En händelserik dag

Innan jag berättar om min dag vill jag visa ännu fler bilder på vad som har utspelat sig uppe i skyn den senaste veckan. Pärlemormolnen, som ska vara så sällsynta, har visat sig ett antal eftermiddagar och kvällar men nu tror jag att de har gett upp för den här gången. Jag vet att nästan alla har sett vackra himlar och jag har sett en hel del finfina bilder på både soluppgångar och solnedgångar. Nu lämnar jag också ett bidrag i den kategorin

DSC_0076DSC_0069DSC_0092DSC_0002DSC_0008DSC_0015DSC_0042

På förmiddagen i dag hade jag ett bokat besök hos min nya leverläkare. Det finns nog ingen sådan titel men eftersom det handlar om min lever får han den benämningen av mig. Den läkare jag tidigare hade har slutat och i stället fick jag träffa denna väldigt trevliga och intresserade/nyfikna läkare. Han har inte tidigare stött på någon med min diagnos (som jag inte har längre) som har blivit transplanterad och han ville höra hela berättelsen från början. Han såg att jag hade gjort en fenestrering av alla cystor här i Östersund 2014 men sedan flyttade jag och fler uppgifter hade han inte tillgång till förutom det som tillkommit efter min flytt tillbaka.

Jag började berätta och jag började med att alla cystorna kom tillbaka igen ca åtta månader efter fenestreringen.  Jag upptäckte att jag hade lite svårt att komma ihåg alla svårigheter som min stora, cystbelamrade lever gav mig. Jag mår ju bra nu och har säkert förträngt mycket av det jobbiga. Men jag tänkte efter och lyckades få fram det mesta om hur jag inte kunde ligga ner pga smärtor, bara kunde gå korta och långsamma promenader och då inte ha tillräckligt med luft för att prata samtidigt, inte orkade prata mer i telefon än ca 20 minuter innan jag nästan somnade, fick en stor gravidmage som gjorde att jag helst inte ville visa mig ute sommartid (drygt 50 och gravid drar blickar och frågetecken till sig).

Han fortsatte ställa frågor samtidigt som vi gick igenom mina provsvar och när vi kom till njurfunktionen frågade han om jag hade några cystor på njurarna, vilket är vanligare än på levern. Jag sa att ja, en stor på ena njuren men inget som någon hade oroat sig för.  Men, fortsatte jag,  jag har haft problem med andra njuren och gått med en nefrostomi (slang från njuren, ut genom ryggen och ner i en påse fastsatt på benet) i åtta månader några år tidigare. Till sist beslöts det att jag kunde ha kvar den njuren men förträngningen opererades. När jag hade kommit så långt såg jag den där blicken, tycka-synd-om-blicken och den vill jag inte se. När han senare upptäckte att jag har diverse värkproblem kom även ett oj, följt av en bekymrad min. Han visste redan att jag är änka och alla de här sakerna tillsammans får kanske folk att bli lite medlidsamma. Men jag har en förmåga att lämna jobbiga saker bakom mig och särskilt som jag nu inte har de problemen längre, ja förutom att jag fortfarande har värk och är änka så klart.

När någon ser på mig med den blicken och det ser ut som om de ska säga någonting tröstande, då får jag oftast bråttom att prata på om något annat och det gjorde jag även denna gång. Jag frågade om jag fortfarande måste vara lika försiktig med allt som kan ställa till det pga mitt nedsatta immunförsvar eller om jag kan anmäla mig som volontär på katthemmet här på Frösön. Efter en liten föreläsning om vilka risker bett från katter kan ställa till med tyckte han att jag mycket väl kan ta hand om katter, med viss försiktighet och noggran handhygien.

Som avslutning, efter att ha konstaterat att allt såg bra ut, frågade han vilken läkare jag har haft i Linköping och det visade sig att min läkare där har varit denne läkares examinator. Jag fick höra att min f d läkare var väldigt väl ansedd och jag tror att han sa att det gällde även internationellt. Jättekul, för jag tyckte väldigt mycket om honom och ännu mer tyckte jag om min kontaktsköterska där.

