180 000 mail

Så många mail skickade vi i fb-gruppen ”försäkringskassanupproret” till riksdagsledamoter, partiledare och media under fyra dagar i samband med första advent. Jag skickade åtta mail till ledamöter i olika partier, med kopior till olika tidningar, och jag fick snabbt två svar. Ett från S och ett från SD. Båda svaren var väldigt trevliga men gav inget riktigt hopp. Att jag över huvud taget fick några svar beror nog på att jag var rätt så snabb med att skicka mina mail och kanske insåg inte mottagarna hur mailbombade de skulle bli. Jag formulerade texten och bytte ut en mening beroende på vilket parti som var mottagare. Om alla som deltog skickade de åtta mail som varje person skulle skicka så har 22 500 personer deltagit. I gruppen är vi drygt           40 000 medlemmar och jag vet att en del har gjort mer än förväntat och många har inte orkat alls eller gjort sitt bästa och fått iväg ett eller kanske några mail. Jag tycker att det är ett väldigt bra resultat men tyvärr har jag inte sett något om det i de media jag har tillgång till. Steve, grundaren av gruppen, skriver att ett antal media har kontaktat honom och vill göra seriösa reportage och det får förhoppningsvis genomslag.

Jag har fått avslag på min begäran om omprövning och man kan inte göra annat än att sucka och skaka på huvudet. Nu är mitt ärende överlämnat till jurist för att överklagas i förvaltningsrätten. Juristen ringde upp mig dagen efter att han hade fått all dokumentation och sa att jag självklart ska ha sjukpenning. Inga garantier så klart men hans ord fick mig att gå med på att betala honom för att föra min talan. Om jag får rätt i förvaltningsrätten är det värt pengarna eftersom jag får tillbaka inkomsten. Annars är det pengar som jag skulle behöva själv. Men man måste våga chansa när det finns gott hopp. I fb-gruppen finns berättelser om att det tar drygt ett år innan ett ärende avgörs i förvaltningsrätten och under tiden uteblir sjukpenningen. Jag har tur som kan klara mig även om det blir snålt.

Min berättelse och sjukdomshistoria är inte den värsta på långa vägar. Jag läser om hur någon blir uppringd av FK efter en operation med uppmaningen att be sjukvårdspersonal skjutsa till arbetsförmedlingen, hur en man som inte kan gå från ett rum till ett annat utan att svimma anses fullt arbetsför, hur många blir nekade sjukpenning med motiveringen att de har barn, hund eller en hobby och då måste de vara fullt arbetsföra. Flera gånger har jag läst varningar för att dela att man gör någonting alls eftersom FK kollar sociala medier. Personer som har arbetat på FK skriver om hur de blev uppmanade att ge avslag på allt de kan hitta minsta lilla anledning att slå ner på och om de godkänner för många ärenden får det konsekvenser. De som ger många avslag får löneförhöjningar. En del personer har fått besked om att de är godkända för att sedan få avslag utan att förstå varför. Kanske en för givmild handläggare har fått tillsägning om att det måste bli ett avslag. Jag vet inte hur stor sanningshalt det är i allt detta men samstämmigheten i alla berättelser är skrämmande. Alla som är friska och arbetsföra ska vara tacksamma för det men det är också bra om medvetenheten om vad som sker ökar. Ingen kan ju vara säker på att det finns ett fungerande sjukförsäkringssystem om man blir sjuk.

I dag var det en skön dag för promenad och jag gav mig iväg ut en vända på eftermiddagen. Fotona är tagna mellan 14.00 och 14.40 och som ni ser är skymningen redan på gång.

DSC_0013DSC_0027DSC_0041DSC_0046DSC_0052DSC_0061

Som avslutning vill jag bjuda er på ett yuotube-klipp. Jag fick en fråga i en kommentar angående kursen i jamtska som jag har anmält mig till. Frågan gällde hur jamtska låter och här är ett litet exempel som passar bra så här i juletid.

Tomten på jamska


20 comments

 1. Lever nog i en skyddad värld, har bara haft kontakt med försäkringskassan en gång, 1996 då jag ansökte om och beviljandes sk närståendepenning när min mamma blev sjuk och gick bort. Det är min enda erfarenhet av försäkringskassan.

