På spaning efter harr

Jag fick ett förslag, från bloggvännen här på Frösön, att vi skulle träffas vid Mjälleån för att försöka se någon eller några harrar. Hon har hört att de ska simma upp i ån för att leka och hade själv sett flera exemplar dagen innan. Självklart hängde jag med och i kyla och småregn, nästan snöblask, vandrade jag iväg till vår mötesplats. Jag förundrades över att det verkade vara ett ganska vanligt utflyktsmål, i första hand för barnfamiljer. Jag hörde en kommentar om att en förälder inte hade vetat om förekomsten av harr i ån utan fått informationen genom barnet. Kanske något personalen på förskolan hade pratat om eller t o m hade tagit med barnen för att titta på.

Jag och bloggvännen, hädanefter kallad A-L, gick och tittade i ån. Vi tittade och spanade men vi såg inga fiskar över huvud taget. Det enda lite ovanliga jag såg var en skumformation som påminde om en virkad hatt.

DSC_0002

Efter att ha mött personer som sa att de hade sett fiskar eller när vi hade sett hur någon pekade ut något i ån och sedan sa att där var det nyss en harr, fick jag äntligen en liten skymt av en firre. Det var mest som en rörelse och en skugga bakom en stock och om jag inte hade fått bekräftat av en person på andra sidan ån att hon såg harren, hade jag nog inte förstått att det var den jag såg. Den var större än jag hade föreställt mig. Säkert ca 3 dm lång i stället för den lilla fisk jag hade trott skulle simma där. Lika glad som ett barn på julafton försökte jag visa A-L att den gömde sig där. Tyvärr var den helt stilla och jag kunde inte heller säga att jag såg den då. Men jag är nästan helt säker på att jag såg en harr i ån och det var jag nöjd med. Vi gav upp att få se några fler och vandrade iväg åt varsitt håll i regnet. En kul upplevelse och utan den hade jag nog inte ens kommit utanför dörren utan valt att stanna inne i värmen.

I morse var världen utanför fönstret vinterlik igen men några timmar senare återtog våren herraväldet. Nu väntar jag på att isen där ute ska försvinna. På Storsjöflaket (största delen av sjön) och utanför Badhusparken är den borta sedan ett tag. Vilken morgon som helst vaknar jag nog upp till en öppen sjö och det är också ett vårtecken.

DSC_0004


12 comments

 1. Det var en fisk jag aldrig hört talas om. Kul att du såg den. Jag var på en promenad igår och såg en andmamma med sex små duniga ungar simma i en å. Jag tog mig ner och fotade lite men andmamman tyckte jag var för närgången så hon fräste åt mig. Det stannade fler människor som tittade på. Var lite trevligt att få prata lite, även om det bara var om andungarna.
  Kram

  Gilla

  • Ända sedan jag var barn har vi i Optand fiskat med utterbräda och då brukade sik, abborre och harr bli den vanligaste fångsten. Men jag kan inte skilja på harr och sik. Jag vet bara att vi oftast rökte dem och det smakade otroligt bra. Ja, det var kul att jag såg den men kanske gör jag fler försök för att få se tydligare.
   Åh, fina små andungar. Jag smälter när jag ser sådana och snart är det nog dags för mig också att åka och titta där de fanns förra våren. Mänsklig kontakt är extra trevligt i de här tiderna och samtalsämnet blir självklart de små dunungarna 😀
   Kram

   Gilla

   • Har du instagram? Där lägger jag upp bilder (på andungarna t ex) jag får inte det riktigt att fungera med bilder på bloggen från läsplattan. Jag heter miemarie63
    Kram

    Gilla

 2. Synd att ni inte såg några fiskar men det kommer fler tillfällen. Vintervyer vill vi inte ha nu längre. Efter regn kan vi nu skryta med hela 12 grader. Acceptabelt för början av maj 😀