Jag hann hem och äta lunch innan det var dags för nästa inbokade telefonmöte, denna gång med en handläggare på arbetsförmedlingen. Jag hade bestämt mig för att vara ärlig och säga precis hur det förhåller sig. Handläggaren sa att de har märkt en trend med liknande ärenden och det är inte omtyckt på AF. Han sa att jag väljer själv om jag vill fortsätta vara inskriven, skicka ansökningar till olika arbetsplatser och lämna månatliga rapporter till AF varje månad eller göra ingenting och till slut inte få stå kvar som arbetssökande. Jag har inte varit med i en A-kassa på många år så ekonomiskt spelar det ingen roll. Ingen kan heller ge svar på om vilket som är bäst när det gäller mitt SGI eller en ev återgång till FK. Jag tog ett beslut och bad honom avregistrera mig. Jag orkar inte hålla på att låtsassöka arbeten eller kämpa på med rapporter och att hålla mig ajour med platsbanken. När samtalet var slut kom lättnaden. Det är så skönt att ha tagit det beslutet och inte ens om jag kunde få de ca 3000 kr/mån som jag tror är möjligt, skulle jag ångra mig. Jag känner mig fri och snålar hellre. Nu är det bara att vänta på resultatet i förvaltningsrätten och till dess klarar jag mig. Kanske börjar jag ta ut från min egen pensionsförsäkring och även ber om att få tjänstepension utbetald och om drygt fem år kan jag ta ut pension vid 63 års ålder.  Handläggaren var väldigt vänlig och trevlig och önskade mig lycka till.

Efter ett långt samtal med min ena dotter kom jag äntligen ut på en promenad i ett väldigt skönt väder. Jag berättade om läkarens reaktion och vi konstaterade att det är kanske inte så underligt när man får allt presenterat för sig på en gång. Ändå vet han inte allt och det fanns det ingen anledning till heller.

Men nu vill jag återvända till katthemmet för nu har jag nyss ringt och frågat om de vill ha mig som volontär och jag möttes av glädje och ett stort välkommen. På fredag morgon ska jag göra mitt första pass i sällskap med en van kattmänniska och det ska bli jättekul.


24 comments

 1. Dessa himlafenomen är så häftiga! Jag såg i tidningen att många hade sett molnen även här hos oss, själv såg jag dem inte annat än på bild. Jag har ingen utsikt mot himlen direkt och är jag inte ute just då något händer på himlen så missar jag det.
  Trevligt att höra att nya läkaren också är vettig! Jag håller med dig om att det är lätt att man förtränger eller glömmer en del av tråkigheterna som varit. Min historia började ju med första utmattningssvängen redan 1997 med bla förmaksflimmer. Skulle någon fråga mig hur åren sett ut så vete sjutton…
  Men det bästa av allt var väl att du får ägna dig åt att göra en god insats för djuren! Oh så kul det kommer att bli för dig. Har du haft många katter själv i ditt liv? Förutom de gosiga katterna kommer du säkert också att träffa trevligt folk, det brukar liksom hänga ihop…
  AF kan jag inte just kommentera annat än att det är sorgligt hur det har blivit. Jag tyckte det var jätteknepigt redan då jag gick sjukskriven och skulle utredas och försöka komma tillbaka till arbetslivet, o inte har det blivit lättare. Varm kram från pörtet

  Gilla

  • Ja, de är superhäftiga och när jag är ute och tittar på dem ser jag att de flesta andra går med blicken snett uppåt och många har kameror eller mobiler riktade mot molnen 😀
   En väldigt sympatisk och lättpratad läkare som verkligen ville veta vad jag har gått igenom och hur det blev så. Det är inte ofta läkare tar sig tid för att vara nyfikna. Det är väl bra att vi inte lever kvar i hur det var när vi mådde som sämst. I mitt fall slutade det ju bra både med njuren och levern och då är det ju det som hamnar i fokus. Jag vet inte hur du tänker om utmattningen och förmaksflimret. De jag känner till med utmattningshistorik måste alltid vara försiktiga och reagera på tidiga tecken för att inte hamna där igen. Förmaksflimmer vet jag inget om men kanske måste du vara försiktig av den anledningen också.
   Jag tycker att det ska bli jättekul att få hjälpa till med katterna. Jag gillar ju både hundar och katter och ser fram mot att socialisera katterna med mycket mys 😀 Vi har haft två katter i familjen men ingen av dem levde särskilt länge. Det är lite därför jag inte kan tänka mig att skaffa katt igen, plus att jag inte vill binda upp mig med ett nytt djur. Jag kommer att vara där ensam oftast men lite folk lär jag väl se någon gång ibland.
   Jag har inget negativt att säga om AF eftersom de inte har satt mig i den här situtationen. De är också irriterade på att få ta över alla sjuka som inte hör hemma där. Kanske skulle jag vara mer negativ om AF om jag blev jagad av dem men den kontakt jag har haft med dem har jag bara upplevt som positiv.
   Kram

   Gilla

 2. Vilka fantastiska bilder på otroligt vackra moln! Tänk att det kan vara sådana färgskiftningar.
  För övrigt blev det verkligen en händelserik dag. Skönt att din nya läkare verkar bra och tog sig god tid för att lyssna på dig.
  När det gäller AF så vet jag inte vad som var rätt eller fel beslut men med tanke på din känsla av lättnad så tycker jag att du gjorde ett klokt val.
  Kan tänka mig att du är välkommen till katthemmet för det behövs många frivilliga. Själv tycker jag du är modig som vågar men i vissa lägen blir jag kanske överdrivet försiktig. Inte för att jag har varit i din situation… Lycka till på fredag!

