Nöden är uppfinningarnas moder

Så mycket nöd kanske det inte är och inte kan jag kalla min lösning för uppfinning. Men det känns ändå som om rubriken passar in på något jag känner mig ganska nöjd med att ha löst. Det blev inte snyggt och det är inte något jag vill ska vara permanent. Men just nu får det vara så här och det viktigaste kravet är uppfyllt – det är funktionsdugligt.

Vad svamlar jag om undrar ni kanske. Jo, jag har äntligen blivit av med mitt badkar och i stället har jag fixat till en ganska unik duschhörna. Jag satte in en annons om att ”badkar bortskänkes” med tillägget att emaljen i botten är sliten. Det tog en och en halv månad och jag hade nästan glömt bort annonsen när två olika personer hörde av sig inom två dagar. I dag kom ett ungt par och hämtade badkaret och jag började söka igenom alla mina lådor med grejer och mojänger för att se vad jag kunde tota ihop för lösning i stället.

Resultatet blev det här:

20200103_171936

Skenan på golvet är inte ett dugg konstig. Möjligtvis är den lite för stor och kommer lite för nära toaletten men den går utanför golvbrunnen och det är ett måste. Jag fick den av min svärmor sist jag var hos henne. Den låg i hennes förråd och hon hade ingen användning för den. Eftersom hon visste att jag ville bli av med badkaret gav hon skenan till mig. Det blev det bästa med hela lösningen.

Det som är annorlunda och säkert unikt är själva upphängningsanordningen. Någon av er kanske minns att gardinstången redan från början fick agera duschstång eftersom jag hade planer på att renovera badrummet och inte ville kosta på något onödigt innan dess. Jag spände fast gardinstångens ena ände mellan rören precis under taket och på motsatt sida var det inte betongvägg så där kunde jag fästa stången i ett gardinfäste med hjälp av en skruv. Det gjorde inget att stången kom högt upp eftersom duschdraperiet ändå nådde nedanför badkarskanten. Men nu var jag tvungen att komma på en ny lösning. Jag måste få ner draperiet i lagom höjd och dessutom fixa något så att det vek av i 90 grader.

Ja, ni ser ju hur jag löste det. Ett gardinstångsfäste hängdes i rören och längst ner fäste jag gardinstången med hjälp av ett annat slags gardintillbehör. På andra sidan sänkte jag den fastsättning som redan fanns där. För att få duschdraperiet att följa den 90-gradiga golvskenan satte jag en handdukskrok med sugplatta på kaklet (den sitter faktiskt väldigt starkt fast) och från den drog jag en gardinspiral (en sådan som vi använde för gardinupphängning i de första husvagnarna) till gardinstången. Draperiet hängde fortfarande lite för högt upp så jag letade fram ännu fler gardinhållare och hängde dem i de ursprungliga draperihängena.  Och voilá, en färdig duschörna designad av undertecknad och helt gratis.

Jag skrev att jag inte vill att det ska bli en permanent lösning men risken finns att det dröjer innan jag kostar på något snyggare. Jag vågar inte ge mig på att skruva i varken betong eller kakel och jag har inte utrustning för det heller. Den badrumsrenovering jag hade planerat får vänta tills jag vet hur det blir med inkomst från FK och det tar mer än ett år innan förvaltningsrätten har avgjort det. Men då får det väl bli så och jag skäms inte, som ni kanske förstår eftersom jag delar det här med er. Badrummet känns i alla fall större nu och jag slipper ha ett badkar som måste skuras ur. Alla med värk i nacke, axlar och armar vet hur jobbigt det är. Så ja, jag är väldigt nöjd trots nödlösningen.

 


14 comments

 1. Spännande lösning, instämmer i att badkar är synnerligen opraktiska, det samlas mycket skit såväl i som under dom. Ju äldre man blir är dessa dessutom svårare att komma i och ur, det är få nya lägenheter som förses med badkar. Dessa har dessutom nästan helt försvunnit från hotellen, förmodligen för att de tar tid att städa. Jag och sonen besöker ju regelbundet Gävle och Scandic CH, dom hade kvar badkar länge och sonen älskade detta, direkt när vi checkat in och fått ett rum med badkar så ville han gå ut på stan och köpa badskum. Dom bygger dock om och då försvinner badkaren, så i somras fick vi inget rum med badkar.

  Gilla

  • Haha, ja visst är det spännande och kanske mest gällande hur länge det håller 😀 Ett varmt bad är väldigt skönt om man är frusen men jag tycker inte att fördelarna uppväger alla nackdelar. Bökigt och svårstädat och en dusch är mycket lättare att hålla ren. Du kanske minns att jag köpte en mindre variant av badkar i Mjölby, en badbalja för vuxna. Den står nere i förrådet och om jag börjar längta efter att bada kan jag ju alltid hämta upp det. Det väger bara några kg så det är inga problem 😉 Men jag tror att jag kommer att fortsätta vara väldigt nöjd med duschhörnan.