  Gilla

  • Var glad för att du har god hälsa och att du slipper kämpa mot FK 😀 Jag har aldrig haft några problem med dem förut under de 21 år jag har varit sjukskriven under olika former. Men det har blivit mycket hårdare de senaste åren. Det är nog pga min leversjukdom jag har sluppit det här tidigare. Det finns många uppgifter om hur politiker har tagit bort öronmärkningen av det som betalats in till sjukförsäkringen genom bl a arbetsgivaravgifter och hur pengarna har använts till jobbskatteavdrag etc. Men jag vet inte hur sant det är.

   Gilla

   • Det finns nog en hel del överdrifter i den politiska debatten, men jag har noterat att vänner och bekanta under senare år blivit mer obenägna att bidra till sådant som inte är generellt. Skola och tunnelbanebyggen är m a o okej, medans dom ofta är mer skeptiska till behovsprövada saker såsom sjukbidrag och socialbidrag. Att man en dag kanske är där själv tänker man inte så mycket på.

    Gilla

   • Ja, jag vågar inte lita på sanningshalten i mycket av det som skrivs men mängden berättelser om bemötandet från FK och mina egna erfarenheter pekar i samma riktning. Sjukvården däremot är jag väldigt nöjd med. Jag var medlem i en internationell fb-grupp för personer med samma leversjukdom som jag hade. Där var det otaliga berättelser om hur läkare ville ge vård och hur försäkringsbolag sa nej. Ibland godkände försäkringsbolagen transplantation men betalade inte för den livslånga medicineringen. Det var många förtvivlade människor som inte visste hur de skulle göra. Här är det än så länge läkare som bestämmer vilken vård vi ska få och jag hoppas att det fortsätter så.

    Gilla

 2. Vet du tårarna trillar när jag läser ditt inlägg. När jag blev akut sjuk 97 när vi drev värdshus och jag fick både förmaksflimmer och en massa fysiska problem så struntade alla inklusive fb i det. Jag fick inte en krona när jag var helt utslagen i två år. Vi levde i stort sett på allmosor…så jag vet allt om hur man kan bli fullkomligt tillintetgjord när man gjort vad man kan och oväntat blivit sjuk och inte orkat mer. Jag orkade inte kämpa särskilt mycket utan ville bara gömma mig i en stuga i skogen. All styrka till er att ni ska orka ta er igenom detta tillsammans!

  Gilla

  • Jag vet att jag har det bättre än väldigt många andra i och med att jag klarar mig ändå om jag snålar. Men jag har ändå känt av samma hopplöshet och önskan att försvinna, strunta i allt och stänga in mig i min bubbla. Jag blev peppad att kämpa och kanske hade jag gjort det även utan den peppningen, jag vet faktiskt inte. Om jag, som mår bra psykiskt och är van vid att organisera och hantera diverse kontakter med företag och myndigheter, känner så – hur ska då alla de som inte har samma förutsättningar orka? Det är fruktansvärt sorgligt att så många far illa i det som en gång var ett välfärdssamhälle. Du har gått igenom något väldigt tungt och jag tror att du också kände dig kränkt. Det verkar som om du tog dig igenom det värsta och nu lever ett ganska bra liv och jag är jätteglad för det.
   Kram ❤

   Gilla

   • Ibland önskar jag att internet funnits då jag blev sjuk. För det blev så mycket enklare att samla grupper som har gemensamma nämnare och som kan kämpa tillsammans oavsett var man bor. Saknar att inte det forumet fanns på min tid. Javisst kände jag mig kränkt när jag stod med mössan i handen på socialkontoret o inte fick 500 kronor för att åka till Helsingfors på min fars begravning. Det kunde jag ta ur matkassan tyckte dom…
    Resultatet av de kränkningar jag råkade ut för är att jag fortfarande inte är kapabel att prata med myndigheter utan att bryta ihop. Oavsett vad saken gäller….Och framför allt kan jag inte prata i telefon. Det blir tortyr och fel direkt. Men annars har jag ju hämtat mig jättebra och har egentligen inga problem med min självkänsla. Men visst är det trist att se hur pensionsutbetalningarna ser ut när fogden gått in och plockat ut alla surt förvärvade pensionsförsäkringar som arbetsgivare betalat in under åren. Men jag klarar mig och vill gärna hjälpa dem som har det så mycket värre än jag! Tack för din fina omtanke om Blinka, jag är ganska urlakad just nu, det har varit en pärs som jag inte förväntat mig just nu. Men, det är gott gry i henne och jag tror/hoppas att hon repar sig skapligt så vi kan fortsätta ett tag till tillsammans. Ser jag att hon inte mår bättre utan lider då vet jag vad jag behöver göra. Bamsekram

