Bra PR-strategi

Jag har sett ordet ”Östersundspulsen” vid några tillfällen men då förstod jag inte riktigt vad det står för. Det är faktiskt tack vare Katthemmet som jag nu vet mer om vad som försiggår i min stad. När jag först började fundera på att anmäla mig som volontär ville jag först höra med min läkare om det är lämpligt, eftersom jag direkt efter transplantationen blev tillsagd att hålla mig borta från kattlådor. Innan jag kunde få besked kom jag på ett annat sätt att stödja Djurskyddet och framför allt katthemmet här. Dels blev jag medlem och betalar en årsavgift och dels har jag gått med på att få diverse marknadsundersökningar mailade till mig och för varje enkät jag besvarar får jag och den valda föreningen (katthemmet) en liten summa var. Det är inte särskilt kul men det var i alla fall något jag kunde göra.  Igår dök det upp en undersökning som handlade om hur Östersund marknadsförs och där fick jag information om Östersundspulsen. Det var fösta gången som mitt intresse väcktes av en av alla marknadsundersökningar.

Så här står det på Östersundspulsens hemsida:

Östersundspulsen är namnet på den varumärkesplattform som har tagits fram för Östersund. En plattform som alla är välkomna att använda för att sprida bilden av vår stad. Hoppas att du hittar sätt att använda Östersundspulsen som kompletterar det budskap du vill nå ut med!

Här på webbplatsen finns vägledning och inspiration när du vill kommunicera vår stad till omvärlden i form av texter, bilder, filmer och grafiskt material.

Välkommen att bidra till bilden av Östersund!

En jättebra idé tycker jag. Vi jämtlänningar är stolta över vår hembygd, det har ni nog märkt. Varför då inte förse alla med ett antal fina bilder och filmer och låta privatpersoner, föreningar, företag och alla andra intresserade använda dem så mycket de vill i alla möjliga sammanhang. Helt gratis PR.

Mina egna bilder är väldigt amatörmässiga jämfört med många av de som finns tillgängliga på den här varumärkesplattformen. Men på min blogg vill jag ändå hellre använda mina bilder för att visa upp mitt landskap och min stad. Sedan jag flyttade hit har jag förevigat en del solupp- och nedgångar och vackra väderfenomen men det jag allra helst skulle vilja få chansen att se, min drömbild, det är något som liknar bilden här nedan. Fotografen, Göran Strand, är en stor favorit hos mig sedan jag fick en underbar bok med massor av fantastiska bilder, oftast med norrsken, av mina närmaste grannar innan jag flyttade från Optand.

 

© Fotograf Göran Strand

Tänk att få stå där uppe på toppen av Gustavsbergsbacken och se detta fantastiska skådespel över Östersund. Den här bilden använder jag gärna för att visa upp det bästa härifrån men naturligtvis vore det en större lycka om jag själv fick chansen att se och fota något liknande. Jag har sett ett antal norrsken tidigare men på den tiden var fotointresset inte väckt. Vi bara njöt utan att tänka på att det skulle bli fina bilder.

Det var en fantastisk dag igår och många passade på att vara ute i det vackra vädret. Solen sken, temperaturen låg runt nollan och det var vindstilla. För första gången sedan de sista varma dagarna i höstas, träffade jag mina grannar som stod samlade vid en grannes uteplats, och jag fick en liten pratstund med dem. Jag fick en fråga som jag log lite inombords åt. Min närmaste balkonggranne frågade ”men du, dricker du kaffe –  du som är vegan?”. Jag lyckades låta bli att skratta och bekräftade att jag dricker kaffe men inte med vanlig mjölk. Jag fick en inbjudan att någon dag, för just då skulle de iväg och göra något annat, komma in till dem och fika. Men jag får ta med min egen havredryck. Kul och visst skulle jag gärna göra det. Men jag tycker att det känns lite jobbigt att bara ringa på och säga att nu är jag här. Det får nog bli någon gång när vi sitter på varsin balkong eller när vi träffas ute igen.

Jag vandrade iväg i det sköna vädret och njöt lite extra av att solen faktiskt värmde lite. Här ser ni att det inte är mycket snö att skryta med på vissa platser…

DSC_0002

…men på många av gångvägarna ser det ut så här. Stor variation med andra ord.

DSC_0021

Om någon av er känner starkt för en viss förening och vill ge stöd utan att det kostar för mycket, kan jag rekommendera att via Sponsorhuset (det här är inte sponsrat) dels ta emot och besvara marknadsundersökningar och dels få rabatter som ger pengar till den valda föreningen genom att handla på nätet. Väldigt många butiker är anslutna till den här tjänsten och jag har installerat en liten app som frågar mig om jag vill dela rabatten med katthemmet varje gång jag handlar från en ansluten butik. Enkäterna kan man strunta i om man vill.


