Andersön – en pärla i Storsjön

Naturreservatet Andersön är en av mina favoritvandringsplatser och jag har tagit er med hit flera gånger tidigare. Våren har nått hit även om vädret inte är så inbjudande som man kan önska. I dag var det i alla fall väldigt lugnt och stilla och när det inte blåser är det härligt att promenera här. Stigen är väldigt fin och välskött i början och jag gissar att det är anpassat för rörelsehindrade. Ända fram till den stora grillplatsen på stranden är underlaget jämnt och fint.

DSC_0001

Jag följde stigarna ibland och däremellan vek jag av in i stiglöst land för att hitta de checkpoints som är utsatta här. Men ganska snart blev jag hungrig och i dag hade jag varit förutseende nog att ta med en macka och lite fruktdryck. Det var ca 4-5 grader men som ni ser på bilden, var det helt lugnt. Ingen vind och inga vågor. Jag satt där en stund och lyssnade på tystnaden från en öde strand och ett tyst vatten. En enda fågel, ingen jag kände igen, sjöng på avstånd men annars var det helt tyst. Jag njöt.

DSC_0006

Söderifrån närmade sig någon slags nederbörd och jag tänkte att det var bäst att vandra vidare ifall det skulle bli regn.

DSC_0008

Men nederbörden kom i form av kornsnö. Minst tre snöbyar hann jag hamna i under min vandring men det var inget som störde. Det kändes knappt och inte blev jag blöt heller. Men plötsligt var marken täckt av små kornsnöfyllda spindelnät. Som små, små pärlor låg snökorn samlade i näten.

DSC_0017DSC_0018

Det var en skön dag, trots bristen på värme, och med vilostunder inräknade tog det nästan två och en halv timme att gå runt och hitta alla pinnar. Att jag klarar av att vandra så länge är helt och hållet terrängens förtjänst. Ländryggen mår mycket bättre av lite bökigt underlag och kanske är det en av faktorerna till varför jag gillar de här ”hitta-ut-utflykterna”. Jag måste helt enkelt ta mig ut i vildvuxen mark för att hitta alla checkpoints. Jag känner mig ganska nöjd med dagens bedrift och här ser ni att jag gjorde ett bra jobb.

Screenshot_20200514-153000


14 comments

 1. Vilken härlig promenad och så bra att ryggen mådde bra av den. När det gäller vädret så är det inte alltid temperaturen som avgör hur kallt det känns utan jag tycker nog att vinden påverkar mer. Så skönt att du slapp regn i alla fall.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det blev en väldigt skön promenad men kanske lite för lång. Man måste ju komma ihåg att man ska ta sig tillbaka också 😉
   Blåsten är absolut den värsta vädervariabeln när det gäller att klä sig efter vädret. Men igår blåste det inte och då blir det mycket bättre. Jag hade klarat av lite regn men det var skönt att nederbörden kom i form av snö.
   Kram

   Gilla

  • Andersön är en plats vi ofta återkom till och tillsammans med våra hundar promenerade vi runt på stigarna där. En av alla platser med många fina minnen 😀
   Tack och detsamma!

   Gilla

 2. Du är effektiv, må jag säga. Andersön är ett vackert ställe. Jag ser att du var tämligen ensam där. För några veckor seda, det kan ha varit i påskas, var min dotters familj dit. Då var det så mycket folk där så att de kom nästan inte fram med bilen. De fick parkera längs vägen där också många andra stod parkerade.
  Jag ska också leta pinnar där så småningom. Men är inte säker på att ta alla på en gång.

  Gilla

  • Haha, ja i min iver har jag nog varit lite för effektiv. I dag blir det en vilodag. Men jag hoppas vara i bättre skick i morgon igen och kanske ta en tur till någon annan plats. Men jag ska inte sträva efter att hitta alla checkpoints under bara en promenad. Det kan ju vara trevligt att komma tillbaka senare 🙂
   Jag mötte ett par med två hundar och två kvinnor, som också letade checkpoints. I övrigt var det tomt på folk. Men jag försöker undvika populära platser vid helger och andra lediga dagar. Det är inte kul om det blir för trångt i naturen.

   Gilla

 3. Hu vad kallt ☺ men det kommer väl varmare temperaturer till er snart. Är man bara rätt klädd är det ju skönt. Vi har haft väldigt växlande väder idag, både sol, blåst och regn.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är lite väl kallt nu. Det gör inte så mycket om man är rätt klädd och man blir varm av att röra på sig. Men nu längtar nog alla efter lite värme. Nere hos dig kommer nog värmen snart men här verkar det dröja ett tag till.
   Kram

   Gilla

  • Tack själv för att du ville följa med 😀 Ryggen var inte helt nöjd med mig så i dag har det varit en vilodag. Men i morgon hoppas jag att jag kommer iväg på nya äventyr.
   Jätteroligt att få läsa om blåsipporna. Tack för länken 😀 Nu vet vi alltså att marken eller kalk i marken inte spelar någon roll för vilka färger sipporna får. Det är precis som med oss människor, generna blandas och då blir färgerna en mix av de ursprungliga varianterna. Så tolkar jag texten i länken och det känns ganska logiskt 😀
   Kram och jag önskar dig detsamma!

   Gillad av 1 person

 4. Vilka häftiga spindelväv med kornsnö! Funderar på ordet, kornsnö, det är inte bekant. Det är alltså inte hagel, vi har fått många hagelskurar senaste tiden, små hårda snökorn. Hmmm.
  Min ländrygg bråkar ju också, men jag går mina promenader ändå, men inte går jag heller lika långa promenader varje dag. Idag blev det en mycket aktiv dag så jag hoppas jag kan ta det lite lugnare imorgon. 300 checkpoints, wow! Är man med i någon utlottning om man redovisar sina bedrifter?
  Trevlig helg till dig o kram från pörtet

  Gilla

  • Ja, plötsligt syntes alla små spindelvävar. Spindlarna måste ha blivit förvirrade när de blev invaderade av små korn 😀 Jag vet inte var gränsen mellan hagel och kornsnö går eller vilka förutsättningar som behövs för något av alternativen. Men när jag tänker på hagel är det lite större bitar som både gör ont och låter mer. De här kändes knappt och de föll inte lika hårt.
   Jag tror att det är bra för våra ryggar om vi rör oss. Samtidigt ska vi lyssna på våra kroppar så det blir en avvägning vi måste göra.
   Lite då och då blir det utlottningar och man deltar med de checkpoints man har hittat. Inga märkvärdiga priser förutom första priset förra året då de lottade ut en dyr mobil.
   Tack detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

 5. Du har så många fina promenadstråk i din närhet. Fantatsiskt vackert att få följa med på din jakt efter checkpoints. Jag har laddat hem året stolpar i min mobil. Jag hoppas att komma igång i år. Jag drar mig ju gärna till ön så fort jag är ledig. Där har jag börjat att besöka naturreservat. Väldigt spännande.

  Kram

  Gilla

  • Det finns många fina vandringsplatser här och det gör det hos dig också. När man letar efter stolparna upptäcker man att det finns otroligt många fler stigar att vandra på än man kunde tro. Jag hoppas att du också upptäcker nya fina vandringsleder men det bästa med ”hitta ut” är att man gör precis så mycket man vill, när man vill och var man vill 😀 Naturreservat brukar alltid bjuda på något fint.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s