Jag klarar krisen bra

Jag sitter i min egen lilla karantänbubbla och tänker på hur bra jag ändå har det jämfört med stora mängder drabbade människor. Hos mig märks krisen inte mer än just att jag undviker närkontakt med folk och att jag har någon slags infektion. Jag har ingen ångest över att min inkomst plötsligt ska försvinna eller känner rädsla för att jag själv eller någon nära anhörig ska drabbas hårt av viruset. Jag har ett hem och behöver inte fundera över om det tänkta natthärbärget ska stoppa mig pga förkylningssymptom. Framför allt ser jag att det finns en stor portion mening med livet och behöver inte överväga att göra slut på det. Jag har inga anställda som jag måste delge beskedet om att de blir arbetslösa och jag behöver inte konstatera att just min branch nu blev av med alla affärsmöjligheter för lång tid framåt. Trots att jag tillhör gruppen orättvist utförsäkrade ur sjukförsäkringen är jag inte i samma fruktansvärda situation som otroligt många sjuka som redan tidigare blivit berövade sin inkomst och inte har någon annan försörjningsmöjlighet.

I mina mörkaste tankar har jag däremot stora farhågor om hur det ska gå för både Sverige och omvärlden. Jag vet att det finns en stor förtvivlan bland t ex enmansföretagare som ser hur allt de har kämpat för att uppnå nu raseras. Hittills har inget stödpaket kunnat utnyttjas av dem. Samma förtvivlan finns hos mängder med andra grupper – allt från storföretag till hemlösa.

Ja, jag har det fantastiskt bra och tack och lov är vi många som faktiskt har det bra. Jag tror också att vi tar oss igenom det här och långsamt återhämtar oss. Men priset och konsekvenserna av coronapandemin slår alltför hårt i många fall och jag tror att det tar lång tid innan vi kan lämna krisen bakom oss.

Jag tar små promenader nästan varje dag och det är inte svårt att hålla avstånd till andra. Det tar fortfarande emot i luftrören när jag går. Lite påminner det om hur jag kände när levern tog stor plats och hindrade mig från att gå och prata samtidigt. Men när jag inte gör något ansträngande känner jag inte mycket av de problemen. Jag går långsamt och njuter av att vi ännu så länge får vara ute och ta promenader. Jag stötte på familjen rådjur och det är alltid lika roligt.

DSC_0004

En flock sidensvansar förgyllde också min promenad. De sjöng inte med sitt karakteristiska läte utan de var helt tysta och ägnade sig åt att stoppa magarna fulla med de godbitar som bjöds.

DSC_0018DSC_0019DSC_0016

Nu har jag haft den här infektionen i drygt en och en halv vecka och den borde försvinna snart. Jag hade ett annat ärende som jag behövde ta upp med sköterskorna på mag/tarm och då passade jag på att säga som det var. Att jag inte kan lämna de prover jag ska pga den envisa infektionen. Jag fick rådet att fortsätta hålla mig isolerad, ta promenader och vänta med provtagningen till två dygn efter att symptomen är borta. Ingenting sas om att testa för coronavirus och då nämnde jag det inte heller. Det kändes skönt att slippa krångla med det.


25 comments

 1. Jag känner som du, att det inte är något akut som inträffar som kan kasta omkull hela livet. Förkylningen jag har går förhoppningsvis snart över, jag har ett jobb som vad jag förmodar inte ligger risigt till. Det är första gången jag jobbar på ett företag som inte är privatägt. Visst kan det hända saker men jag har ändå svårt att tro att jag skulle förlora jobbet. Om jag däremot varit kvar inom handeln hade det varit extremt oroligt.
  Skönt att du kan ta dina promenader och ta fina foton. Igår när jag gick en runda såg jag en kråka som satt på en gren i ett träd, grenen var helt sned så kråkan satt snett, det såg så roligt ut och jag funderade på varför den valde just den grenen 😀
  Kram

  Gilla

  • Det är skönt att veta att vi klarar oss bra men jag önskar att det vore lättare för många fler. Vilken tur att du bytte jobb och hamnade på en säkrare plats innan det här utbrottet. Om jag inte fick gå ut och promenera skulle det vara väldigt jobbigt. Jag är glad så länge vi inte har inskränkningar som tar bort den möjligheten.
   Hahaha, jag skrattar åt din kråka som sitter där på den sneda grenen. Som om den ville ge dig något att le åt 😀
   Kram

   Gilla

 2. Vilket positivt inlägg i tider som dessa. Visst kunde mycket varit värre så då får man vara tacksam för det lilla. Själv är jag glad över att vara kommunalt anställd och bli arbetslös lär jag knappast riskera att bli. Kan tänka mig att många småföretagare har det oerhört tufft just nu.

