Vårvinter

Nu är det både vår och vinter samtidigt, den så härliga vårvintern. Den är som bäst när det är minusgrader på nätterna och dagsmeja, sol och svag vind om dagarna. De två följande bilderna visar ganska bra hur det kan se ut när solen smälter snön där den kommer åt men där den inte har samma åtkomst ser det annorlunda ut. I dag är det dessutom exakt ett år sedan jag återvände till Jämtland 😀

DSC_0014DSC_0015

Här har ekorren suttit i granen och skalat kottar i parti och minut. Ett stort område var täckt av bevis på kalaset.

DSC_0011

Nu har jag haft den här lätta förkylningen i en vecka. Den är inte särskilt besvärlig men det skulle ändå vara skönt om jag slapp ha den längre. Jag såg att det fanns ett självskattningstest som man kan göra för att ta reda på om man bör kontakta vården. Testet gäller i Stockholms region men jag var nyfiken på vilka frågor man ska svara på. Jag såg att man kan göra testet utan att bli registrerad och att det försvinner så fort man är klar. Hade det varit annorlunda hade jag nog avstått men min nyfikenhet fick mig att klicka mig fram till de olika frågorna.

Det är frågor där man ska klicka på det alternativ som stämmer. Jag svarade att jag har en temp under 38 grader, hostar ibland, har inte andningsbesvär, är trött men orkar vara uppe, har inte haft kontakt med coronasmittad person, har ingen av risksjukdomarna på listan, jag är immunnedsatt och transplanterad, är under 60 år.

Resultatet blev: självskattningstestet visar att du bör ringa 1177.

Jag ångrade genast att jag hade gjort testet. Jag tror inte för ett ögonblick på att jag skulle vara i någon fara och jag tänker inte ringa 1177 som läget är nu. Jag blev rejält förvånad att mina väldigt små besvär skulle ge det resultatet. Det är så klart transplantationen som är orsaken. Samtidigt har jag, som oftast lyder vårdens rekommendationer, lite svårt att helt bortse från hur det blev. Jag kom fram till en kompromiss. Om jag fortfarande har symptom nästa vecka frågar jag sköterskorna på mag/tarm, där de har hand om mig. Jag måste ändå förklara varför jag inte lämnar prover (rutinprover) som jag har blivit ombedd att göra och då kan jag nämna det här.

 

 


15 comments

 1. Jag skulle nog inte fått samma svar trots att jag är snuvig och har lätt muskelvärk, tror att det är transplantationen som spökar, vi måste dock vara rädda om varandra i dessa tider.

  Gilla

  • Ja, det stämmer säkert. Kanske ska man ta lite hänsyn till att testet är för Stocholms region och där är smittspridningen mycket mer omfattande. Det är mindre troligt att jag kan ha fått den smittan här. Om det skulle visa sig att du har coronavirus så hoppas jag att det är en mild variant.

   Gilla

 2. Grattis till att ha bott i ditt kära Jämtland i ett år!
  Jag tycker nog att du ska kontakta 1177, troligtvis får du rådet att avvakta om du inte känner av mer, men kanske kan det vara skönt att ha pratat med dom?
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har inte ångrat flytten och jag stortrivs fortfarande 😀
   Nja, jag väntar till nästa vecka. Möjligtvis skulle jag tänka annorlunda om jag får feber men det vore konstigt om det skulle bli så efter en vecka. Men jag är uppmärksam på om det blir en förändring och tvekar inte att ringa om jag skulle bli osäker.
   Kram

   Gilla

  • Ja, det måste nog vara så. Jag är inte ett dugg orolig utan tänker bara att jag ska hålla mig undan från sociala kontakter. Jag blev dock lite frustrerad över att testet fick mig att bli tveksam om det här. Jag har inte haft en tanke på att kontakta vården innan och i nuläget har jag kommit fram till samma sak. Men jag ska inte vara envis intill dumhet. Om det blir värre, vilket inte är troligt, ringer jag.
   Kram