20 comments

 1. Vilken fantastisk vy med norrskenet. Jag säger det samma, tänk att få stå där själv och ta en sådan bild!
  Vilket bra sätt att stödja en organisation om man inte kan vara aktiv på annat sätt.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag skulle säkert inte lyckas få till en lika fin bild men det vore fantastiskt att få försöka 😀
   Varje gång jag är inne på vissa butikers sidor ploppar det upp en ruta med frågan om jag vill att djurskyddet/katthemmet ska få ta del av den rabatt jag får. Bland butikerna finns apotek, matsmart och många olika kläd- eller byggbutiker. Det mesta faktiskt. Jag handlar inte fler varor eller oftare än jag behöver så det blir inte många kronor, men många bäckar små… 😀 Även jag får del av rabatten och den kan jag välja att behålla eller ge till katthemmet.
   Kram

   Gilla

 2. Förstår att du blivit rekommenderad att hålla dig borta från kattlådan, i alla fall tidigare. Bilden med Östersund och norrskenet marknadsför ju Östersund på ett mycket lysande sätt.

  Gilla

  • Ja, det finns många bakterier i kattlådor men om jag skulle vara lika försiktig som direkt efter operationen så skulle det vara väldigt mycket jag skulle undvika. I det här fallet har jag frågat min läkare och fått ok, så länge jag är noga med handhygien och uppmärksam på hur jag mår 🙂
   Haha, ja lysande är ett väldigt bra ord för det 😀

   Gilla

 3. Det är alltid roligt att se dina bilder på bloggen! Man ska inte jämföra sig med såna proffs som Göran Strand … hans bilder är fantastiska, men också väldigt redigerade …
  Bra att kunna sponsra sin favoritförening så som du beskriver … bra för dig som kund och bra för katthemmet!
  Ha en fin dag!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Nej, den jämförelsen ska man nog inte göra för den kunskapen kräver nog en hel del innan man har skaffat sig. Men jag skulle väldigt gärna vilja få chansen att se hur jag skulle få till ett foto på norrsken. Det är bara att vänta och hoppas 😀
   Ja, det sättet att sponsra är bra för båda parter men det blir så klart inte särskilt stora summor. Men om jag ändå ska handla så kan jag ju lika gärna dela en rabatt med katthemmet. Jag skulle inte ha fått den rabatten utan att ansluta mig till det här. Jag svarar inte på alla enkäter men de som inte är alltför omfattande besvarar jag om jag känner att jag har tid/ork/lust.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Kaffe, visst är det veganskt, men den som uttryckte sig så kanske tänkte att vegan = renlevnadsmänniska och då passar inte kaffe in. Ren gissning från mig.

  Norrsken, jag har sett ett när jag arbetade i Norge. Men det var inte alls så vackert och färgrikt som det bilden visar här i ditt inlägg. Väldigt vackert foto!

  Gilla

  • Jag vet att många inte riktigt har koll på vad veganism innebär och jag hade själv många frågor i början. Jag tycker att det är bra när någon frågar och mitt tillbakahållna skratt var inte hånfullt utan mer en reaktion på en rar fråga. Men jag ville inte visa det för det kan ju uppfattas på fel sätt. Jag tror inte att du heller uppfattade det så utan det är mest jag som känner ett behov av att förklara mig.
   Första gången jag såg ett norrsken blev jag helt perplex och fattade först inte vad det var jag såg. Ett enastående, otroligt vackert skådespel som slår det mesta. Jag hoppas att både du och jag får se något sådant igen 😀

   Gilla

 5. Fantastisk bild på norrsken, det skulle man gärna vilja uppleva en gång.
  Jag är som du, jag kan inte heller bara dyka upp hos någon som sagt att kom gärna och hälsa på. Jag vill veta om det passar. Det är så lätt att folk slänger ur sig saker. Men dina grannar menade säkert det.
  Kram

  Gilla

  • Ja, visst är det och jag önskar att jag får tillfälle att själv försöka ta ett fint foto på ett norrsken så småningom. Det är helt magiskt att stå ute i mörker och se dessa vackra slöjor svepa omkring och förändras.
   Jag tror också att grannarna menade vad de sa men ja, det är svårt att bara gå dit utan att det är bestämt innan. Kanske beror det på att jag själv gärna vill ha en varning innan någon står utanför och vill komma in. Det räcker med förvarning några minuter innan men jag vill vara förberedd.
   Kram

   Gilla

 6. Jag är helt säker på att du kommer att få till en toppenbild rätt vad det är för jag tycker att du har väldigt många fina bilder och är en riktigt bra fotograf. Har inte heller hört om Östersundspulsen men det var minsann en bra ide. Roligt att du sköter om kattorna Dom behöver allt stöd dom kan få Idag regnar det som sjutton här så det är glashalt ute så att ägna dagen till att städa ut julen och allt barr kändes lägligt

