Imponerad

Ja, jag är jätteimponerad av ”min” jurist. Han mailade ett överklagande som bestod av 15 sidor text och jag blev  både arg och glad när jag läste den. Det finns inget tvivel om att FK bryter mot lagen. Det hade jag misstankar om redan tidigare men ju mer jag läste desto mer tydligt blev det att det faktiskt är så. När jag senare pratade med juristen frågade jag om jag har rätt och han tvekade inte en sekund innan han svarade ”ja, de bryter mot lagen”. På min fråga om det någonsin blir några konsekvenser av det fick jag ett nej till svar. Det finns inget intresse från politiker att göra något åt det.

Jag har mått väldigt dåligt under perioder sedan det här började för min del. Det vet ni redan och ni vet också att det var för att må bättre som jag tog beslutet att inte vara inskriven på AF och låtsas söka jobb för att behålla min SGI (sjukdomsgrundande inkomst, ligger till grund för framtida nivåer av sjukpenning.) Min äldsta dotter satte fingret på hur jag känner när hon frågade om det känns som att bli utsatt för ett övergrepp. När hon sa det kändes det så självklart att det är precis så jag känner. Jag är stark och klarar mycket och jag har inte riktigt förstått varför jag har påverkats så mycket av det här. Men det är orättvist och helt klart ett övergrepp.

Juristen har skrivit överklagandet i jag-form och i mitt namn men har skickat med information om att han företräder mig. Jag skrev ut, skrev under och skickade bunten med papper till FK för vidarebefordran till förvaltningsrätten. Texten innehåller lagtexter, domar på liknande ärenden, argumentation gällande FK:s sätt att tolka lagar och använda svepande beskrivningar där de har en bevisskyldighet, bristen på utredning trots att de använder ordet utredning i sina beslut, att de rabblar upp allt som läkare angett som skäl och även mina egna upplysningar men sedan avfärdar allt med:

”Försäkringskassan bedömer utifrån det medicinska underlaget att du inte har sådana omfattande besvär att de medför minst en fjärdedels nedsatt arbetsförmåga pga sjukdom i förhållande till sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.”

Den formuleringen är en standardtext som mängder av medlemmar i fb-gruppen ”försäkringskassanupproret” vittnar om.

Juristen har med hjälp av lagtext pekat på att ett arbete som kräver anpassning inte kan anses vara normalt förekommande på arbetsmarknaden. Det finns ingen tvekan om att lagen säger så och enda undantaget är om jag faktiskt skulle bli erbjuden ett sådant anpassat arbete. Det får inte förmodas finnas tillgängligt.

Ja, ni förstår nog att det här pyser över hos mig ibland och då får ni stå ut med att jag ondgör mig över min och alla andra drabbades situation. Men jag ska inte ta fler exempel här utan nu har en lång väntan börjat för att få ett utslag i förvaltningsrätten. Eftersom jag sjukskrev mig direkt igen efter beslutet har det blivit två ärenden med samma utgång. Jag har precis fått avslaget på min andra begäran om omprövning och skickat det vidare till juristen. Förhoppningsvis kan jag få ersättning för de fem månader som de båda överklagandena omfattar. Juristen föreslog att jag under tiden ska höra med min läkare om han anser att det finns skäl att begära sjukersättning i stället (tidigare hette det sjukpension). Det är en process som juristen i så fall också kan hjälpa till med. Det tar aldrig slut men om det finns hopp måste man ju försöka.

Mina glasögonbågar har trilskats ett tag och efter att ha använt superlim för att limma fast ett av glasen vid bågarna flera gånger är mina glasögon både rispade (var tvungen att skrapa bort limmet) och sneda och jag vill inte hela tiden vara orolig för att tappa ett glas. Första gången lämnade jag in glasögonen och fick det åtgärdat men när det hände igen och jag befann mig på Island, var jag tvungen att fixa det själv. Det blev ok men inte helt bra. När det hände igen för någon vecka sedan bokade jag en tid hos optikern och tänkte att även om den utgiften inte känns välkommen nu så är den nästan ett måste. Nu är nya bågar beställda och på köpet får jag läsglasögon. Jag hade tänkt spara in lite på kostnaden genom att bara beställa progressiva men, så klart, ingick just det den här gången. Det hade varit bättre om de bågar jag behöver hade varit rabatterade. Det största kravet på de nya bågarna var att de ska sitta fast runt hela glaset. Med hjälp av en hjälpsam tjej i butiken föll valet på några ganska diskreta men ändå inte helt osynliggörande bågar. Jag hoppas kunna använda dem under lång tid för synen har inte förändrats mycket och gör förhoppningsvis inte det framöver heller.

