Veckans finaste dag

Eftersom det igår var den enda soliga dag vi får den här veckan ville jag göra så mycket som möjligt av den. Vi åkte tillsammans till kabinbanans basstation men där hoppade ungdomarna på en skidbuss och jag gick för att köpa biljett till färden upp på Åreskutan. Det blev en repris från förra året eftersom jag möttes av skyltar om att kabinbanan var stängd. Den här gången angavs orsaken vara hårda vindar. Det kunde ju inte stämma eftersom vädret var så fint och när jag frågade fick jag veta att det pågick arbete för att säkerställa banan efter föregående dag. Det var bara att konstatera att jag kommer inte upp på fjället och kanske var det sista chansen. Troligtvis monteras kabinbanan ner efter den här säsongen, men det finns en liten chans att den är kvar även nästa år.

Jag fick i stället för fjällutsikt gå direkt till nästa punkt på dagens program. Naturreservatet Tännforsen är en plats jag gärna återkommer till men nu har det gått ett antal år sedan sist. Bilen har inte varit med hit sedan 2014 och utan den är det svårt att ta sig till fallet. Jag googlade att med en bredd på 60 m och en höjd av 38 m är Tännforsen Sveriges största vattenfall. Vårfloden kastar varje sekund flera hundra kubikmeter vatten över fallkanten – en normal vinter är fallet däremot helt fruset. Den sista uppgiften säger ganska mycket. Det får ni se längre ner i bildflödet.

 

Tyvärr lämnade jag solen bakom mig när jag for hit. Dimman omgav mig och naturreservatet men var inte så tät att upplevelsen blev förstörd.

DSC_0001DSC_0010DSC_0049

Jag har inte gått ut på den här utsiktsplatsen sedan jag var barn och alla med tendenser till svindel kan säkert förstå varför. Ni ser visserligen inte hur det ser ut men anar säkert att det är ganska hisnande med den smala klippavsatsen som bara har ett ynkligt staket som skydd. Enligt skyltar är trapporna avstängda pga halkrisk men jag såg inga avspärrningar. Trots mina väldigt bra dubbskor avstod jag mer än gärna upplevelsen att ta mig ner. Jag var faktiskt nästan tacksam för möjligheten att skylla på isen. Jag tänkte även på att jag var helt ensam i området, inte en enda människa syntes någonstans, och då var det läge att vara lite försiktig och inte halka utför någon brant.

DSC_0053

Till vänster i bilden ser ni den utsiktsplats jag avstod att ta mig ut till. Nedanför den, på samma nivå som fotot är taget, byggdes det under många år en fantastisk igloo med flera rum, inredning i is och t o m möjighet att övernatta. Det var en märklig upplevelse att gå in där, se alla inredningsdetaljer och tänka på vilket arbete som hade lagts ner. Jag vet inte när eller varför den slutade byggas men det kan vara en kombination av klimatförändring och kanske för mycket arbete med för liten lönsamhet. Jag hittade en artikel som berättar att 2013 var igloon rekordstor, 350 kvm, och den byggdes av Bertil Danielsson för 14:e året. Det finns en naturlig isgrotta under vattenfallet som det är omöjligt att nå sommartid. Men med ett fruset fall blev det möjligt att bygga denna stora igloo. Trist att det numera inte finns möjlighet att bjuda turister på detta.

 

DSC_0081DSC_0083DSC_0057

Det finns mer än bara fallande vatten, snö och is runt omkring forsen. Tydligen är det gynnsamma förhållanden för en del annat i vår natur. Jag är inte helt säker på att mitt foto visar en hårig skrovellav men det var det enda som något så när liknade bilden på skylten.

 

Det här är troligtvis något helt annat men jag vet inte vad

DSC_0080

 

Den här bänken har alltid, så länge jag kan minnas, funnits här. Men jag misstänker att det inte är samma bänk och jag minns att förr fanns det ingen skylt. ”Kyssarnas bänk” var inristat i själva bänken.

DSC_0068DSC_0060DSC_0090DSC_0091

Trots att fallet inte längre visar upp sig i samma storslagna vinterdräkt är det ändå värt en tripp dit. Även sommartid är det en pampig syn och då är det naturligtvis mycket lättare att ta sig runt i området. Från Åre tog det ca 25 minuter på delvis isiga vägar.

På väg tillbaka till Åre skingrades åter dimman och jag stannade till på en p-plats för att föreviga Åreskutan från andra hållet. Jag tänkte att min son och hans vän säkert hade en helt underbar dag i backarna och det fick jag bekräftat senare.

DSC_0143

Efter lunch och ett samtal med min ena dotter kände jag att jag ville ut i finvädret. Jag skrev i början att det var en repris från förra året och följande bilder är nästan identiska med hur det inlägget såg ut. Tar man sig inte upp med kabinbanan så återstår Bergbanan. Den har sin slutstation väldigt mycket längre ner än kabinbanan men det är ändå en möjlighet att komma en bit upp. Den ingår i liftsystemet och även vi få, som inte har skidor eller snowboard med oss, får föja med på en tur utan kostnad.