  Gilla

  • Tack, vad snäll du är 😀 Först och främst måste det bli norrsken och sedan måste jag upptäcka att det finns där. Därefter kan jag försöka få några fina foton. Jag hoppas verkligen att det blir så någon gång.
   Ja, viss är det en bra idé att låta alla i Östersund hämta bilder där och göra reklam för Östersund. Jag hjälper gärna till och berättar om hur fint det är här.
   Det är bara kul att ta hand om katterna och jag är glad att jag kom på den idén 😀
   En bra dag för städning men min jul åkte ut lagom till trettonhelgen.

   Gilla

 7. Även i din kyla så låter Östersundspulsen väldigt varm och go! Och visst ska du stödja din hembygd på alla sätt du kan, jag som inte har någon anknytning till Säfsen förutom att jag trivs att bo här är omåttligt stolt över bygden! Och sen kan jag förstås tillägga att jag är avis på varenda snöflinga ni har fått. Det spöregnar hos oss, för fyrtiosjunde dagen i rad tror jag, okej lite överdrivet men sådan är känslan. Idag på loppis kom det in dyngsura kunder klädda för slalombacken, de såg patetiska ut, och backarna bara rinner bort. Om detta fortsätter har vi ingen skidåkning till sportloven…
  Jag har tänkt mycket på hur lite vi grannar ses under den mörka kalla årstiden, inte konstigt vi blir som förvandlade när värmen och solen kommer. Min närmaste granne flyttade hit i juli och vi pratade en stund varje dag när vi satt på var sin uteplats. Nu ser jag inte röken av henne. Brukar hålla koll så hon drar undan draperiet på dörren till uteplatsen för att se att allt är okej. Nog är det synd att det blir såhär, o jag förstår dig, att gå o knacka på när andan faller på, det gör man liksom inte…
  Ha en fin söndag, kram från pörtet

  Gilla

  • Kyla har vi inte sett så mycket av men kanske är det inte riktigt lika varmt som hos dig. Det har i alla fall inte regnat. Temperaturen pendlar runt nollan och det blir aldrig riktig vinter. Men om det inte blir mer än så här så får jag väl vara glad för den vinter vi hade tidigare 😀 Jag har inte gett upp än, den kommer säkert tillbaka. Och visst är Östersundspulsen en väldigt bra idé. Att engagera de som bor här och förse oss med gratis fina bilder, det måste ju löna sig.
   Här sitter mina grannar på bottenvåningen ofta ute när vädret tillåter och det är då jag ser dem. Under vintern ses vi bara om vi råkar gå ut eller in samtidigt. Lite mer grannumgänge skulle jag gärna ha men jag vill inte träffas och fika varje dag. Jag har förstått att jag är ambivert, ett mellanting mellan extrovert och introvert, och jag lever ganska mycket efter måttot att lagom är bäst 🙂 Det är nog delvis för att jag själv inte vill bli överraskad som jag helst inte bara dyker upp hemma hos någon annan. Men om jag bara får veta några minuter i förväg att besök kommer, då är det inga problem.
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

   • Jag fick ju en ny granne i somras, en jättetrevlig kvinna från Stockholms skärgård som inte har någon anknytning hit till orten utan tyckte det var lagom avstånd till barnen, den ena bor i Sälen, den andra i Östergötland…I somras pratade vi en stund varje dag eftersom vi bägge var ute på baksidan av husen på vår uteplats. Inte så jag hade något emot det, men ibland är man ju inte sugen på att prata. Jag trodde att jag kanske skulle tycka det blev jobbigt men hon tyckte nog likadant för nu ses vi sällan. Hon hjälper mej o rastar Blinka då jag är hemifrån några timmar och jag hjälper henne med annat, men vi sitter inte hemma hos varandra i timtal,. _Det är sånt jag kan känna kan bli jobbigt med såna som kommer på fika o aldrig går hem, haha
    Kram/ När är det dags för fjällveckan?

    Gilla

   • Det vore nog lite konstigt om ni inte sa några ord till varandra när ni satt där ute ganska nära varandra. Det är lite annorlunda om man ska fika ihop ofta och då kan det lätt bli lite för mycket. En del vill gärna göra så men jag håller gärna lite på mitt privatliv. Det är ju perfekt att ha någon som man kan få hjälp av och även ge hjälp och det verkar ha blivit ett ganska bra utfall på både umgänge och nytta för er båda 😀
    Jag åker till Åre på lördag och jag får sällskap av sonen och troligtvis en kompis till honom 😀
    Kram

    Gillad av 1 person


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s