Kanske en liten ljusning

Jag ska inte tvinga på er mer om min kamp mot FK men jag vill berätta att det händer saker som kanske kan leda till en ljusning för många. Bl a har representanter för vår fb-grupp, som nu är uppe i 63000 medlemmar, haft ett möte med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Hela mötet spelades in och ljudupptagningen finns i gruppen. Ett väldigt bra framläggande av våra synpunkter och om situationen för tusentals sjuka. Nu har även redaktionen för ”Uppdrag granskning” bestämt sig för att göra ett program om FK och har bett om tips och berättelser från oss i gruppen. Jag tänkte först att min berättelse inte är särskilt intressant och dessutom vill jag inte vara med i ett reportage. Men det är en försvinnande liten risk att just jag skulle bli ombedd att delta. Dessutom är det nog bra om det kommer in mängder av mail som berättar hur det går till och som visar att det inte bara gäller enstaka fall.

Mitt mail är nu inskickat. Jag försökte hålla en saklig ton och lyfta fram fakta. Det är inte rätt läge att komma med egna åsikter eller återge rykten. Jag har bara återgett vad jag har varit med om och erbjudit dem att se handlingar som styrker min historia. Kanske framgick det något om vad jag tycker ändå men jag tror att de får tillräckligt av ilska och sorg i många andra mail. För min del har jag inga förväntningar på upprättelse. Men kanske kan sjuka människor i framtiden hoppas på en myndighet som sköter sitt arbete som det en gång var tänkt.

Bilden har inget med inlägget att göra men är en trevlig avslutning 😀

DSC_0010


15 comments

 1. Härligt att höra. Skulle du bli ombedd att delta så tveka inte. Det är inte okej hur det fungerar och hur godtyckligt det sköts. Dina åsikter och erfarenheter är mycket värdefulla. Att det inte gäller enstaka fall gör det hela mer skrämmande.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det ger lite hopp 🙂 Jag vill helst inte medverka i tv och det finns massor av mer hjärtskärande exempel. Jag är lite rädd för att bli offentlig men det är klart att jag skulle ställa upp om det behövs. Tyvärr finns det alldeles för många fall att välja bland. Vi är tusentals drabbade.
   Kram och tack för peppning!

   Gilla

 2. Urläcker bild på rådjuren och snön! T.o.m jag kan uppskatta snö på bild. 🙂

  Det gläder mig verkligen om något händer med FK:s beslut. Så många som fått lida oerhört efter att dåvarande regering ville dra åt så inga fuskare skulle få tillgång till Fk. Svångremmen drogs åt så hårt så även många svårt sjuka och döende skulle arbeta! Något bättre har det blivit sedan dess, men det finns mycket kvar. Det går fort att riva ned, tar längre tid att återställa. Jag tycker det är klokt av dig att sända in ett ”sansat” inlägg

  Gilla

 3. …istället för att låta känslorna ta över. För vi vet nog alla att det lätt kan tolkas som ”gnäll” om för mycket känslor yttras i sådana här sammanhang. Som du skriver får de nog litet sådant också, i andras inskick.

  Jag håller verkligen tummarna för att något ska hända, det är många som redan drabbats hårt. Om inget görs kommer många, många fler drabbas framöver. Bra kämpat!

  PS! Första halvan av det här inlägget smet iväg… därför i två ”delar”. 🙂

  Gilla

  • Jag kan bara hoppas att det verkligen sker något till det bättre nu. Men alla processer tar lång tid och det är precis som du skriver, det går mycket fortare att riva ner något. Det verkar inte som om det har blivit bättre om man läser både åsiktsinlägg och faktainlägg i fb-gruppen. Snarare har varje ny regering minskat ännu mer på den del av arbetsgivaravgiften som förut var öronmärkt till sjukförsäkringen. Många vittnar om en märkbar förändring till en mycket hårdare hållning från FK:s handläggare och det verkar bero delvis på riktlinjer från politiker och delvis på FK:s eget sätt att tolka regler och lagar. Om UG kan få fram allt som behöver komma fram så kanske det kan bli en tillräckligt stor reaktion för att folk ska inse vad som sker.
   Tack för tummarna. Jag har gett upp för egen del men hoppas att det här ska hjälpa alla som blir sjuka framöver.

   Gilla

   • Något bättre än när det var som sämst, tror jag dock det blivit. Inte nekas väl någon sjukpenning idag dagen före de dör i cancer eller liknande sjukdom. Det hände i början, minns jag. Helt groteskt.

    Gett upp för egen del? Du har väl inte fått svar än`?

