Hamstring – kanske bra till viss del.

Jag har skrattat lite åt den hamstring som sker men nu inser jag att den kanske är motiverad. I alla fall till viss del. Jag har inte handlat sedan 9:e mars, alltså för drygt tre veckor sedan, och jag har ingen aning om hur länge till jag måste vänta. För min del har det inte varit fråga om hamstring. Jag har alltid ett rejält förråd med mat, både i frys och skafferi, och jag har inga färskvaror med kort hållbarhet. Den havredryck jag använder klarar sig ca ett år och jag fyllde på precis lika mycket som jag brukar sist jag handlade. Det är alltså inte ovanligt att jag handlar bara var tredje eller var fjärde vecka. Skillnaden är att i vanliga fall beror det på att jag tycker att det är skönt att slippa handla oftare och nu är jag glad för det. Min framförhållning gör att jag inte har haft några problem med att hålla mig borta från butiker. Men har man inte vanan att ha välfyllda förråd kan det vara förståeligt och bra att tänka annorlunda nu. Det är nog bra att folk ser till att ha förnödenheter för några veckor hemma och jag skrattar inte lika mycket åt det längre.

Jag trodde att mina relativt lindriga luftrörsbesvär skulle gå över på några veckor och att jag sedan skulle vara fri från den infektionen. Men då började ena örat värka och när det inte gick över och inte resulterade i en sprucken trumhinna googlade jag för att läsa vad för råd som ges nu för tiden. Jag har varit med om olika direktiv genom åren. Jag läste att om en vuxen person har öronvärk i mer än ett dygn så ska vården kontaktas.  I söndags ringde jag alltså 1177 och fick beskedet att jag måste träffa en läkare men om det inte blev värre under kvällen och natten så kunde jag vänta tills hälsocentralen öppnade. Som jag förstod det spelade de envisa luftrörsproblemen och immunnedsättningen roll i det rådet. Morgonen därpå lyckades jag komma fram till min HC på morgonen och fick rådet att testa med nässpray och alvedon och återkomma om två dygn om det inte hjälpte. Enligt sköterskan är det troligt att det kan vara coronavirus och att det fanns i regionen när jag kan ha blivit smittad.

Nu har jag gjort precis som jag blev tillsagd och läget är detsamma. När jag ringde HC i morse fick jag en tid sent i eftermiddag och jag ska bli insläppt genom en bakdörr. Jag vet egentligen inte varför jag ska dit. Om det är som sköterskan tror och det inte är bakterier utan ett virus, då finns det ändå inte mycket att göra. Det känns bra att det blir kontrollerat men jag gissar att jag blir hemskickad med beskedet att jag ska avvakta och fortsätta med nässpray (jag har inte varit snuvig under hela den här perioden och inte haft halsont heller). Förmodligen ska jag fortsätta med avstånd till andra och vänta tills jag mår bra.

Jag och min lillasyster hade planerat en bilresa till Nordkap i slutet av sommaren men i dessa dagar måste resplaner ändras eller skjutas på. Tyvärr kommer vi inte dit i år men kanske kan vi hoppas på att vi kan ta oss till Norges nästan nordligaste klippa  nästa år i stället.

norway-2611903__340

En resa som däremot ska bli av är en tripp till Örebro i slutet av Maj. Min äldsta dotters flytt kan inte skjutas upp och jag vill vara där för att hjälpa. Men det blir ändå en rejäl förändring. Jag hade tänkt passa på att resa runt lite i södra Sverige men inser att det inte vore helt bra. Jag begränsar mig till några dygn i Örebro och kanske, om både jag och min syster mår helt bra, kan jag hälsa på i Motala några dagar också. Om jag visste att jag redan har haft coronaviruset och blivit immun skulle jag kanske tänka lite annorlunda. Men jag räknar inte med att någon provtagning slösas på mig.


12 comments

 1. Jag är långtifrån någon expert men tycker inte att öronvärk är typiskt för Corona. Bra i alla fall att du har fått en tid. Hade Husse kontaktat VC hade han säkert fått besked om att det troligen var Corona men den enkla sanningen är att ingen vet med tanke på att ingen testas. Tyvärr är det nog väldigt många resor som får skjutas upp. Inom landet kan man väl röra sig om det är en nödvändig resa men vad som räknas dit är ju frågan… Hoppas att det lugnar ner sig snart!

  Krya på!

  Gilla

  • Du har helt rätt. Läkaren tror inte heller att öronvärken har med min luftrörsinfektion att göra. Men om den infektionen är corona eller inte lär jag inte få veta. I alla fall inte innan de börjar göra omfattande tester för antikroppar.
   Som du vet är det lite speciellt med min dotter och hon blir lugnad av vetskapen att jag kommer. För mig är det det viktigaste men annars hade jag nog sagt att hon får sköta det på annat sätt. Jag vet inte hur jag ska lösa det med boende på vägen (jag måste dela upp resan för att orka) men det ordnar sig förhoppningsvis. Men någon annan resa skulle jag inte vilja göra när allt är så osäkert på många sätt.
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Ja, det vet jag så finns det möjlighet att du kan åka ska du absolut göra det. När det gäller boende kommer det nog att vara ganska så tomt, för att inte säga ödsligt på hotellen så det är nog ingen risk att sova över en natt. Nåja har vi tur är det en positiv utveckling när vi väl är där.

