Tillbakablick

Nu är det dags för en liten sammafattning av året som gick. 2019 – ett år då två stora händelser, min flytt tillbaka till Jämtland och min och min sons Islandsresa, samsades med en hel del mindre omfattande men ändå fina upplevelser. Naturligtvis har allt inte varit rosenrött, det vet ni ju, och så är det för alla. Men här vill jag lyfta fram allt det härliga under mitt 2019. Sammanfattningen blir nog dessvärre inte så liten inser jag. Men om det känns som lite för mycket så kan ni snabbt skrolla igenom och kanske stanna till vid någon bild som ni kanske fastnar för. Det är mycket för min egen skull jag skriver och jag vill ha med mycket 😀

I januari gjorde jag mitt absolut sista besök på Sahlgrenska när det var dags för ettårskontrollen efter levertransplantationen. Allt var precis som det skulle och det var ingen överraskning.

20190121_103025_0011427526782134547343.jpg

I  månadsskiftet januari/februari kom jag äntligen, efter tre års längtan och väntan, tillbaka till Jämtland för en vecka i min andelslägenhet i Åre. Min svägerska följde med mig, precis som flera gånger tidigare.

024dsc_0020

Ett besök i Örebro, där mina två döttrar bor, ville jag hinna med innan jag skulle lämna Mjölby för att återvända permanent hem till Jämtland. Det brukar bara vara katterna som ställer upp för fotografering till bloggen och så även nu. Kanske var det även lite motvilligt som den här sötnosen ställde upp.

033

Jag började packa så fort jag hade vunnit budgivningen på lägenheten på Frösön och när ”Hjärta till Hjärta” hade hämtat en del möbler blev det ganska tomt de sista veckorna innan flytten.

DSC_0002

Eftersom vandringar i naturen är en viktig del av mitt liv, illustrerar jag det med en del naturbilder. Jag vet att jag tänkte i början av mars att jag kanske skulle få uppleva två vårar det här året.

DSC_0012DSC_0001

När det var lite drygt en vecka kvar till min flytt ville jag besöka min svärmor och resten av min mans släkt i Södermanland. Det blev några väldigt roliga och fina dagar då jag träffade många härliga personer, inklusive en vän sedan många år. Vi träffades och lunchade i Mariefred där Gripsholms slott är en vacker och välbekant syn.

DSC_0004

Halvsju den 20:e mars kom flyttfirman och efter att ha visat dem vad de skulle ta med sig (de fick ju inte ta min systers grejer) lämnade jag Mjölby och for mot Uppsala för att hämta upp min son. Han hade vänligt nog erbjudit sig att följa med och köra. Det var jag otroligt tacksam för eftersom jag inte vet hur jag skulle ha klarat att köra så långt på egen hand. Någonstans innan vi kom till Åsarna stötte vi på ett gäng med renar och då började jag känna hur massor av glädje och andra härliga känslor strömmade genom mig. Nästan framme och med välkänd natur där renar rätt som det är kan dyka upp.

20190320_181133

Det blev en lång dag följd av en jobbig natt då de stackars flyttkarlarna inte var klara förrän 03.30. Sedan började det roliga. Jag älskar att flytta in och hitta placeringar till allt, smått som stort. Vad gjorde det att det blev kaos en period? Ingenting!!! Jag hade ingen tid att passa och jag tog det pö om pö. Innan min son reste hem till sig hjälpte han mig att organisera och lyfta kartonger till bättre platser. På så sätt kunde jag koncentrera mig på det roliga.

DSC_0001

Första fikastunden på min balkong.

DSC_0010

Efter första veckan började jag känna längtan ut och lät resten av fixandet inomhus vänta medan jag gav mig ut på diverse utflykter. Jag återupptäckte många platser och hittade även nya pärlor. Det var ett fantastisk väder under en lång period i början av april och det måste jag ju ta tillvara.

Utsikt från Frösön mot Oviksfjällen.

087

Tibrandshögen på Rödön.

DSC_0058

Sunne kyrkoruin…

DSC_0019

…och ett konstigt sjöodjur (en fet mask med ett katthuvud) mitt emot Andersön.

DSC_0043

Naturreservatet Andersön.

DSC_0093DSC_0108DSC_0116

I mitten av april, då jag vet att Storspoven återvänder efter vintern, ville jag åka till Optand (mitt barndomsparadis där jag och min man bodde de sista åren). Jag promenerade längs de öppna fält där Storspoven trivs och jag hade tur. Jag både hörde och såg flera av dem.

