Första promenaden på sjön

Gårdagskvällens jamskakurs var lika kul som förra gången. Men kanske borde jag vara lite mer avslappnad och inte återigen hamna i ”duktig-flicka-tankarna”. Ingen hade väl egentligen trott att det skulle bli läxförhör men vi ombads ta fram papperet med glosor och täcka över den svenska delen. Sedan fick vi turas om att översätta. Naturligtvis, som de som känner mig kanske tycker är typiskt, hade jag pluggat in alla ord och diverse böjningar och komparationer. Det var nästan så att jag kände att jag ville hålla tillbaka och inte visa upp mina kunskaper men det går ju inte. Jag kan ju inte låtsas att jag inte vet hur det ska vara. De andra två deltagarna briljerade på andra sätt och det kändes skönt. Alla vi tre ”elever” var helt överens om att det är väldigt underligt att vi oftast förstår när jamska pratas när det finns massor av ord vi aldrig har hört. Några av de orden vill jag gärna dela med mig av till er.

Tyllmeis = tok, schleipmaersn = snigel (hal mask), trynshleikes = hångla, kongeroa = spindel.

En del av dem kanske jag får användning för, man vet aldrig.

I förmiddags hade jag fått en tid för att hämta mina nya glasögon. Det känns alltid lite osäkert när något så tydligt avviker från hur det var tidigare men jag tror inte att många tänker på det. Kanske försöker de förstå vad som är annorlunda utan att förstå vad. Jag behöver lite tid för att vänja mig men jag tror att jag snart trivs med dem.

Jag var förutseende nog att klä mig efter väder (ca -10 grader när jag åkte till stan men lite varmare senare) och även kameran fick följa med. Vid parkeringen såg jag ut över sjön där en första led nu har stakats ut. Den går bara mellan Badhusparken, eller Vinterparken som den heter den här årstiden, och Frösön. Förhoppningsvis om kylan håller i sig lite till och vi får rejält med snö, så kanske de ansvariga vågar låta en traktor åka ut på isen och ploga upp ”Medvinden”. En mycket längre led som bl a går rakt nedanför mitt bostadsområde. Många väntar säkert på att isvägarna ska kunna börja användas också eftersom det blir en rejäl genväg. När vi bodde utanför Oviken tjänade vi ca 20 minuter på att kunna ta en isväg när vi skulle åka in till stan. Några få solstolar har satts ut men det är nog inte riktigt rätt förutsättningar för att locka folk i dag.

DSC_0002

Jag gick förbi Stortorget och såg något jag har missat tidigare. Eftersom jag inte hittar den här utsmyckningen via Östersunds konstwebb får det bli en gissning. Med tanke på vad vi gärna förmedlar om vad vi har här gissar jag  att det här föreställer Storsjöodjurets svans och att hon precis har lagt ett ägg. Hon är nämligen en hon och på Jamtli finns ett antal av hennes stora ägg. Minst en son, Birger, brukar visa upp sig på diverse event.

DSC_0004

Efter att ha fått mina glasögon gick jag ner till bilen vid Vinterparken igen och jag hade varit klok nog att ta med dubbskorna. Jag bytte skor och begav mig mot leden på sjön, för nu kände jag att jag skulle våga. På bilden byggs det just nu och rakt ner syns hur stora snöblock börjar sättas ihop till en borg.

DSC_0005

Innan jag hann ut på isen hördes skrik och skratt och jag stannade till för att se på de modiga ungdomar som efter att ha instruerats hoppade i en vak och tog sig upp igen med hjälp av isdubbar. Men de fick inte komma upp innan de hade svarat på en eller flera frågor. Vad de sa hörde jag inte men jag känner igen momentet från tidningsartiklar från tidigare år. Jag tror att gymnasieelever erbjuds att testa detta och att det är frivilligt men att påtryckningar förekommer.

DSC_0011

Jag såg hur två tjejer fixade sina dopp och att ta sig upp och jag imponerades av hur lugnt, men väldigt sammanbitna, de tog sig upp till byggnaden med bastu och omklädningsrum.

DSC_0012

Medan jag stod kvar hoppade även en modig kille ner i vaken och även han var tvungen att säga något innan han fick komma upp.

DSC_0013

Den stackars killen gjorde en jättebra insats men han höll inte masken lika bra som tjejerna. Småspringandes och skrikandes tog han sig snabbt upp till den värmande bastun. Jag skulle förmodligen ha klarat det ännu sämre men jag skulle å andra sidan aldrig utsätta mig för risken att hamna i en vak. Det är säkert nyttig kunskap som lärs ut och jag kan gissa att de som väljer att bada känner sig väldigt stolta efteråt.

DSC_0015

Jag tog mig ut på isen för att gå den runda jag hade planerat. Först skulle jag ta mig ut till Frösön och där skulle jag följa gångvägen längs med sjön och ta mig tillbaka via gångbron till Badhus-/vinterparken igen. Jag såg skotrar på isen några dagar innan och det är vad som krävs för att jag ska våga gå ut där. Högst där uppe i slalombacken stod jag och fotade ut över stan och de bilderna såg ni i förra inlägget.

DSC_0025

Efter väldigt varierande temperatur är den här leden allt annat än jämn. Det har ibland varit ett lager med issörja överst och när folk har gått där och det sedan fryser till, då blir det så här. Vanligtvis går det att åka skridskor här men nu såg jag skridskoåkare som valde att åka på slätare is.