    Kram

    Gilla

 2. Bra att kolla örat, öronvärk är jobbigt, kanske behöver du lite starkare smärtstillande.
  Vissa saker behöver man ändå göra i dessa tider, som att hjälpa ett barn att flytta. Nu är det väl dålig beläggning på hotell eller bed and breakfast så du kanske hittar lediga rum på vägen ner och hem?
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är jobbigt att ha ont i örat men som tur är hjälper alvedon. Till kvällen tar jag citodon som är mer kraftfullt.
   Jag vill och behöver hjälpa till och bärhjälp får vi av min andra dotter och hennes man. Det är bara att hoppas att vi alla håller oss friska då. Någonstans ska det nog finnas ett rum eller liknande till mig. Jag får väl lägga rutten efter var jag hittar boende.
   Kram

   Gilla

 3. Jag har också funderat lite över det här med att handla och hur andra oftast gör.
  Kunde inte riktigt förstå varför det blev en sådan rusning till affärerna när Coronasituationen började, men insåg senare att människor inte har samma köpbeteende idag, som förr i tiden.

  Som jag minns det när jag flyttade hemifrån, så var veckohandling en självklarhet. I alla fall i min umgängeskrets.
  Av någon anledning (jag vet vilken) så började vi också att handla mindre och oftare och glömde bort gammal kunskap.
  Men det har vi ändrat på sedan en tid tillbaka och nu handlar vi mer som förr, alltså mer varor åt gången och mer sällan.
  Mer planerat och ofta storkok.

  En annan sak gäller småföretagarna och då särskilt i restaurangbranschen. Har hört flera företagare säga att ”pengarna tar slut” redan efter en månad. Det finns alltså inget sparkapital för sämre tider utan man går i konkurs direkt.
  Visste inte att det var så och tycker att det låter väldigt osäkert och jobbigt att driva företag under de premisserna.
  Är det omöjligt för företagare att bygga upp en buffert?

  Precis som privatpersoner alltid får höra att de ska göra med sin privata ekonomi..

  Ha det!

  Gilla

  • Jag har alltid haft ganska välfyllt i kyl och skafferi. Jag vet inte varför det har blivit så men nu är jag tacksam för att jag fungerar så. Men innan jag blev vegan behövde jag handla oftare eftersom mjölken inte hade lika lång hållbarhet som havredryck. Det är nog bra att många nu får upp ögonen för att ett litet matförråd är bra att ha.
   Min lillasyster är ensamföretagare och som tur är har hon en bra buffert som räcker ett bra tag. Men hon har kollegor inom föreläsarbranchen som är helt förtvivlade över att allt de byggt upp nu går förlorat. För mig är det otroligt viktigt att ha en reserv och jag skulle inte klara av att ha ett företag utan den tryggheten. Men det har gått alltför fort för alltför många och jag hör om hur människor mår fruktansvärt dåligt. Det är också en sida av krisen som vi måste ta itu med.

   Gillad av 1 person

 4. Jag har inte hamstrat någonting, men eftersom vi bor som vi gör med en bit till affären så ser jag till att vi alltid har ett lager för att klara oss ett tag – bara ifall att. 🙂
  Förstår om du vill vara till hjälp med flytten och hoppas du kan åka till din syster också.
  Inte roligt med öronvärk – bra att få det kollat.
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Vi som alltid har ett lager hemma behöver inte tänka om. Vi har också bott en bit från tätorter mesta tiden och det kanske är därför jag har den vanan. Nu ser vi att det är ganska bra 🙂
   Jag tror att jag mest är ett moraliskt stöd och att det känns lugnande om jag är med. Om något krånglar så fixar jag det. Det vore så klart kul om jag kan träffa min syster också. Allra roligast vore det om jag kunde träffa även min storasyster. Vi får väl se hur läget är då.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. För mig är handlingen på lokala affären en social historia. Jag passar på att träffa och prata med många grannar och bybor. Och för att inte nämna den trevliga personalen! Nu är det glesare med kunder, och jag har bestämt mig för att bara gå o handla på tisdagar då det är ”pensionärsrabatt”. Frukt är den färskvaran jag saknar mest.
  Så tokigt med ditt öra! Hoppas nu att värken ger med sig och att du inte blir värre däran! Jag tror väldigt många lägger om sina semesterplaner nu i år, som tur är hade jag som vanligt inget inplanerat själv. Men jag hoppas det funkar bra att åka och hjälpa dottern! Varma kramar

  Gilla

  • Ja, jag förstår att affären betyder mycket i små orter men för min del är det bara de vanliga hälsningarna i kassan som erbjuds. Några extra ord kan det bli ibland men jag känner inte personalen.
   Örat fortsätter att värka utan synlig orsak men det hjälper med alvedon. Jag använder nu en kortisonnässpray men jag tror inte riktigt på det. Ännu en oförklarlig värk.
   Det gör mig inte så mycket att jag måste stanna hemma. Det får bli en resa nästa år i stället. Det är inte så illa att få komma till Örebro heller 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s