Orkidéer och annat fint

När det finns massor att fota men lusten att blogga inte räcker till att skriva nya inlägg varje dag, då kommer det så småningom ett mastodontinlägg. Det här är ett sådant. Jag har ofta svårt att skriva korta inlägg eftersom jag skriver det jag tänker och det mesta blir spontant. Men jag ska försöka hålla texten kort den här gången och låta bilderna stå för det som ska berättas.

Ni vet ju att det blev lite bråttom till bilen när jag tappade batteridelen till min TENS. Därför lämnade jag några checkpoints och igår åkte jag dit för att registrera dem. Det blev en väldigt kort runda så jag bestämde mig för att återuppleva en av de rundor jag gick väldigt ofta när vi bodde i Optand. En runda som till stor del går runt Optands flygfält. I ett hörn av fältet finns ett litet område med staket omkring. Där växer det brunkullor. Jämtlands landskapsblomma som faktiskt är en orkidé. Konstigt nog har jag aldrig sett dem här men av någon underlig anledning har jag inte tänkt på att titta efter dem. Men nu höll jag utkik och de var på gång att slå ut. De brunkullor jag visade er förra sommaren hittade jag i Marieby.

Första nyckelpigan för min del den här säsongen. Den har hittat ett blad till en daggkåpa och där trivdes den bra.

Den här filuren vet jag inte namnet på men den har landat i en fibbla av något slag.

Jag korsade själva flygfältet och kom till Teknikland. Från början var det här ett flyg- och Lottamuseum och vi var där med våra barn. Det var massor av olika flygplan, motorcyklar och annat som användes av militären och en del fick man prova att sitta i eller på. Nu vet jag inte riktigt vad alla byggnader innehåller men det finns säkert massor av kul för den teknikintresserade.

Precis vid bilen hittade jag den här fina klövern. Jag har förstått att det finns många sorter utöver vit- och rödklöver så jag kallar den bara för klöver.

Nu till dagens äventyr som blev mycket bättre än jag förväntade mig. Jag kände att jag var ganska trött på att leta checkpoints och bestämde mig för att åka över bron till Rödön. Där finns en naturstig där många olika sorters orkidéer trivs.

För att göra promenaden lite längre stannade jag till precis efter bron, på samma plats där jag gjorde ett besök när jag nyss hade flyttat till Frösön. Ni kanske känner igen er men den gången var det snö och is på stigen och jag såg inte spåren efter Storsjöodjuret. Nu såg jag dem och som en bonus hittade jag även en av hennes (storsjöodjuret är feminin) bajshögar. Resterna efter en av hennes måltider såg jag då också och de låg kvar på samma plats nu.

Blåklocka och någon annan okänd växt.

Ormrot.

Jag kom fram till Tibrandshögen, som jag berättade historien om förra våren. Den fina, ganska slitna trästolen har tydligen gjort sitt och är nu utbytt mot en inte lika fin stol. Men den fungerar säkert bättre att sitta på. Jag provade inte.

Prästkrage.

Gamla lador har en speciell charm.

Klotpyrola.

Utblommad maskros.

Kärringtand och en liten suddig skogsvicker.

Jag kom fram till den naturstig som var mitt mål och vilken härlig runda det blev. Guckusko har jag bara sett på en plats tidigare och då var det bara några få exemplar. Här stötte jag ganska snart på den här lilla klungan och kände mig väldigt nöjd.

Men det var ett överflöd av denna vackra orkidé på många ställen längs rundan. Här en lite annorlunda färgkombination och just den färgen såg jag bara precis här.

När stigen närmade sig sitt slut såg jag att jag kunde forsätta in på en annan spännande stig och vilken tur att jag gjorde det. Jag hade inte sett några andra orkidéer än Guckusko men här dök det upp många olika sorter.

Blodnycklar.

Jag kom fram till ett väldigt kalkrikt område. Vissa arter trivs i kalkrik jord och här är det inte mycket jord i kalken 😉

Ingen aning om vad det här är men kanske är det en söt liten orkidé.