DSC_0036

När jag kom tillbaka passerade jag en isbana där man kan köra de här fordonen. Ingen aning om vad de kallas men det är säkert kul att halka omkring runt servering och golfbana. Vanlig skridskobana finns också upplogad och om kylan stannar kvar kommer ännu fler aktiviteter för de som känner sig hugade.

DSC_0046

Härifrån ser man att det är på gång att bli en snöborg där barnen sedan får leka, klättra omkring och ha kul. Förmodligen kommer Birger att byggas bredvid borgen och kanske en del andra kul saker. Men det får jag i så fall återkomma till.

DSC_0047


12 comments

 1. Jag hade aldrig hoppat i en vak frivilligt men jag kan tänka mig att det kan vara nyttigt att ha testat om olyckan skulle vara framme. Väldigt härliga bilder.
  Hoppas du ska trivas med dina nya glasögon!

  Kram

  Gilla

  • Jag hade inte heller velat prova isbadet men kanske var jag lite modigare som ung. Då kanske jag skulle ha velat visa att jag vågade 😉
   Tack, kul att du gillar bilderna 😀
   Jag trivs väldigt bra med glasögonen men har lite svårt att vänja mig vid den lite tjockare bågen. En vanesak som säkert snart känns bättre 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Haha … skrattar lite åt din upplevelse på jamskakursen – klart man måste plugga! Dialekter är spännande – det är vi överens om, men du är verkligen en entusiast. 🙂 Hm … är jamska en dialekt eller ett språk?
  En härlig promenad fick du och trevliga bilder med isvaksbadande ungdomar! Aldrig i livet att jag skulle utsätta mig för en sån sak, men säkert jättebra att prova på under kontrollerade former.
  Lycka till med nya glasögonen!
  Kram

  Gilla

  • Ja, vad ska man annars gå kurs för ? 😉 Men jag vet att många går kurser för den sociala biten och jag vill gärna ha båda delarna.
   Jamskan har inte godkänts som ett minoritetsspråk i Sverige men vår kursledare, som är väldigt kunnig och den som är mest känd för att hålla jamskan vid liv, säger att jamskan självklart är ett språk. Ännu tydligare blir det med tanke på att jamskan har tre dialekter. Det vore konstigt med en dialekt med tre dialekter. Så resonerar vår kursledare och jag håller med. Det är starka influenser från särskilt norska men även isländska. Jämtland har ju tillhört Norge så det är inte så konstigt.
   Ja, det var en väldigt skön promenad. Jag nöjer mig också med att beundra de som vågar hoppa i vaken. Nu skulle jag inte prova frivilligt men kanske om jag var i tonåren.
   Tack, de både känns och fungerar bra 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Ja, visst är det 😀 Jämtland har ju tillhört Norge och har starka influenser av norska. Kanske förstår jag även norska bättre ju mer jag lär mig om vårt jämtländska språk, jamska. Edderkopp är ett nytt norskt ord för mig men jag gissar att det betyder spindel 🙂 Kul att du kommenterade och lät mig veta likheten med norskan.

   Gilla

 3. Haha 😁 det var verkligen speciella ord ni får lära er på kursen!
  Så annorlunda det är att bo där uppe mot här nere i söder. Ett helt annat uteliv för barn t ex. Men att hoppa i en vak hade jag aldrig någonsin utsatt mig för. Men det ingår i utbildning hos en del, min dotters bästa kompis är polis och jag tror det ingick i hennes utbildning.
  Kram

  Gilla

  • Ja, eller hur 😀 Vi får lära oss många vanliga ord också men de är inte lika kul att skriva om.
   Ja, det är lite annorlunda aktiviteter här. T ex har alla grundskolor skidveckor då man har sina skidor på skolan och åker lite varje dag. En del skolor har även skridskoveckor. De senaste veckorna har jag sett elever halka omkring på ishalt underlag med sina längdskidor och de kämpar på bra.
   Jag skulle också vägra hoppa ner i en vak men jag tror att jag kanske skulle ha varit modigare om jag var i tonåren. Jag känner lite nyfikenhet men nu är jag för feg 😉 Men det är klart att i vissa yrken är sådan kunskap bra.
   Kram

   Gilla

 4. Vilket roligt och spännande inlägg du bjuder på här! Jag ska nog int flytt te Jämtland, jag fattade inte något av orden du nämnde! Visserligen är jag lika usel på säfsmål, men tack o lov är det något som mest förekommer när två infödingar språkar med varandra. Då står jag bara och gapar…
  Så spännande och annorlunda med isvaksdoppet. Jag är glad över att ha badat i vak med trappstege från brygga och dessutom utan kläder som blir både kalla och tunga. Att ta sig upp med isdubbar kanske går även för en tant om man har tillräckligt mycket adrenalin i kroppen!
  Du har samma princip som jag, har det gått skotrar på isen då håller den för mig också! Tyvärr har vi inga isar alls i år! Tänk så det kan bli. Nu ska jag läsa vidare, ser att du varit flitig med pennan!

  Gilla

  • Tack! Ja, du vet ju att jag är en språknörd och det är jättekul att få lite större insikt i hur det är språket är uppbyggt och att lära mig fler ord. Jag hänger med ganska bra när det pratas jamska men jag hoppas att jag ska förstå ännu mer efter kursen 😀
   Det är spännande att se hur andra klarar av doppet i isvaken men jag har ingen längtan efter att prova själv. Inte ens om det finns en trappstege eller om jag har badat bastu innan 😉 Du är modig som har vågat. Mina isdubbar får hänga kvar på sin krok för jag tänker inte ta några risker 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s