Nu tändas åter ljusen…

…i min lilla stad 🎵🎶

Ni kanske känner igen den här sångtiteln och många förknippar den med Gunnar Wiklund. Men hur många vet att sången handlar om Östersund, min lilla stad? Den skrevs av Per-Martin Hamberg, under pseudonymen Erik Decker, när han bodde i Stockholm och längtade hem till sin stad, Östersund. Det här berättade mina föräldrar för mig när jag var barn och hade lite udda idoler. Jag var inte riktigt som andra barn utan utmärkte mig genom att gilla Tore Skogman och Gunnar Wiklund och eftersom jag ibland sjöng på den här sången ville mina föräldrar att jag skulle veta att den handlar om min födelsestad. Jag kände mig ändå lite osäker och googlade innan jag skrev om det här. Jag känner inte igen de platser det sjungs om så det är inte underligt att jag blev lite osäker. Men enligt Wikipedia hade mina föräldrar helt rätt.

Nu har ljusen tänts i min lilla stad och jag gick en liten runda i morse för att uppleva det. Jag skulle lämna prover vid åttatiden och passade på att ta en kort promenad innan dess.

Innan jag kom in i själva staden stannade jag till för att fota den här fina granen. Som ni kanske minns passerade jag två män i en skylift för några veckor sedan och då var de i full gång med att sätta upp ljusslingorna. Så här blev resultatet.

DSC_0005

Jag trodde att jag skulle vara helt ensam på stadens gator strax efter sju på morgonen men på vissa platser var det nästan trängsel och alla gick åt samma håll. Förmodligen någon buss eller ett tåg som nyss hade släppt av sina passagerare. Jag väntade tills jag kunde fota i lugn och ro och här är lite av det man kan se under den mörka årstiden i Östersunds centrum.

DSC_0013DSC_0018DSC_0022DSC_0030DSC_0031

Efter att ha beundrat den stora granen på Stortorget gick jag ned mot Badhusparken och fortsatte över gångbron mot Frösön. Där stod en stolt älg och lyste upp. Allt har inte varit frid och fröjd i min stad genom åren och just på den här gångvägen från Badhusparken till Frösön skedde förr ett antal otäckheter, speciellt mot unga kvinnor som gick ensamma i mörkret. Jag tror att överfallen upphörde genom att växtligheten minskades och kanske blev det även mer belysning. Jag minns att jag var orolig när min äldsta dotter i gymnasieåldern bodde på Frösön och gick här varje dag. Där vi bodde då, utanför Oviken, var det svårt att ta sig till skolan i stan och gymnasieelever bodde oftast inne i stan.

DSC_0044

Jag vände tillbaka genom Badhusparken.

DSC_0052

Östersundshjärtat, symbolen som alla här känner igen men jag kan inte hitta uppgifter om när och varför det blev en symbol för Östersund. Det jag tror mig minnas är att hjärtat togs fram inför någon stor händelse inom skidskytte. Det kan ha varit en världscuppremiär eller ett VM. Vi har många symboler för Jämtland och Östersund men förmodligen är det på samma sätt i många andra städer. Här har vi bl a det här hjärtat, Storsjöodjuret och sonen Birger, Jämtlandsflaggan och Jämtlandssången. I min förra hemstad Mjölby har de en potatis, en urful potatis i en rondell. Men till jul förvandlas den fula potatisen till en fin julgris med små julkultingar omkring sig.

DSC_0054

Länk till Pierre Isacssons version av ”Nu tändas åter ljusen i min lilla stad”.


