Kanske var det dagis som var på utflykt? Jag tror min lilla jycke ofta lyckas skrämma iväg både fåglar o ekorrar o andra djur innan jag får dem på fotoavstånd. Men jag får stå ut med det o njuta av vänners foton istället. Lommen känner jag väl till, o dessutom det lite ödsliga ropet som ansågs förebåda död…skrock, bara skrock.

  Gilla

  • Tack Paula! Jag är inte helt nöjd med alla men några bilder blev ganska bra. Kul tanke att det kan vara ett skrakdagis på utflykt 😀 Jag funderade på om flera par hjälps åt med ungarna men jag har ingen aning om hur det är. Jag gissar att många inte överlever till vuxen ålder och då är det ju bra att de är en stor skara, så att släktet fortlever. Det stämmer säkert att lilla Daniel skrämmer iväg en del fåglar innan du hinner komma fram. Det gäller att smyga för de är snabba att simma iväg eller flyga långt bort. Storlommens rop låter lite kusligt och ensamt. Min farfar kallade den för spökfågel eftersom han nästan aldrig såg den utan bara hörde det spöklika lätet.
   Kram

   Gilla

 6. Fåglar är svåra att få bra foton på. Gräsänder brukar jag klara… annars är det inga fåglar som vill posera för mig. Du har tumme med pippin, vad lockar du dem med för godis? 😉 Kanske kan jag bestämma för få fågelsorter, domherre, sädesärla och några till kan jag se skillnad på… men sedan är det stopp trots att jag har ett par fågelböcker. En period var mitt ena barnbarn väldigt intresserad av fåglar och då tittade vi i boken tillsammans…. Jag skulle vilja kunna mycket mer men har inget tålamod att göra slag i saken.

  Med andra ord – Toppenfina fågelbilder du visar idag! Ha det gott!

  Gilla

  • Man ska ha en väldig tur om man ska komma nära fåglar. Det är inte bara avståndet utan även att de rör på sig som kan ställa till det. Några bilder blev ganska bra men jag känner själv att jag inte är nöjd med flera av dem. Men man får sänka gränserna lite när det gäller rörliga motiv på avstånd 😀 Bäst är det när de håller sig stilla en stund men då är det ändå oftast långt mellan mig och dem. Men det där med fågelgodis kanske inte är en så dum idé 😀
   Jag är inte särskilt kunnig när det gäller fåglar men jag lär mig någon eller några nya varje år. Ibland glömmer jag igen och får lära mig igen men det är kul när det äntligen sitter. Här hade jag fel på några men det är då det är extra kul att bloggvänner kan hjälpa till så att det blir rätt. Du kan säkert också gå lika långsamt fram och lära dig någon fågel varje sommar. Om du kommer ihåg dem sommaren därpå kommer du att känna dig väldigt nöjd 😀
   Tack Mia och detsamma till dig!

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s