    Gilla

   • Det är lättare nu när man kan samlas via nätet och se att man inte är ensam. För min del gjorde det stor skillnad att veta att vi är många som kämpar tillsammans. Samtidigt är det hemskt att vi är så många drabbade. Jag blir arg när jag tänker på hur du behandlades och säkert många med dig. Men jag blir lite förvånad att det var så hårt redan då, för jag inbillar mig att det hände en del år tillbaka i tiden. Kanske borde du och alla som har behandlats illa tidigare också gå med i den här gruppen. Man måste inte delta i något man inte orkar men om vi växer i samma fart som hittills så blir det svårt att ignorera oss. Jag önskar att alla kunde kompenseras retroaktivt men det är nog tyvärr att drömma om för mycket.
    Jag håller tummarna så hårt jag kan för att Blinka repar sig och orkar stanna kvar hos dig och kattkompisarna länge än ❤
    Kramar till hela flocken.

    Gilla

 3. Vilka underbart fina foton. Så fantastiska, det riktigt sprakar om de.
  Så tråkigt att behöva läsa om ert arbete med FK. Jag har hört sådana berättelser om människor som totalt blivit överkörda, förkrossade och nästa helt utslagna. Vem orkar kriga när man redan har blivit skjuten. En arbetskamrat till mig för några årsedan fick canser, efter långa cellgiftbehandlingar så skulle hon ut i arbetslivet. Tunn, blek och alldeles slut efter flera månaders behandling. Försäkringskassan jagade henne, hon bad och bönade att få några månaders återhämtning. Avslag på avslag, cansern kom tillbaka och trots att hon fick läkarintyg på ny behandling skulle göras så fick hon kriga. Hon var hemma i ca ett halvår utan ersättning. Tyvärr hann hon få vingar innan beslutet kom. .
  Blir så ledsen och förkrossa av att det ska behöva vara så.
  Hoppas att allt löser sig för dig och alla andra som slås för att få lite andrum.

  Kramar på Luciadagen!

  Gilla

  • Tack Lotta! Det är fint med de tidiga solnedgångarna även om jag tycker att det ska bli ganska skönt när dagarna börjar bli längre igen.
   Det verkar som om alla har egna berättelser om hur FK bemöter folk. Antingen är det något man själv har gått igenom eller så känner man någon som har den erfarenheten. Det är underligt att det kan få fortsätta när så många vet hur det fungerar. Men jag vet ju själv hur chockad jag blev när jag fick avslag och insåg att ja, det är faktiskt sant att det är så det fungerar. Jag orkar kämpa efter att ha blivit peppad att göra det men det är tungt. Jag behöver inte lämna mitt hem eller gå hungrig men det är ändå en hemsk känsla av att bli så kränkt och orättvist behandlad. Jag lider med alla som drabbas hårdare och även med alla läkare som blir tillplattade av FK. Det finns flera berättelser om hur läkare vägrar skriva sjukintyg för att de alltid blir underkända och då kan de göra bättre saker med sin tid. Din berättelse om din arbetskamrat är riktigt skrämmande men tyvärr inte ovanlig. Visst blir man ledsen, förtvivlad och arg men jag hoppas att vi i fb-gruppen kan göra skillnad genom olika aktioner. Om inte annat så kan vi i alla fall visa att det är så här det är. Ett syfte med mailbombningen var att inga politiker nu ska kunna säga att de inget visste.
   Mitt ärende lär inte bli avgjort förrän kanske i början av 2021 men förhoppningsvis blir det ett bra domslut.
   Kram