14 comments

 1. Visst känner jag mycket väl igen sångtiteln men hade faktiskt ingen aning om vem som sjöng den eller att den handlade om Östersund. Så bra att dina föräldrar berättade det för dig för det gör den onekligen ännu mer speciell och fin. Så vackra julbelysningar och dekorationer i din stad. Granen ser verkligen ståtlig ut och är väldigt vackert klädd.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag hade nog aldrig tänkt på att den handlar om Östersund om jag inte hade fått veta det som barn. Det fastnade ordentligt och jag tänker ofta på Östersund som just min lilla stad och då dyker sången upp i min hjärna också 😀
   Det är fint när det lyser och gnistrar längs gator och gågator. Alla städer har säkert fina dekorationer och jag såg ju en fin julgranskula, modell stor, hos dig för några dagar sedan 😀
   Kram

   Gilla

 2. Jättefina bilder och minsann vackert med snön till! Där hade kanske t o m jag fått julstämning. Östersund verkar vara en mysig stad.
  Kram

  Gilla

 3. Vilken fantastisk julpyntad stad! Älgen påminner om dem jag sett på bild på Sergels torg i Stockholm! Här nöjer vi oss med en julgran…men hur det ser ut i stan vet jag inte, ska ¨åka dit på torsdag så då får jag väl se. Men vår stadskärna är inget att hurra för i vanliga fall. Det låter ju bra att ni delar på julfixandet. Exet o jag fick fixa allt både för familjerna, hans och min, hans föräldrar också och det tog knäcken på oss till slut.Alla bara förväntade sig att maten skulle trollas fram på bordet…
  Kram

  Gilla

  • Jag tror att många städer är väldigt fint pyntade och finast är det när man ser det i mörker och gärna utan massor av folk som skymmer. Jag har sett likadana älgar på andra platser så det är säkert en vanlig detalj. Jag tror att den här älgen står kvar hela vintern för jag såg den när jag flyttade hit i mars. Det är säkert pyntat i din stad också men hur mycket, det beror nog på generositeten hos alla affärsidkare.
   I vanliga fall är det jag som fixar det mesta men jag är bra på att förbereda. När alla är samlade brukar vi hjälpas åt men då är all mat förberedd och allt annat också. I år blir det en väldigt lugn jul för min del. Jag ska bara flyta med och inte ta över på något sätt och det känns väldigt skönt 😀 Förr i tiden turades vi om att fira hos oss, mina föräldrar eller mina svärföräldrar och huvudansvaret låg på värdparet. Det var också bra för då blev det några lugna jular mellan de som var mer hektiska.
   Kram

   Gilla

 4. Minsann tror jag inte att jag måste ta mig en promenad i stan när mörkret fallit. Så vackra ljusutsmyckningar du har fotograferat! Srortorgets granna gran har jag bara sett i dagsljus.
  Gunnar Wiklund gillade jag också. Hans mörka röst tilltalade nog många.

  Gilla

  • Ja, det tycker jag att du ska göra för det är väldigt fint. Ännu finare är det nog sent på eftermiddagen när fler smågranars belysningar är tända. Jag hade tur med att det hade snöat så att det såg lite roligare ut 🙂
   Jag kan ibland skratta åt att jag som liten tjej gick och sjöng hans och Tore Skogmans sånger 😀 Men min storasyster hade Jokkmokksjocke som idol så jag var inte ensam om att ha udda idoler 😀 Jag tycker fortfarande att Gunnar Wiklund har gjort många fina inspelningar.

   Gilla

 5. Åh så fint det lyser i din stad. Visst är det vackert med alla fina ljuskladda granar och annat fint som lyser upp i decembermörkret. Älgen hade gärna fått flytta hem till mig, den skulle jag mer än gärna velat ha i trädgården. Gunnar Wiklund har jag lyssnat på många gånger, det var en av pappas favoriter. Min egen musik fick jag lyssna på i smyg 🙂 även om den när jag lysnar till den idag inte tillhörde den mest skräniga, enligt mig iallafall.

  Kram

  Gilla

  • Ja, min lilla stad är fin nu med juldekorationer och snö på marken 😀 Jag har sett likadana älgar på foton från andra platser så kanske finns den till försäljning. Du kanske kan få hem en till dig 😉
   Jag gick ofta och sjöng på ”vi ska gå hand i hand genom livet du och jag” för den tyckte jag att han sjöng fint. Det var inte så länge jag hade dessa idoler. När jag kom upp i skolåldern upptäckte jag andra sångare 🙂 Jag blev en allätare och gillade det mesta från Nazareth till olika dansband. Just nu är det julmusik för hela slanten 😀
   Kram

   Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s