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Ja, det blev ännu ett inlägg med liknande moln men de är ju så vackra 😀
   Jag blev glatt överraskad över att läkaren verkade ha all tid i världen till att fråga och få veta hela min sjukhistorik (nästan) 😀 Kul att han även kände min tidigare läkare i Linköping.
   Jag har förstått från andras berättelser att om jag är inskriven som arbetssökande så kan FK ha det som argument för att neka mig sjukpenning även om jag vinner i förvaltningsrätten. Man kan ju inte vara sjuk om man söker jobb aktivt 😉 Nu förlorar jag förmodligen mitt SGI men funderar på om jag kanske borde skaffa nya läkarintyg som gäller fram till ett beslut om min överklagan men att de intygen inte skickas in till FK förrän jag ev har vunnit. Jag vet inte om det skulle hjälpa mig på något sätt och ingen annan verkar veta heller. Men det ÄR en stor lättnad att ha möjlighet att välja att inte låtsas söka jobb.
   Det blir spännande att komma till katthemmet och se hur det är. Jag hoppas på mycket gos och mys med katterna utöver att hålla rent i kattlådorna 😀 Enligt läkaren är kattbett allvarliga för alla, även helt friska. Särskilt om de biter hål med huggtänderna eftersom det finns speciella bakterier där. Jag kommer inte ihåg vad de heter men de kan ställa till det. Men det går lätt att bota med antibiotika så han tyckte inte att det skulle hindra mig. I övrigt gäller att vara uppmärksam på annorlunda mående och att tvätta händerna. Tack, det kommer nog bilder på katter så småningom 😀
   Kram

   Gilla

  • Ja, man kan inte låta bli att beundra de molnen trots att de bidrar till att förstöra ozonlagret. Och visst var allt det andra positiva delar av min dag 😀 Jag personligen har inget otalt med AF utan i mitt fall, som i så många andras fall, är det FK som sätter oss och även AF i den här sitsen. Det är inte bara märkligt utan hemskt och något jag blev chockad av att upptäcka faktiskt sker i vårt s k välfärdssamhälle.

   Gillad av 1 person

  • Himlen har verkligen visat upp sig från sin allra vackraste sida den här perioden. Men det allra vackraste väntar jag fortfarande på…norrskenet. Jag hoppas få se det också snart 😀
   Ja, så är det. Att bli sedd, bekräftad och lyssnad på spelar stor roll och det gör även ett trevligt bemötande även om det inte finns något de kan göra för att hjälpa till.

   Gilla

 3. Fantastiska himmelsbilder! Så bra att du fått en intresserad och bra läkare … och som verkligen ville veta allt om hur det varit – och är.
  Förstår att det känns skönt att ha tagit det där beslutet och slippa AF och deras krav … hoppas och tror att du nog ska klara dig ändå.
  Lycka till med volontärlivet på katthemmet!
  Kram

  Gilla

  • Himlen har verkligen bjussat på fina upplevelser ett tag nu men jag väntar och längtar efter att även få se ett storslaget norrsken.
   Jag tror att läkaren var uppriktigt intresserad och ville veta mer för att han tyckte att det fanns något han kunde lära sig. Det är ju ovanligt att den diagnos jag hade utvecklas på det sätt den gjorde och den vanliga uppfattningen är nog att vinsten av en transplantation inte uppväger riskerna. Tur att Sahlgrenska har en annan policy 😀 Där är det en vanlig orsak till transplantation.
   Jag har en stor förmån jämfört med många andra genom att jag kan välja att inte säkra min SGI. Jag har räknat och kommit fram till hur jag ska klara av det och det finns även en möjlighet att försäkringen efter min man täcker upp en del av det jag förlorar. Det får jag veta senare när nya beslut tas. Men jag mår riktigt illa av tanken på hur tusentals andra personer får stora svårigheter.
   Jag ser jättemycket fram mot att få hjälpa alla illa behandlade katter att få tillbaka tilliten till människor.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Jättefina bilder! Jag kan förstå att du inte vill ha medlidande från läkaren, men det är onekligen mycket du gått igenom. Samtidigt känns det bra att även läkare kan bli påverkade av vad patienter fått gå igenom, känns mänskligt och att dom inte bara har en yrkesroll. Tror det var ett bra beslut att avregistrera dig på arbetsförmedlingen. Verkade också vara en bra person där. Härligt att få bli volontär på ett katthem!!
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag vill inte att andra ska tycka synd om mig eftersom jag inte själv vill känna att det är synd om mig. Jag berättar gärna och du har nog märkt att jag kan vara ganska öppen men jag tycker att det är lite jobbigt med medlidande. Samtidigt uppskattar jag att få peppning och lite bekräftelse. Men det tror jag att alla vi som bloggar gillar 😀 Jag kan hålla med om att det är bra om läkare visar sig mänskliga till viss del men jag gillar att hålla det på ett sakligt plan när jag är i vården.
   Avregistreringen känns som ett väldigt bra beslut. Vissa saker känns mycket jobbigare än de egentligen är och just det här kändes väldigt krävande. Kattvolontär känns jättekul att bli och jag hoppas att det ska visa sig vara något jag orkar och kan hålla på med 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Väntar så på dina reaktioner från katthemmet!
  Vet du, jag misstänker något fel med kroppen, antingen sköldkörteln eller reumatism. Symptomen är så många o varierande så jag får liksom inte ihop det. Och att söka på vc här , ja då får man tio minuter för ett besvär! Hur löser man det? Det är ju helt galet…vilket gör att jag drar mig för att överhuvudtaget söka hjälp..
  Idag sken solen en stund, vilken humörhöjare! När är det dags för din fjällsemester?
  Kram