DSC_0020

Naturligtvis var jag tvungen att gå ner till sjön och inspektera den brygga min man byggde och sedan reparerade efter varje vinter. Den såg ut som förr men kanske lite sned och påverkad av väder och vindar.

DSC_0076

Jag gick till den plats där jag vet att blåsipporna är tidiga och mycket riktigt, där hittade jag årets första små blåsippor.

DSC_0085

Ett område jag inte har besökt tidigare är Bynäset. Nu bor jag närmare och ville undersöka det tidigare militära övningsområdet. En fin promenad runt den halvö, eller nästan en ö eftersom bara en smal remsa förbinder den med Frösön.

DSC_0048

Östberget, eller Frösöberget som de flesta säger, med utsikt mot Östersund.

DSC_0024

Sista april med vänner i Marieby.

DSC_0010

Dagen efter, första maj, kom vintern tillbaka. Mig gjorde det inget men den blev, till mångas glädje, inte långvarig. Enligt min blogg var det fortfarande vinter 7:e maj men två dagar senare var det vår och inte minsta spår syntes av snön.

DSC_0018

Men i fjällvärlden låg naturligtvis en del snö kvar längre. Den 18:e maj var min son hos mig och tillsammans gjorde vi en nostalgitripp till Höglekardalen i Ovikensfjällen. Vi hade inte trott att vi skulle komma upp på toppen vid Drommen men vi både ville lite mer och lite mer och ännu lite mer. Det blev en helt fantastisk upplevelse som visserligen gav en del problem i efterhand men som just då bara kändes underbar.

DSC_0210DSC_0142IMG_1343

Panoramabild tagen av min son.

IMG_1421

Dagen efter kom min svägerska men då hade jag bara ork till en kort promenad ner till sjön. Som ni ser är det ett underbart väder och så var det oftast under mina första månader här.

DSC_0001

Jag fortsatte att hitta nya och nygamla stigar. Här vandrar jag runt den närbelägna fågelsjön Ändsjön.

DSC_0052

Konstgömman i Torvalla, en stig med många fina konstverk utplacerade.

DSC_0002DSC_0027DSC_0034

På midsommarafton var det något så ovanligt som vackert väder med högsommarvärme. Jag firade med många andra på Jamtli, där det bjöds på diverse uppträdanden och trevligheter.

DSC_0079

Promenad på Frösön på gångavstånd från mig.

DSC_0062DSC_0071DSC_0050DSC_0045DSC_0040

Ännu en promenad, den här gången vid Lillsjön i Odensala.

DSC_0017

Tillbaka till Bynäset. En plats väl värd flera besök.

DSC_0009

Var jag promenerade styrdes till stor del av min vilja att hitta de ”checkpoints” som orienteringsklubbar i samarbete med kommuner placerar ut i syfte att få ut fler i naturen.

Screenshot_20190615-122810

Ännu en promenad från mitt hem till ”Sommarhagen”. Här kan jag gå hur många gånger som helst utan att tröttna.

cropped-dsc_0033-2.jpgDSC_0022

En del av de checkpoints jag letade efter fanns placerade i stadsnära natur och här är jag i ett industriområde.

20190619_101247

Många fler vandringar blev det under sommaren och kanske illustreras de bäst av några av alla blommor jag såg. Den här humlan i ett humleblomster var ju helt perfekt placerad.

DSC_0027

Jämtlands landskapsblomma, Brunkulla.

DSC_0082

Klotpyrola.

757

Skogsvicker.

762

Jungfru Marie nycklar.

759

Prästkrage i sällskap med grön blombock och en fluga.

DSC_0030

I början av juli återvände jag till mitt barndomsparadis som även blev mitt vuxenparadis, Optand då jag blev bjuden på våfflor av f d grannar. Bilden är tagen från deras tomt bort mot ”vår brygga” och en bit till. Ni förstår säkert att det här är den plats som ger mig allra flest minnen och där jag blir mest nostalgisk.

DSC_0004

Älggräs som besöks av en blomfluga.

DSC_0037

I mitten av juli tittade jag ut mot Hoverberget och byn Hoverberg från Höglunda gård i Skanderåsen. Jag blev bjuden på lunch av goda vänner och trots dramatiska moln runt omkring oss sken solen hela tiden på oss. Lite senare fick jag läsa att en bloggvän just då besökte grottan i samma berg. Undrar om hon var där inne just när jag tog bilden.

DSC_0002

Juli månads sista dag vandrade jag, som vanligt, iväg och kom bl a förbi Frösö kyrka. En kyrka som är väldigt vackert belägen med en storslagen utsikt mot fjäll och över Storsjön. Jag kom inte ända fram dit men det är en liknande vy som ni har sett här hos mig ett antal gånger.

