Marknad i stan

Gregorie marknad har funnits sedan 1000-talet då den hölls på Frösön men 1798 flyttades marknaden till den då nygrundade staden Östersund. Marknaden har under århundraden varit Jämtlands viktigaste marknad och forbönder och knallar kom från olika delar till marknaden för att sälja och köpa varor. Marknaden hölls vintertid eftersom det var lättare att färdas från bygderna över snön med häst och släde. Gregorie marknad hölls 14 dagar efter marknaden i Levanger och innan dess hölls marknaden i Röros. På så sätt var det möjligt att komma till alla de tre marknaderna. Traditionen med forbönder, som kommer med häst och släde, hålls fortfarande vid liv.

Jag trivs inte med att gå i trängsel och försöka se vad som säljs och därför väntade jag inte till i morgon, då forbönderna kommer. Det var länge sedan jag besökte någon marknad över huvud taget och jag tyckte att det var dags nu. Dagen bjöd på ett fantastiskt väder. Jag gjorde det till en promenad med vändpunkten i marknaden. Ni känner säkert igen den här figuren från tidigare inlägg då jag har parkerat vid storsjöodjursspaningen. Gångvägen över isen börjar ganska nära den platsen och en fördel är att slippa leta parkering i stan. Min vanliga parkeringsplats är nämligen ockuperad av marknaden.

DSC_0005DSC_0018

Kylan kom till sist och under några dagar har det dessutom snöat. Det gillar alla som uppskattar Vinterparken. Jag var ganska tidigt ute och senare var det inte så här tomt. Jag såg barn som dribblade med puckar genom den lilla labyrinten och hela isbanan användes av diverse skridskoåkare.

DSC_0025

Snöborgen är nästan klar. Tyvärr såg jag inte till Birger någonstans. Han stod bredvid borgen tidigare vintrar och kanske sätts han dit lite senare.

DSC_0030

Jag tror att själva marknaden har krympt en hel del sedan jag var här senast. Som jag minns det fortsatte den upp mot Stortorget och vägen stängdes av. Det var ändå tillräckligt många knallar på plats och jag strosade fram utan att behöva trängas. Min plånbok mår bra av att jag numera är vegan. Hade det varit för några år sedan hade jag fått med mig olika sorters korvar, tunnbröd, kokosbollar och förmodligen köpt en bit av en kolbulle. Det finns också olika sorters hantverk, ullvantar och ulltofflor, renskinn, godis, bakverk, väskor och mycket mer. Precis som det brukar vara på marknader.

DSC_0038DSC_0040

Det gick också bra att beställa sig en liten stuga. Förmodligen för att använda som bastu eller grillstuga.

DSC_0041

Jag öppnade plånboken, eller snarare mobilen och swish-appen, en enda gång och det var hos den här farbrorn. Strumpor går alltid åt.

DSC_0039DSC_0042DSC_0043DSC_0044

Jag funderade på att ta en vilstol och sätta mig en stund i solen. De tillhandahålls helt gratis och jag gissar att det var många som satt där lite senare. Men jag började bli hungrig och vandrade tillbaka över isen.

DSC_0049

Sista biten var inte plogad men när många går längs samma väg blir det ändå ganska lätt att ta sig fram. Där står min bil och väntar.

DSC_0056

Folk tar sig fram lite varstans och om det finns spår efter någon blir det ofta fler som följer efter.

DSC_0058

Jag skulle precis backa ut och åka hem när plogen kom och gjorde en fin gångväg där jag nyss hade gått.

DSC_0059

Kameran låg på sätet bredvid mig och det var ingen trafik efter mig när jag närmade mig mitt område. Jag saktade ner nästan helt och tog en bild på det som nästan alltid möter mig när jag åker hem. Jag svänger vänster precis där de stora granarna syns och jag skulle gärna se att de granarna huggs ner.

DSC_0060

Tolv par strumpor för hundra kr är inte så dumt. Det kanske inte är världens bästa kvalitet men för drygt åtta kr per par spelar det inte så stor roll.

DSC_0063

Mina barn brukar ibland skaka på sina huvuden åt mig när jag köper något i tron att det är rätt och så visar det sig att jag har läst väldigt slarvigt. Jag är medveten om att jag ofta är för snabb och därför försöker jag bli bättre på att verkligen läsa allt. När jag kom hem efter utflykten väntade ett paket från Matsmart utanför min dörr. Ja, man kan få dem hemlevererade för 20:- och utan att vara hemma om man handlar för 500 kr. Jag trodde att jag bl a hade köpt två påsar röda linser men det som kom var det här.