   Gilla

 4. Bra kämpat! Synd att det blivit så oerhört svårt att få den hjälp och det stöd man behöver för att klara både sjukdom och ekonomi. Jag har en del dåliga erfarenheter av FK – både för egen del och för Lasses – och minns många tragiska människoöden från tiden jag jobbade på kommunen. Hoppas verkligen juristen kan fixa detta åt dig – fattar inte hur de tänkt att du ska kunna ta ett jobb!
  Vackra bilder från din promenad … och roligt att lyssna på den äldre damens version av Tomten 🙂
  Ha nu en bra luciadag!
  kram

  Gilla

  • Tack Anki! Det finns så mycket ilska och vilja att göra något i den här fb-gruppen men samtidigt är det många som inte orkar. Då är det bra att vi andra orkar kämpa och många gör väldigt mycket. Jag håller mig lite i bakgrunden och skriver inga inlägg. Men jag läser och reagerar med olika symboler och jag deltar i de aktiviteter jag kan vara med i. Alla vi mår dåligt av hur illa vi blir behandlade och du vet precis hur det är. Att jag inte har drabbats tidigare har säkert med levern att göra. Men min läkare på VC i Skänninge var lika förvånad varje gång jag kom för att få ett sjukintyg, att FK inte hade hört av sig.
   Enligt juristen är det solklart och jag har förstått att man måste uttrycka sig på ett särskilt sätt och peka på en del juridiska aspekter för att få rätt. FK håller helt krasst på med en del olagligheter och då måste man veta om det och även veta hur det ska bemötas. Det kommer att ta lång tid men jag hoppas på upprättelse när allt är klart.
   Visst var damen som läser tomten rar 😀 Jag blev glad när jag hittade den filmsnutten.
   Tack detsamma!
   Kram

   Gillad av 1 person

 5. Bra kämpat. Ge dig inte Om du får rätt kommer andra att få hjälp av det också. Jag blir rent förskräckt när jag hört hur det blivit och jag är så innerligt glad att jag slutade på försäkrngskassan även om det inte alls var på det sättet när jag jobbade. Då hade vi fått order om att vara mänskliga Nu verkar det vara tvärt om. Usch

  Gilla

  • Tack Anita! Kanske skulle det kännas bra för andra att få veta att man kan vinna mot FK men tyvärr har många inte råd att anlita en jurist. När man kämpar mot myndigheter gäller inte rättsskyddet i hemförsäkringen. Det känns som om FK utnyttjar det faktum att folk inte har råd att kämpa. Först tar de ifrån dem deras inkomst och sedan ska man klara sig utan den under lång tid samtidigt som man ska kosta på juristhjälp. Jag vet att jag har en väldig tur som har möjlighet att få hjälp och jag önskar att jag kunde hjälpa andra också. Det var säkert väldigt mycket bättre att jobba på FK när du gjorde det. Jag hade inga problem under alla år fram till nu så det är säkert ganska nytt med de hårdare bedömningarna.

   Gilla

 6. Det är fruktansvärt att läsa om hur försäkringskassan agerar. Hur kan man sova gott på natten när man agerar så här? Vem som helst kan bli sjuk, det är inget man kan råda över själv. Jag hejar på dig ❤
  Kram

  Gilla

  • Ja, det är hemskt och jag tror inte att många handläggare klarar av att jobba där länge. Många i fb-gruppen skriver att FK tar in studenter utan erfarenhet när de som har varit där länge slutar. Som med allt annat som skrivs vet jag inte mycket om sanningshalten men det skulle inte förvåna mig om det är så. För att klara av de arbetsuppgifter de har måste de vara väldigt kalla eller förhärdade. Jag har försökt uttrycka mig sakligt men jag vet att handläggarna får ta emot mycket skit.
   Tack för hejandet 😀 Det dröjer innan allt är klart men jag hoppas att jag får rätt i förvaltningsrätten.
   Kram

   Gilla

 7. Bra mailbombat får jag säga. Det visar vilket uppdämt missnöje det finns och att Försäkringskassan bortser från vad behandlande läkare tycker. Skandal att det får gå till så.

