Ett år med min bil

Det har hänt flera gånger den senaste tiden att vi har haft det finaste vädret här i Jämtland. Det är nästan så att jag har fått lust att rita kors i taket när jag har sett väderkartor med moln över hela landet förutom över Jämtland. Det är verkligen inte vanligt. Det gäller att passa på att ta tillvara de fåtaliga dagarna. Jag gör det genom att gå mina promenader och jag njuter av att få ha det så. Jag har inte alltid med mig kameran men igår var skenet över fjällen så fint på eftermiddagen att jag gick ner till sjön och försökte fånga det med mobilen. Som ni ser håller isen på att lägga sig och jag hoppas att vi får många riktigt kalla dagar och nätter innan nästa snöfall kommer. Då blir isen hård och stark och inte den sörjiga, halvdåliga variant som vi ibland har.

20191217_142222

Tänk vad tiden går fort och ändå känns det som väldigt länge sedan jag hämtade ut min bil på bilfirman i Mjölby. När jag beställde bilen visste jag att jag skulle återvända till Jämtland så småningom men jag anade inte att jag redan ett halvår senare skulle bo här på Frösön. För precis ett år sedan, och tre månader innan flytten, lämnade jag tillbaka Lilla GulleKlossen (min förra bil med reg.nr som började på LGK) och fick i ställlet min nuvarande bil. Den har inget smeknamn och det tog ett tag innan jag verkligen kände att jag gillade den. Men nu är vi ett sammansvetsat par och jag vill aldrig mer ha en bil med manuell växellåda. I dag var det dags för ettårs-service och kvart över sju i morse var vi på plats hos Toyota.

Jag hade tänkt ta bussen hem och komma tillbaka på eftermiddagen. Men när jag fick höra att allt skulle vara klart drygt en timme senare valde jag att ta en promenad i området i stället. Jag hade varit förutseende och klätt mig varmt och tensen satt på ryggen. Det var alltså inga problem med att gå en runda i 12 minusgrader. Det var en härlig promenad. Luften var fuktig av dimma och rimfrosten hade fått fäste i det mesta. Det glittrade i luften av de små fuktfragment som for omkring och lystes upp av diverse belysningar. Jag mötte mamma älg och hennes kalv, återigen är det mobilen som får duga som kamera. Jag mötte och blev omkörd av många cyklister och tydligen cyklar många till jobbet även på vintern. Bra gjort tycker jag.

20191218_072223

Jag hämtade min nyservade bil och åkte hem. Lite senare på dagen tittade jag ut och fick bråttom att ta fram kameran. Kameran har fångat upp färg som inte var riktigt lika skarp i verkligheten och ändå har jag gjort bilden ljusare än den ursprungligen var. Men det jag i första hand fångades av var solstrålarna som sprider sig ner och träffar marken på andra sidan. Isen har nu lagt sig över hela den här delen av sjön och jag stod länge kvar vid mina köksfönster och tittade ut. Så här lågt står solen kl 12.27. Kameran anger att klockan var en timme senare men den går på sommartid. Vem orkar bry sig om det…inte jag i alla fall.

DSC_0001


26 comments

 1. Vilka fantastiska bilder och den som hamnade i din header är magiskt vacker! När det är sådant väder är det en lisa för själen att vara ute och promenera. Här har det mer gått i grått men regnet har vi sluppit.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Tack! Det varade inte så länge och jag är glad att jag gick ut i köket just då. Det ändrar sig fort och ibland ska man ha tur 😀 Morgonen var härlig. Det kändes absolut inte som 12 minus men det beror nog mycket på att det inte blåste.
   Kram och detsamma!

   Gilla

 2. Morgenstund har så utrolig nydelig lys, man skulle tatt mange flere bilder i slikt lys. Særlig nå når det stor sett er mørkt når en står opp og mørkt når en kommer hjem fra jobb.

  Gilla

  • Ja, visst är morgnarna ofta fina men den första och den sista av de här bilderna är tagna senare. Den första vid tvåtiden på eftermiddagen och den sista ca 12.30 på dagen 🙂 Det är svårt att tro att solen står så lågt då men så är det. Det är inte många timmar som det är ljust nu och det måste kännas väldigt trist för de som jobbar hela dagarna. Men om bara några dagar vänder det och ljuset kommer tillbaka mer och mer 😀

   Gilla

 3. Vilka fantastiska bilder!! Vad härligt att ni haft lite sol, det verkar som man skulle bott i Jämtland istället. Faktiskt tittade solen fram en pytteliten stund här idag också. Men inga såna vackra vyer som hos dig.
  Kram

  Gilla

 4. Men kära nån, det var då en gudomligt vacker bild på solen! Man kan faktiskt bli religiös för mindre…måste säga att enda gångerna jag känner någon direkt kontakt med något högre väsen är just när jag sitter och tittar på himlen, i olika skepnader..
  Härligt att höra att du o nya bilen blivit bra kompisar, tycker det nästan är ett måste om man ska ha ett förhållande, ler…
  men vissa inkörningsproblem kan ju alltid förekomma! Kramen

  Gilla

  • Tack! Ibland bjuder den på lite extra och jag hade tur som fick syn på det 😀 Jag kan känna mig andäktig av en del naturupplevelser men kan inte känna samma kontakt som du gör. Allt går att förklara om man har kunskaperna men jag förstår hur du menar.
   Ja, nu gillar jag min bil och det är ju bra. Förhållandet håller i tre år vare sig vi gillar varandra eller inte men visst är det en fördel om känslorna finns där 😀
   Kram

