Medvinden

Nej, det är inte ännu fler bilder från katthemmet. Det är grannens fina katt som dök upp precis utanför min dörr just som jag skulle ge mig iväg på promenad. Naturligtvis stannade jag kvar en stund hos denna kelsjuka kisse men sedan gick jag ner till sjön för att kolla om det fanns något fint skoterspår att följa.

DSC_0003

Till min stora glädje såg jag att det inte bara fanns skoterspår utan även ”Medvinden” var utstakad och plogad. Inte för att det fanns så mycket snö att ploga bort men det känns ändå betryggande att se att ett stort fordon har åkt här. Isen borde alltså hålla.

DSC_0013

Jag valde att följa Medvinden bort från stan. Då fick jag se min lägenhet från sjön och det var ju lite kul. Det finns ingenstans på land där man kan fota min lägenhet från det här hållet utan att det mesta skyms.

DSC_0018

Det var en fantastisk dag och i den här riktningen hade jag medvind (haha). Inte för att det blåste särskilt mycket men det drog lite kallt om öronen i motsatt riktning. Det var som att få en försmak av vårvintern och både mössa och vantar hamnade i fickorna.

DSC_0019

Innan Vallsundsbron byggdes mellan Frösön och ”Annersia” var det färja som gällde om man ville ta sig till stan den vägen. Det var vår närmaste väg när vi bodde utanför Oviken men ofta valde vi ändå den lite längre vägen runt Brunflo eftersom det gick snabbast. Men det valet behövde vi bara göra i två år eftersom bron invigdes 1998 och då hamnade färjan på land. Som jag förstår det har Hymer trafikerat olika färjelinjer i Storsjön innan den gick i Vallsundet och efter att den togs ur trafik har den bl a agerat kringresande teaterscen och besökt olika platser vid Storsjön. Jag tror att dess nuvarande roll är som extrafärja om något händer andra färjor.

DSC_0029

Nu ska jag gissa lite och jag tror att under den här stenen och plattan är det ett uppborrat hål och där nere finns det ett fisknät. Jag vet att det bedrivs nätfiske under isen på flera platser och eftersom en liknande anordning syntes lite längre bort, tror jag att jag gissar rätt. Nätet är helt enkelt uppspänt mellan de två punkterna.

DSC_0032

Där borta ser ni den andra punkten.

DSC_0033

Plötsligt var det inte plogat längre men längre bort fortsätter leden. Förmodligen kommer det ut något slags vatten uppifrån land som gör att isen kan påverkas. Det var säkert ofarligt att fortsätta men feg som jag är valde jag att vända här. Om sanningen ska fram var det ändå dags och jag hade redan vandrat på lite för långt. Men det är lätt hänt en så skön dag som den här. Jag vände om och då åkte både mössa och vantar på igen.

DSC_0034

Det syntes mer och mer folk på isen och jag mötte sparkåkare, skridsko- och skidåkare, folk som sprang och folk som, liksom jag, promenerade. Det här är något jag har saknat. När isen blir en naturlig promenadväg och man ser allt från ett nytt perspektiv. I Optand, där jag tidigare bodde, fanns det ingen ”Medvind” men det brukade finnas gott om skoterspår och det var alltid kul med den omväxling som det innebar.

DSC_0036

Nästa promenad blir åt andra hållet. När jag kom hem igen upptäckte jag att jag hade glömt att låsa dörren när jag genast blev upptagen med att klappa katten. Jag hade faktiskt funderat lite på om jag hade låst eller inte men brydde mig inte om att gå tillbaka tidigare för att kolla. Det känns ganska tryggt i mitt område och just vid min dörr finns en gångväg som ingen utom de som har ärende dit använder. Jag var inte orolig och inget hade hänt. Men jag kommer ändå att försöka komma ihåg låsningen hädanefter.

 


14 comments

 1. Vilken fin kisse! Jag skulle aldrig beträda en is i Stockholmsområdet denna milda vinter, har hittills enkom sett tunn nattis som ser ut som fönsterglas, mer har det inte blivit. Men har stora fordon kört på isen är det ju tryggt….

  Gilla

  • Ja, det är en fin och väldigt kelsjuk katt 😀
   Jag tycker att du gör helt rätt val vad gäller osäker is och jag skulle ha gjort exakt samma val. Men det kanske har framgått att jag är lite feg just i de sammanhangen 😀

   Gilla

  • Tack snälla Anita och detsamma till dig. Det är klart att vi ska ses igen. Kanske har du ärende i mina trakter någon dag och då kan du titta in till mig. Annars kan jag ta bilen till dig när du mår bättre och orkar med mig 😀

   Gilla

 2. Så fin katt så jag förstår att du glömde att låsa. Tur att du bor i ett fredligt område. Så fina promenadvägar du har båd till lans och till sjös,

