På väg till Åre

Så var det då äntligen dags för den årliga veckan i Åre och jag packade in mina saker i bilen. Strax före 13.00 gav jag mig iväg. Resan tar ca 1 timme och 20 minuter och incheckning kan ske tidigast 16.00. Men jag hade bestämt med en vän i Järpen att jag skulle stanna till hos henne på vägen. I augusti 2018, då jag fortfarande bodde i Mjölby, gjorde jag och min svägerska en liten tripp till Östersund och när min svägerska åkte hem stannade jag kvar några dagar till. Jag besökte vänner på olika platser i Jämtland och bl a besökte jag denna väninna. Hon arbetade på Arvemuseet i Arvesund och jag fick en spännande och intressant guidad tur genom alla avdelningar där.

Sedan dess har denna driftiga och kompetenta kvinna bestämt sig för att starta något eget och sagt upp sig. Hon funderade på vad som finns och inte finns i Järpen och kom fram till att det behövdes en klädesaffär. Då fick det bli en sådan och i höstas öppnade hon klädboden. Jag är väldigt imponerad. Jättekul att komma dit och se hennes sortiment som består av både finkläder, bruks- och arbetskläder, barnkläder och dessutom smycken som hon säljer för vänners räkning.  Även sytillbehör och en del annat får plats. Jag har inga betänkligheter vad gäller hennes förmåga för hon har både vana och kunskap av både den administrativa sidan och försäljning. Just den här branchen är ny för henne men hon frågar vänner och kunder vad de vill ha och gör sina beställningar utifrån det. Det här måste bara bli lyckat.

DSC_0004

Bara ca 50 m från Klädboden ligger det hus där mina morföräldrar bodde och drev pensionat och skomakeri. Min mamma är uppvuxen i det huset och jag har själv många minnen därifrån. Det är lite underligt att jag har så många minnen eftersom jag tror att jag var i sjuårsåldern när min mormor dog och morfar sålde huset. Men oj, vad spännande det var att komma dit. De hade i stort sett avvecklat pensionatet och det fanns många rum för oss barn att upptäcka. Jag tittade beundrande på när min underbart snälla mormor gav sig själv insulinsprutor i sina amputerade ben, deras snälla berner sennen hund Pontus skrämde mig rejält innan jag upptäckte att han inte var ett dugg farlig, men allra mest spännande var nog ändå morfar. Han var ofta nere i källarplanet där han hade sitt skomakeri och vi smög ner och smygtittade på honom. Lite rädda var vi för att han skulle upptäcka oss för vi hade en väldig respekt för honom. I vuxen ålder inser jag att hans skämt och humor kunde verka lite skrämmande men han var egentligen lika snäll som hunden.

InkedDSC_0002_LI

Jag sa hejdå till min väninna och for iväg den sista biten till Åre. Det hade börjat snöa och det blev snabbt en hel del snö på vägen. Det var skönt att hinna fram innan det blev svårkört. Nu sitter jag här igen och det känns bra. Men jag ska ändå gå och prata med de som eventuellt kan hjälpa mig med en försäljning av min andel. Men det får vänta till efter helgen. I morgon får jag sällskap och det ska bli jättekul.

Till sist en länk till en låt av rapparen Aran Wehby, som är medlem i fb-gruppen ”försäkringskassanupproret”. Han har tagit del av många öden och har igår släppt denna låt om vad som händer. Nicole Rodriguez heter sångerskan som också är med.

https://images.app.goo.gl/KYiFJJT1j8pL2X9t5


10 comments

 1. Kul att läsa om dina minnen från när du var där hos mormor och morfar … och hoppas det går bra för din väninna med hennes affär!
  Kollade vädret i Åre och det ser väl inte så roligt ut under veckan, men du får det säkert trevligt ändå!
  Njut av snön och sällskapet!
  Kram

  Gilla

  • Roligt att du tycker så. Jag är glad att jag var tillräckligt gammal för att ha minnen av dem 🙂 Jag tycker att min väninna har ett bra, varierat sortiment och hon håller priser jämförbara med större affärer. Det borde gå bra och jag hoppas verkligen att det gör det.
   Vädret i dag är inte särskilt kul. Det regnar och jag väntar lite med att gå ut tills jag ser om det kan bli bättre. Någon liten promenad måste det i alla fall bli…men det blir nog utan kamera 😉 Men redan i morgon ser det ut att komma snö och det ska fortsätta hela veckan 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Det blev verkligen en resa i minnenas arkiv för dig och så roligt att du delade med dig av dem. Hoppas att det går bra med din väninnas butik. Vill vi ha butiker på mindre orter så måste vi handla i dem.
  Hoppas att du får en riktigt bra vecka i Åre.

