Sköna dagar

Plötsligt blev det nästan vårvärme här hos mig. Jag plockade fram en tunnare jacka och walkingskor ur garderoben och gick ut i solen. Mössa och fingervantar följde med men inte på mig utan i fickorna. Det var sååå skönt och jag kryssade mellan vattenpölar, isfläckar och asfalt med mycket grus. Jag gick på gång- och cykelvägar åt ena hållet och när det var dags att vända tillbaka testade jag hur mina lågskobeklädda fötter skulle klara att gå på isen.  Det var ett väldigt bra underlag att gå på. Inte särskilt halt eftersom det hade kommit ett tunt snölager på den tidigare blöta och hala isen. Så såg det i alla fall ut där jag började min vandring tillbaka hem.

DSC_0001

Vad jag inte tänkte på var att jag gick ut på isen där det var skugga och ganska snart kom jag ut i solen. Jag kan konstatera att jag inte hade rätt sorts skor. Om jag höll mig nära land hade solen ännu inte tinat upp översta islagret men jag var tvungen att runda en hel del bryggor och det tog inte lång stund innan mina fötter och strumpor badade i dyngsura skor. På vissa platser såg det ut som om snön skulle hålla men jag sjönk ofta igenom både snölager och det översta islagret. Jag var inte rädd för att isen inte skulle hålla. Jag visste att den fortfarande är rejält tjock men det var inte en särskilt behaglig promenad. Men jag är envis och att vända tillbaka var inte ett alternativ. Det gick inte att gå upp på land där jag befann mig och likadant var det nästan hela vägen tills jag ändå skulle avvika från isen. Jag bestämde mig för att inte bry mig om ifall jag trampade ner i blötan och för att bara njuta av värmen och solen. Det funkade faktiskt. Om fötterna redan är blöta spelar det ju inte någon större roll.

DSC_0004

Hemma var flera av grannarna ute och där satt de på sina små uteplatser och vände näsorna mot solen. Kul att se lite folk igen nu när solen lockar fram oss alla. Alla de grannar jag hittills har träffat hör till riskgruppen 70+ och vi höll ett bra avstånd till varandra. Men att prata med några meters avstånd går också bra. Jag gick in till mig och ut på min balkong där jag satte upp stolar och bord. Det var dags för årets första balkongfika. ”Hej” hörde jag hur min balkonggranne ropade och det var kul att få en liten pratstund där också. Vi har en hög vägg mellan oss men jag böjde mig lite ut över staketet så att vi såg varandra. Men även där höll vi avstånd. Trevligt att se att alla mådde bra.

Det är lite synd att översta plankan på balkongen förstör utsikten. Men jag ser ju den vyn så mycket jag vill i alla fall.

DSC_0008

Även dagen därpå tog jag på mig lågskorna och vandrade iväg åt ett annat håll. Återigen fick jag inse att det nog inte är riktigt dags för den sortens fotbeklädnad ännu. Det började väldigt bra eftersom sol och plusgrader hade gjort gångarna ännu mer gåvänliga.

En ekorre sprang snabbt in bland träden i den nästan snöfria skogen. Jag var snabb med kameran men inställningen blev helt tokig. Men den sitter där och det ser man i alla fall.

DSC_0003

Sulor som inte är gjorda för halka gjorde inte den här delen av promenaden särskilt lätt. Jag halkade omkring och spände både ben och fötter för att ta mig fram. Det gick ganska bra bitvis men återigen fick jag plocka fram min envishet. Det var tur att jag gick åt det håll där det lutar lite uppför. Jag mötte ett par som hade betydligt knepigare att gå. Vi skrattade lite åt varandra och beklagade oss över att vi hade valt bort dubbskorna i tron att det var vår 😉

DSC_0007

Efter ett tag kom jag ut på vägar där solen hade smält underlaget och jag kunde vandra utan att gå med den löjliga gångstil man får när det är halt.

Jag känner mig nästan bra i luftrören nu men i stället har jag värk i ena örat. Jag försöker intala mig att det beror på att det blåste lite in i örat igår och kanske är det precis så. Men det är så pass besvärligt att jag inte har lust att gå ut i blåsten och därför håller jag mig inne i dag. För att sysselsätta mig bestämde jag mig för att baka bröd. Minns ni att jag av misstag beställde mjöl av röda linser? Det tog jag fram och blandade en del av det med torrjäst, durumvetemjöl och vanligt vetemjöl, skar soltorkade tomater i bitar och blandade dem med mjölet. Några vitlöksklyftor pressade jag också i och lite timjan och salt. Sist hällde jag på 37-gradigt vatten och knådade ihop allt. Mums, vad gott det färdiga resultatet blev. I kylskåpet hade jag redan en vegansk skagenröra som jag gjorde för några dagar sedan. Det blev en farligt god kombination och jag är rädd för att den kombinationen nog blir både lunch och middag några dagar framöver. En av de få fördelarna med att vara ensam i hushållet är att jag kan göra precis som jag vill och vill jag äta dessa smörgåsar varje måltid ett tag så kan jag göra det.