20200122_100642

Som vanligt parkerade jag vid Badhusparken och där ligger Thomée och väntar på sommar.

DSC_0038

Snart är det dags för Åreveckan och på lördag tar jag bilen dit. Jag får sällskap en stor del av tiden av min son och en kompis till honom och det är jag väldigt glad för.


15 comments

  • Jag tror att många skulle bli överraskade av att råka ut för samma sak. Vi har stor tilltro till våra myndigheter i det här landet.
   Tack, jag hoppas men vågar inte riktigt tro på att vinna.
   Thomée betyder mycket för både stadsbilden och de flesta Östersundare. Även om den inte längre är en ångbåt så är den ett väldigt populärt inslag 😀

   Gillad av 1 person

   • Jag förstår att dom motoriserade Thomée, driftkostnaden för ett ångfartyg är höga och jag tror inte marknaden i Östersundstrakten är tillräckligt stor för att betala för detta. I Stockholm har vi en handfull äkta ångfartyg kvar, men marknaden är ju lite större. Ett ångfartyg kräver större bemanning, dessutom längre förberedelsetid då man måste ”elda på det”. I ett fartyg med motor startar man det precis som en bil, ingen förberedelse krävs, skönt att fartyget i alla fall finns kvar.

    Gillad av 1 person

 1. Bra val av glasögonbågar, tycker jag.
  Thomée har tydligen utsatts för skadegörelse just imorse… Mer vet jag inte. Artikeln är låst.
  Din kamp mot försäkringskassan är jag imponerad av. Att du orkar… Vet inte om jag hade gjort det.

  Gilla

  • Tack! Det är svårt att hitta det som man gillar mest bland alla bågar men jag känner mig nöjd 😀
   Ja, jag undrade vad som hänt när jag såg klottret men i all frustration när jag skrev om FK glömde jag nämna det.
   Det har varit jobbigt att kämpa och jag är själv förvånad över hur jobbigt det faktiskt har varit. Nu känns det mycket bättre när allt är överlämnat till jurist och det var ett bra beslut att inte ha med AF att göra. Det ekonomiska får jag lösa på annat sätt och det går, men det blir lite snålare. Jag försöker tänka att jag är ganska lyckligt lottad som inte är helt beroende av att få sjukpenningen. Men jag ska göra ett nytt försök att sälja min andel i Åre. Men det gick inte bra förra gången så jag har inga förväntningar.

   Gilla

 2. Jag förstår mer än väl att det pyser över hos dig och jag tycker att det är en bra jämförelse med ett övergrepp. Du har anlitat en skicklig jurist och jag hoppas det går vägen. FK är faktiskt skyldiga att följa gällande lagstiftning och kan inte göra som de vill, även om det blir enklast och billigast. Nu håller jag en tumme hårt!

  Vilka snygga bågar du valde!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, du har ju erfarenhet och konstaterade säkert också att det var rena lagbrott från FK:s sida. Det pratas väldigt mycket om välfärden nu men det hörs inte mycket om FK. Jag vet att IF Metall i Skåne, Halland och Blekinge har skrivit ett öppet brev till socialdemokratiska riksdagsgruppen och där tar de upp mycket av det här och vad deras medlemmar är med om. Kanske tar det skruv så småningom för det kan inte tigas ihjäl i alla evighet. Att FK är skyldig att följa lagarna verkar ingen ta på allvar och jag blir skrämd av den rättsosäkerhet som råder. Man kan ju undra hur det är inom andra områden i vårt så kallade trygga land. Tack för tummen 🙂 Det dröjer innan det blir ett avslut men jag hoppas att det blir bra.
   Tack! Jag känner mig riktigt nöjd med de bågarna 😀
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Jag är imponerad av er båda, både dig och juristen. Det här måste väl gå din väg, jag har svårt att förstå hur de, FK, ska kunna ge avslag. Det är skamligt hur Försäkringskassans arbete har utvecklats. Lycka till! säger jag och känner mig glad å dina vägnar.

