Efterlängtad säsongsstart

I dag drar den nya säsongen för jakt på pinnar med bokstäver igång. Ni vet den där utmaningen där orienteringsklubbar i Sverige samarbetar för att få ut så många människor som möjligt i naturen. Den som är intresserad hittar all info på hittaut.nu och appen med samma namn kan laddas ner i mobilen. Jag har längtat efter att sätta igång med att ge mig ut på nya upptäcktsfärder och det här sporrar mig att komma iväg. Jag funderade på om jag skulle börja lite längre bort men beslöt mig för att beta av närområdet först. I blåst och kyla men även en del sol hittade jag checkpoint efter checkpoint och till slut hade jag hittat alla de 15 som finns i det här området. Jag gillar att pinnarna har fått helt nya placeringar så att det blir lite mer utmanande. Mitt första fynd, på en liten kulle, var väl synligt om man kommer från rätt håll.

DSC_0001

Innan jag gick ner för kullen vände jag kameran mot stan.

DSC_0004

Lite längre fram stötte jag på två rådjur som var i färd med att äta upp sådden.

DSC_0005

Jag blev väldigt glad när jag hittade några vitsippor. De är inte jättevanliga här så det är lite speciellt att se dem.

DSC_0018

Jag hade bestämt mig för att jag skulle hitta alla checkpoints i det här området och ibland kan jag vara riktigt envis. Med dåligt flås, delvis beroende på luftvägsbesvär, kämpade jag mig upp på Mjälleberget. Jag peppade mig själv med att det var bra träning att gå upp den branta stig som var närmaste vägen. Och upp kom jag. Med en liten bit kvar till toppen stannade jag och vände återigen kameran mot Östersund.

DSC_0031

Högst upp ska det finnas lämningar efter Mjälleborgen men jag kan inte se att det finns några sådana. Kanske låg den här en gång i tiden.

DSC_0034

Jag har läst mig till att här låg i alla fall terassen till borgen. Den väldigt skarpögda kan se den lilla metallpinnen, som utgör en checkpoint, till höger i bilden.

DSC_0035

Nu återstod det bara att hitta två pinnar och att sedan gå hem. På väg ner från berget mötte jag två herrar med kartan i högsta hugg. Man kan välja att använda en papperskarta men jag går efter kartan i mobilen. Vi hejade och en av herrarna frågade om jag också är en ”hittautare”. Efter lite glatt samspråk om förra årets omgång och förväntningar inför den här säsongen fortsatte vi åt olika håll. Jag frös inte under promenaden men när jag kom hem var jag nästan helt slut och då kände jag också att jag var väldigt frusen. Dessutom var jag hungrig efter en promenad som tog betydligt längre tid än jag hade tänkt. Men vad gör det när jag nådde mitt mål och redan nu planerar för nästa utmaning? Nu ska jag bara vila min stackars kropp så att den förhoppningsvis är beredd i morgon igen.


14 comments

 1. Heja dig! Så kul att du fortsätter leta checkpoints även i år! Jag kollade på deras hemsida, men hittar ingenting om att Norrköping eller Finspång finns med – men Linköping hittade jag – men åt det hållet är jag nästan aldrig.
  Roligt att du hittade vitsippor också!
  Fina bilder från din promenad!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Jag har verkligen sett fram mot det här och kanske mest för att det är lättare att variera promenaderna när man har ett mål. Fler orter finns med i år än förra året och det är ju lite underligt att en stor stad som Norrköping inte finns representerad. Det beror så klart på intresset från orienteringsklubbarna eftersom det är de som håller i det. Åre är en nykomling och jag tror att Motala och Örebro också finns med.
   Det är extra kul att hitta blommor som inte är så vanliga. Nu känns det som om våren tog ett litet steg till 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Vilken härlig promenad du kom ut på! Jag kan tänka mig att man får blodad tand och vill hitta fler och fler. En extra bra aktivitet nu när mycket bygger på att vi vistas ute i naturen. Vitsippor ser vi aldrig här vilket jag tycker är lite synd.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, den var visserligen i ett kallt och blåsigt väder men med rätt klädsel blev promenaden ändå väldigt skön. Jag trodde inte att jag skulle längta efter att leta pinnar igen men det är verkligen ett bra koncept och det är kul 😀 Helt rätt nu dessutom.
   Jag tror att vitsipporna nyligen har börjat få fäste här för jag kan inte minnas mer än en plats där jag har sett dem förut. Men det dröjer nog innan vi kan se de stora mattorna av vitsippor som täcker marken.
   Kram

   Gilla

 3. Åh, det låter ju så himla kul! Jag var inne på sidan o kikade men det finns inga platser nära mig som deltar, Däremot brukar ju vår idrottsklubb ordna med en orientering men avstånden är så långa så det inte funkar utan att ha bil. Vi höll på ett par år med exet det var så skoj. Men måste du ut varje dag? Hur många pinnar finns det totalt?
  Kramen