DSC_0017

Min lycka var stor när jag bara råkade upptäcka en liten myr med hjortron. Det blev inte ens en liter men jag var nöjd.

DSC_0016DSC_0001

Krollilja. Jag vet inte om den vita krolliljan är mindre vanlig än den rosa men jag har inte sett den vita varianten många gånger.

20190722_125853

I början av augusti var det dags för det tillfälligt uppbyggda ”Krogstråket” som varje år sätts upp veckan före Storsjöyran, eller yran som alla säger. Jag träffade vänner där, lyssnade på musik med bandet Ständut Black och gästartisten Elias, 11 år och blev ännu en gång bjuden på mat. En skön och väldigt trevlig eftermiddag men det tog tid innan mina öron hörde normalt igen.

DSC_0001DSC_0023

En av mina vandringar gjorde jag uppe vid utkikstornet på Östberget. Jag avslutade med en god vegansk smörgås och en kopp té medan jag satt ute och tittade på utsikten.

DSC_0056

Utsikten var den här och vid den röda pilen bor jag.

InkedDSC_0029_LI

I början av september var det dags för den andra av de två största händelserna under 2019. Jag och min son gav oss iväg på en Islandsresa som varade i 11 dygn. Men innan vi tog flyget till Island strålade vi samman i Uppsala. Inte bara jag och min son träffades på stationen när jag kom dit. Av en händelse råkade min syster precis ha avslutat ett uppdrag i Uppsala och överraskade med att möta oss där.  Det blev bara ett kort möte innan min syster gick åt sitt håll och jag och min son hem till honom.

20190902_123137

Vi hann med en liten runda på stan innan middagen.

20190902_1655446632402332695233560.jpg

Dagen därpå, den 3:e september flög vi in över Island och hade turen att ha fantastisk sikt över ön och Europas största glaciär, Vatnajökull.

DSC_0017

Jag kan omöjligt redogöra för hela resan här. Är man intresserad av den får man gå tillbaka i bloggen och läsa inläggen där. Men jag kan dela med mig av några av alla foton. Här är den aktiva Gejsern Strokkur.

DSC_0198

Vattenfallet Gullfoss.

DSC_0244

Det skönaste bad jag någonsin har varit med om, som att gå ner i ett badkar. Secret lagoon,  eller Gamla Laugin som den också kallas.

20190904_164246

Black beach, en svart lavastrand med märkliga klippformationer.

dsc_02282888908481395395181.jpg

Seljalandsfoss.

dsc_00808058934478049445843.jpg

Seljavallalaug, Islands äldsta pool som värms upp av varma källor.

dsc_01841245746713723582664.jpg

Jökulsárlón, Islands största och djupaste glaciärsjö. En plats man inte får missa om man besöker Island. Vi kunde ha stannat hur länge som helst kändes det som, för att se alla isformationer och alla de sälar som simmade omkring mellan de små isbergen.

DSC_0590DSC_0644DSC_0751DSC_0783DSC_0534

Ett av alla favoritbesök och fascinerande upplevelser var på ett geotermiskt område, Hverir, där det kokade och bubblade i lera och vatten. Det kom även upp riktigt svavelosande ånga ur marken och när man kom in i en sådan pust av ånga, kom kväljningarna. Ruttna ägg och döda råttor i en inte särskilt trevlig kombination, så luktade det.

DSC_0139

Alldeles i närheten av Hverir ligger den här ångande sjön. Det är förbjudet att bada eftersom heta källor gör den farligt het på vissa ställen.

DSC_0197

Vi besteg vulkanen Hverfjall och vandrade runt hela kratern, en dryg timmes promenad.

DSC_0303

Buoakirkja, allmänt kallad black church.

DSC_0154

Kirkjufell.

DSC_0051

När jag kom hem till mitt Jämtland igen var det höst.

cropped-dsc_0024-2-1.jpg

Efter bara några veckor hemma packade jag väskan igen och gav mig av söderut. Den här gången var det ett besök i Örebro som var huvudorsaken men efter att ha träffat både döttrar och svärson fortsatte jag ner till Motala och hälsade på min lillasyster och hennes nya vän Roddy.

DSC_0026

Jag hann med besök både hos en kompis i Norrköping och hos min svärmor och övrig släkt i Åkers styckebruk innan jag gjorde ett sista besök i Uppsala hos min son. Därifrån delade jag upp resan i två etapper med en övernattning utanför Hudiksvall.

Och hemma var det då ännu mer höstfärgat.

DSC_0031

I slutet av oktober hade min syster ett uppdrag i Solefteå och hon kom på den briljanta idén att besöka mig samtidigt och lämna Roddy hos mig medan hon utförde sitt uppdrag.

