Tibasten blommar

Det är inte någon vårvärme här men vårkänslan finns ändå. Jag ser inte så många olika blommor på mina promenader. Förutom blåsippor och tussilago är det mest lökväxter i trädgårdar som syns. Men i dag bestämde jag mig för att testa om snö och is hade försvunnit från stigen runt Ändjön…och det hade den. Jag hann inte gå långt innan jag hade tur och såg en ynklig liten tibast. Det var bara en pinne som stack upp med en enda liten blomklase längst upp. Jag tittade mig omkring för att se om det fanns fler och då hittade jag den här. De är väldigt lätta att missa trots sina rosa/violetta blommor.

DSC_0006DSC_0003

Jag fortsatte på den mestadels spångade stigen och konstaterade att det var ett fasligt liv på en del fåglar, mest måsar. Jag hade inte tänkt gå upp i fågeltornet men strax innan jag skulle passera det ringde min svärmor. Jag har inte tillräcklig kraft i armarna för att gå och hålla mobilen mot örat så jag klev upp i tornet och satte mig på en bänk för att kunna prata bort en stund. När jag sitter kan jag få ett bättre stöd för armen. Det brukar kunna bli ganska långa samtal med min härliga svärmor. Det är alltid kul att prata bort en stund med henne.

När jag ändå var uppe i tornet passade jag på att spana lite på fåglar. De jag kunde urskilja var sothönor, måsar, gräsänder och kanadagäss. Förra våren fanns det en skedand här men jag hade varken kikare eller teleobjektiv med mig så jag kunde inte urskilja fler fåglar än de jag räknat upp.

DSC_0009DSC_0018

Efter mitt förra inlägg har jag insett att många av oss, inte bara jag, låter håret växa nu. Flera av er som läser min blogg, min ena syster och min svärmor har av olika anledningar valt, eller varit tvugna, att avstå från frisörbesök. Det känns ganska skönt att inte vara den enda som kanske ser lite ovårdad ut framöver 😉


14 comments

 1. Så vacker Tibasten är och den lyser verkligen upp. Det var onekligen praktiskt att stanna till vid fågeltornet när din svärmor ringde. Jag tycker det är jobbigt att gå och prata så misstänker man att det blir ett längre samtal är det skönt att sitta ner. Har man dessutom två hundar i sällskap så fungerar det självklart inte alls.

  Frisyrmässigt är du garanterat i gott sällskap. Jag tror det är många som drar sig för den närheten som det faktiskt blir hos en frisör.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, den är vacker men också väldigt giftig. Jag brukar be om att få ringa upp senare om någon ringer under mina promenader. Men i dag fanns fågeltornet där och jag kunde sitta i lugn och ro och prata. Jodå, jag minns hur det var att gå med två hundar och dessutom en kamera 😀 Då var det absolut inte läge för långa telefonsamtal.
   Det börjar komma många nya ord som är sammansättningar med corona. Vi får väl kalla våra kalufser för coronafrisyrer 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Hej, vi har tibast i några trädgårdar i byn, de har nu börjat få lövknoppar i gult. Hade inte känt igen dem om jag inte gått förbi med hunden när tibasten blommade. Den är så himla vacker tycker jag, o dessutom oftast ensam att blomma när den gör det! Då stundar en långhelg, som om det spelade någon roll, dagarna ser rätt likadana ut men jag har inga stora problem med det. Hoppas din Valborgshelg blir fin, har ni brasor eller är det som här, allt är inställt…brandkåren tuttade eld på vår blivande majbrasa för någon vecka sedan. I smyg förstås, annars hade det väl varit folkvandring dit..
  Kramar från pörtet

  Gilla

  • Tibasten lägger man aldrig märke till när den har blommat klart. En oansenlig liten gles buske som försvinner i all annan grönska. Men när den blommar är den vacker.
   För mig är dagarna likadana, helg som vardag spelar ingen roll. Förra året firade jag valborg med vänner men när jag kom hem såg jag en eld mitt emot mig på andra sidan sjön. Där var det bara några få personer och kanske var det en familj som eldade. Kanske gör de om det i morgon och då får jag väl tjuvkika lite på dem 😀 Jag har inte ens kollat efter om det blir några brasor men jag är ganska säker på att allt som samlar folk är inställt. Vädret ska bli ganska fint men lite kallt så förutsättningarna skulle ha varit skapliga.
   Kram

   Gilla

 3. Tibast har jag sett lite här och var när jag har promenerat här på Frösön. Ja inte än i år, men förut. Den är vacker men tydligen väldigt giftig har jag fått veta.
  Så det är bart nu runt Ändsjön. Då ska jag nog också ta mig en runda. Du såg så många fler fåglar än vad jag gjorde för drygt en vecka sedan. Men sothönan fanns nog där redan då.

  Gilla

  • Jag har inte tänkt på att titta efter tibast så det var bara tur att jag såg den. Jag har alltid gillat den men aldrig tagit hem blommande kvistar. Jag vet inte vad som krävs för att giftet ska påverka någon men förmodligen måste man få i sig det. Men försiktighet kan vara på sin plats ändå. Å andra sidan plockar jag ofta liljekonvaljer och de är också giftiga 😉

   Gilla

 4. Tibasten är verkligen vacker … och så speciell med sin tidiga blomning – fina bilder!
  En härlig promenad och ett trevligt samtalsavbrott där vid fågeltornet.
  Haha … vi kommer kanske alla att se lite vildvuxna ut efter detta tråkiga coronaelände. 🙂
  Var rädd om dig och ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, den är vacker när den blommar. Det var ett bra tag sedan jag såg den i din blogg men häruppe är det nog en ganska normal blomningstid nu. Vi får se det som något bra att vi kan följa varandras natur och njuta av samma sak flera gånger 😀
   Det blir nog högsäsong för frisörer när allt återgår till det normala 🙂
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Vilka fina bilder! Såg nog trevligt ut när du satt i fågeltornet och pratade i mobilen. Roligt att du har så bra kontakt med svärmor
  Kram

  Gilla

  • Tack! Det var ett bra ställe att sitta på. Lite lä från vinden och bra utsikt 😀
   Jag och min svärmor är mer som kompisar nu för tiden. Vi pratar om det mesta och både skrattar och blir vemodiga tillsammans. Jag är jätteglad för att vi har en fin relation.
   Kram

   Gilla

  • Blåsipporna är nog på gång hos dig också men i det här kallvädret gömmer de sig nog gärna. Det ska bli bättre efter helgen och då får alla vi som gillar sol blomma ut. Både vi och sipporna 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s