Inomhusväder

Det här handlar inte om vädret inomhus utan snarare om att det är ett utomhusväder som får mig att välja inomhusaktiviteter i dag.

DSC_0006

Som jag minns det har jag ibland hört ordet ”flurver” (uttalas flur-ver) om just den här sortens väder. Men när jag slog upp det i min nyinköpta ”orlboka” hittar jag många betydelser av ordet flurut där det enda förslaget för ruskväder är ”flurut e ver” (en direktöversättning borde vara ”ruskigt det väder”). Jag kan ha fel men ”e” visar att ”ver” är neutrum. Som ni förstår är grammatiken en ganska svår nöt att knäcka och den kan jag nog inte riktigt förstå innan jag har lärt mig många fler ord och kan sätta ihop meningar. Nu har jag i alla fall boken och eftersom författaren är kursledare passade jag på att få en signatur.

 

Medborgarskolan bjuder på både kaffe och kakor vid varje tillfälle men det är kakor som inte jag äter. Förra gången fick jag en klementin av en av deltagarna i stället och jag kände att jag ville ha med något som alla kan äta den här veckan. Lite misstänksamhet märktes när de förstod att äggen bytts ut mot kikärtsspad men snart smaskades det glatt och alla kakor gick åt.

DSC_0067

Under veckan har det även varit möte för alla volontärer på katthemmet. Det var kul att träffa alla de andra och vi trängde ihop oss i ett av de rum där katterna vistas. Vi gick igenom ett nytt schemasystem på nätet, fick lära oss en del om hur man undersöker en katt och ger den medicin. Vi blev informerade om hur lokalerna ska förbättras och om en del andra saker. Frågan kom upp ifall några av oss ville ha en informationsträff om hur man gör katter mer sociala och mindre osäkra. Jag var snabb med att visa intresse. T ex ska man helst inte rygga undan om en katt gör ett utfall. Det blir nog svårt men det är säkert viktigt att katten ser att inte vi också är osäkra.

Nu funderar jag lite på hur jag ska bete mig i veckan. Jag känner mig påverkad av något som inte bryter ut. Det känns ungefär som innan feber bryter ut, lite sand i halsen och en aning snuva. Inget jag skulle bry mig om i vanliga fall men kanske ska jag undvika jamskakursen på tisdag t ex. Jag kan inte tänka mig att jag har träffat någon coronasmittad person men man ska ju inte chansa. Det är två dagar kvar så kanske hinner det gå över.


18 comments

 1. Så fristende den sjokoladekaka så ut da! Jeg har vært en runde med mine firbeint i regn og vindvær nå, det beste er å komme inn igjen med et varmt bad og en kakaokopp etterpå. Nesten høstkos.

  Gilla

  • Tack, den blev väldigt god. Den kallas ”kärleksmums” i originalreceptet och den kan nog ha det namnet i den veganska varianten också 😀
   Kanske borde jag göra som du och gå ut i blåsten bara för att känna hur skönt det är att komma in igen 😉

   Gilla

 2. Maken och jag har också haft ett litet skrap i halsen och jag har känt något i mina ögon.
  Tills vi kom på det; ”vår”allergin har startat. Varje år tror vi att vi håller på att bli förkylda. Som en överraskning. 😉
  Sonen i Stockholm hade också börjat känna av det.

  Tänk så många alternativa sätt det finns att baka på – ser riktigt gott ut.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Ja, så kan det nog vara för många men jag har inga allergier. Det skulle förvåna mig om det finns pollen i luften här men man kan så klart aldrig vara säker. Men däremot har jag funderat på om det har något att göra med att jag har försökt avstå från stark smärtmedicin några kvällar. Någon slags abstinensbesvär kanske. Men det är inte riktigt troligt eftersom jag har haft så liten konsumtion. Det är nog säkrast att stanna hemma. Inte för min egen skull men för att andra inte ska bli oroliga eller i värsta fall smittade. Här uppe är det inte många officiellt smittade men för er son i Stockholm kan det vara större anledning till försiktighet.
   Jag har hittat flera olika veganska recept där ägg byts ut mot något annat men det här är nog det bästa. Det blev riktigt gott 😀
   Tack detsamma!