   Gilla

 5. Fantastiska bilder! Nästan så man blir religiös! Det gäller att passa på när tillfälle ges … magiskt vackert!
  Visst är det skönt med automatlåda … det har min också och det är såå bekvämt. 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  Gilla

  • Tack Anki! Ibland är det så vackert ute att det nästan gör ont inom mig och jag är glad att jag hann se och fota det här 😀
   Jag har varit motsträvig när det gäller automatlåda men nu kan jag inte fatta varför. Det underlättar väldigt mycket när värk i ben och arm ställer till det lite. Men nu har jag äntligen fattat vad jag ska ha 😀
   Detsamma till dig!
   Kram

   Gillad av 1 person

 6. Den sista bilden var ju helt suverän. Här har ju isen legat i över en månad nu tyvärr. Jag tycker om när det är öppet vatten. Snö och vitt har man ju nog av i alla fall. här är det 16 grader kallt och drar lite från väster så jag har hållit mig inne hela dagen. Rökt en halv laxhalva på aburöken och pratat med Gamle A som kom med en trisslott till mig som jag vann 90 kr på

  Gillad av 1 person

  • Tack Anita! Ja, ibland har man tur och hinner med att fånga det fina på bild 😀
   Visst är det fint med öppet vatten men jag ser fram mot att Medvinden öppnar. Det lär nog dröja men det känns kul att kunna promenera ute på sjön.
   Grattis till vinsten! Det är alltid kul att vinna även om det inte blir en högvinst 🙂

   Gilla

 7. Suveränt vacker vinterbild du fångat! Absolut kan vinterdagar vara vackra, mycket tjusiga, du får passa på att njuta av ögonblicken så vandrar vi vidare i mörkret här nere i södern 🙂 Nåja, jag är ganska nöjd med vårt milda väder, idag regnar det inte ens 🙂 Men… jag är väldigt glad att vi strax är framme vid vintersolståndet, sedan kan vi se fram emot att gå mot ljusare tider igen.

  Apropå bilen. Jag kör med manuell växellåda, har aldrig kört någon automatväxlad, förstår det är en vanesak, men räknar med att det här är den sista bilen jag äger. Så automatlådan förblir okänt kapitel för mig.

  Jag har inte glömt er i bloggvärlden, men kommer att vara väldigt sporadisk i mina besök framöver. Känner ingen längtan till bloggen längre, kanske övergående. Ett och annat besök hos mina trogna bloggvänner blir det nog även framöver.

  Gilla

  • Tack! Alla vinterdagar är inte lika vackra men ibland kommer det ögonblick som är värda att minnas 😀 Ni har nog i alla fall något längre dagar nere hos dig just nu så här vandrar vi också en hel del i mörkret. Om du är nöjd så är allt bra och jag vet andra som också är nöjda med ett snöfritt landskap. Det är ju tur att vi båda är nöjda med hur det är där vi bor 😀 Jag längtar också efter ljuset nu och snart kommer det.
   Om du aldrig har kört en automat så behöver du inte känna att du saknar det. Jag trodde inte att jag skulle tycka att det var bättre men om jag inte hade testat så hade jag varit väldigt belåten med en manuell.
   Man ska blogga när man själv känner att man vill. Om inspirationen håller sig borta blir det mest bara ett ”måste” och så ska det inte vara. Jag kan ibland blogga flera dagar i sträck och sedan kan det dröja en vecka till nästa inlägg. Hälsa på så mycket eller så lite du vill ett tag och sedan hoppas jag att du får lust att återkomma. Då finns vi här 😀

   Gillad av 1 person

 8. Vilken himmel du fick till där, helt magisk. Ser ljuligt ut med snö, här är det 8 plus på dagarna och julkänslan är lika med noll. Jag är väldigt förtjiudst i dina fina älgar (även om de inte är dina 😉 )Har haft julmys med mina älsklingar så nu är julen över för mig. Är på jobbet fyra nätter och sover på dagarna så för mig är dagarna som vilka som helst.
  Men jag hoppas att du myser och njuter med de dina.

  Önskar dig allt gott!

  Kram Lotta

  Gilla

  • Haha, jag önskar att jag kunde få till en sådan himmel men det var olika naturfenomen som samarbetade och skapade det konstverket 😀
   Det är fint med snö. Jag kom tillbaka hit från Örebro igår kväll och vilken skillnad det är. Snö både i träden och på marken. Underbart!!!
   Visst är älgarna fina. Jag undrar om det finns fler på andra platser. Hittills har jag hittat tre st och de lyser upp fint där de står.
   Lite julkänsla kanske du får även på jobbet. Jag hoppas i alla fall det och jag tror att du kan hitta den där om du vill 🙂 Men annars har du massor av fina minnen från firandet med din familj och sådant kan i alla fall jag leva länge på 😀
   Tack och detsamma till dig!
   Kram

   Gilla

  • Tack snälla Mia. Jag är i Örebro med alla mina barn, svärsonen och hans familj. En skara som alla är lika härligt varma. Min jul känns väldigt fin och jag önskar dig detsamma 🎅🎄🤶😁

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s