  Glasögonbågar, ja de är viktiga, man ska trivas med dem under lång tid. Snygga de du valde.

  Gilla

  • Tack Mia! Uppmuntran är alltid välkommet och jag hoppas att FK får en knäpp på näsan i det här ärendet så småningom, men det kommer att ta tid innan det är klart. Jag har inte mycket tillit kvar till FK och jag vet att även förvaltningsrätten ofta går på FK:s linje. Det är därför det är så viktigt att ta hjälp av en jurist som vet precis vad man ska skriva och trycka på för att få rätt. Man kan ändå inte vara helt säker och hur ska de som inte kan skrapa ihop pengar till juristhjälp klara det? Man kan ju tycka att förvaltningsrätten borde se att FK inte följer lagen även utan att det hänvisas till domar och lagtexter i överklaganden. Men jag känner mig också glad och hoppfull även om jag inte vågar tro för mycket på vinst.
   Det är svårt att hitta rätt bågar bland alla mängder som finns men jag tror att jag kommer att trivas med de här 😀

   Gillad av 1 person

 4. Jag förstår din ilska och känsla av att vara utsatt för ett övergrepp. Så bra att du har en jurist som hjälper dig. Jag kan tänka mig att man känner sig liten när man strider mot en myndighet. Det är så fult av dom, att ge sig på sjuka människor. Så många som inte orkar strida. Jag hejar på dig!!!
  Jättefina bågar! Jag ser att det är Specsavers och jag har varit jättenöjd med dom.
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är en ilska uppblandad med vanmakt och sorg över att ha blivit fråntagen mina mänskliga rättigheter. Det är också en stor frustration och ännu större ilska över hur mängder med sjuka personer, ofta mycket mer sjuka än jag, råkar ut för precis samma sak och en stor del av dem har inte samma ekonomiska trygghet. Jag läser om hur medelålders personer tvingas flytta hem till föräldrar eller sina barn…i bästa fall. Det finns en hel del som inte ens har den möjligheten och när hyran inte betalas blir man vräkt. Jag klarar mig men det gör inte alla. Tack för hejandet, det är alltid skönt att känna att man får stöd 😀
   Ja, jag tror att jag kommer att trivas med de bågarna. Jag älskar blått men vågar aldrig köpa blå bågar. Här är det i alla fall någon liten skiftning i blått 😀
   Kram

   Gilla

 5. Jag säger bara ett. Glad är jag att jag för länge sedan slutat jobba på försäkringskassan. Jag skulle aldrig klarat av det och sitta och neka folk sina pengar. Glasögon skulle jag behöva för jag har inte provat nya på 15 år och nu behöver jag läsglasögon också men eftersom jag har jättedyr tandläkarbehandling att göra så får jag låta bli så länge.

  Gilla

  • Jag tror inte att du hade gått med på att behandla folk så illa och jag är också glad att du slipper utsättas för det 🙂
   Glasögon borde subventioneras på något sätt så att det inte ska bero på plånboken om man ha råd. Det blev ett djupt hack i min ekonomi också men jag klarar det i alla fall.

   Gilla

 6. Vilket enormt arbete han verkar ha lagt ner, din jurist. Imponerande! Förstår mer än väl din frustration över bemötandet på FK … och ja, nu kan jag bara hålla tummarna och hoppas att det går din väg!
  Snygga bågar … bra val!
  Ha nu en fin kommande vecka i Åre!
  Kram

  Gilla

  • Om inte förvaltningsrätten dömer till min fördel, då är det något väldigt skumt som händer i Sverige. Eller rättare sagt, ännu mer skumt. Nu är det bara att vänta och hoppas.
   Tack för tummarna 🙂
   Jag tror att jag kommer att trivas i de bågarna. Lite ovant är det med lite kraftigare bågar men det vänjer jag mig säkert vid.
   Tack! Det ska snöa mycket så där är det nog i alla fall riktigt vinterfint 😀
   Kram

   Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s