Flugblomster (enligt skylten vid naturstigen).

Det här är inte orkidéer men fina små kattfötter kan få vara med ändå.

Det dröjer lite innan det syns vad det blir av den här men eftersom det ska finnas ängsnycklar här gissar jag att det är en sådan.

Kanske samma som ovan.

Den här ser spännande ut men om det blir en orkidé eller något helt annat vet jag inte.

Ytterligare en söt liten blå blomma som jag inte hittar namnet på.

Jag lämnade orkidéstigen och tog mig tillbaka, förbi Tibrandshögen och till bilen. En väldigt skön och spännande morgonpromenad.


21 comments

 1. Teknikland har jag hört talas om tidigare, tror att detta skulle intressera såväl mig som sonen, ett ställe i vår smak om man säger så. Den där bron du fotograferade torde vara en ganska ny skapelse, det är ingen bro jag känner igen från mina fåtaliga besök i Östersund. Mina resor norr om Gävle under de senaste trettio åren har mestadels handlat om provkörningar av tåg på malmbanan samt ett och annat besök i Tornedalen när jag hade en relation med än kvinna som var bördig därifrån. Så jag är väl som eken, greven och slotten, jag håller mig söder om Dalälven.

  Gilla

  • Jag tror också att ni skulle trivas där. Jag läste lite på deras hemsida och det verkar finnas en hel del spännande. Inte bara att se på utan att interagera med. Kanske vore det en kul idé att göra en resa norr om Dalälven, ända till Östersund. Jag tror inte att ni blir besvikna. Jag ställer gärna upp om ni behöver skjuts någonstans och om ni vill kan jag erbjuda logi 🙂
   Rödöbron byggdes 1993 och den var Sveriges första betalbro. Det skulle den vara i 20 år men det blev massiva protester eftersom ingen förstod varför just den skulle avgiftsbeläggas. Vi har bara betalat avgiften en enda gång. Vi valde andra vägar i stället. Men protesterna var tillräckligt starka för att beslutet ändrades och redan 1999 slopades avgifterna.

   Gillad av 1 person

   • Även jag var inne och tittade på deras hemsida, ser ut som ett synnerligen intressant besöksmål. Rödöbron minns jag nu, då den var en betalbro, det var en väldig debatt om detta.

    Gillad av 1 person

 2. Nu är det jag som är avundsjuk! Guckusko … min dröm att någon gång få se i naturen!
  En alldeles underbar promenad … och så mycket fint du fick se och så många vackra bilder!
  Den lilla blå blomman som du tror kan vara en liten orkidé är tätört … och den blå lilla blomman i två näst sista bilderna ser ut som jungfrulin …
  Åh vad jag önskar att jag kunde få gå en sån promenad med dig 🙂
  Kram

  Gilla

  • Jag skulle också vara avundsjuk om någon annan hade hittat guckusko 😉 En helt fantastisk blomma som ser ut att platsa mer i en blomsteraffär än ute i skogen. Jag skulle väldigt gärna ha dig som sällskap på en promenad där. Vi skulle kunna strosa omkring där i flera timmar 😀 Om ni har möjlighet att komma den här tiden nästa sommar så får vi se till att gå dit.
   Tack för hjälpen…igen 😀 De blå blommorna är alltså inga orkidéer men vackra är de i alla fall.
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Det var en härlig upplevelse. Promenaden, som först gick längs sjön, och att få se alla dessa guckuskor och andra fina blommor gjorde att jag gick där med ett leende på läpparna 😀
   Tack, lite förändring då och då är roligt.
   Kram

   Gilla

  • Ja, det var spännande och det överträffade alla mina förväntningar. Att få se sådana massor av guckuskor kändes lite overkligt. Det är en helt fantastisk blomma som mer ser ut som en framodlad växt än som en vild blomma. Jag kan lova att verkligheten var väldigt mycket finare än bilderna 🙂
   Tack detsamma!