  Gilla

  • Jag längtar till i morgon när det är dags för första besöket 😀
   Kan du kanske ringa rådgivningen på din vc och berätta redan där att du vill få en rejäl utredning. Om de inte kan ge dig ett längre läkarbesök än 10 minuter så försök med att ringa 1177 och berätta hur du mår och fråga hur du ska gå vidare för att få rätt hjälp. Det är ju som alla vet jobbigt att vara sjuk och kämpa för rätt vård. De borde åtminstone kunna ge remiss till en omfattande provtagning. Som jag förstår det är det inte säkert att proverna alltid visar att man har någon slags reumatism även om det faktiskt är så men det är förhoppningsvis vanligare att det syns på proverna om du har inflammationer i leder. Det är jobbigt att kämpa men om det ger resultat är det värt det.
   Det finns ju en möjlighet till och det är att skriva en egenremiss. Men när man inte vet vart man behöver komma är det inte lätt och dessutom orkar de flesta sjuka inte med den tankeansträngningen. Jag önskar jag kunde hjälpa dig men jag har inte särskilt många råd att komma med.
   Jag åker till Åre vecka 5 så det är snart bara två veckor kvar 😀
   Kram

   Gilla

  • Jag längtar till i morgon när det är dags för första besöket 😀
   Kan du kanske ringa rådgivningen på din vc och berätta redan där att du vill få en rejäl utredning. Om de inte kan ge dig ett längre läkarbesök än 10 minuter så försök med att ringa 1177 och berätta hur du mår och fråga hur du ska gå vidare för att få rätt hjälp. Det är ju som alla vet jobbigt att vara sjuk och kämpa för rätt vård. De borde åtminstone kunna ge remiss till en omfattande provtagning. Som jag förstår det är det inte säkert att proverna alltid visar att man har någon slags reumatism även om det faktiskt är så men det är förhoppningsvis vanligare att det syns på proverna om du har inflammationer i leder. Det är jobbigt att kämpa men om det ger resultat är det värt det.
   Det finns ju en möjlighet till och det är att skriva en egenremiss. Men när man inte vet vart man behöver komma är det inte lätt och dessutom orkar de flesta sjuka inte med den tankeansträngningen. Jag önskar jag kunde hjälpa dig men jag har inte särskilt många råd att komma med.
   Jag åker till Åre vecka 5 så det är snart bara två veckor kvar 😀
   Kram

   Gilla

 6. Oj, vad du har gått igenom. Och så skönt att du ÄR igenom och inte sitter fast i allt som är bakåt. Den besvärliga tiden är bakom dig och du ser framåt. Också framåt mot katterna och nya äventyr. Dessutom ser du uppåt 🙂 och tar foton av det vackra som visar sig i skyn. Tittar kanhända någon gång nedåt, särskilt när promenadstråken är särskilt isiga.
  Heja dig!

  Gilla

  • Det kan verka som mycket när man klumpar ihop allt men allt har ju inte hänt samtidigt, som tur är. Både njuren och levern mår bra och allt det andra hanterar jag så gott jag kan. Jag tror absolut inte att jag är unik för alla har vi gått igenom svårigheter och de flesta kommer ut på andra sidan och går vidare på ett bra sätt.
   Haha, ja jag ser åt alla håll och upptäcker ständigt de där små glädjeämnena. Jag tycker att det ska bli jättekul att bli volontär men lite funderar jag på hur jag kommer att reagera när jag möter illa behandlade katter. Jag får försöka vara lugn och låta dem bestämma i vilken takt vi ska bekanta oss. Kanske gråter jag en skvätt men jag tror att jag tar fram min praktiska sida och gör det jag är där för att göra.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s