Jag skulle egentligen ha sällskap av min svägerska några dagar nu men det är mycket som inte blir som planerat i dessa dagar.


17 comments

 1. Fina bilder som vanligt. Lät inte så mysigt dock att gå med blöta skor och fötter. Men så kan det bli när man tror det är vår 😊 trevligt också att se att grannarna mår bra. Jag var och handlade idag och träffade på några bekanta, vi stod också på avstånd och pratade. Kändes underligt.
  Dina bröd ser jättegoda ut!
  Kram

  Gilla

  • Tack! I början gjorde jag mitt bästa för att undvika att sjunka ner men det gick inte särskilt bra 😉 Egentligen är ju det ett bra vårtecken och jag borde ha förstått att det var så.
   Ja, det kändes bra att se att mina grannar var relativt friska. Ingen coronasmitta i alla fall. De flesta av oss är ganska duktiga på att hålla ett visst avstånd till varandra nu när vi måste. Det är bra att det är så för det innebär lite mer frihet än i många andra länder.
   Brödet blev väldigt gott och receptet hittar man på påsar med durumvetemjöl. Jag gjorde bara några små förändringar.
   Kram

   Gilla

 2. Tack för härliga bilder från dina promenader! Trevligt att prata lite med grannarna som också vågat sig ut i det fina vädret! Dina bröd ser verkligen delikata ut!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  Gilla

  • Det har varit flera härliga dagar och jag får skylla mig själv att jag blev blöt om fötterna ena dagen och halkade omkring dagen därpå 😉 Jag har varit lite orolig för en av de äldsta grannarna så det kändes bra att se henne ute. Bröden blev väldigt lyckade och skagenröran blev pricken över i 😀
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Vilka härliga bilder från din promenad. Blöta skor gillas inte men ibland så låter man sig luras av vårsolen. Trevligt att få prata lite med grannarna men bra att ni höll säkerhetsavstånd. Hoppas att ditt öra blir bättre och att det går över av sig själv.

  Bröden ser verkligen goda ut och visst är det något speciellt med hembakat!

  Kram och ha en fin lördag!

  Gilla

  • Tack! Det var en skön promenad trots blöta fötter 😀 Jag borde ha förstått att just vårsolen skulle göra isen blaskig i översta lagret men jag lurades av att det var så bra underlag i början.
   Ja, det var roligt att se att mina grannar såg ut att må bra. Alla jag har träffat ute har varit noga med säkerhetsavstånd så det är aldrig några problem. Det blir en vana.
   Örat mår inte riktigt bra men jag hoppas fortfarande att det ska visa sig vara något som försvinner utan att det blir värre.
   Hembakat bröd är ofta väldigt gott men tyvärr bakar jag alldeles för sällan. Receptet till det här brödet fins på påsarna med durumvetemjöl och med några få förändringar i ingredienser och utförande blev det så här.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 4. Du kan trolla med ovanliga ingredienser. Så gott det ser ut.
  Idag var luften kall… men varmt i solen. Som visade sig mellan haletl och snön som föll. Riktigt aprilväder.

  Gilla

  • Nja, trolla kan jag inte men några får förändringar i ingredienslistan och i utförandet gjorde jag. Receptet hittade jag på påsen med durumvetemjöl. Ett väldigt gott bröd som kan ätas som det är eller med något pålägg.
   Jag sitter här och fnissar för jag kan inte luska ut vad du menar med ”haletl” 😉 Kanske något om halkan? Helt klart slant fingrarna lite 😀 Det var snabba väderskiftningar i dag och jag har inte varit utanför dörren.

   Gilla

 5. Dina unerbara milsvida vyer! Förstår att du har besvärligt att välja skor, jag har gått i lågskor ett tag nu men kan inte välja skogspromenader. Men det kan jag ändå inte göra, benet klarar bara jämnt underlag än så länge.
  Brödet såg supergott ut, och jag håller med dig om att fördelen med att bo ensam är att man kan äta vad man tycker, när man vill, hur ensidigt eller mångsidigt man själv känner för. Numera är det sällan jag äter samma middagsmat bara en gång, det brukar nästan alltid bli två dagar. Och inget fel i det! Roligt att grannarna börjar komma ut ur husen, det är nog lika här. Men värmen har inte räckt till för att sitta ute och fika, solen gör sitt bästa, men det har blåst på tok för mycket och jag har inga väggar runt min lilla uteplats. Hoppas örat mår bättre, man vill ju inte besvära sjukvården med petitesser i dessa tider…
  Varm kram från pörtet