  Kram

  Gilla

  • Haha, ja jag blev så upptagen med kattmys så jag stoppade bara ner nyckeln i fickan. Men det var ju ingen fara med det 😀
   Det är trevligt med variation och en solig dag på sjön är alltid fint vare sig det är sommar eller vinter 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Det blir ett helt annat perspektiv när man kommer ut på en is, härliga vidder och det ser så fint ut där du bor. Det händer att jag upptäcker på morgonen att jag glömt låsa, man kommer ju inte in i vårt trapphus utan nyckel, men det händer så mycket så det skulle inte förvåna mig om det finns människor här på natten som inte ska vara här. När våra stammar renoverades fick hantverkarna många verktyg stulna och min cykel stals som stod i ett förråd. Det har också varit folk som försökt tränga sig in hos äldre. All hemtjänstpersonal och brevbärare har ju tag för att komma in och den kan ju komma på villovägar. Tråkig utveckling.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är kul att kunna se allt utifrån sjön. Variation är kul 😀 Du vet ju att jag stortrivs här och att jag älskar de här vyerna och det är så självklart att jag ska bo här.
   Fy, vad ruggigt att det händer så mycket tråkigt där du bor. Det är lätt att glömma att låsa men du kanske kan sätta ett alarm som påminner dig varje kväll.
   Kram

   Gilla

 4. Haha, så konstigt att se en färja där på land! Den hör definitivt inte hemma där.
  och så fint foto på ditt hus, längst upp gissar jag?
  Jag brukar gärna åka spark när det inte är mycket snö på isarna, ja när det finns några. Min spark står utanför ytterdörren fortfarande, den dagen jag ställer in den i förrådet har jag tappat all tro på att få någon vinter i år. Det lutar tyvärr åt det hållet. Jag tycker också det är läskigt när vatten tränger upp ovanpå isen, o vet inte vad fenomenet beror på. Minns när jag skulle åka buss ut till Sveaborg i Helsingfors för att hälsa på en klasskompis som bodde där. Det var vårvinter och sista veckan som bussarna gick och det bara forsade av vatten kring däcken och jag var helt säker på att vi skulle gå genom isen med fordon och passagerare…
  Kram från pörtet och ha en skön söndag, hoppas du får flera fina promenader på isen!

  Gilla

  • Nej, den ska inte vara där men bilfärjorna för nog en tynande tillvaro och ersätts allt oftare av broar. Men jag har inget emot det. Jag har varit med om att det har blåst så mycket att färjan inte kunde lägga till och det problemet har man inte på en bro. Broar kan i och för sig stängas av vid väldigt kraftiga vindar men de känns ändå säkrare.
   Jag skulle jättegärna ha en spark men tyvärr blir jag inte hjälpt av en sådan. Axlar och armar kan inte stå i den statiska ställningen och benen klarar inte av att ”sparka”. Men jag är glad så länge jag kan gå så pass bra som jag gör nu och jag kommer ut till många platser ändå 😀 Jag håller tummarna för att du ska kunna använda sparken i alla fall lite.
   Just nu är det nog både sörjigt och blött på isen eftersom plusgrader och rejäl blåst har ställt till det lite. Jag går inte ut på isen under de förutsättningarna och det är nog inget större nöje heller.
   Kram

   Gilla

 5. Vilken underbar dag! Härligt att promenera på isen och visst är det intressant när man kan se sig om från sjösidan. Husen och omgivningen som man ser från en helt annan sida. Jag hade blivit väldigt sugen på att föra en spark framför mig ifall jag hade varit där. Det där med att låsa dörren glömmer jag titt som tätt. Bra att du bor så att man inte behöver vara livrädd ifall det skulle hända igen. Vi får hoppas att inte katten får dig på andra tankar nästa gång du går ut genom dörren.

  Kram

  Gilla

  • Det var en av de få jättehärliga dagar vi har haft den här vintern. Jag kanske bidrar till föreställningen om att det oftast är så fint här men sanningen är att det inte alls är en särskilt rolig vinter. Nu har det varit plusgrader, regn och blåst och isen är inte alls lika fin. Jag tror faktiskt att jag stannar inne och tittar på skidor på tv i dag i stället för att gå ut och bli besviken. Men visst var det kul att komma ut och njuta den dagen och att se allt från sjöperspektivet 😀
   Katten får gärna komma och störa min koncentration. Nu har jag förhoppningsvis en liten medvetenhet i min hjärna om att jag ska kolla låset när jag har klappat katten färdigt 😉
   Kram

   Gilla

 6. Trevligt att se hur fint du bor när man ser huset från sjösidan!
  En riktigt härlig promenad blev det där i finvädret … och så söt katt grannen har!
  Kram

  Gilla

  • Jag tycker att jag bor fint och det bästa är så klart närheten till sjön 😀 Det var kul att se lägenheten framifrån. Det var en av de bästa promenaderna än så länge. Grannens katt dyker upp lite då och då och vill bli klappad. Jag ställer gärna upp på det men nästa gång ska jag komma ihåg att låsa dörren 😉
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s