  Vilken fin familj du mötte på din promenad! Så vackra djur!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Vad kul att du såg det positiva i inlägget. Jag var lite fundersam på om det var för negativt med det som handlade om alla hårt drabbade. Men efter att ha läst din kommentar läste jag inlägget igen och inser att det faktiskt kan uppfattas som positivt. Mitt positiva undermedvetna kanske tog över 😀
   Vi som klarar oss relativt bra i det här kan vara glada. Det blir lite besvärligt men om ingen närstående drabbas hårt av viruset så kommer vi ut relativt oskadda på andra sidan.
   Det verkar som om den här rådjursfamiljen ofta håller till just där. Det blir nog fler möten. Man får vara glad om man hinner fota innan de springer iväg.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Tack för de söta rådjuren! Har inte sett några här på länge, o de jag sett har bara tagit sig ut på trafikerade vägar då de helst ska hålla sig i skogen…
  Ja det är inte lätt att resonera nu, visst är det domedagsstämning på många håll och visst är det många vars livsverk nu hotar att raseras helt,. Staten kan omöjligt täcka upp för allt. För många branscher återkommer ju ett enormt sug när denna kris är över, folk längtar ut och resa, att gå på konserter, träffas, äta ute osv. Men självklart är konsekvenserna förödande innan upphämtningen sker. Tur man har sin pension som inte påverkas hit eller dit, enda problemet skulle vara om vissa nödvändiga varor plötsligt skulle chockhöjas i pris! Än så länge går det åt andra hållet, bensinpriset har ju inte varit så lågt som nu på evigheter. Ja vi kan nog mest bara följa med strömmen och stötta våra medmänniskor så gott det går. Sköt om dig o kram från pörtet

  Gilla

  • Jag är tacksam för att de fina rådjuren stod så stilla som de gjorde medan jag fick kameran i rätt läge 😀 De har nog inte haft en alltför svår vinter eftersom det har varit barmark i skogen under långa perioder.
   Nej, staten kan så klart inte ösa ut pengar som täcker precis allt. Hjälpinsatser görs men det kan aldrig bli tillräckligt. Då är det de som har minst marginaler som drabbas hårdast och jag befarar att depressioner och självmordstankar blir ännu vanligare än nu. För många spelar det ingen roll om efterfrågan ökar senare eftersom de går i konkurs nu. Jag har ju lite insikt i föreläsarbranchen och där är det många väldigt förtvivlade människor just nu. Ingen verkar tro att just föreläsningar kommer att efterfrågas på väldigt länge. Jag är glad för att min syster har en bra buffert.
   Vi som klarar oss bra eller i alla fall inte far illa, kan vara glada för det.
   Tack detsamma och kramar tillbaka!

   Gilla

 4. Tack för ett trevligt, genomtänkt och klokt inlägg. Jag känner som du – är inte orolig för egen del, men orolig för hur det kommer att bli efter det här akuta stadiet – hur ska det bli för alla som inte klarar sina företag och hur många kommer att drabbas av arbetslöshet … frågorna är många, men några svar får vi inte förrän senare …
  Härliga bilder på rådjur och sidensvansar … vi är privilegierade som bor som vi gör och har möjlighet att vistas ute i naturen så mycket som vi orkar och vill.
  Önskar dig allt gott Ingrid!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Tankarna har snurrat en hel del om hur det här drabbar väldigt stora grupper i samhället. Inom vissa grupper pratas det om en långvarig världsdepression men jag hoppas att det inte ska bli så illa. Helt klart kan inte allt återgå till det vanliga för många när pandemin är över. Jag hoppas att vi alla kan hjälpas åt att stötta de som behöver stöd efter krisen.
   Visst har vi det bra som utan problem kan gå ut när vi vill. Jag möter nog fler människor än du men vi är alla duktiga på att ta små omvägar om varandra 🙂 Jag blev glad men lite förvånad när jag såg sidensvansarna. Jag har bara sett dem på hösten förut men jag läste att de varken är flytt- eller stannfåglar utan gör lite som de känner för 😀 Kanske tycker de att klimatet här uppe var bra den här vintern.
   Tack snälla Anki och detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag har det också bra. Känner mig frisk och dagarna rullar på ungefär som vanligt. Än så länge har inte Coronan drabbat mig eller mina anhöriga och vänner.
  Men så många andra som har fått hela sin livssituation slagen i spillror. Och ändå är det här bara början. Vad blir följderna i längden? Jag väljer att inte tänka så mycket på det… jag kan ändå inte påverka.
  Idag åkte jag skidor igen. Frisk luft och ingen trängsel. Vi har det bra, vi som kan vara ute på olika sätt…
  Sköt om dig, Ingrid!

  Gilla

  • Skönt att höra att det är bra hos dig också 🙂 Hur påverkat samhället och enskilda blir återstår att se. Det blir många tragedier men förhoppningsvis kan de flesta hanka sig fram på något sätt tills det vänder.
   Ja, det är en förmån i dessa tider att kunna gå ut när vi vill utan att smitta eller smittas.
   Tack och ta hand om dig och de dina du också!