   Gilla

 3. Kul med ord! Jag vet ju att du älskar detta – det gör jag också, men inte lika djupt som du och vad gäller grammatiken så har jag glömt det mesta 🙂
  Trevligt med volontärmöte och kul att få veta lite om framtida planer.
  Bäst att stanna hemma om man inte mår riktigt bra, både för sin egna skull och andras – även en vanlig förkylning kan ju vara nog så jobbig.
  Krya på dig!
  Kram

  Gilla

  • Haha, ja jag är en språk- och ordnörd som tycker det är kul med nya kunskaper i ämnet 😀 Att jag har koll på grammatiken beror mycket på att jag försöker lära mig mer italienska. Utan att förstå olika termer är det svårt att förstå hur det språket fungerar. Vad gäller svenska går jag mer på känsla. Det är väl det som kallas språkkänsla 😀
   Det var kul att träffa övriga volontärer. Några har jag stött på tidigare under mina pass men nu blev det ganska många nya ansikten.
   Ja, jag inser att jag ska stanna hemma från kursen. Däremot ska jag nog gå ut på en liten promenad på isen senare. Orken är lite påverkad men solen skiner och på isen kan jag hålla mig på avstånd från andra.
   Tack!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Så goda kakorna såg ut!
  I dagsläget är det nog bäst att ta det säkra före det osäkra och hålla sig hemma om man inte är helt frisk. Tror det är är viktigt att alla personer tänker så.

  Kram och ha en bra måndag!

  Gilla

  • Tack, de blev väldigt goda 😀
   Ja, jag har isolerat mig här hemma. Det enda jag gör utanför lägenheten är att promenera små rundor ute på isen, långt från andra människor 😀
   Kram och jag önskar dig en bra tisdag!

   Gilla

 5. Kakorna såg jättegoda ut!
  Svårt det här om man börjar känna sig krasslig, det måste ju gå en massa vanliga förkylningar också. Men jag antar att man måste ta det säkra före det osäkra och vara hemma vid minsta känning.
  Det här med att ge katter medicin är jättesvårt. En gång fick min ena katt medicin ur en tub, en slags pasta som jag satte på hennes ena tass. Katter vill ju intr ha någor sånt på sig så dom slickar alltid det i sig. Det var ett bra sätt att ge medicin på men katten såg väldigt förvånat på mig varje gång ☺
  Kram

  Gilla

  • Tack, jag tror att alla tyckte om dem 😀
   Det är klart att jag måste följa alla direktiv och det gör jag också. Det känns lite löjligt men någon slags virus har jag. Jag är säker på att det är en vanlig lätt förkylning men i det här läget ska man inte chansa.
   Vilken bra idé att lägga medicinen på tassen. Man kan ju alltid försöka göra så innan man försöker spruta in pastan i mungipan på katten. Det kanske t o m är god smak på pastan.
   Kram

   Gilla

 6. Hej, vi har det bra som har nära till naturen och kan njuta av den helt gratis. Men alltid är ju inte vädret det bästa. Jag skulle också vilja lära mig om hur katter fungerar, trots att jag haft katt i många år och lånat hem böcker så är det inte helt enkelt. Kul att få träffa andra likasinnade. Hoppas du mår bra och njuter av marssolen när den visar sig! Kram

  Gilla

  • Ja, vi mår nog båda bäst med att ha naturen runt hörnet och gärna utanför dörren 😀 Som hundägare funderade jag mest vilka kläder som passade för vädret och sedan gick jag ut. Nu börjar jag allt oftare välja bort promenad när vädergudarna är arga 😉
   Jag är säker på att du är den som förstår dina katter allra bäst och vet hur de fungerar. Men visst är det kul att kanske kunna få en ännu större förståelse. På katthemmet får man aldrig riktigt den närheten till någon katt och det skulle kännas bra att få lite mer kunskap.
   Jag har en lätt förkylning men har ändå gått ut på isen och njutit. Där kan man hålla avstånd till folk så det bör gå bra 😀
   Kram

   Ps. Jag kan inte kommentera på din blogg. Det är problem på de andra bloggarna också men din är den enda som inte vill ha mina kommentarer. Jag har provat olika webbläsare och använt både mobilen och datorn. Nyss gjorde jag ett sista försök med mitt google-konto men tyvärr verkar det inte heller funka. Vill bara förklara varför kommentarer från mig uteblir. Förhoppningsvis löser det sig snart

   Gilla

 7. Hej, alla dina kommentarer har kommit fram! De första fick jag gå in och godkänna, men idag när du kommenterade med google-kontot funkade det bra. Vet inte alls vad problemen kan bero på, såg att en annan person också haft sammat problem men lyckades vid nästa försök. Får kontakta wp om det fortsätter.
  Radio och tv är avstängda hos mig. Tycker det räcker med att läsa nyheterna på morgon och kväll, mer orkar man ju inte ta in. Varm kram från pörtet

  Gilla

  • Vad bra att de kom fram men lite underligt att du måste godkänna dem. Det brukar komma fram en text om det när man kommenterar på vissa bloggar. Här bara försvann kommentaren. Men det är inte bara hos dig det krånglar. Hos några måste jag kommentera med mobilen och hos någon byter jag till google, men hos dig har det verkat nästan omöjligt. Det är nog inte hos dig felet ligger utan om fler har samma problem är det nog något i systemet. Det är nog bara att avvakta.
   Ja, det blir lite väl mycket info och samma saker sägs om och om igen. Det är nog bra men man orkar inte se och höra allt.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s