En februarimorgon

Jag lämnade Åre några dagar innan veckan var slut eftersom det kändes som om jag var klar där. Jag hade sett och gjort det jag ville, förutom att åka upp med kabinbanan, och vädret lockade inte heller. Det var skönt att komma hem och kanske var det bra att jag kunde gå på ett möte i bostadsrättsföreningen samma kväll. Det var ett informationsmöte där både ekonomi och det nya bokningssystemet för tvättstuga, uthyrningsrum etc skulle avhandlas och alla skulle få kvittera ut nya ”taggar” som behövs för de bokningsbara rummen.

Medelåldern i vår brf är hög om man ska gå efter hur det såg ut på mötet. Visst fanns många åldrar representerade men mestadels var det äldre personer som satt där och försökte förstå vad som sades. Det var appar hit och taggar dit och ännu fler ord som kan vara svåra att förstå om man aldrig har suttit vid en dator. Många äldre kan det här och hängde med men bakom mig hörde jag viskningar om att man inte alls hängde med och att det var som kinesiska. Om man inte ens förstår vad dessa taggar är för något, hur ska man då förstå resten? Jag vände mig om och försökte mig på en snabb förklaring men jag vet inte om det blev något klarare. Själv blev jag mest förvånad över att så många tydligen använder den gemensamma tvättstugan. Jag trodde att de flesta hade egna tvättmaskiner och så är det nog också. Det verkar som om många använder tvättstugan till att tvätta lakan, handdukar och andra större textilier. Jag har ännu inte ens tänkt tanken att jag ska tvätta någon annanstans än i min egen maskin. Men nu har jag i alla fall fått min lilla plastbricka som ger mig möjlighet om jag ändrar mig.

I dag är det en ljuvlig, solig och lagom kall vinterdag och redan innan det ljusnade bestämde jag mig för att gå ut och följa soluppgången. Men det var knappt att jag hann för oj, vad mycket tidigare det ljusnar nu. Redan kl 08.00 var det så gott som ljust och jag satt i godan ro och glömde nästan bort att hålla koll. Men jag tog snabbt på långkalsingarna under jeansen, tensen och ytterkläderna och sedan var jag och kameran redo. Jag kom faktiskt ner till sjön precis innan solen visade sig över horisonten. Jag funderade på om jag skulle gå ute på isen men jag vill se att det finns skoterspår innan jag vågar. Hellre lite rädd och försiktig än våghalsig och drunknad. Det fanns visserligen skidspår men jag litar inte riktigt på att de visar den verkliga bärigheten.

DSC_0010

Jag vandrade vidare bort mot soluppgången och snart dök solen upp.

DSC_0026DSC_0029DSC_0032DSC_0035DSC_0043

Som ni ser har det kommit lite snö igen men tyvärr har varannandagsvädret gjort att nästan all snö är borta från träden.

DSC_0045DSC_0054DSC_0060

Men lite snö och en del is i buskar och träd hittade jag. Här ser jag en ledsen figur, kanske en sjöhäst, som ligger och vilar med hängande huvud. Det är klart att man inte kan vara glad när man smälter bort.

DSC_0074

Jag vände och gick tillbaka samma väg. Det brukar jag inte göra men eftersom jag gjorde det fick jag se de solbelysta fjällen långt där borta. Inte riktigt lika fint väder där borta men kanske blir det fint i kväll när solen går ner. Lite moln brukar göra solnedgångar ännu vackrare. Kanske tar jag en promenad sent i eftermiddag för att få se om jag får rätt.

DSC_0079

När jag närmade mig slutet på promenaden vandrade tankarna iväg till hur det var i Mjölby förra året vid den här tiden. Jag tror att jag såg de små videkissarna väldigt tidigt då och de tankarna fick mig att hålla utkik här. Och visst finns de där. Jag vet inte hur tidigt de brukar synas här men här är i alla fall bildbevis på att de är på gång redan i början av februari.

DSC_0085

Jag skulle egentligen ha ett pass på katthemmet den här förmiddagen men eftersom jag fick en fråga om jag kunde byta så fick jag njuta av denna härliga morgon i stället. På torsdag morgon får jag återigen mysa med alla de fina katterna och det ska bli kul. Men redan i morgon väntar första kurstillfället då jag ska lära mig jämtska 😀


17 comments

 1. Vilken tur att du kom ut på din tidiga morgonpromenad och fick se denna härliga soluppgång. Bilderna är så vackra. Det låter kul med en kurs i jämtska men jag trodde nästan du kunde det redan.
  Det är inte helt lätt med tekniken faktiskt men förhoppningsvis fick alla rätsida på hur det fungerade. Att tvätta mer skrymmande textilier i tvättstugan kan nog vara ett bra val.

  Kram

  Gilla

  • Ja, uppe är jag alltid den tiden men jag var inte riktigt klar över att det ljusnar så tidigt nu 😉 Och visst var det tur att jag upptäckte det precis i tid. Tack, jag hade fina motiv.
   Det ska bli jättespännande med kursen. Jag förstår det mesta när jag hör jämtska men som den språknörd jag är vill jag gärna ha lite mer koll på både grammatik och olikheter i språket i de olika delarna av Jämtland. Även om jag förstår så är det väldigt sällan jag vågar använda jämtskan och kanske kan det släppa lite efter kursen. Jag vet t ex att om man ska ge något till Britta så säger man ”at´a Britta” men om det gäller Gunnar blir det ”at´n Gunnar”. Men hur det är i neutrum eller utrum (fd reale) har jag ingen aning om. Det finns massor av små kluriga grammatiska lösningar som jag vill lära mig. Jag hoppas att samma ambition finns hos övriga kursdeltagare. Jag kan nog inte låta bli att skriva ett inlägg sedan som kanske inte särskilt många är intresserade av 😉 Möjligtvis orkar du och någon annan med ett språkinlägg. Jag har för mig att du också är språkintresserad 🙂
   Jag hoppas att alla fick den hjälp de behövde för att förstå. Jag tycker att det känns krångligt att ta tvätten till tvättstugan och om jag inte får för mig att tvätta mattor fortsätter jag nog att tvätta i min egen tvättmaskin. Trots att många säger att den gemensamma tvättstugan är väldigt bra.
   Kram

