Söndagsutflykt

Dagen efter bestigningen av Åreskutan var benen rejält påverkade men efter en stund minskade stelhet och ömhet och jag och min son bestämde oss för att göra en utflykt till Bynäset. En mindre krävande vandring utan backar. Min son har aldrig gått den rundan och jag upptäckte Bynäset först när jag återvände hit till Jämtland förra våren. Sedan dess har jag gått runt den vackra halvön ett flertal gånger och det har blivit en ny favorit. Tack vare att vi kom dit tidigt på morgonen fick vi vara ganska ostörda på vår söndagsutflykt. Så småningom började fler personer dyka upp men det blev aldrig så många möten längs stigen som jag förväntade mig en vacker söndagsförmiddag.

En av oss tog ett bad…och som synes var det inte jag. Jag badar om jag blir så varm att ett svalkande dopp lockar. Så var det inte här.

Men det fanns fler som gärna tog sig en simtur. Två fina storskrakar försökte undvika att hamna på bild men de lyckades inte helt.

De var lite sega i starten men sedan sprang de iväg på vattnet för att till sist lyfta och försvinna. I bakgrunden skymtar lördagens utflyktsmål.

Stigen runt Bynäset går omväxlande uppe på branta partier och, som här, längs stränder eller precis vid vattnet. Som jag har skrivit om tidigare är inte de inre delarna tillgängliga eftersom det är ett tidigare militärt övningsområde. Inte bara potentiellt farliga rester från skjutövningar finns där utan även giftiga ämnen från brandsläckningsövningar. Det är sådant som ska saneras men eftersom det tydligen inte finns några ekonomiskt försvarbara alternativ nu så får gifterna ligga kvar och sippra ut i vattnet. Inte så kul. Det är inte så stora mängder att allmänheten varnas men det känns ändå lite olustigt. Det är inte sådana tankar man vill ha när man vandrar runt på denna fina plats.

Att få sitta här och i tystnad ta in och bara njuta av stillheten, det är något att vara tacksam för.

Ibland ser man något som inte ser ut att riktigt stämma.

Naturligtvis blir det några blombilder också. Det är ofrånkomligt när jag är ute i naturen under sommaren.

Jungfru Marie nycklar.

Linnea, en liten och väldigt söt blomma. Smålands landskapsblomma.

Stormhatt. Jag var först väldigt tveksam men den ser ut som stormhatt förutom till färgen. Jag har bara sett blå varianter förut men en snabb googling visar att den kan ha den här färgen också. Kanske är det som med midsommarblomster, att i natur nära fjällen blir en del exemplar vita. Det är bara en gissning och inget som jag har läst mig till.

Sent på eftermiddagen tog min son tåget hem och jag bestämde mig för att jag behövde minst en dags vila. Det kunde inte ha passat bättre rent vädermässigt eftersom dagen efter regnade bort. Nu idag är både väder och mina ben i bättre skick och snart ska jag ta en promenad i närområdet. En skön promenad i lite svalare väder efter regnet.


17 comments

 1. Vilken trevlig söndagsutflykt ni kom ut på. Dessutom så var det ju passande att den inte var lika krävande med tanke på dagen före. Naturen är så fin hon dig och jag kan tänka mig att det var en lisa för själen att sitta där och titta ut över vattnet.

  Kram och ha en bra tisdag!

  Gilla

  • Det var en väldigt fin och alldeles lagom krävande runda. Särskilt jämfört med dagen innan. Men om jag ska betygsätta dagarna så är det ändå den jobbigare vandringen på Åreskutan som vinner. Det finns massor av fina ställen här men jag kan ju nämna att min son nyss har varit i Lund och Malmö och han har svårt att bestämma sig för var det är vackrast natur. Havet väger nog ganska tungt tror jag 😀 Men vad det än är för vatten så är det rogivande att sitta tyst och titta ut över det.
   Kram och detsamma!

   Gilla

  • Jag var också väldigt tveksam men det gick bra tack vare att det inte fanns några backar. Men nog var det skönt att ta en vilodag efter våra två dagar med vandring 😀 Stretching och träning hjälpte också till att lindra.

   Gillad av 1 person

 2. En väldigt fin runda ser jag. Funderar på hur Linnean hittat till er när det är så sällan man ser den på hemmaplan 🙂 Den är på rymmen, förstår jag!

  Gilla

 3. Det är alltid vackert med vatten. Så roligt att du och din son har samma intressen. Blir ju såklart roligare också att ha sällskap på turerna.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag tror att de flesta dras till vatten och att det ger lite extra till naturupplevelsen. Det är jätteroligt att vi gillar sammaa saker och har så kul ihop 😀 Självklart är det trevligare med sällskap och att ha någon att dela allt det fina med.
   Kram

   Gilla

 4. Jag har aldrig varit dit men jag har en klasskamrat som bor utanför Östersund och hon brukar prata om den fina platsen och hon och hennes make brukar vandra omkring där. Det finns mycket att upptäcka i Jämtland och jag önskar att jag skulle komma iväg någonstans för nu börjar jag lessna. Alla roliga saker man brukar göra är ju borta

  Gilla

  • Om du kommer till Östersund kan vi åka dit tillsammans och vandra, fika och ha det skönt 😀 Jag åker dit ibland och min son tyckte väldigt mycket om att gå där. Men det var så klart ännu bättre när vi var uppe på skutan 😀

   Gilla

  • Nu har du nog badat så att det räcker flera år 😀 Jag hoppas ändå att sommaren återkommer och att det blir fler badtillfällen, kanske även för mig. Men mina två dopp är ändå fler än jag gjorde förra sommaren 😉

   Gilla

 5. Vilken fin helg ni fick tillsammans, och så fina kort sonen tog på dig i den vackra naturen. Blir varm i hjärtat…
  Förstår att du behövde en vilodag efter de strapatserna, då passade ju regnvädret finfint. Det slår mig att trots att sommaren kom senare upp till er så blommar allt minst lika mycket nu, här har bara de första rallarrosorna börjat blomma. Inte verkade ni besväras av knott och mygg heller, något vi har mer än gott om här. På morgondagens fisketur gäller det att vara garderad, annars blir man nog uppäten… Kram från pörtet

  Gilla

  • Helgen tog slut alldeles för fort men det var nog bra för benen att få vila lite. Min son är duktig på att fota med mobilen och ofta blir hans bilder finare än mina.
   Blomningsperioden här uppe är kortare men troligtvis intensivare. Mycket på en gång och massor av färger och variationer. Jag tänkte på det här med mygg och knott när jag gick i skogen idag. Jag såg inte till någon av dessa plågoandar men jag vet att de finns i vissa skogar. Ute på öppna platser ser jag inte till dem alls. Hoppas du fick uppleva en fin fisketur utan blodsugare och annat otyg.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s