DSC_0017

Av en händelse snappade jag upp att det skulle vara en landsomfattande ljusmanifestation för FK:s offer. Alla de som inte orkat längre och tagit sina liv efter bemötandet från FK.

20191025_172940

30:e oktober gjorde vintern sitt första försök och enligt mig blev allt lite ljusare och vackrare.

DSC_0006

Det blev flera återgångar till höst och fler försök från vinterns sida. Det var många dimmiga dagar men om det ser ut som på följande bilder så gör det ingenting om dimman inte orkar lätta.

DSC_0059DSC_0098DSC_008620191118_115421

Till första advent kom två av mina barn och jag bakade pepparkakshus. Det blev ett halvbra försök men många av skavankerna kunde döljas med hjälp av glasyr.

DSC_0044

Min stad blev fint julpyntad.

DSC_0031DSC_0022

Naturen skötte sin egen pyntning.

DSC_0011

Julen firades i Örebro tillsammans med alla mina tre barn, svärsonen och hans familj. Dessutom var två fina kattbröder väldigt delaktiga.

DSC_0001

När jag kom hem dämpades tomhetskänslan av de vackra vintervyer som väntade här.

DSC_0142DSC_0147

Och så till sist, de vackra pärlemormoln jag skrev om och visade er igår.

DSC_0063DSC_0038

Det var mitt 2019. Jag ser med spänning fram mot vad 2020 ska föra med sig.


16 comments

  • Tack! Det händer en hel del under ett år och allt får inte plats i ett inlägg. Men det blev ju ganska omfattande i alla fall 😀
   Jättsynd att du inte hänger med till Åre. Om du vill och har tid så titta gärna förbi någon dag.

   Gilla

  • Kul att du tog dig tid att följa med 😀 När man börjar titta tillbaka blir man lätt förvånad över hur mycket som har hänt. Det är ganska mycket som inte fick vara med här. Jag tyckte att det fick räcka så här 😉
   Jag ska snart ta en sväng förbi din blogg och se vad du har för dig 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Jättefin årskrönika som kröns av pärlemormoln minsann! De har varit synliga här i trakterna också har jag sett på bildbevis i lokaltidningen, själv har jag missat dem som jag brukar med alla himlafenomen. Går jag alltid och glor ner i marken tro?
  Jag får iaf en uppfattning att du på det bestämdaste är nöjd med ditt beslut att återvända till hemtrakterna. Och vem skulle inte göra det, du bor i ett paradis ! Själv har jag just konstaterat att minnet är kort, en grön nyårsvecka har visst förekommit tidigare i mitt liv, det är bara jag som förträngt det, men bloggens tillbakablickar envisas med att så är fallet.
  Nu önskar jag dig en god fortsättning på det nya seklet! Kram från pörtet

  Gilla

  • Tack! Det är svårt att sålla bland alla bilder som tas under ett helt år och den svårigheten märks ganska tydligt här 😉 Det verkar som om pärlemormolnen har varit synliga lite överallt, utom längre söderut. Jag såg dem igår också men i mycket blekare skepnad. Haha, jag tror att du tittar upp ibland men det är viktigt att ha koll på var man sätter fötterna. Jag har också bra koll på marken men ändå händer det att jag snubblar så det är inte alltid det hjälper.
   Jag är helnöjd med att ha flyttat tillbaka. Det är så självklart att det är här jag ska vara. Det känns tomt och ensamt ibland, jag har ju haft min syster nära förut och nu känner jag saknaden efter både henne och min man. Men i stort sett är det här den plats som gör mig mest lycklig 😀
   Tänk vad bra det är att bloggarna kan ge oss fakta och vi måste ju tro på det vi själva har skrivit 😉
   God fortsättning till dig också och en stor kram!

   Gilla

 2. Det er så trivelig med slike tilbakeblikk gjennom året som har gått. Man opplever det samme en gang til på en måte. Det er hverdagen det er mest av, så det er de spesielle øyeblikkene en må ta vare på. Takk for at du følger meg i min hverdag og alle koselige kommentarer du legger til. Lykke til i 2020, så får vi se hva det fører til.

  Gilla

  • Ja, visst är det! Roligast kanske min återblick är för mig själv men det är kul att få veta att någon annan också gillar det 😀 Det är klart att jag vill följa dig och alla dina härliga djur. Jag skrattar och ler och ibland är jag lite avundsjuk på dig som har alla dessa fina kompisar. Jag är glad för att du följer mig och min vardag och kommentarerna är mycket uppskattade 😀
   Nu ska vi båda se till att få ett riktigt fint 2020. En del motgångar blir det säkert men då klarar vi av dem och går vidare mot bättre dagar.