  Gilla

  • Det är jättekul och en sporre att hitta nya stigar. Det har tillkommit ett antal orter i år och kanske trenden växer tills den når dig om något år. Bilen behövs här också. De jag hittade den här gången är de enda checkpoints som jag kan nå till fots hemifrån.
   Jag måste ingenting 😀 Jag har hela sommaren och hösten på mig och jag väljer själv när och vart jag vill ta mig. Det passar mig perfekt och det gör att det blir en bra spridning på alla oss som letar. Det finns 300 checkpoints som hör till Östersund med omnejd. Sedan kan jag åka till Åre och byar som finns i närheten där. Kanske hinner jag leta lite i Örebro när jag kommer dit och även Motala, där jag eventuellt besöker min syster, har anslutit till det här. Många möjligheter alltså 😀 Men jag är inte så fanatisk att jag prioriterar det här letandet framför allt annat.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Lykke til med jakten på ”pinner”, du fant ganske mange i fjor mener jeg å huske. Vi har det i Norge også, der heter det Stolpejakten. Jeg har vært med noen år, men aldri hørt noe i etterkant. Pinnene blir tatt ned og det er ikke noe i etterkant. Det synes jeg er litt synd.

  Gilla

  • Tack! Jag hittade ca 200 checkpoints förra säsongen och jag tror att det totala tillgängliga antalet var ca 300 st, precis som i år. Men det är bara här runt Östersund. Om jag vill finns det många andra platser att åka till om jag vill. Åre till exempel. Dit åker jag gärna även på sommaren 🙂
   Jag vet att en del priser lottas ut och att varje funnen pinne ger en möjlighet att vinna. Men det är inte därför jag är med. För mig är det bara ett bra och kul sätt att hitta nya stigar att vandra på.
   Kram

   Gilla

 5. Förra året tänkte jag att även jag skulle leta checkpoints, men det blev inget med det. När jag kom till jobbet i förgår så låg det en folder på jobbet, såååååå nu ska det minsann bli av. Jag försod att det var en sådan stolpe som finns i närområdet utanför jobbet för att igår då jag var på möte på eftermiddagen så gick det några par fram och tillbaka med kartan i högsta hugg. Vilka fina vyer du bjuder på. Hoppas du vilat upp dig nu efter din långpromenad och att du fått upp värmen.

  Kram

  Gilla

  • Det bästa med det här upplägget är att det inte finns några krav på prestation och att det är gratis och fritt för alla att delta efter förmåga. Vissa priser lottas ut men jag är inte särskilt intresserad av t ex ett medlemsskap i en orienteringsklubb. Om jag hade vunnit förra årets förstapris så hade det varit kul, en dyr och fin mobil, men det är nya stigar och upptäckter som lockar mest. Själva utmaningen är också rolig. Det underlättar mycket att GPS:en visar exakt var jag befinner mig i förhållande till varje checkpoint men jag vill inte ha det för svårt. Det blir en lagom lätt och trevlig utmaning med hjälp av GPS 😀
   Tack! Vyerna är ofta desamma men kanske från lite olika håll. Nu ska jag försöka hitta nya vyer att visa upp. Men inte i dag för det blir troligtvis en promenad på Andersön, där jag har varit flera gånger tidigare och även visat många bilder från.
   Jag är både varm och uppvilad och redo för nya äventyr 😀
   Kram

   Gilla

 6. Du är en kämpe!! Det märks. Men härligt att liksom ha ett mål när man går ut i naturen och jättefina bilder fick du till som vanligt!
  Kram

  Gilla

  • Ja, när det är något jag har bestämt mig för så brukar jag vara envis och se till att det blir så 😀 Det är roligt att ha ett mål med promenaden men jag vet att jag kommer vilja blanda upp med vanliga promenader också. Det är skönt att bara gå och vara försjunken i tankar också 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Det där är roligt. Jag ska skaffa en karta och ge mig ut jag med. Nästa vecka hoppas jag att det blir av. Ang. vitsippor, så saknar jag dem. Finns i mängder i Dalarna… det blev nästan tröttsamt. Blåsipporna var desto osynligare. Härt är det tvärtom.
  Nu vill jag ha både och.

  Gilla

  • Ja, det är kul och jag är säker på att du också kommer att tycka det. Förra året fick jag hem en karta i brevlådan men än så länge har ingen sådan dykt upp. Jag använder kartan i mobilen och det tycker jag fungerar bra. Men om det dimper ner en karta så använder jag den till att planera hur jag ska lägga upp rutterna.
   Jag blev bortskämd med mattor av vitsippor i Mjölby men här hittar jag nästan inga. Då blir det extra stor glädje när man får syn på några exemplar 🙂 Jag vill också ha både och 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s