  Kram

  Gilla

  • Ja, det var roligt att återuppväcka minnena 🙂 Jag var lite osäker på om det var rätt hus för det ser inte riktigt likadant ut. Från att ha varit pensionat är det nu ett hus med flera lägenheter. Jag hoppas och tror att butiken ska gå bra. Hon har verkligen tänkt till och är lyhörd för kundernas önskemål. Priserna är inte högre än någon annanstans och det är nog klokt:
   Veckan börjar med regn men resten av dagarna ser det ut som om vi ska få mycket snö 😀
   Kram

   Gilla

 3. Synd att jag inte kunde vara med, men jag hoppas du får härliga dagar med din son och en kompis till honom, om jag minns rätt.
  Vilken driftig väninna! Hoppas det går bra! Och spännande att läsa om din mormor oxh morfar.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är synd att ingen av er som var intresserade kunde komma loss. Det hade varit kul att träffas. Men jag får i alla fall trevligt sällskap och om det bara slutar regna blir det nog en väldigt bra vistelse 😀
   Min väninna är jättemodig och jag hoppas verkligen att hennes butik ska gå bra. Samtidigt som hon är där kan hon sitta på kontoret och handarbeta och det är lite av hennes dröm. Det måste bli bra helt enkelt.
   Jag är glad att jag hann få minnen av mina morföräldrar. Och det är kul att de minnena känns så roliga och spännande 😀
   Kram

   Gilla

 4. Den andra bilden är alltså din mormors och morfars hus? Det enda jag fastnar för där är att det ser ut att vara en balkongdörr ut i tomma intet. Man kan få mardrömmar för mindre…
  För övrigt hoppas ajg att din vistelse i Åre blir fin. Och snörik!

  Gilla

  • Ja, det är där mina morföräldrar bodde. Jag reagerade på samma sak men kan inte minnas att det fanns någon sådan dörr när jag var barn. Men huset ser inte riktigt likadant ut sedan det gjordes om till flerfamiljshus.
   Det känns fint att vara här igen men jag hoppas att jag ska kunna sälja min andel. Igår regnade det men idag håller sig temperaturen precis under noll och några flingor har fallit.

   Gilla

 5. Åhhhh vad härligt! Jag skulle så gärna velat vara där med dig. Jag hoppas att du får en fantastik vecka och även om det blir busväder så finns det så mycket annat att njuta av. Är så mysigt när du skriver om dina minnen, det väcker allt en massa tankar och minnen för mig också. Imponerad om din vän som öppnar klädbutik. Jag har alltid en massa tankar och idéer men det kommer ju aldrig längre så jag blir så glad över att andra tar tag i sina drömmar.
  Ha det underbart!
  Kramar

  Gilla

  • Jag såg fram mot att få ha dig och Eddie här men det är inte mycket man kan göra när sådant man inte bestämmer över händer. Det känns bra att vara här och jag är ju inte helt utan sällskap, även om ungdomarna (om man kan kalla dem det när de har passerat 30) är ute i backarna en hel del.
   Kul att du gärna tar del av mina minnen. Jag tycker också om att läsa när andra delar med sig om vad de har upplevt tidigare.
   Visst är det modigt av henne att starta något hon inte har erfarenhet av och jag önskar verkligen att det ska bli tillräckligt lönsamt. För min del räcker det med att ha varit gift med en man som ett tag var egen företagare. Massor av slit och dålig lönsamhet avskräckte mig och jag tyckte att det var väldigt mycket bättre när han hade en anställning. Kanske är det därför jag blir väldigt imponerad när någon har modet att köra igång något eget 😀
   Tack, jag ska göra mitt bästa 🙂
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s