   Gilla

 3. Oj så mycket vackert! Vilka bilder! Helt magiskt! Jag kan nickande intsämma att det är tur att du hade en sådan längtan ”hem”. Alla dessa underbara foton du bjuder på från din hemmiljö. Fotot på dig, sonen och din syster är så lyckat, glädjen bara lyser. Fantatsikt bildår med tillhörande text du bjuder på, tänk så mycket trevligheter du varit med om, eller som du sett till att vara med om. Fantastiskt!
  Om jag nu inte har någon möjlighet att komma ifrån v 5 så ska jag ta mig till dig när allt lugnat ner sig lite. Vill verkligen komma till ditt paradis och njuta av allt detta med dig. Pappa blir svagare och svagare för varje dag. Men han kämpar på ännu så länge. Han har kramper som de inte får bukt på, som tar musten ur honom. Det är lite mycket nu!

  Gott Nytt år kära vän!

  Kram

  Gilla

  • Tack Lotta! Jag har haft turen att stöta på mycket som är vackert och ofta har jag haft kameran med mig. Jag älskar att bo här och det märks säkert. Men underligt nog har jag faktiskt en liten längtan till Mjölby och allt jag hade där. Men det är nog mest min saknad efter att dela hus med min syster som skapar de känslorna. Men det här är absolut mitt ”hemma” 😀 Fotot på mig, min son och min syster visar exakt den glädje vi kände då 😀 Visst har jag fått vara med om mycket spännande och kul 2019 och jag är väldigt glad att jag nu har fått vara med om två fantastiska resor tillsammans med min son. Något liknande blir det nog inte igen men jag har alla minnen kvar.
   Jag blir jätteglad om du och Eddie kan komma men du ska absolut inte känna någon press. Självklart vill du vara nära din pappa och vad som än händer blir det nog kämpigt för dig att åka iväg så långt som till Åre. Lämna besked när du vet hur det blir. Det finns ingen tidsgräns. Annars ses vi när du kommer en annan gång 🙂
   Gott nytt år till dig, Eddie och alla dina nära och kära.
   Kramar ❤

   Gilla

 4. En underbar återblick på 2019 … och fantastiska bilder! Jag är så glad åt ditt beslut att flytta tillbaka till dina hemtrakter – vet ju hur du längtat – och framför allt glad att du trivs så bra!
  Härliga minnesbilder att njuta av både från din närmiljö och från Islandsresan … kul att få igen!
  Önskar dig en riktigt god fortsättning på detta nya år! Kanske kan vi ses i sommar 🙂
  Kram

  Gilla

  • Tack snälla Anki! Det har varit ett i stort sett fantastiskt år med många roliga, spännande och intressanta stunder 😀 Tack för att du gläds med mig åt min flytt och mitt boende här. Det blev absolut helt rätt. En liten saknad efter Mjölby har jag faktiskt och jag saknar att ha min syster i våningen under. Men det vore ju konstigt annars eftersom vi trivdes så bra tillsammans. Det var kul att välja bilder och gå igenom alla minnen från året. Det blev lite väl mycket men det är svårt att sålla bort mer än jag gjorde.
   Jag önskar dig och Lasse detsamma och jag hoppas att ni får möjlighet att komma upp hit i sommar. Kanske kan vi stråla samman även med Anita. Det vore kul 😀
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Fantastiska bilder och ett spännande år du har bakom dig. Det är ju inte precis vardagshändelser, både att ha lämnat Sahlgrenska bakom dig, flytten och Islandsresan. Det är så roligt att se dina bilder som är otroligt fina.
  Kram

  Gilla

  • Tack! Jag tänkte inte ens på att det var stort att lämna Sahlgrenska helt men det bevisar bara att jag mår så bra att jag inte ofta tänker på min lever 😀 Men visst har det varit ett år med stora händelser och jag har mycket att minnas med glädje 😀
   Kram

   Gilla

 6. Vilken fin tillbakablick som du bjuder på! Jag kan tänka mig att det var en mycket härlig känsla att flytta tillbaka igen. Vår bostadsort är viktigare än vad vi tror och känslan av hemma ska aldrig underskattas.

  Kram

  Gilla

  • Tack! Det var en glädje som inte kan beskrivas blandat med en stolthet som jag inte riktigt kan förklara. Men båda de delarna har nog märkts i mina inlägg 😀 Jag kan nog trivas på de flesta platser men ingen kan tvivla på att det är här jag hör hemma 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s