DSC_0065

Jaja, ingen mening att gräma sig. Jag får helt enkelt googla lite och förhoppningsvis hittar jag något bröd som ska bakas med det här eller kanske det kan användas till något annat. Jag har nog blivit lite för säker på min egen förmåga att läsa allt och nu fick jag en påminnelse om att jag är slarvig i det avseendet. Jag kan inte ens själv förstå hur jag kunde missa detta.


14 comments

 1. Så trevligt med en marknad vintertid även om du uppfattade den som mindre i år. Av dina bilder att döma har ni riktigt härligt vinterväder nu och bättre sent än aldrig. Prisvärda strumpor som förhoppningsvis håller ett tag 😀

  Ja, nu får du leta recept!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det kanske är lite ovanligt, jag vet faktiskt inte. Men det är kul när det händer något och sådana här dagar är det nog ganska trevligt att vara knalle 😀 Efter både kyla och snö har vi nu så gott som perfekt vinter men det kan ändras fort.
   Jag hade inte tänkt köpa något men strumpor till det priset hittar man inte så ofta. De ska förhoppningsvis hålla några gånger i alla fall 😀
   Det blir nog något slags brödbak av linsmjölet men jag ska leta lite till.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Förlåt men som jag skrattar, åt det sista, mjöl på röda linser, som det kan bli! Inte lätta alla gånger. Men med din envishet kommer även det mjölet till användning, berätta gärna vad det blev! Jag som aldrig skulle fixa att bli vegan skulle handla ohämmat där på marknaden, det enda jag numera handlar är just livsmedel, gärna korvar och kryddor., Men en fin dag fick du i vintersolen! Jag hade gärna köpt den finska saunan och efter det tagit ett vinterbad! tror jag…lätt att sitta och säga här från skrivbordsstolen…Hoppas strumporna passade, jag prenumererar numera, får likadana strumpor var fjärde månad med extra lös resår, funkar perfekt för mig. Kramen

  Gilla

  • Du får gärna skratta åt mig. Jag skrattar också 😀 Något kommer jag nog på och jag tar hjälp av google 😉
   Jag kom på mig själv att stå och titta på korvarna och läste att de var fria från alla möjliga animaliska produkter. Sedan kom jag på att det faktiskt var älg, ren, vildsvin eller annat kött i 😀 Ännu en liten miss av min hjärna men den här gången kom jag på mig själv ganska snabbt.
   Jag tänkte på dig när jag såg de små stugorna men man ska kanske ha en egen tomt för att ha en sådan. Jag har inte provat strumporna än men de ska nog passa.
   Kram

   Gilla

 3. Vackra bilder och jag slås igen av hur annorlunda det är uppe hos dig. Ett helt annat landskap och vackert med snön. Här i min stad är det mycket översvämningar, när man tar tåget är det så mycket vatten så man kan tro att man bor vid havet eller en jättestor sjö. Sen har vi ju massor av blommor uppe i rabatterna, t o m påskliljor. Men jag förstår att du trivs med vinter när den är så vacker uppe hos dig.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har sett rapporterna om allt vatten där nere och det ser inte så kul ut. Roligare är det med alla blommor men jag har hellre vinter ett tag till. Nu ska jag njuta av några fina dagar för snart kommer nog slask och blask även hit.
   Kram

   Gilla

 4. Härliga vinterbilder! Jag vet ju att du älskar snön och vintern och visst är det fint så här på avstånd 🙂
  Marknader är inget jag brukar gå på … men så här ser det lite kul ut i alla fall 🙂
  Haha … jaja – du hittar säkert på något med mjölet 🙂
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Ja, när vintern är så här är det svårt att inte trivas 😀
   Jag är inte heller överförtjust i marknader men just Gregorie marknad tycker jag är ganska trevlig. Men jag ser till att vara där innan det blir trängsel.
   Mjölet var en liten besvikelse men jag har ju bara mig själv att skylla. Något ska jag nog kunna använda det till 🙂
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Ifjol var jag på gregori marknad men igår var jag hundvakt till Jack för Kinabror var på fiske och Broder B var i Sundsvall så jag och Jack var för oss själva hela dagen men det var ju en strålande fin dag så vi kunde vara ute hela tiden. Såg ut som om ni hade det mysigt i solen i stan också.

  Gilla

  • Marknaden ser nog ungefär likadan ut varje år så du missade inte så mycket. Vädret var strålande men det kanske du hade större glädje av hemma hos dig tillsammans med Jack 😀

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s