DSC_0001

Man kommer ut mitt i skidsystemet och uppåt ser det delvis ut så här (fler nerfarter och liftar finns utanför bilden).

DSC_0006

Bakom Fjällgården fortsätter backarna ner mot dalen.

DSC_0009

Utan skidor kan man välja mellan att promenera ner längs en väg eller att ta Bergbanan ner igen. Jag ville promenera i det sköna vädret och började trava nerför. Jag mötte en av de två vagnarna som drivs på ett intressant och smart sätt. Sonens kompis googlade och läste upp hur det går till men det var alldeles för tekniskt för att jag ska komma ihåg detaljerna. Jag minns i alla fall att vagnarna är motvikter till varandra genom en lina och att förarna egentligen inte alls är förare utan konduktörer som ger klartecken när det automatiska systemet kan sättas igång. Kabinbanan drivs tydligen på ett liknande sätt.

DSC_0017DSC_0019

Jag kom så småningom ner till Hotell Tott, som har en lång historia och numera är utbyggd med väldigt mycket fulare delar än det ursprungliga. Men det är bara en gissning att den ljusa delen visar hur det en gång såg ut. Förmodligen har även den delen renoverats och gjorts modernare under åren.

DSC_0035

Jag kämpade lite med den förnuftiga sidan av mig själv och förnuftet förlorade. Jag ville inte bara gå den kortaste vägen tillbaka till lägenheten utan valde att svänga in till Tottens by och följa vägen åt ”fel” håll. Jag kan redan nu säga att det var lite dumt men det var ändå värt det.

DSC_0038

När vägen senare gjorde en sväng tillbaka fick jag ännu en gång Åreskutan i sikte. Och minsann, där borta syns även kabinbanans ändstation till höger. Jag trodde inte att den skulle vara synlig från lägre nivåer men där är den. Det upptäckte jag inte förrän jag kom hem och beskar bilden. Det jag egentligen försökte fota var skärmflygaren längre in mot mitten av bilden. Som ni ser är himlen fortfarande blå men solens strålar hindras av något.

DSC_0053DSC_0055

Om ni tittar lite extra ser ni min röda markering på ett av husen. Där har jag min andelsvecka och där har vi haft många roliga vistelser.

InkedDSC_0040_LIDet här blev ett långt och omfattande inlägg och orsaken är naturligtvis vädret. Det är klart att jag vill uppleva så mycket som möjligt när dagen är så här skön. Efterverkningarna kan jag stå ut med. I dag blir det inte mycket aktivitet men ute både snöar och blåser det så det gör inte så mycket. En liten kort promenad kanske jag ska försöka mig på men det här blir nog sista rapporteringen härifrån. Jag åker hem redan i morgon och det gör även ungdomarna.

 

 

 


18 comments

 1. Vilka fantastiska bilder från ett mycket vackert område! Jag kan mer än väl förstå att du tog det säkra före det osäkra och inte begav dig ner för trapporna. Dumdristig får man verkligen inte lov att vara. Skönt att det blev en dag med fint väder i alla fall men nog hade det varit härligare med sol och gnistrande snö.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Ja, det är vackert där men den allra finaste utsiktsplatsen vågade jag inte chansa på att ta mig till. Bara höjden är läskig och isen gjorde det inte mer lockande.
   Jag blev glad när jag såg att det skulle bli en solig dag men det var ju synd att dimman låg över Tännforsen. Det var ändå en skön dag och inte bara jag, utan även sonen och kompisen, var väldigt nöjda med den fina dagen 😀
   Kram

   Gilla

 2. Vilka härliga bilder och imponerande vattenfall! Det där med igloo lät ju häftigt. Jag har varit på Jukkasjärvi ishotell och sovit en natt. Det var en fantastisk skapelse men det var inget vidare att sova där. Man ska ligga på rygg med dragkedjan på sovsäcken ända upp i ansiktet men så kan inte jag ligga, jag låg på sidan så jag frös hela natten.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag har alltid tyckt om att komma dit men den allra roligaste upplevelsen var att gå in i den stora igloon och gå från rum till rum och förundras. Synd att det inte verkar bli fler sådana. Att ligga och frysa i ishotellet låter inget vidare. Jag skulle vara nöjd med att bara stanna till där en stund dagtid 😉
   Kram

   Gilla

  • Ojdå, stackars dig som inte fick någon kyss. Men jag tror att du hade blivit lite rädd om kyssen bara hade kommit farande på något sätt 😉 Jag har inte ens försökt, och ändå har jag gått förbi där med min man ett antal gånger 😀
   Vattenfallet är jättehäftigt.