   Gilla

 3. Hej, jag gjorde också testet men behövde inget göra, inget behov att söka vård. Men både min lillasyster o lillebror hade fått rådet att ringa, bägge blev lika förvånade, så man ska nog inte ta det alltför allvarligt.
  Här har vi pausat all verksamhet i PRO, både större evenemang och även mindre handarbets- och kortspelsgrupper, liksom linedance. Jaja, nu får vi tro på att myndigheterna tar de beslut som är bäst för oss. Vi får trycka på en paus-knapp och hoppas det inte blir alltför långvarit. Hoppas du får en fin solig helg utan förkylningsbesvär, kramen

  Gilla

  • Jag vet inte om jag tycker att det här testet är så bra om man inte kan känna att det är trovärdigt. Om många med milda symptom får samma beske då blir 1177 ännu mer belastade och folk blir mer oroliga. Jag litar på att jag själv känner om det blir dags att ringa vården.
   Det mesta ställs in och det är synd om alla som drabbas hårdast. Men vi får hoppas att det snart vänder och att sammhälle och människor kan börja återhämtningen.
   Tack och detsamma till dig 😀
   Kram

   Gilla

 4. Ett år går fort! Ett bra år för dig!
  Det är säkert det där med transplantationen som skrämmer de som ska ge råd om att du ska ringa 1177.
  Härliga vårvinterbilder!
  Ha en fin helg!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det har varit ett bra år och jag är på rätt plats 😀
   Det är säkert försiktighetsprinciper som styr utfallet av testet men jag litar på min egen bedömning och ett sunt förnuft.
   Tack och detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Jag tillhör också riskgrupp bara för att jag är över 70 och har högt blodtryck och diabetes 2 men här är det ingen risk för smitta för vi 4 som bor i byn här har ju inte utsatt oss för något som helst. Vi är mest ute och fiskar på sjön. Visserligen handlade vi i fredags men alla nöjen är inställda så den här veckan har vi varit hemma

  Gilla

  • Jag tror att din riskgrupp är utsatt för större risk än min. Jag är ju frisk, även om jag är immunnedsatt (då räknar jag inte värken). Jättebra att ni tänker på att hålla er undan så mycket ni kan. Så länge ni har varandra blir det ju inte så ensamt.

   Gilla

 6. Kära nån! Redan ett år! Ett år av fantatsiska bilder och härligt beskrivande texter om både det en och andra.
  Bra att du gjorde testen och jag tror att de ville du skulle höra av dig till 1177 för att de för någon slags statistik på de som är smittade eller ev smittade. Men det är bara vad jag tror eftersom de eftersträvar att ha lite koll på hur det brer ut sig.
  När jag gick med Eddie en morgonen efter nattens jobb så såg jag också matrester efter korren. Här finns många i bokskogen bakom mitt jobb. De är grymt nyfikna och stannar gärna upp när jag kommer med Eddie.
  Kämpa på dig och lovar nu att du är rädd om dig!
  (mycket bra förslag att besöka ön, det ser jag fram emot)

  Kramar

  Gilla

  • Ja, det har gått undan 🙂
   Kanske har du rätt i att de vill ha statistik men jag drar mig för att belasta 1177 i onödan. Så länge jag inte har feber eller andningssvårigheter fortsätter jag att ta det lugnt och att undvika kontakt med folk. Även om det är en vanlig förkylning så är det dumt att smitta folk med den.
   Jag har inte sett särskilt många ekorrar tyvärr, men spåren efter dem syns lite här och där.
   Tack och detsamma till dig. Jag är egentligen mer orolig för hur samhället ska klara av krisen på alla möjliga plan än för att bli smittad. Världen blir sig inte lik efter den här krisen. I alla fall inte på väldigt lång tid.
   Jag har ärenden söderut i början av sommaren och kanske, beroende på hur läget är, far jag runt lite i södra Sverige och Öland är en favorit 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s