Huru svin må i ollonskog släppas

Det finns en del skrattretande texter i vår svenska lagbok. Gamla lagar som inte har någon relevans men som ändå fortfarande gäller. Jag har fått tips om detta tack vare att min yngsta dotter är jurist. En speciell lagtext skrattas det säkert en hel del åt bland juridikstuderande och kanske även hos färdiga jurister. Jag vet att flera av er antingen har pluggat juridik själva eller har barn som är jurister och ni har säkert hört om hur svin må i ollonskog släppas. Säkert en viktig lag då det begav sig år 1736. Jag skrattar gott åt den här lagen och hoppas att ni också småler när ni läser den. För de som inte orkar läsa en gammal lagtext finns det en kort sammanfattning på vanligt språk längre ner.

12 kap. i byggningabalken: Huru svin må i ollonskog släppas.

1§  Äga flere ollonskog samman; då skola de i rättan tid sig förena, huru många svin där kunna födas, och släppe sedan var in efter ty, som han del i skog äger. Släpper någon flera in; haven de andre våld att taga dem upp, och han böte en mark för vart svin, och skadan åter. Äger han ej själv så många svin, som han på sin del föda kan; stånde honom fritt andras svin för lega intaga. Gör han det ej; då må de andre hans del saklöst nyttja.

2§  Var som tager annans svin för lega, skaffe dem åter, eller gälde det de värde voro, då de togos emot. Gitter han visa, att de av sot dött, eller förkommit av annan händelse, och finnes han ej hava varit där vållande till; vare saklös. Samma lag vare, där boskap för lega till bete eller foder tages.

3§  Löpa svin ur en skog i annan, som ej ligga samman; säge då skogsägaren första och andra gången honom till, som svinen äger, att taga dem bort, och hålla dem där ifrån. Finnas de där sedan; då må skogsägaren dem upptaga, och låte goda män pröva, vad för dem betalas skall, där dem bägge ej därom åsämjer.

4§  Släpper någon med vilja svin å annans ollonskog, som inhägnad är; have dem till skogsägaren förverkat. Komma svin, eller annat fä, som ollon äter, annorledes där in; gånge därom som i 9 kap. urskilt är. Varda svin dräpne, eller slagne; då bötes, och gäldes de åter, som om annat fä i 22 kap. stadgas.

Texten hämtad från lagen.nu

En kort sammanfattning som inte omfattar alla eventuella omständigheter men det tror jag inte ni har behov av att ha koll på: Om man äger svin och även råkar äga en del av en ollonskog föreskriver lagen att alla ägare tillsammans måste komma överens om hur många svin var och en får släppa in i ollonskogen. Att släppa in för många svin ger de andra ägarna rätt att med våld avlägsna svinen och få en mark per svin i böter. (En mark motsvarar ca 1000 kr.)

Det är viktigt att det inte finns för många svin i ollonskogen. Man kan ju undra hur utbredningen av vildsvinsstammen påverkar lagen i dag 😉 Den här lagen gäller, som jag skrev längre upp, fortfarande och jag har ibland funderat på om den gör det bara för att juridikstuderande ska få något kul att lätta upp det hårda pluggandet med.

Jag har bara två grisbilder i mitt mediabibliotek, den första en riktig gris som jag stötte på i somras och den andra potatisgrisen i en rondell i Mjölby. De får tillsammans illustrera de svin som släpptes ut i ollonskogen.

DSC_0027cropped-dsc_0005.jpg


14 comments

 1. Jo det här har jag hört talas om, min dotter var överlycklig över lagboken i början av sina juridikstudier och satt och läste högt för mig på helgerna. Man trodde även förr i tiden att kvinnor inte skulle studera för att deras organ inte skulle klara av det. Om de använde hjärnan för mycket kanske magen skulle sluta fungera. Tycker oftare man hör talas om att mäns hjärnor inte alltid fungerar.
  Kram

  Gilla

  • Ja, jag trodde nog att du skulle ha hört talas om den här och många andra tokiga lagar. Men jag har inte hört om det här med att kvinnors organ inte skulle klara studier. Det är inte bara otroligt dumt utan i efterhand väldigt skrattretande. Vi får väl konstatera att vi i alla fall har kommit långt med jämställdhet jämfört med hur de tänkte då 🙂
   Kram

   Gilla

  • Jag kan tänka mig att alla jurister känner till den och att det skämtas och skrattas en hel del åt den 😀 Allt som gör livet roligt är bra så jag hoppas att den här lagen får finnas kvar.