   Gilla

 3. Vilka underbara bilder! Så härligt med så vacker natur så nära inpå. Jag kan sakna att ha bil för det blir inte så mycket spontana besök ut i naturen.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag älskar naturen här och det har nog märkts 😀 Jag har funderat på om jag ska avstå från att ha bil men det är värt mycket att kunna ta sig ut till olika områden. Platser dit det inte går bussar.
   Kram

   Gilla

   • Ja finns det ingen bilpool som du kan vara med i så är det nog dumt att skippa bilen. Jag tjänar ofantligt på att vara med i bilpool, förutom försäkring, bilskatt och besiktning och reparationer så betalade jag dyrt för garage också. Nu är det visserligen elbilspool jag är med i så jag kan inte åka hur långt som helst men ibland hyr jag en vanlig bil.

    Gilla

   • Det finns säkert någon bilpool men jag har inte riktigt kommit så långt i tankarna än 😉 Det är bekvämt att spontant kunna åka när, hur och vart jag vill. Om jag skulle gå med i en bilpool skulle den spontaniteten troligtvis försvinna. Men det är klart att det vore bättre för ekonomin. Jag skulle ju inte utnyttja den bilen särskilt mycket. Så småningom kanske jag funderar mer på det.
    Kram

    Gilla

 4. Rart det der gitt, at en har så mange bilder bestandig 😀 Da ser en hvor interessen egentlig ligger. Nydelige blomster bilder er det. Jeg har vært en runde med kamera i dag, etter regnet er det fremdeles friskt og godt i luften. Men varmen kommer tilbake ser det ut til på yr.no Det blir godt, litt sommer må man ha følelsen av at det er. Jeg skal jobbe tre uker til før jeg skal ta meg noen uker ferie.

  Gilla

  • När man hittar ett sådant fynd som guckuskor blir man extra glad och det blir många bilder 😀 Det finns många vackra blommor men den är speciell. Här ska det också bli väldigt varmt framöver. Kanske stannar jag inne i den relativa svalkan då. Men det skulle vara trist eftersom min son kommer och då vore det kul att hitta på något.
   Hoppas att det blir lika fint sommarväder när du får din semester 😀

   Gilla

 5. Kära nån vad fina bilder du tagit. Här springer jag runt som en tok för att leta orkideér och så har du dukat upp hela härligheten här. Bättre jag kommer till dig 🙂 Jag är helt lyrisk. Tänk så många varianter det finns. På fredag ska jag ta mig en sväng igen för att se om jag kan bidra med något på min blogg.

  Kramelikram

  Gilla

  • Tack! Jag tror nog att du har hittat många fler sorters orkidéer på din ö men jag vet att många sorter inte har börjat blomma här ännu. Många platser kommer att vara fulla av olika sorters ”nycklar” lite senare i sommar. Jag tycker att det vore kul att både få påhälsning av dig och att få komma och se hur du har det 😀
   Jag ser fram emot fredagens orkidéinlägg 😀
   Kram

   Gilla

 6. Tack för den fina promenaden, och vilket blomsterparadis! Många roliga arter som jag inte sett här i Dalarna. Inte minst guckoskon, så fin! Är det kanske orkideer som trivs i kalkrik jord? Jag har numera så dåligt minne att jag får lära om varje säsong, för då har jag glömt namnen på de flesta växterna. Men skam den som ger sig! Kram

  Gilla

  • Kul att du följde med och visst var det ett blomsterparadis. Jag blev alldeles varm av glädje när jag hittade de första guckuskorna och sedan blev det bara mer och mer 😀 Jag kan inte heller så mycket om orkidéer men förmodligen trivs de i kalkrik jord. Det finns mycket kalk i jorden runt Storsjön och det brukar finnas många orkidéer lite varstans. Men guckuskon är inte särskilt vanlig. Egentligen är det kanske inte jätteviktigt att veta alla blomnamn. Det är vackra ändå 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s