  Jag tycker att du gör helt rätt som överklagar. Min mamma sökte färdtjänst två gånger men fick avslag båda gångerna. Efter att ha läst in mig på gällande lagstiftning insåg jag att hon hade rätt. När man får ett avslag på färdtjänst så erbjuder sig kommunen (som beslutat att avslå) att hjälpa till med att överklaga till kammarrätten. Då flög själve fan i mig och jag bestämde att jag skulle sköta överklagandet eftersom jag läst 2/3 av juristlinjen. Det krävdes en hel del men till slut var jag klar och skickade in vårt överklagande. Till min stora glädje fick mamma/jag rätt i kammarrätten så man ska aldrig ge upp! Så stå på dig!

  Kram

  Gilla

  • Tack Znogge! Det mullrar rejält i leden av drabbade och anhöriga och det planeras för fler aktioner. Politikerna ska inte kunna säga att de har varit ovetande om situationen och det var ett av syftena med mailbombningen.
   Jag har förstått att det är viktigt att veta hur man ska uttrycka sig och att man ska kunna peka på juridiska aspekter. Jag har fått uppfattningen att FK:s handlingar ibland t o m är olagliga och det är inte lätt att veta exakt vad som gäller när man inte har koll på lagarna. Min dotter har ingen koll på det här området så trots att hon är jurist är det bättre att jag vänder mig till en specialist på de här ärendena. Jättebra gjort av dig att kämpa på för din mammas skull och vilken lycka och stolthet du måste ha känt när du lyckades 😀 Jag tycker att det är väldigt skönt att nu ha lämnat över allt till någon annan. Det tar rejält på ork och humör att råka ut för det här, trots att jag mår bra mentalt och klarar mig ekonomiskt. Jag skulle vilja ha möjlighet att kämpa för alla som inte har de förutsättningarna men det är inte lätt. Jag har funderingar på om det är möjligt att starta en fond där pengar till juristhjälp kan delas ut och återbetalas om man vinner i förvaltningsrätten. Men om jag förlorar så måste jag snåla med de pengar jag har. Kanske något att diskutera med juristen om jag vinner mitt mål.
   Kram

   Gilla

   • Det är rena djungeln och en jurist kan inte alla områden så det är klokt att du vänder dig till en expert på området. Jag fick lägga ner enormt mycket tid på att hitta alla fakta och läsa in mig rejält. Dock tror jag att det var en lite mer konkret och enklare fråga än ditt ärende. Jag var stolt och glad över att det gick vägen. Enligt statistiken är det mycket ovanligt att privatpersoner som överklagar utan juridisk hjälp får rätt i högre instans i denna sortens frågor. Inte för att domstolarna dömer till en privatpersons nackdel utan för att man som privatperson saknar den kunskapen som en expert på området har.

    Med tanke på alla mail så kan de verkligen inte säga att de har varit ovetande vilket annars lätt blir ett standardsvar.

    Kram

    Gilla

   • Ja, jag tänkte att det nog är bättre. Jag vet dessutom att min dotter har väldigt mycket omkring sig just nu och vill inte begära att hon ska sätta sig in i det här också. För som du skriver, det tar väldigt mycket tid att läsa in sig på ett nytt område.
    Att det ska krävas jurister är ännu en del i hur katastrofalt sjuka behandlas. Utan inkomst är det inte många som kan skrapa fram de pengarna. Den allmänna uppfattningen, både i gruppen och hos min jurist, är att FK utnyttjar det och avslår systematiskt så många ärenden de kan. Juristen sa också att när FK får lite för många ansökningar om omprövning går handläggningen plötsligt väldigt fort och jag vet inte om han halvt om halvt skämtade när han påstod att de då tar fram avslagsstämpeln och använder den på allt. Förmodligen går det inte till så men helt rättssäkert är det helt klart inte. I förvaltningsdomstolen har man större chans att vinna än hos FK så jag hoppas att jag med hjälp av juristen ska få rätt där.
    Det ska bli väldigt spännande att se om det blir något reportage om det här i någon tidning eller annan media.
    Kram

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s