Ett vackert avslut på 2019

Det är inte vanligt att man ser de vackra pärlemormolnen. Enligt olika källor uppstår de bara några gånger per år och nästan alltid i nordliga trakter. De bildas under speciella omständigheter som gör att de inte bara är vackra –  de bidrar även till att tunna ut ozonlagret.

DSC_0028

Följande text är kopierad från en artikel i ”Dagens Nyheter”.

De senaste dagarna har pärlemormoln synts över delar av norra Sverige. Moln som bidrar till att tunna ut ozonlagret.

Molnen uppstår då kalla vindar från Arktis blåser över den skandinaviska fjällkedjan mellan Norge och Sverige och skapar vågor på läsidan. Vågorna fortplantar sig upp till hög höjd. På vågtopparna blir det kallt och där bildas små droppar. Där fryser molnens droppar till is som när de belyses av den lågt stående solen förvandlas till ett regnbågsfenomen. För att de ska kunna bildas måste det var minst 75 grader kallt.

Meteorologer på SMHI räknar med att pärlemormoln kan synas ett par gånger per år. Förutom ispartiklar består de av svavelsyra och salpetersyra. Genom att alla droppar i molnet blir ungefär lika stora så bryter de ljuset på samma sätt vilket i sin tur gör att ljus av olika våglängd sprids olika mycket och skapar de vackra färgerna.

DSC_0034

Kopierat från wikipedia:

Pärlemormoln eller polarstratosfäriskt moln är moln som bildas i stratosfären i polartrakterna på en höjd av 15–25 000 meter över havet då vatten, salpetersyra och svavelsyra fryser vid mycket låga temperaturer. De har en aktiv roll i bildandet av ozonhål över Antarktis.

DSC_0037

Jag missade gårdagens fina pärlemormoln men jag såg foton som andra har tagit. Vid tvåtiden i dag tog jag kameran med mig och gick ut och jag hade tur. De fanns där i dag också.

DSC_0038DSC_0054DSC_0063

Med dessa bilder på ett både vackert och för ozonskiktet dåligt fenomen vill jag önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!!


16 comments

 1. Verkligen vackert! Har hört och läst en del om dessa ovanliga moln, men aldrig sett några i verkligheten.
  Ha en fin kväll, denna årets sista och Gott Nytt År!
  Kram

  Gilla

 2. Väldigt vackra bilder om än inte så nyttigt fenomen för Moder Jord eller för oss mänskliga varelser.

  Önskar dig ett fint avslut på den här nyårsafton och en önskan om ett bra nytt år om några timmar!

  Gilla

  • Det är svårt att låta bli att beundra dessa vackra väderfenomen trots vetskapen om att de egentligen inte är särskilt bra.
   Tack, jag önskar dig detsamma och det är klart att vårt nya år ska bli bra 😀

   Gilla

  • Ja, det var vackert och det är självklart ännu bättre att se det i verkligheten 😀 Jag tror att jag bara har sett pärlemormoln vid två tidigare tillfällen och båda gångerna bodde jag här i norr.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 3. Jag såg molnen också och Sonen som har bättre kamera tog bilder. Annars har det varit blåsigt och de papperslyktor vi tänkte skicka upp gick inte att tända och inte marscallerna heller. Nåja vi var 10 st och maten var god och idag är det lite avslaget och blåser ännu värre. Disken väntar på mig och dom andra ser på tv eller sover. Tack för förra årets fina blogg med så fina bilder som jag nästan avundas dig för dess klarhet och skärpa. Ha nu ett härligt nytt år med god hälsa och trevliga äventyr. Jag önskar mig hälsa och att jag iår får lära mig något nytt, får resa någonstans och klättra upp på Gäckande Berget och dansa riktigt mycket. Att vinna pengar så jag kan göra det jag vill. Önska kan man ju alltid.

  Gilla

  • Jag tror att de molnen syntes över hela Jämtland och kanske andra landskap också. Jag såg dem i dag också men de var mycket blekare så kanske försvinner fenomenet nu för den här gången.
   Synd att ni inte kunde tända lyktor och marschaller men ni hade säkert kul ändå och inne kunde ni ju tända ljus. Disken kan du fixa lite senare och kanske får du t o m hjälp. Sätt gästerna i arbete 😀
   Vad snälla saker du skriver om min blogg. Jag har sett många väldigt fina bilder och läst massor av trevliga inlägg hos dig också. Jag önskar att alla dina önskningar slår in och att vi båda får ett fint 2020. Jag vill göra en roadtrip upp till nordkapp tillsammans med min lillasyster och jag hoppas att mina besparingar ska räcka till det 😀

   Gilla

 4. Vilka moln! Sådana har jag aldrig skådat. Så jag tackar för att du både bjuder på fina bilder samt texten om fenomenet.
  Ser fram emot 2020 här hos dig för här bjuds det alltid på intressanta texter med fina tillhörande bilder. Alltid lika trevligt!

  Kramar!

  Gilla

  • Ja, de är verkligen vackra. Jag har läst att de är ovanliga och att de syns mest här uppe i norr. Det är nog därför du aldrig har sett dem.
   Haha, jag satt häromdagen och tänkte att jag hade en mycket mer intressant blogg förr med texter som oftare handlade om annat än bara vad jag gör. Dina ord kom i rätt stund och nu känner jag att bloggen kanske inte är helt ointressant i alla fall. Tack för det 😀 ❤
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s