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag är ganska säker på att jag såg en bakom stocken men det skulle vara kul att få se några tydligare.
   Nej, det var skönt att snön smälte så fort som den gjorde. Våren kommer långsamt här men den gör små framsteg 🙂 12 grader har vi haft en eller två dagar hittills men nu ser det inte ut att bli så varmt på länge. Olika förutsättningar för vår alltså 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Kul att spana efter harr! Visst är det de som har så jättestor ryggfena? Måste nog googla på den 🙂 Jag har flera gånger varit på spaning av laxöring/ havsöring som går upp i flera vattendrag för att leka, men det har varit på hösten. Spännande det också 🙂
  Igår hade vi skönt vårväder och efter en morgon med lite dimbankar, så lyser solen här idag också … blir spännande att se hur dagen utvecklar sig.
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det var spännande att gå där och spana 😀 Harren har väldigt stor ryggfena, i alla fall i jämförelse mid siken som också är vanlig i Storsjön. Men jag kan inte mycket om fiskar. Det är ändå kul att titta på dem 🙂 Ännu roligare hade det varit att få se dem hoppa uppför ån. Du fick säkert se hur öringarna hoppade när de lekte.
   Vädret har varit helt ok här också i dag men du har nog betydligt mer vår hos dig.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Kul att du fick se en skymt av en harr i alla fall nu när ni hade trotsat vädret.

  Snö vid månadsskiftet april/maj, det var länge sedan vi hade här i södern. Men valborgsmässoafton 1985 snöade det massor hela dagen, enda gången valborgsmässobrasorna var inställda! Att jag minns detta så tydligt var att jag nyss var hemkommen med min yngste son, distriktssköterskan skulle kommit på hembesök då var bestämt. Hon ringde dock och frågade om det kändes angeläget att hon kom just den dagen för det var svårt att ta sig fram på vägarna! Nej, hon fick lika gärna komma en annan dag. Så visst har det förekommit här nere också, undantagsvis. I år har vi endast haft litet, litet snö ett par dagar under hela den vinter som passerat. Idag har vi en väldigt vacker dag, även om det inte är så himla varmt.

  Så önskar jag dig en fin söndag!

  Gilla

  • Ja, det var kul. Jag har bara sett harr som vi fick upp med utterbräda eller i nät förr men det är betydligt mycket trevligare att se dem simma omkring.
   Snön kom snabbt och försvann lika snabbt. Det kan nog komma mer men så länge det smälter nästan genast gör det inte så mycket.
   Kul att få en liten livsberättelse från dig. Jag tycker att det oftast är kul att få läsa om just sådana små anekdoter 😀
   Jag önskar dig detsamma!

   Gilla

 5. Harr har jag aldrig hört talas om, men vem vet du skanske kommer att fång en på foto framöver. Vilka spännande hittepå du traskar iväg på. Synd vi inte bor närmare varandra, jag hade behövt en promenadkompis som du. Hoppas solen hittar tillbaka till dig och att du snart får njuta av dess värme från din balkong med den underbara utsikten.

  Kram

  Gilla

  • Harr och sik och ibland någon abborre är de fiskar som oftast nappar när man fiskar med utterbräda, ett väldigt vanligt fiskeredskap här uppe. Men nu för tiden vill jag inte ha någon av dem på tallriken utan ser dem hellre simmandes i vattnet. Det vore jättekul att lyckas fånga en harr på bild men då ska jag nog ha en väldig tur.
   Ja, det är synd att våra hjärtan klappar för platser så långt ifrån varandra. Men jag hoppas att det inte ska dröja alltför länge innan vi kan ta några sköna promenader tillsammans. Här hos mig eller hos dig spelar ingen roll. Men det skulle vara kul 😀
   Solen tittar fram lite då och då men det ser inte ut som om värmen kommer än på ett tag. Just nu skiner solen och jag hoppas att jag hinner ut på en promenad innan den försvinner igen. Flera av mina grannar sitter ute så fort den visar sig. Där sitter de väl påbyltade och tar vara på allt som solen erbjuder 😀 Jag vill nog att det ska vara riktigt skönt innan jag tar fikat på balkongen nästa gång.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s