   Gilla

 2. Wow for en soloppgang du byr på i dag! Det er rart det der hvor raskt både sol og månen kommer opp eller forsvinner ned bak horisonten. Herlige lysere tider som kommer, vår og sommer. Det blir bra framover nå. Så flott at dere kan bytte vakter om det ikke passer så bra når man er satt opp. Godt å være hjemme igjen også tenker jeg. Fint med en ferietur, men godt å komme hjem til det vante igjen synes jeg.

  Gilla

  • Tack så mycket! Det har inte varit så många sådana morgnar så det gäller att passa på 😀
   Jag har inget emot mörkret under vintern men nu börjar jag också längta till ljusare och längre dagar. Jag vill gärna ha snö någon månad till men en vårvintersol får gärna lysa över den snön.
   Jag tycker att det flexibla schemat är bra. Man skriver upp sig när man vet att man kan ta ett pass och det är inga problem att byta om man hittar någon som har möjlighet till det.
   Det är precis så som du skriver…borta bra men hemma bäst 🙂

   Gilla

 3. Underbara och såå vackra bilder från din morgon – alldeles i lagom tid för att få se soluppgången!
  Hoppas du får en bra dag även idag … och att språkkursen i jämtska blir lärorik och kul!
  Kram

  Gilla

 4. Åh vilken fantastisk soluppgång!
  Vi ska också byta låssystem så vi ska ha taggar till allt. Medelåldern är rätt hög här så jag tror nog en del är bekymrade. På mötena är det nästan bara äldre människor som kommer. Känns inte som yngre människor är så intresserade. Bor man i bostadsrätt så behöver man visa lite intresse ändå.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag hann ut i tid och kunde gå mot en fin soluppgång 😀
   Det är inte lätt att hänga med i all information om man inte förstår terminologin. Men man kunde få hjälp av mannen som informerade efter mötet. Då stod han bredvid den digitala bokningsskärmen i lokalen och visade. Jag hoppas att de som använder lokalerna förstod bättre då. Jag vet inte hur medelåldern är i området här men förmodligen var det de som är lediga om dagarna som infann sig på mötet. Men det är klart att det vore bra om alla kom. Hur de skulle få plats vet jag inte men det är nog ingen risk, eller chans, att det någonsin blir så 😉
   Kram

   Gilla

 5. Oj ge dig inte ut på isen. Den har ju nyss frysit på storsjön. Även här är det dålig is på sina ställen eftersom inte åar och bäckar har frusit utan rinner ut i sjön. Jag har inte varit ute på någon längre promenad eftersom sista veckan bara varit tandvärk och elände. Jag har känt mig trött och orkeslös efter dålig sömn så idag ska Kinabror och jag på vattengympa. >Hoppas att jag klarar av det.

  Gilla

  • Nej, jag aktar mig för att gå ut på isen innan jag ser skotrar eller helst ännu tyngre fordon där ute 😉 På den del av sjön som är utanför mig har isen legat länge nu och troligtvis är den tillräckligt tjock. Jag har ofta sett hur skridskoburna långfärdsåkare far förbi. Men jag väntar i alla fall.
   Det måste ha varit fruktansvärt jobbigt att ha så ont och det är inte underligt att orken och lusten har hållt sig borta. Men som jag förstår det mår du bättre nu och jag hoppas att tandvärken verkligen är som bortblåst nu. Jag håller tummarna för att det blir ett skönt vattengympapass.

   Gilla

 6. Fantastiska bilder som jag tackar speciellt för. Nu har jag vant mig vid att kunna gå i lågskor hela vintern så nu behöver inte snön komma…haha, låter jag bitter???
  Lova att du lär ut lite jämtska här i bloggen, va kul att du ska gå kurs! Jag är med i en fb-grupp där vi diskuterar finlandssvenska ord och uttryck, mycket givande för mig som är i exil.
  Jag spanade efter videkissar idag i skogen men hittade inga. Kanske får jag vända kosan åt ett annat håll nästa promenad för jag minns ju var jag plockat dem tidigare. Kram

  Gilla

  • Tack så mycket!
   Jag förstår precis hur du känner eftersom jag tänkte likadant i Mjölby. När vintern äntligen kom i februari kändes det som om det kvittade. Men här uppe vill jag ha vinter ett tag till.
   Det är inte svårt att lova och hålla löftet om att skriva om jamska fler gånger 😉 Många är nog inte ett dugg intresserade men det är min blogg och mitt intresse och det är kul om någon annan också kan gilla det. Men jag lovar också att inte bli alltför långrandig 😀 Kul att du har hittat en sådan fb-grupp. Det är bra att hålla igång finskan och kul att utbyta tankar om det 🙂
   Lycka till med att hitta videkissarna. Det finns säkert någonstans hos dig också.
   Kram

   Gilla

  • Vad bra att jag kan dela med mig så att du får njuta 😀 Men nu får jag försöka hitta något annat att fota än soluppgångar. Det borde finnas videkissar nere hos dig. Lite mer vinter har vi haft här uppe så jag skulle bli förvånad om de bara syns här. Lycka till med sökandet 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s