   Gilla

 2. Fö är badrumsrenovering ingen kul grej, var med om det i samband med ett stambyte under tidigt 90-tal där bostadsrättsföreningen såväl genomförde ett stambyte som renoveringen av badrummen. Jag tänkte strategiskt och började bjuda de två tjejer som arbetade i min port på frukost, gissa vilket badrum dom fokuserade på? På måndagen började dom och 12 dagar senare var allt klart i min lägenhet, för mina grannar tog det längre tid om jag säger så.

  Gilla

  • Det var ett smart drag av dig och något som både du och tjejerna vann på 😀 När och om jag ska renovera badrummet så blir det förmodligen medan jag ser till att vara bortrest. Jag har varit med om flera badrumsrenoveringar tidigare men har då alltid haft tillgång till andra badrum under tiden. Här skulle det vara svårare och väldigt mycket bökigare så att åka bort är nog en bra idé.

   Gilla

 3. Imponerande att du kom på lösningen och den fungerar definitivt i avvaktan på en renovering av badrummet. Vi valde bort badkaren när vi renoverade våra och har inte ångrat det en sekund.

  Kram och trevlig lördag!

  Gilla

  • Man ska inte slänga allt som man inte tror att man behöver. Rätt som det är blir de sakerna lösningen som får något att fungera 😀 Jag tror inte att jag heller kommer att sakna mitt badkar men om jag gör det har jag ju den rosa vuxenbadbaljan i förrådet 😀
   Kram

   Gilla

 4. Hva du er dyktig! Det er slett ikke så nøye på hvordan ting ser ut, bare det fungerer, det er jeg helt enig i. Men kaste ut badekaret??? Jeg bruker mitt flere ganger i uka og er kjempe glad i å legge meg ned i godt varmt vann med en bok før jeg finner senga til kvelden. Men klart om man ikke bruker det, så tar det bare mye stor plass som kan brukes til annet.

  Gilla

  • Jag är i alla fall lösningsfokuserad och allt som fungerar är ju bra 😀 Det är skönt med ett varmt bad när man är frusen men det är så sällan jag badar och, som du skriver, badkaret tar väldigt stor plats. Det känns väldigt bra att ha fått bort det.

   Gilla

 5. Du är precis så klurig och påhittig som jag förstod att du var! Jag hade inte ens kommit till projektstadiet utan hjälp! Men varför ville du bli av med ett badkar, jag skulle ge massor för att ha ett! Min dotter har ju fibro o det som bäst hjälper henne är varma bad så hon ligger där o skalpar efter arbetsdagarna rätt ofta, även om det numera kostar en bra slant då hyresvärden debiterar vattenförbrukning separat! Jag har ingen sådan sjukdom men i brist på bastu så är nog badkar det nästbästa alternativet…men trots mina många flyttar genom åren har jag inte haft ett badkar på en halv livstid! Himla bra lösning fick du till som funkar för dig , den lösningen kan du leva med ett tag! Kram

  Gilla

  • Haha, ja jag är ofta väldigt lösningsfokuserad och jag brukar kunna hitta lösningar. Inte alltid så snygga men i alla fall så att problemen blir lösta 😀
   Jag har också fibromyalgi och visst är det skönt att lägga sig i ett varmt bad och känna hur kroppen slappnar av och mår bra. Men det är skönt med en varm dusch också och om man ska jämföra vilken vattenmängd som går åt så kan jag duscha ganska länge innan jag kommer upp i samma nivå som vid ett bad där man ändå måste duscha av sig sin egen smuts efteråt. Det är också väldigt mycket lättare att skura ur en duschhörna än att anstränga alla värkande muskler när badkaret ska städas. Nu har jag dessutom mer plats i mitt badrum. Om jag får ett väldigt sug efter ett bad så har jag min rosa vuxenbadbalja i förrådet och den kan jag lätt bära upp och använda. Den funkade bra i Mjölby och den duger här också 😀
   Kram

   Gilla

 6. Huvudsaken är ju att det ”funkar”, och det göt det ju. Sedan är det mindre viktigt om det är snyggt eller inte. 😀
  När jag renoverade badrummet för ca. ett år sedan så bestämde jag till slut att jag skulle ha badkar. Jag ångrar mig verkligen inte! Ofta duschar jag stående i badkaret, men när jag badar så blir det en helt annan njutning. Den vill jag inte vara utan. SÅÅ härligt!

  Gilla

  • Det funkar väldigt bra och jag är helnöjd 🙂
   Visst är det skönt att lägga sig i ett varmt bad någon gång ibland men det är så sällan jag har gjort det. Jag gillar duschen bättre och jag tror inte att jag kommer att ångra mig.

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s