   Gilla

 6. Det är ju skönt att vi bor så att vi kan gå ut i alla fall och jag kan då leva ungefär som förut utom att det inte kommer fikagäster varje dag men vi fyra som bor här kan ju i alla fall träffa varandra och jag har hur mycket som helst att greja med. Vilken fin bild på rådjuret du lyckades ta. Här har jag inte sett rådjuren på länge nu och inga spår efter dom heller. Inga harar eller ekorrar. Undrar var alla djur tigit vägen.

  Gilla

  • Vi har det bra som inte påverkas lika hårt som många andra. Hos dig finns det nästan inga begränsningar så länge du inte åker till något samhälle och här går det också bra att hålla sig på avstånd till andra.
   Jag tror att rådjuren har haft en ganska lättsam vinter här. Det har inte varit mycket snö i skogarna och de ser ut att må ganska gott 🙂 Några ekorrar har jag sett men hararna håller nog till någon annanstans.

   Gilla

 7. Så gulligt rådjur som kikar fram bakom trädet. De ser så nyfikna ut. De där sidensvansarna hade mer än gärna fått vara ivägen för Nikon. Så kul att fota fåglar. Det käns lite overkligt med allt som händer just nu. Jag jobbar på som vanligt och allt är som vanligt eftersom vi inte har några restriktioner vad det beträffar besök eller annat eftersom jag jobbar på en palliativ avdelning. Visst tänker jag på de som har det jobbigt nu, men konstigt nog så har den här krisen även fått många till att tänka utanför boxen. Det som skrämmer mig är att många inte fattar allvaret i den här pandemin.
  Det är bara till att hålla tummarna och vara glad för varje dag som går. När man som mest behöver en kram då får man inte kramas.

  Men här får man kramas, så stora kramen på dig!

  Gilla

  • Rådjuret bakom trädet fick mig att skratta till. Lite försiktigt men ändå nyfiket tittar han fram. Jag fick lust att ropa ”tittut” men avstod eftersom det nog skulle skrämma bort dem. Sidensvansar är så fina och det är kul när man lyckas fånga dem med kameran något så när bra.
   Jag förstår att ni inte kan eller ska ha restriktioner som hindrar anhöriga att komma. Det vore ganska grymt och verkningslöst. Jag hoppas att du och dina kollegor slipper bli smittade så att ni kan fortsätta ert jätteviktiga arbete. Visst är det en allvarlig situation med många drabbade och jag är ganska bekymrad över hur samhället och hela världen ska se ut när den värsta krisen med viruset är över. Då kommer säkert andra kriser som är följder av den kris vi har nu.
   Jag skulle inte avstå från att krama mina barn om de bodde i närheten och om vi var friska allihop. Men andra vill jag inte komma alltför nära just nu 😉
   Ett fång med kramar till dig också!

   Gilla

 8. Det är dubbla känslor nu, glad över att själv haft en relativt lindrig version av coronaviruset samt precis tillfrisknat, sorgsen över konsekvenserna som viruset får och arg på de som skiter i allt och inte tar sitt ansvar. Arg är jag även på Kina som saknar kontroll på sina djurmarknader, vilka jag sett med egna ögon och som därmed släppte anden ur flaskan.

  Gilla

  • Det är många känslor som trängs och vill komma fram nu. Jag delar sorgen och även ilskan med dig och säkert de flesta andra. Jag mår dåligt på flera sätt när jag tänker på djurmarknaderna. Djur som behandlas illa och att det innebär smitthärdar. Jag hoppas att de marknaderna förbjuds helt och hållet fr o m nu. Jag har ett litet hopp om att jag också har en mild variant av coronaviruset just nu och att det sedan ska vara över. Jag pratade med sjukvårdsupplysningen och chansen finns, men det kanske jag inte får veta i närtid.

   Gilla

   • Hoppas att just DU får/har en mild variant. Har under resor i Kina/Sydostasien sett vad som finns i snabbmatstånden, man slickar sig inte direkt om munnen.

    Gilla

   • Jag har inte haft så mycket besvär men det har känts i luftrören i drygt två veckor med lite hosta som följd. Nu har ett öra plågat mig sedan i fredags och det är därför jag har lite kontakt med vården. Jag skulle väldigt gärna resa till Asien men förmodligen skulle jag ångra mig om jag fick se djur fara illa. Bristande hygien och konstig (enligt oss) mat bekommer mig inte lika mycket för den kan jag välja att ignorera.

    Gilla

   • Var försiktig 🙂 gällande gatukök i Asien måste man ha koll på vad som serveras. Jobbade en period i Indien, jag åt i gatuköken, de andra européerna åt lunch å middag på hotellet. Dom blev magsjuka, dock inte jag 🙂

    Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s