   Gilla

 3. Lite tråkigt att kabinbanan var stängd, men du fick en riktigt härlig dag ändå! Tännforsen är mäktig … minns att vi stod där vid utsiktsplatsen … och hur rädd jag var!
  En lång promenad blev det och massor med fina bilder … dessutom ett riktigt härligt väder!
  Ha det fortsatt gott de dagar som återstår av din vecka där!
  Kram

  Gilla

  • Det var trist att den inte var igång för det var säkert väldigt fin sikt där uppe. Det finns andra fjäll jag kan ta mig upp på i sommar men det var ändå synd.
   Du var modig som vågade dig ut till den läskiga utsiktsplatsen. Som vuxen stannade jag alltid på en säkrare plats och fotade de som gick ut. Tur att min man inte var rädd för jag hade inte låtit ungarna gå ut ensamma.
   Ja, det blev en lång och fin promenad och jag är glad att jag gick hela rundan. Igår var det inget lockande väder så ryggen fick vila men idag tänker jag försöka gå en runda innan jag åker hem. Det ska bli skönt att komma hem igen nu.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. wow for en imponerende foss! Jeg koser meg når jeg får være med deg rundt på tur. Håper du har et trivelig opphold hele uka.

  Gilla

 5. Tennforsen är vackert sommar som vinter men det är rätt länge sedan jag var dit nu. Vi var på skolresa till Åre och då åkte vi upp på fjället i något som liknade stora konservburkar där man stod upp, två i varje. Tennforsen har jag bara varit till sommartid. Så roligt att ni fick en solig dag i alla fall. Här har det inte varit en solglimt på hela veckan men nu snöar det för fullt och jag har skottat lite grann men orkade inte mycket. Jag är glad att Kinabror kommer hem på söndag så jag inte behöver bry mig så mycket. Efter tandutdragningen är jag lite matt fortfarande och orkar inte så mycket.

  Gilla

  • Ja, det är fint att gå omkring och titta på vattnet som forsar. Du kanske inte har varit där sedan de gjorde en liten vandringsslinga. Förr var det bara en gångstig ner till forsen och inte så mycket mer. De där konservburkarna du skriver om har jag också åkt i. Jag och min storasyster åkte tillsammans och hon höll dessutom sin hund i famnen. Vi var barn och tog inte så stor plats men jag minns att det var trångt och lite läskigt. En sådan korg står uppställd utanför kabinbanans basstation och det är nog många som minns hur det var när de ser den 😀
   Jag är också glad för att du snart får hjälp med snöskottning och annat tungt arbete. Jag hoppas att det ordnar sig med tandvärk och ork men det är ändå skönt med hjälp och sällskap.

   Gilla

 6. Tackar så hjärtligt för alla fina bilder och uppdatering om vad du har för dig. Vattenfall och höjder är sååååå fantastiskt. Dit måste vi åka. Även solen tittade fram, den är man ju inte bortskämd med precis. Hoppas resan hem går bra och att du inte tagit ut dig helt.

  Kram

  Gilla

  • Tack själv för all uppskattning. Synd att du inte kunde uppleva det på plats men Tännforsen finns kvar när du får möjlighet att komma. Det är fint där även sommartid.
   Resan gick bra och det är skönt att vara hemma. Jag trivs ju, som du vet, väldigt bra här 😀
   Kram

   Gilla

 7. Underbara dramatiska foton som jag gärna väljer att titta på så här på bildskärmen! För underlaget såg inte kul ut…
  Jag hoppas ni hade en trevlig vistelse, För mig blev det ju nu så att jag även i framtiden avstår en del, framför allt resor, till förmån för mina djur. Bara gårdagens tre timmar i bil har satt sina spår, nackspärr och värk i ryggslutet, då är det inte ett dugg angenämt att ge sig ut och resa,. Men framför allt handlar det nog om min egen trivsel, jag får fortsätta resa genom böckernas och filmernas värld, och det känns faktiskt helt okej. Och mysproppen är ljuvlig även om hjärtat värker , nu ska vi bara få en tillvaro med trevliga dagliga rutiner och små upplevelser. Tack för alla dina uppmuntrande medkännande kommentarer, de värmer!
  Kramen

  Gilla

  • Haha, nej underlaget ner till utsiktsplatsen lockade inte till besök där 😀 Men i övrigt var det lite bättre. Jag var ändå glad för mina dubbade skor.
   Det var kul och mysigt att vara där och jag hade sällskap delar av tiden. Men när ungdomarna åkte hem kändes det inte som om jag hade något mer jag ville göra i Åre. Det var skönt att komma hem. Jag förstår dig mycket väl för det är inget roligt att plåga sig när man har svårt med resor. Jag kan också få besvär men inte lika illa som det blir för dig. Jag får ont mest i rumpan, höger ben och ländryggen men det brukar bli bättre när jag får röra på mig. Men än så länge är jag lite för envis för att stanna hemma och när jag ibland får hjälp att köra, då vill jag gärna komma iväg i alla fall. Men jag kan tänka mig att jag blir mer och mer hemmakär jag också med tiden.
   Ha det riktigt fint och mysigt med nya fina vännen och katterna. Det tar inte bort smärta och saknad men kan ändå göra att det känns lite lättare.
   Kram ❤

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s