    Gilla

   • Jag har inga säkra siffror på hur det förhåller sig men intrycket jag får av allt som skrivs, och jag läser bara en bråkdel, är att FK nekar folk i alla faser. Det finns exempel på att läkarintyg ifrågasätts efter den sjukes död och på hur man begär att sjuka ska ta sig från sjukhus för att söka arbete. Be personalen att skjutsa dig, fick en man höra. Man nekas sjukpenning under återhämtningsfaser med uppmaningen att säga upp sig och söka ett annat jobb. Det finns massor av berättelser om hur personer, som knappt kan ta sig ur sängen, får avslag utan annan motivering än att ”vi bedömer att din arbetsförmåga inte är nedsatt med minst 25 %. Kanske är just cancerdiagnoser undantagna efter den uppmärksamhet det väckte men det är helt klart groteskt fortfarande. Men jag trodde precis som du, att det hade blivit bättre, innan jag själv stod där med avslaget i handen och insåg att det faktiskt är så här det är. Man vill inte tro att det är så illa.
    Nej, jag har inte fått svar från förvaltningsrätten men eftersom jag inte orkar söka jobb aktivt (jag valde att inte utsätta mig för den pressen) mister jag min SGI medan jag väntar på svar. På det sättet vinner FK oavsett om jag får rätt eller inte. Jag har mött många förvånade reaktioner för att det fungerar så. Att man kan få ett domslut på att FK gjorde fel men att man ändå berövas sjukpenning pga förlorad SGI.

    Gillad av 1 person

 4. Man kan ju undra när någon ska ta alla dessa människors förtvivlan på allvar. Enligt mig var det på tiden för länge sedan. Om du nu skulle bli ombedd att närvara så lovar att du gör det. Håller mina tummar stenhårt för att det äntligen ska hända något.
  Ge inte upp!

  Kramar ❤

  Gilla

  • Ja, det borde absolut ha hänt något mycket tidigare. Att det händer saker nu kan vi, till stor del, tacka de driftiga och väldigt engagerade personer som företräder oss i gruppen. De är också sjuka och har varit med om att bli illa behandlade men driver ändå igenom möten och aktioner som nu äntligen verkar få den uppmärksamhet som behövs. Vi får väl se hur UG framställer saken och om det blir någon förändring efteråt. Jag vill helst inte vara med och jag tror inte att det är någon risk att jag blir tillfrågad. Men om det skulle komma en förfrågan ställer jag upp.
   Jo, jag ger upp för egen del och jag mår mycket bättre psykiskt efter att ha tagit det beslutet. Om jag får rätt mot FK i förvaltningsdomstolen får jag ersättning för fem månader och sedan tror jag inte att det kan bli mer. Jag förlorar min SGI eftersom jag valde bort att vara jobbsökande. Men jag har förmånen att klara mig ändå med hjälp av tidigt uttag av pensionsförsäkring och tjänstepension och livräntan efter min man.
   Kram

   Gilla

 5. En trevlig nyhet så här … bra att det verkar hända något positivt i alla fall – och att ”Uppdrag granskning” vill göra program om eländet. Om du blir tillfrågad att deltaga, så är kan jag bara säga att du är verkligen ett bra exempel – och dessutom har du allt dokumenterat.
  En härlig bild på de vackra rådjuren!
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag hoppas att det leder till något bra och att de gör ett program som verkligen visar hur det fungerar. Jag vet inte hur lång tid det tar innan ett UG-reportage är klart men det är bra oavsett om det tar tid. Jag hoppas att vår talesperson, som gjorde ett fantastiskt jobb i mötet med Ardalan Shekarabi, blir ombedd att vara med i programmet. Han har massor av fakta i huvudet, är förtroendeingivande, och pratar lugnt och övertygande. Det finns hur många personer som helst att välja mellan om någon mer ska delta. Jag vill helst inte vara med men ställer upp om jag får frågan.
   Tack! Den fina rådjursfamiljen poserade snällt 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Men det låter ju kanonbra! Trots att det är många år sedan jag stångade mig blodig med FK så är jag med med hela mitt hjärta. Och det är så sorgligt att sakernas tillstånd inte förbättrats alls de senaste 10-15 åren! Det var faktiskt bättre när jag första gången gick in i väggen 97 för då ifrågasattes inte mitt tillstånd första året alls. Och sen fick jag ju trots allt utredningar som bedömdes av alla inom sjukvården förekommande representanter, både läkare, kuratorer, fysioterapeuter osv. Och deras åsikter räknades! Håller alla tummar på att ni får stort genomslag! Kram

  Gilla

  • Det är jättebra att det äntligen ska uppmärksammas men jag är lite rädd att det försvinner i all oro för coronaviruset. Men det dröjer nog ett bra tag innan ett reportage är klart. Visst är det sorgligt att det har gått utför med sjukförsäkring och även annat inom välfärden. Jag minns också mycket bättre tider då kontakten med FK var positiv och man kände att de ville hjälpa. Flera utredningar liknande de du gjorde visade samma sak…att jag inte kom upp i 25 % arbetsförmåga. Jag hoppas att det blir ett bra reportage som visar hur illa det är.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s