  Gilla

  • Ja, det är fina vyer och nu blev det en fjällbild igen 😀 Det var så skönt att gå i lågskor…så länge underlaget var bra. I morgon blir det nog dubbskor igen och det är nog lika bra eftersom värmen försvinner. Det är trist att ditt ben hindrar dig men förhoppningsvis blir det bättre och bättre.
   Brödet är lika gott som det ser ut och ännu bättre blev det med skagenröra som pålägg. Receptet är inte mitt eget men jag gjorde några små förändringar i både ingredienser och utförande. Lite ”man tager vad man haver” och det blev bra. Jag har ibland perioder då jag äter nästan samma mat varje dag men jag försöker variera bättre mellan de perioderna.
   Mina grannar kommer ut så fort solen kommer med lite värme. De har lä längst in på sina uteplatser och grannen under mig bor på sin uteplats från morgon till kväll på sommaren. På min balkong är det fortfarande kyligt när det blåser lite men om solen skiner och det är lugnt kan jag sitta där och ha det skönt.
   Örat gör fortfarande illa mig men det har inte blivit värre. Jag hoppas att jag vaknar och slipper det besväret i morgon.
   Kram

   Gilla

 6. Håper virkelig ikke at du blir forkjølet når du gikk med våte sko ute, det er så fort gjort. Men det er herlig å få skikkelig vårføleles og bare nyte varmen og sola. Jeg kjenner også at det er litt ensomt til tider når alle holder flere meter avstand og aller helst sitter de inne i sin egen stue. Jeg må ut om dagen, ikke bare for hundene sin del, men også for min egen del. Du er heldig med at du har endel naboer, her er det bare foreldrene mine i nabohuset jeg har å møte på stort sett. Mine barn er hjemme til tider det er en hyggelig avveksling. I dag ble til og med min sønn med på en luftetur med hundene. Må smile når jeg tenker på at det går liksom ikke ann å snakke med noen en ikke ser, da må man liksom strekke hals så man får et glimt av den andre. Litt annerledes i telefonen, men jeg og liker øyekontakt når jeg har en samtale.

  Gilla

  • Nej, några fler förkylningssymptom vill jag inte ha. Nu vill jag vara frisk och våga gå in i en mataffär eller in på sjukhuset och lämna de rutinprover som ska lämnas. Jag kände aldrig att jag frös om fötterna, konstigt nog, så promenaden var ganska skön trots blöta fötter 🙂 Jag vill också helst komma ut varje dag men det händer att jag stannar inne om vädret är trist. Men då blir jag lite rastlös så oftast tar jag mig ut i alla fall.
   Det är trevligt att träffa grannarna och prata bort en liten stund. På vintern ser jag dem nästan aldrig men precis som andra vårtecken kommer de fram när solen värmer 😀
   Haha, ja jag vill gärna se den jag pratar med och det gick bra när jag lutade mig ut över räcket lite.

   Gilla

 7. De där bröden ser verkliga mumsiga ut, de hade med all säkerhet blivit mitt leven för några dagar också ifall jag hade haft möjlighet. När jag är på ön så kan det bli hur som helst med födan.
  Underbara bilder, njuter och njuter. Tur du är stadigt på bennen så du inte halkar, men det är lätt gjort så ta det försiktigt, sjukhus vill man inte hamna på i dessa tider. Trevligt med lite snack med grannen så där, skönt när våren är här och de börjat titta ut ur sina gömmen.
  Kram

  Gilla

  • De blev väldigt goda och med skagenröra blev de ännu godare 😀 I dag tänker jag ändå att jag nog ska äta riktig mat till middag.
   Tack, jag njuter också när jag ser mina omgivningar på promenaderna. Det är ju till stor del naturen som är anledningen till att jag vill bo här. Hihi, du skulle nog skratta om du såg hur jag halkade fram. Det var inte alls stadigt men med småhasande och väldigt försiktiga steg kom jag framåt 😀
   Det kändes bra att se att mina grannar mår bra. De lär nog sitta ute så fort solen tittar fram hädanefter.
   Kram

   Gilla

 8. Här är det både snö is och vattenlokar så det blir då inga lågskor på länge. Idag blåser det och småsnöar. Jag ska ut och sopa av bilen för jag ska till tandläkaren. Trodde kanske att dom hade stängt men så var det inte. Ditt bröd såg då väldigt gott ut och det kan man inte säga om mina misslyckade hastbullar. Hunden fick äta upp de flesta och då blev han glad.

  Gilla

  • De senaste dagarna har våren varit som bortblåst här också. Jag håller mig inne för örat värker och det känns inte lockande att gå ut i blåsten.
   Brödet blev väldigt gott och smakar lite mer än vanligt bröd. Jack är säkert både nöjd och glad när det vankas bullar 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s