En period med virus och deklarationer

Jag skrev ett mail till övriga deltagare i jamskakursen (vi är bara fyra st inkl kursledaren) med beskedet att jag tyvärr inte kan vara med på tisdagens kurs. Det visade sig att en av de andra också hade förhinder och därför beslöts det gemensamt att vi skjuter fram kursen. Dagen efter, alltså i dag, kom det här mailet från Medborgarskolan.

Screenshot_20200317-135831_Yahoo Mail_LI

Det borde kanske inte ha varit ett så förvånande besked men jag hade faktiskt inte ens tänkt tanken att vår lilla grupp skulle behöva den åtgärden. Men de måste så klart vara konsekventa och behandla alla likadant. Det här är inte ett särskilt stort ingrepp i våra liv och jag tycker att det var helt rätt. Nu återstår att se om våra tre återstående kurstillfällen får vänta till hösten. Det är nog ganska troligt.

Min lätta förkylning hindrar mig inte från att ta små promenader på isen. Jag har ju förmånen att gå ut genom en privat utgång och kan nästan genast komma ut på Storsjöns is. Där behöver jag inte följa samma spår som någon annan. Det går bra att gå nästan överallt och det var bra spridning på de som var ute samtidigt som jag. Jag har inte haft kameran med mig eftersom jag själv börjar tröttna lite på att fota samma motiv som jag redan har hur många bilder som helst på. Nu får det räcka med sjö, stad och fjäll för ett tag.

Skatteverket är en myndighet som de flesta har att göra med den närmaste tiden. Åtminstone gäller det för alla oss som deklarerar. Jag blev lite förvånad när ett brev från just skatteverket damp ner i min brevlåda eftersom jag brukar få all post från dem till min digitala brevlåda. Men jag förstod snart att det berodde på att brevet inte var till mig utan till min mans dödsbo. Nästan sex år efter hans olycka dyker det upp. Inte särskilt trevligt. Men jag kan inte lasta skatteverket för att jag inte har fattat att jag måste anmäla vilket konto pengarna ska betalas ut till. Jag trodde att det skulle gå till mitt konto automatiskt eftersom jag företrädde dödsboet vid hans deklaration. Jaja, det är väl inte en omöjlig uppgift att fixa nu. Det är ju tur att eftersändningen fortfarande gäller. Bara några få dagar kvar på de tolv månaderna.

20200317_140848_LI

Jag måste ändå kontakta skatteverket på något sätt, förmodligen försöker jag nå dem via telefon. I min deklaration för 2019 finns angivet att jag måste fylla i bilaga K5, försäljning av småhus. Det skulle jag gärna göra eftersom det skulle vara ganska lönsamt för min del. En hel del pengar skulle rulla in till mig. Men jag har redan deklarerat försäljningen av min del av huset i Mjölby i förra årets deklaration och jag tror inte att de på allvar menar att jag ska få den möjligheten igen. Jag hade trott att jag i år bara skulle behöva godkänna och skicka iväg deklarationen men det är nog bäst att kontakta dem. Om ni undrar varför jag deklarerade försäljningen redan i förra deklarationen så är det för att det är kontraktsdatum som bestämmer när det ska deklareras. Vi skrev kontrakt i december 2018 men ägarbytet skedde 2019. Det kanske är de förhållandena som lurar skatteverket 😉


10 comments

 1. Man kan i dessa tider inte vara för försiktig, jag känner ingen oro för egen del, känner mestadels oro för att vara en smittspridare som smittar andra som borde vara oroliga för sin egen del.

  Gilla

  • Jag tänker precis likadant och därför håller jag mig på avstånd från alla. Men när jag har varit helt symptomfri några dagar kommer jag röra mig som vanligt bland folk. Kanske försöker jag fortsätta att hålla avstånd till äldre för säkerhets skull.

   Gilla

 2. Bra med försiktighet men hysteri mår ingen bra av. Jag jobbar ju som sagt på en avdelning där vi inte kan hinda besökare att komma till sina anhöriga inför sista stunden. Jag hoppas bara att alla tar sitt ansvar för sin egen hälsa och för andras. Ännu så länge håller jag mig frisk trots att det är hälften av mina jobbarkompisar som är hemma. Vet inte vad jag ska ta till för medel för att slippa, jag brukar ju klara mig.
  Jag tröttnar aldrig på dina fina foton på sjö stad och fjäll.
  När jag sålde mitt hus så råkade jag ut för samma sak. Men det löste sig utan några större insatser från min sida.
  Va rädd om dig du också och tack för din omtanke.

  Kramar

  Gilla

  • Jag har samma inställning. Man ska följa direktiven och vara försiktig men ingenting blir lättare eller bättre för att det blir kaos. Kanske är det ingen fara att besöka sina äldre när de finns hos dig. Där är utgången redan klar och det skulle snarare vara fel att inte få vara en tröst på slutet. I övrigt hoppas jag att alla är klara över att de äldre ska skyddas.
   Jag håller tummarna för att du kan hålla dig frisk. Om du blir smittad så är det bra om dina arbetskamrater har tillfrisknat och chansen finns ju att du får en väldigt lindrig variant.
   Haha, det kommer nog fler sådana bilder när jag inte kan hålla tillbaka längre 😀
   Det ligger i skatteverkets intresse att det blir rätt så det ska nog ordna sig.
   Tack själv och vi får se till att ta hand om oss båda två.
   Kram

   Gilla

 3. Säkert ett klokt beslut av dig … och av Medborgarskolan. Dumt att ta några risker.
  Jag tröttnar aldrig på dina fina bilder från dina promenader – gillar dem mycket!
  Hoppas det löser sig snabbt med Skatteverket!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, det känns som rätt beslut att skjuta upp kurser. De är ju inte nödvändiga och även om jag och de andra själva är försiktiga så är det en onödig risk att träffas.
   Tack snälla Anki. Det kommer nog fler liknande bilder när jag inte kan avhålla mig från att fota dem längre 🙂
   Skatteverket vill säkert undvika felaktiga utbetalningar så det ska nog ordna sig ganska lätt.
   Tack detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Ja nu verkar så gott som allt ställas in, snart kommer nog restriktioner om hur stora folksamlingar får vara, i Danmark får man vara 10 personer. Jag fattar inte riktigt hur dom menar, för man är ju ofta fler än 10 på ett jobb, om dom träffas ute får inte alla vara med då? Får man inte gå på restaurang fler än 10? Lite oklart.
  Jag tröttnar inte på dina bilder, dom är alltid lika fina.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är många drabbade områden och många som blir personligt hårt drabbade. Jag tycker att våra expertmyndigheter är ganska sansade och verkar göra bra bedömningar men det är alltid en del som får panik och överreagerar. Jag är inte särskilt orolig för egen del men jag har aldrig varit så noga med att inte komma i närheten och smitta andra som jag är med den här förkylningen. Jag inbillar mig att folk skulle titta argt på mig om jag hostar till eller snyter mig.
   Tack, det kommer nog fler bilder så småningom när jag får tillbaka lusten 😀
   Kram

   Gilla

 5. Aktiviteter som går att senarelägga är väl bra att göra tänker jag. I dagsläget vågar man knappt hosta eller nysa för då stirrar alla på en. Jag märkte i affären i dag att folk håller säkerhetsavstånd.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, allt som kan göras utan stora konsekvenser ska självklart göras och dit hör absolut vår kvällskurs. Jag märker också hur folk håller avstånd. Jag är inte inne i affärer eller träffar folk inomhus över huvud taget men både jag och andra har säkerhetsavstånd till varandra utomhus.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s