   Gilla

 2. Haha, hur många var ens läskunniga på tiden det begav sig?? En jätterolig helt galen lagtext! Jag läste lite juridik under min bankanställning, framför allt bankjuridik men även familjejuridik, Det var inget favoritämne, lagen och jag var inte alltid överens om man säger så…
  Det är nog tur både för mig och för alla andra att jag inte blev juristämne. Hoppas din dotter trivs i sin yrkesroll! Kram

  Gilla

  • Den här är bara en av ett antal numera inte särskilt relevanta lagar. Men jag tror att många drar lite extra på smilbanden när just den här lagen kommer på tal 😀
   Jag fick nog en lite mindre dos juridikstudier än du under min bankaspiranttid. Jag tyckte att det var väldigt givande och jag minns att jag tänkte att det här borde alla få lära sig. Men vi behövde inte lära oss lagtexter eller ens leta i lagboken så den nivån var mer på en allmännyttig nivå 🙂
   Min dotter älskar att vara jurist. Hon hade turen att bli rekryterad av den bästa chef man kan ha och dessutom få jobba inom områden där hon stortrivs. Hon mår som bäst när hon får sammanställa krångliga texter eller hjälpa kunderna med GDPR-lösningar.
   Kram

   Gilla

 3. Visst är det både intressant och kul att vissa lagrum finns kvar. Att de sedan inte är så relevanta är en annan femma. Lagboken är spännande att läsa tycker jag, speciellt nu när jag inte måste 😉

  Kram

  Gilla

  • Jag tycker att den här lagen är jättekul och det finns säkert en hel drös av lika skrattretande lagar. Men så långt som till att läsa lagboken själv har jag inte kommit. Jag nöjer mig med att låta min dotter upplysa mig om både roliga och nyttiga lagar 😀
   Kram

   Gilla

 4. Varken svin eller ollonskogar finns det här omkring och inga vildsvin heller men jag hade en period i livet då jag samlade på grisar så jag har väl så där 100 stycken de flesta nerpackade som loppisgrejor. Fint väder idag. Har du någon spark så du kan åka på sjön. När det inte blåser är det väldigt roligt att susa fram på blåisen.

  Gilla

  • Haha, jag tror att dina grisar är väldigt mycket sötare och mer lätthanterliga än alla vildsvin och andra sorters grisar 😀
   Det har varit en härlig dag men jag kom inte ut förrän sent på eftermiddagen. Läkarbesök och inbokat telefonmöte med AF tog upp en stor del av dagen. Jag skulle jättegärna ha en spark och åka omkring på isen men jag klarar inte att stå i den ställningen, lätt framåtlutad och statisk belastning. Inte heller att sparka med ett ben gillas av min kropp. Tyvärr men så är det. Däremot vill jag gärna vandra på isen när det finns lite tilltryckt snö på den. Och jag tittar på alla skridskoåkare som åker förbi här. De har perfekta förhållanden nu och många passar på 😀

   Gilla

 5. Kul läsning det där. Hoppas verkligen att lagboken inte innerhåller allt för många sådanan där lagar som inte används längre. På tal om vildsvin så har rådjuren nästan helt försvunnit från mina barndomsskogar för att vildsvinen har tagit över. De gillar inte varandras umgände tydligen. Vissa delar av skogen är helt söndebökad.

  Kram

  Gilla

  • Jo, som jag förstår det finns det en hel del väldigt gamla och inte särskilt relevanta lagtexter 😀 Men jag tror inte att vi kommer i närheten av alla tokigheter som finns i de amerkikanska lagtexterna och olika delstater har jättroliga lagar 😀
   Jättetrist att rådjuren försvinner pga vildsvinen. Jag kan tänka mig att en del tycker att rådjur är skadedjur som äter grödor och för med sig fästingar men jag har hellre massor av vackra rådjur än att jag möter en arg vildsvinsgalt eller en sugga med kultingar.
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s